Test-építés mellékvágányon

Deansdale - 2011. október 28. péntek 13:19 - 8 hozzászólás

rail-bikes-in-costa-ricaA tervek szerint most kajálásról és edzésről kellene írnom, de annyi egyéb kérdés felmerült a kommentekben, hogy muszáj lesz némi kitérőt tennem.

Előszöris arról, hogy miért jó nekünk, ha izmosak, ámde zsírmentesek vagyunk. Sok férfi úgy van az egész kérdéssel, hogy a test fejlesztését azok hóbortjának tartja, akiknek nincs elég eszük ahhoz, hogy abban találjanak örömet illetve önszórakoztató elfoglaltságot. Egy politikusnak vagy művésznek nincs szüksége feltűnő izomzatra, ezért legtöbbjüket nem is érdekli. Én ezt mind megértem, és nem is állítom azt, hogy a testünk gyúrása lenne az alfa és omega. De…!

 

1. Egészség
Azt senki sem vitathatja, hogy aki okosan eszik és mozog, az egészségesebb, mint a fotelpatkányok. Az optimális mozgás és evés megtalálása külön-külön művészet, ahol sokmindenre kell ügyelni.A táplálkozással biztosítanod kell szervezetednek a tápanyagokat, tehát koplalni nem érdemes; de ha túl sokat eszel, a testeden lévő zsírt is cipelned kell, ami fölösleges és káros megterhelés az izületeidnek, belső szerveidnek, stb. Ugyanígy, ha egyáltalán nem mozogsz, akkor berozsdásodsz; de ha bután állsz neki az edzésnek, azzal is tönkreteheted magad. Meg kell találni a kényes egyensúlyi helyzetet, mert az biztosítja a legjobb egészséget. Szerencsére a “kényes” egyensúly azért elég tág határok között értendő, ugyanis a szervezetünk meglepően strapabíró szerkezet.

2. Praktikum
Azt se állítsa nekem senki, hogy egy kis izomzat nem jön jól olykor. Még ha olyasmire nem is gondolunk, hogy vészhelyzet áll elő, amikor emelni/szaladni/ütni kell, akkor is ott vannak a hétköznapi kihívások: a befőttesüveg tetejét le kell csavarni, a szekrényt odébb kell tolni, az autót be kell lökni, stb. És persze jó lenne mindezt úgy, hogy ne húzódjon meg semmi, ne izzadjunk mint az ökör, és ne kerülgessen a szívinfarktus.

3. Önértékelés
Teljesen mindegy ki mit mond, egy férfiembernek minden körülmények között javítja az önbizalmát, ha nyaktól lefelé nem seprűnyelet vagy zsírgolyót, hanem egy egészségesen mozgó, arányos és izmos testet érez. Az sem elhanyagolható, hogy amint a mindennapi mozgás átvált kínból örömbe, az is hatalmas lökést ad az ember életerejének és életkedvének.

4. Csajok
Ez részben az előző pont folyománya, hiszen az extra önbizalom extra vonzó a nők számára. De azt se felejtsük el, hogy egy arányosan kidolgozott test esztétikusabb is. Hogy ez csak a média által eladott reklámhülyeség lenne? Túrót. Te mit nézel szívesebben: egy bombázót vagy egy bombát? És miből gondolod, hogy ez a nőknél máshogy lenne? Erről a többség nem szívesen beszél, de mi nem azért vagyunk itt, hogy polkorrekt módon a lustákat babusgassuk. Egy szebb test egyszerűen szebb – nincs ezen mit túlragozni. Némi izommal persze még nem garantált a siker, de hogy javulnak az esélyek, az 100%.

És akinek ez esetleg nem lenne elég, attól megkérdem: melyik másik testalkat felé kéne az embernek küzdenie magát? Egyik sem rejteget semmiféle plusz előnyt az izmos-de-zsírmentes testfelépítéshez képest.

