Alter Ego

Rozi a szegecselő – Háborús munkásnőből feminista ikon

Alter Ego - 2012. január 11. szerda 00:06 - 12 hozzászólás

Címkék: , , , , ,

Rosie the riveter, azaz Rozi a szegecselő az USA egyik jellegzetes kulturális szimbóluma. Rosie fiktív alakjának keletkezése a második világháború idejére tehető, mikor a fronton szolgálatot teljesítő illetve hősi halált halt férfiak helyét kényszerűen nőknek kellett átvenniük a háborús üzemekben. Elsősorban lőszerek és más háborús kellékek gyártását végezték olyan munkakörökben, amelyek közelébe korábban nőket sosem engedtek. Értsünk ez alatt olyan komolyabb fizikai megterhelést jelentő feladatokat is, mint például egy repülőgépgyárban a szárnyak szegecselése. Elmondható, hogy abban az időszakban nőket gyári munkásként általában sem sűrűn alkalmaztak. Egyébként szerintem okkal és kellő bölcsességgel.

Nyilván nem kevés kétség merülhetett fel, hogy a nők képesek lesznek e ezeknek a feladatoknak megfelelni. Ezért a Westinghouse Company gyárának háborús termelést összehangoló bizottsága propaganda anyagok kibocsátásával biztatta a nőket. “We Can Do It!” – “Meg tudjuk csinálni!” – Mondja a plakáton Rosie. A grafikát számtalan hasonló plakáttal egyetemben 1942-ben J. Howard Miller készítette, Geraldine Doyle gyári munkásnő fotóját használva fel gondolatébresztőként. A nőnek egyébként 40 éven keresztül fogalma sem volt róla, hogy modellként szolgált a rajzhoz.

Tulajdonképpen maga a plakát is ilyen hosszú időre merült feledésbe, míg az 1980-as évek elején újra felfedezték és az érdeklődés középpontjába került a története is. Ugyanígy a “Rozi a szegecselő” név is csak később kapcsolódott a plakáthoz. Egy szintén 1942-ben keletkezett lelkesítő dalban szerepelt először ez az angol nyelven jól alliteráló megnevezés. A dalszöveget az a Redd Evans szerezte, aki Frank Sinatra és más neves amerikai előadók számára írt dalokat:

All the day long,
Whether rain or shine
She’s part of the assembly line.
She’s making history,
Working for victory
Rosie the Riveter

Megpróbáltam egy műfordítással visszaadni a dalszöveg feelingjét:

Akár esik, akár verőfény ragyog,
Ő az, kinek nem számít semmi sem,
Naphosszat dolgozik a gépsoron.
Amit tesz, az maga a történelem.
A győzelem záloga ez a nő,
Ő Rozi, a dolgos szegecselő.

Mint látható, mindenféle magasztos áldozat, honvédő küzdelem és kalandos visszaemlékezés van ebben a történetben, ami kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy demagóg eszközéül kisajátítsa a feminizmus. Nem is történt ez másképp. Bár a háborús idők elmúltával a Rosie-féle asszonyok már régen hazamentek a gyárakból vagy munkásnőként a szegecselésnél lényegesen kíméletesebb  munkákat végeznek csak, – a testet és lelket őrlő kemény fizikai munka továbbra is a férfiaknak jut osztályrészül – mégis Rozit a babos kendőjénél fogva előrángatták a történelem homályából és alakját felhasználták olyan célokra, amelyekre eredetileg sohasem szánták. Évtizedekkel a történet után a feministák arról emlékeznek meg, hogy a háborús idők munkásnőinek bére nem minden esetben volt azonos a hasonló munkakörben dolgozó férfiakéval. Megjegyzem, figyelembe véve ezeknek az asszonyoknak a gyári munkával kapcsolatos tapasztalatlanságát és a férfiakénál nyilvánvalóan alacsonyabb fizikai munkabíró képességét, talán ez nem lehetett minden ok nélküli.

Feminista körökben napjainkban is tartja magát a mítosz, hogy a nőket teljesen azonos munkakörben általában alacsonyabb bérrel foglalkoztatják, mint a férfiakat. Ismerjük el, ördögien ügyes propaganda ehhez az érveléshez olyan erkölcsileg megkérdőjelezhetetlen ikonokat előtérbe állítani, mint az áldozatosan dolgozó háborús munkásnők. Még így, egy óceánnyi távolságból is szinte mindenki ismeri a jó amerikai népszokást, aminek jegyében főként a nők és a homoszexuálisok rendszeresen mondvacsinált munkajogi pereket akasztanak munkáltatóik nyakába az esélyegyenlőséghez való jogaik megsértése címén. Ilyen körülmények között alig elképzelhető, hogy bármiféle lehetősége lenne a meg nem indokolható, jogsértő bérezésnek.