Persze erre az a válasz, hogy úgy vagyunk jók, ahogy éppen vagyunk. Aki komolyan így érzi, annak egészségére! – de aki csak áltatta magát ezzel, annak eljött az idő, hogy kimásszon a fotelből és tegyen valamit az élete rendbetételére.

A következő téma a “sport muszklik”, ami igen találó megfogalmazása annak, hogy a testépítés – mai formájában – teljesen eltévedt a zsákutcák erdejében. Manapság az a lényeg, hogy nagy legyen a mell meg a bicepsz, de hogy milyen tényleges – és általános – testi erő van mögötte – amit esetleg a mindennapokban is lehet használni – az mindegy. Még ha nem is kokszol valaki, a modern, izmokat izoláló súlyzós edzésekkel könnyen gyúrhat magának olyan testet, ami a konditeremben elismerést vált ki, de egyrészt egy szekrénytologatásban kifárad és lesérül, mert egy rakás kisebb, kevésbé látható helyen lévő izmot egyáltalán nem edzett meg; másrészt tropára teszi az izületeit az embertelen súlyokkal – és testhelyzetekkel, amikben azokat a súlyokat emelgeti. Manapság alig van olyan komoly testépítő, akinek ne fájna rendszeresen például a válla.

Nahát ha valaki rám hallgat, ilyen problémái sosem lesznek. Őszintén megvallva szívből teszek a sport muszklikra: sosem fogok semmilyen szert szedni, nemhogy szteroidokat nem, de még táplálékkiegészítőket vagy fehérjeporokat, -turmixokat sem. És ha nem leszek akkora darab, mint a fanatikusok, hát istenem. Erre az áldozatra hajlandó vagyok :) Nekem elég az, hogy tökéletesen működő, és a mindennapokban is hasznos izomzatom van, plusz nem mellesleg egészségesek az izületeim, és semmim se fáj.

A harmadik téma az “egészséges zsír” léte vagy nemléte, illetve mértéke. Nőknek szükségük van zsírpárnákra, mert a testük abból tudja, hogy készen állnak a gyermekvállalásra, tehát a sovány csajok termékenysége csökken. Aki nem hiszi, annak itt egy cikk a létező leghitelesebb forrásból: a Kiskegyedből :)
Nade ez ránk férfiakra nem igazán vonatkozik. Létezik egyáltalán olyan, hogy “szükséges zsírpárna” a férfiaknál? Megvallom, ennek még nem néztem utána tudományos alapossággal. A józan (paraszti?) eszem azt diktálja, hogy a végletek végzetesek, vagyis nem szabad az utolsó cseppig zsírmentesre facsarni a testünket. De másfelől viszont ezen nem nagyon aggódok, mivel a testünk belsejében is vannak olyan zsírpárnák, amik kívülről nem láthatóak, de azért megbújnak a háttérben. A durva testépítők vagy harcművészek testzsír-százaléka sem nulla; valamennyi zsír mindenkiben van. Ez számomra annyit jelent, hogy ésszerű kajával és edzéssel leadok amennyit csak bírok – úgyis marad még bőven.

Negyedik felvetés az “ideális testsúly”. Nem nagyon hiszek a képletekben és táblázatokban. Egyikben sem látszik, hogy neked szélesebb a vállad mint az átlag, vagy erősebbek a csontjaid, satöbbi. Az élet minden területén az a véleményem, hogy sokkal fontosabb, hogy tegyük meg amit meg kell, és haladjunk a jó irányba, mint az, hogy táblázatokkal és műszerekkel üssük el az értékes időnket. Egy afféle “kulisszatitkot” is elárulok: én nem szoktam edzéskor számolni, hogy miből mennyit csinálok. Kit érdekel? A folyamat a lényeg, a számadatok legfeljebb a motivációmat tudnák erősíteni, de nekem nincs szükségem ilyen mankókra :)
Visszatérve az ideális súlyra: szerintem annyi, amivel a legjobban érzed magad a mindennapokban. Aki volt már túlsúlyos – és főleg aki agresszívan lefogyott – az tudja, miről beszélek. Minél kevesebb rajtad a zsír, annál jobb a közérzeted. Ugyanígy minél több rajtad az izom, annál könnyebben mozogsz. De ennek a második kijelentésnek vannak feltételei és korlátai. Egyrészt az egész testet együtt kell edzeni, hogy a mindennapi mozgásokban ne légy egyensúlytalan, ormótlan, esetlen; másrészt az egészség minden körülmények között fontosabb, mint az izom, tehát ha az edzéssel kikészíted magad, akkor öngólt lőttél.
A véleményem e kérdésben tehát nem tudományos, hanem inkább “praktikus”: az ideális súlyod annyi, amennyi akkor lesz, ha teljesen lefogysz zsírügyileg, és felszedsz annyi tömör izomzatot, amennyi fanatizmus és koksz nélkül felmegy rád. Akinek ennél egzaktabb válasz kell, annak azt sajnos nem tudom megadni :)

Szó esett még a genetikáról és az anyagcseréről. Ezek manapság nagyon divatos hívószavak, de érdekes módon általában csak a “vesztesek” beszélnek ezekről egyfolytában. Aki nekiáll, és befekteti a munkát, annak meglesz az eredménye, és akkor értelmét veszti a genetikáról meg az anyagcseréről beszélni. Néhány kivételes orvosi esettől eltekintve a nagytöbbség csak kifogásnak használja ezeket a varázsszavakat: “hiába edzenék, mert a genetikám…”, meg “hiába fogyóznék, az anyagcserém…”. Erre summásan annyit tudok mondani: lófütyköst. Embereljük meg magunkat, sőt, legyünk férfiak, és kifogások helyett keressünk inkább lelkierőt az edzéshez. Csináljuk ésszel és kitartóan, és semmiféle genetika vagy anyagcsere nem tud az utunkba állni.
És hogy miért állítom ilyen magabiztossággal, hogy ezek csak kifogások? Mert a cél nem a tökéletesség. Ha az lenne a felvetés, hogy mi legyünk a következő testépítő világbajnokok, akkor elfogadnám az érvet, hogy valaki fizikailag képtelen erre. De mivel a cél “mindössze” a jelenlegi állapot javítása, az bármiféle genetikával vagy anyagcserével lehetséges. Dagadtak vagyunk, és az utolsó szál izmunk a múlt héten írt képeslapot bermudáról? Na és akkor mi van?! Másszunk ki a fotelből – ha kell négykézláb – és kezdjünk edzeni. Lehet, hogy nem fogunk versenyeket nyerni, de visszanyerhetjük az emberi formánkat, és ez a lényeg. A világbajnok testfelépítés nyilván valamennyire “szerencse” kérdése is, de egy alapvetően humanoid kinézet már közel sem.

A végére szeretnék egy példát hozni illusztrációképpen, hogy egy genetikai értelemben átlagember a puszta akaraterejével (és a sokmilliós gázsi motivációjával :) mire képes…
Christian Bale nem súlyemelőbajnok vagy harcművész oktató, hanem “csak” egy színész. Az első képen az látszik, hogy a 2002-es “Equilibrium” c. alkotás után mire volt képes azért, hogy nekiadják a 2004-es “A gépész” c. film főszerepét:

christian-bale-machinist

2002 Equlibrium -> 2004 The Machinist

Nem photoshop!

A jobb oldali kép készítésének idején nagyjából 55 kg-ot nyomott a csávó.

Nade ami az érdekes, hogy közvetlenül ezután, 2005-ben a Batman: kezdődik film főszerepét szerette volna elnyerni, ezért némi edzésbe kezdett:

christian-bale-batman

2004 The Machinist -> 2005 Batman Begins

Az a pletyka járja, hogy mikor a batman forgatásán megjelent, elszörnyedtek, hogy micsoda izomállatot gyúrt magából, és kifejezetten utasították, hogy szálkásítson és fogyjon vissza. Ennek a végeredménye látható a jobb oldali képen.

Ha ő erre képes, akkor mondjuk ennek a tizedére még a nagyanyám is képes kell hogy legyen. Motiváció, akaraterő és kitartás kérdése az egész. A kifogásokat meg hagyjuk meg azoknak, akik a távirányító felemelésénél feladták az egészet.


Címkék: , , ,

Az egyéni szerzői név alatt megjelenő cikkek nem a Férfihang.hu szerkesztőségének egységes állásfoglalását, hanem elsősorban a szerzők egyéni véleményét hivatottak kifejezni, bemutatni; céljuk sok esetben mindössze a vita, párbeszéd kezdeményezése a művészi provokáció eszközével. Az írások közlésére a véleményszabadság és a médiapluralizmus érvényre juttatásának igényével kerül sor. A Férfihang.hu szerkesztőségének, moderátorainak elsődleges feladata a vonatkozó törvényi keretek és a jóízlés kívánalmainak betartatása.
1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 1 olvasó átlagosan 5.00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Életmód - Egészség rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


A cluster fejfájás

A cluster fejfájás tipikus férfi betegség. Újabb kutatások szerint két és félszer annyi férfi betegszik meg benne, mint nő. A régebbi adatok pedig még...
Számos jónevű élelmiszer az OÉTI "halállistáján"

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) néhány napja egy lista formájában közreadta annak a vizsgálatának eredményét, amely a ma...
Body By Science - Egy férfias testedzési módszer

Itt a Férfihangon szó esett már róla, hogy a férfiaknak kortól függetlenül folyamatosan fejleszteni érdemes önmagukat mind szellemi, mind fizikai érte...
Bevezetés a piros pirulába 1. - Biztosan szükséged van rá?

Itthon is egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot elsősorban a férfiak körében az ún. alternatív társadalommal, gazdasággal, valamint párkapcsolato...
Bevezetés a piros pirulába 2. - Magányos út a csúcsra

Első alkalommal már kitárgyaltuk, miről is szól valójában a piros pirula. Mielőtt azonban fejest ugrunk a habokba, akad még egy fontos téma, mellyel j...


Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (8) Hivatkozások (0)
 1. Érdekes, de nekem vhogy a nagyon találó koordináta rendszeredben a jobb felső sarok irányába tartás a célom. Nem igazán tudom megmondani, hogy mi visz ebbe az irányba, és tudom, hogy nem ez a legegészségesebb, de így van. Bár én a fizikai erőt nagyon csodálom, lehet hogy ezért.

  Na de a másik téma, amibe gondolom vártad, hogy “belekötök”, a genetika és anyagcsere.
  Abban nyilvánvalóan igazad van, hogy bármilyen is az ember génállománya és anyagcseréje, az életmód-változtatással mindenképp elindul a jó irányba. Csak ezt azzal ki kell egészíteni, hogy nem mindegy mennyit halad és milyen nehézségek árán. Abban is igazad van, hogy nem a tökéletesség a cél, de ettől azért még mindenképp tényező a egyenletben, szóval szerintem nem lehet pontosan kétdimenziós ábrán ábrázolni a dolgot (bár az továbbra is nagyon tetszik).
  A korábbi cikk kommentjeiben írtakat megemlíteném itt is, miszerint tudjuk van kopaszodási, őszülési, visszeresedési hajlam, amit a génállományunk tárol. Ennek köszönhetően mindenkit más ér, vagy nem ér el különböző korban. Vannak kopaszodó húszévesek és dús fekete hajú 70 évesek, hogy csak a szélsőséges eseteket említsem. Ezek után szerintem korántsem ostobaság feltételezni azt, hogy az anyagcsere-folyamatok gyorsaságában is lehetnek örökletes hatások ugyanilyen mértékben.
  Az anyagcsere sebessége közötti különbség pedig létezik, mert magamon tapasztaltam két olyan élelmiszer hatását, amelyet korábban nem ettem rendszeresen.

  A Christian Bale -es példád megdöbbentő. Ugyanakkor jó lenne tudni, hogy vajon milyen eszközökhöz folyamodott ennek a célnak az eléréséért. Nyilván kellett hozzá akaraterő, de biztosan volt neki a tarsolyában valami, amihez mi nem juthatnánk hozzá.
  Egy jómódú ismerősöm például óriási eredményt ért el a gyomorszűkítéssel.

  0     0
  • Végülis amennyire a kommentjeidből ismerlek, neked talán a jobb felső sarok lenne testhezállóbb :) Úgy értem az edzés mennyisége alul-felül ugyanannyi, a különbség a táplálkozásban van. Aki nem akar szigorúan paleózni, hanem a “hagyományos” táplálkozást nyomatja, az Fekete Lacihoz fog hasonlítani :]

   CB úgy tudom semmi “illegális” segítséget nem vett igénybe, csak koplalt, illetve gyúrt. Ilyen a mentális felépítése a gyereknek :)

   0     0
   • Nem paleózok szigorúan, de azért változtattam az étkezési szokásaimon a tőled olvasottak alapján, és sikeres is volt eleinte, mostanra megállt a fogyás, de végül is a mostani állapotommal ki is egyeznék, csak attól tartok, hogy télen ez változni fog rossz irányba.
    Persze szoktam bűnözni szénhidrátokkal (ezen a hétvégén eddig például felváltva nyomom a zsíroskenyeret, és a vajaspiritóst), de azért összességében sokkal jobban odafigyelek, hogy mit eszem, meg azért sztem az sokat számít, hogy a cukor szinte ki van zárva az életemből.

    Ugyanakkor cukrot is viszek be néha, mégpedig csoki formájában, de ez tudatos, ugyanis azt is észrevettem, hogy a csoki nálam rövidtávon felgyorsítja az anyagcserémet, bár úgy hallom, hogy másoknál általában ez fordítva működik és a kakaó az inkább hasfogó.

    0     0
    • A csoki szerintem még a legelfogadhatóbb formája a cukornak – különösen a magas kakaótartalmúak. A kakaónak amúgyis pozitív hatása van egy rakat dologra, például az izomnövekedésre :)

     0     0
 2. A zsír alatt valamennyien adoniszok vagyunk. Csodák nincsenek. 10 zsírszázalék alatt szálkás leszel, hogy bármilyen bodybuilding versenyen megnyalják a szádat. Ugyebár. A férfiak akár 5% alá is képesek lemenni időlegesen.
  Az izomnöveléshez szénhidrát kell. Attól leszel nagy, kissé levegős, de méretes. A fehérjével tömörebb leszel de nem is fejlődsz gyorsan. De nem mennék bele a részletekbe, mert hosszú viták folynak a részletekről.
  Ezen az oldalon megtalálható hogyan.
  http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_178_Minimalista1.php
  Szerintem normálisan izmos embert nem láttunk az előző poszt képei között. Amit Deansdale favorizál, az egy versenyre szálkásított sportoló.
  A Bale csávó első képe az ami talán egy normális felsőtest.
  Nincs különösebb jelentősége a genetikának. Mindenki olyan izmot gyárt, amilyet akar. Az lehet hogy könnyebben, vagy nehezebben éri el az eredményeket, itt van a testalkatnak szerepe.
  Nekem nincs sok választásom, kicsi már sosem leszek. De lefogyok annyira, amennyire lehetséges, mert soványabban könnyebb az élet, tehát csakis az 1.-es pont érdekel.

  0     0
  • Úgy látom nagyon fatalista a hozzáállásod :)

   Az előző cikkben a képek direkt a 4 szélsőséget mutatták. Hogy azoktól függetlenül ki milyennek képzeli a saját ideális kinézetét, az már magánügy… Én senkit nem akarok arra rábeszélni, hogy gyúrja magát acélbikává. Én magam sem akarok olyan lenni – viszont szeretnék egy kicsit közelebb kerülni ahhoz az állapothoz, legalábbis onnan, ahol éppen most vagyok :)

   0     0
 3. Hja, úgy tűnt favorizálod szálkamant.
  Fatalista?! Pont azt gondolom, hogy mindenki azt csinál magából amit akar, táplálkozás és edzés kérdése.
  Én le akarok fogyni és ehhez képest a 190 centimmel nem lehetek túl vaskos, mert akkor nehéz is leszek. Ha Vasgerinc így érté a genetikát, akkor lészen igazsága.

  0     0
  • Nyilván nem úgy értettem a genetikát, hogy fölösleges edzeni, vagy odafigyelni a táplélkozásra, mert a genetika a meghatározó, hanem éppen úgy, hogy ez egy tényező a többi közt, vhogy úgy, ahogy az első hozzászólasodban írtad: testalkat.

   0     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Cikkajánló

ÉLETMÓD - Egészség
Test-építés másodfokon

A - némi nagyképűséggel nevezhetem így: - cikksorozat első és másfeledik részében lerendeztük ...
Body By Science - Egy férfias testedzési módszer

Itt a Férfihangon szó esett már róla, hogy a férfiaknak kortól függetlenül folyamatosan fejles...
CSAJOZÁS - Szex
Az időeltolódás törvénye

Valamikor nyáron egy cikk alatti kommentben a hölgy olvasók vitát kezdeményeztek arról, vajon ...
ÉLETMÓD - Egészség
Movember-mozgalom a prosztatarák megelőzéséért

Bajusznövesztéssel akarja felhívni a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a férfiak eg...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Movember Hungary idén 6. alkalommal

A férfiak egészségéért és a prosztatarák ellen idén már hatodik alkalommal csatlakoznak magyar...
ÉLETMÓD - Egészség
Test-építés mellékvágányon

A tervek szerint most kajálásról és edzésről kellene írnom, de annyi egyéb kérdés felmerült a ...
ÉLETMÓD - Egészség
A sport megtanít

Valamikor a férfiak kiváltsága volt. Jellemformáló és egészségmegőrző hatása nem vitatott. Erő...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Párkapcsolati költség-haszon elemzés – avagy a monogám kapcsolatok válsága

Ha a szerelem nevű beszámíthatatlan és kontrollálhatatlan érzelmet kivesszük az egyenletből, m...
ÉLETMÓD - Egészség
Barkácsprojekt férfiaknak - Lopjuk a napot

Sokminden mással foglalkoztunk már, azt hiszem eljött az ideje hogy tovább bővítsük "férfias" ...
ÉLETMÓD - Egészség
Ki vagyok én? Ki vagy te? – 5.

A sorozat zárásaként következzenek a fejlődési utak, továbblépési lehetőségek, valamint rövid ...
CSALÁD - Otthon
Kispapák

Sokan úgy gondoljuk, hogy a gyermekvállalás öröm és nagy megpróbáltatás is egyben. De sajnos n...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Juszt is a dagadt nők!

Jaj, ne tagadd már! Ne tagadd, hogy te is szereted a zsírpárnákat. Most mit rázod a fejed? Nem...
CSAJOZÁS - Szex
Bevezetés a piros pirulába 8. - Pareto-elv

A közgazdaságtan egy meglehetősen izgalmas áltudomány, ugyanis vagy racionális módszerekkel, s...
ÉLETMÓD - Egészség
Virtuális polgárok

Váróterem. Fél tucat ember üldögél, majdnem mindegyiküknél okostelefon, azon pötyögnek. Ké...
ÉLETMÓD - Egészség
Ki vagyok én? Ki vagy te? – 2.

Enneagram Kezdhetjük egy mesével? Michael Ende: A Végtelen Történet – A Három Mágikus Kapu –...


androfóbiaAnyaságApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEEgészségFemenfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagenderfeminizmusgender mainstreaminggyerekekgyereknevelésházasságKvótaNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepeknyugdíjNői hangnői szerepeknőkNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUARandizásRed PillszexszexualitásTársadalomVendégcikkÉletmódÖnismeret