Rosie mindemellett szemléltető eszközéül szolgál a nők társadalmi, munkaerő piaci potenciáljának, és általában a cselekvőképes feminista nő erejének. Rosie egyszerűen divatba jött, része az amerikai popkultúrának. Az angol nyelvű Wikipédia Rosie the riveter szócikke például fontosnak tartja még azt is megemlíteni, hogy Beyonce, Christina Aguilera és mások mely videoklipekben pózolnak Rozi-pózban. És ha kicsit szétnézünk az interneten, akkor találhatunk Rozis pólót, Rozis bögrét, Rozis táskát, sőt még a feminista bálvány képével díszített uzsonnás dobozt is. Sajnos engem még az sem tudott túlzottan tűzbe hozni, hogy mindennek a netovábbjaként Rozi-dresszből erotikusan kivetkőző fotómodellekre is bukkantam… Valahogy zavart az a beszédes babos kendő. Nézze el mindenki nekem, hogy hálát adok az égnek, hogy hazánkban nem igazán ismert Rosie alakja, és ez korántsem azért okoz nekem örömet, mert okot adott ennek a cikknek a megírására…

A plakát eredetével kapcsolatban általában meg szoktak feledkezni Rozi és a plakát történetének valódi csattanójáról, így engem is csak utóbb világosított fel Deansdale blogja: “a lány összesen egy hetet dolgozott a gyárban, aztán lelépett. Így tulajdonképpen tényleg egész jó jelképe a feminizmusnak; ő maga is egy átverés, mint a feminizmus.” – És mint a feminizmus által oly gyakran hangoztatott bérkülönbségekről szóló mítosz.2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 2 olvasó átlagosan 5.00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Beszédtéma - Bulvár, Feminizmus - Antifeminizmus rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Férfi agresszió, női agresszió

Egyik ismerősömnél kint jártak a rendőrök, mert nagyon összekapott az asszonnyal. A rendőrök rögtön őt vették elő, és az asszonynak ajánlották fel a f...
A feminizmus és a valóság

Ugye számtalanszor hallottuk már feministáktól, hogy a nők legfőbb álma a karrier - míg az otthon, a család számukra csak börtön, ahová a patriarcháli...
Beszélgetés Kóczián Máriával

A napokban a Férfihang.hu Facebook oldalának rendszeres látogatója volt Kóczián Mária, a Talita keresztény feminista portál egyik alapító újságírónője...
Betiltanák a hagyományos családmodellről szóló könyveket

Az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága azt javasolja, tiltsák ki az iskolai oktatásból azokat a könyveket, amelyek a hagyományos n...
Bérkülönbség - A kiirthatatlan feminista hazugság

“A nők férfiakkal szembeni hátránya az egész világon ismert jelenség, belénk van nevelve. Ezt az illúziót a bérekkel kapcsolatban is elfogadjuk, ezért...


Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (12) Hivatkozások (0)
 1. Nem is gondoltam, hogy az USA-ból is annyi férfi háborúzott, hogy nőknek kellett a gyárakban dolgozni. Egyébként valóban undorító, hogy egy ilyen alakot használ fel a feminizmus.

  0     0
 2. Meglepődve tapasztalom, hogy a történet “csattanóját” nem is írtad le :D De így legalább van lehetőségem linkelni a saját cikkemet a témában :)

  http://deansdale.freeblog.hu/archives/2011/03/20/Feminista_ikonok_es_sztorik/

  0     0
 3. Nem ismertem. :) Leginkább a Wikipédia volt a forrásom, szerintem ott megfeledkeztek erről a poénról. :)

  0     0
 4. Jó kis fodítás! Most akkor jöhet a teljes versé! ;o)))

  0     0
 5. Amúgy a bérrel kapcsolatban; nem tudom máshol mi ment de például Howard Hughes, aki azért dolgoztatott pár embert a háború alatt, nem teljesítményre hanem munkaidőre fizetett, mindenkinek egyenlően. A mocskos férfiállatja.

  0     0
  • Sajnos én sem tudom részletekbe menő pontossággal, hogy milyen bérezési elveket követtek azokban a ma már történelminek nevezhető időkben… Egyébként az óradíjas bérezés tényleg maga a megtestesült humanizmus, a vitára sokkal kevesebb lehetőséget hagyó darabbérrel és teljesítménybérrel szemben… Ohh.. De micsoda hülyeségeket beszélek… mert feminista nézőpontból a teljesítmény alapú bérezés is egy alávaló dolog, hiszen nincs tekintettel a nők versenyhátrányára.

   0     0
   • Várj, most ezt nem értem. Azt hittem Girl power van, meg tűsarkúban megcsinálnak utánunk mindent. Akkor mégis egy erős férfiváll kell nekik? A végén kiderül, hogy a két nemnek szüksége van egymásra, és egymás nélkül nem megy. Micsoda felismerés lenne ez as feministáknak! Persze, ezt le is tagadnák. :) Bár szerintem tudják.

    Amúgy  a nők fizikális hátránya a sok-sok évi patriarkális elnyomás által bekövetkezett evolúciós változásoknak köszönhető? Új feminista dogmát írtam. :) Bár az a gond ezzel a logikával, hogy pont a férfiak dolgoztak… Hol itt az elnyomás?

    0     0
   • Egyébként az órabér a leghülyébb dolog a világon, ha az ember logikusan gondolkodik. A teljesítménybér sokkal értelmesebb, csak persze néhány helyen elég nehéz lenne pontos “mérőszámokat” felállítani, hogy mivel is mérjék a teljesítményt. Más helyeken meg kilógna a lóláb, hogy a drága munkaerő nem csinál semmit :)

    0     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

Még nincsenek hivatkozások.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Ajánlott írások

,,,

Cikkajánló

FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Feminista kommunikáció (Súlyosbított ítélet Geréb Ágnes ellen)

A Fővárosi Ítélőtábla súlyosbította a Fővárosi Bíróság ítéletét Geréb Ágnes ügyében. Öt év hel...
Képmutatás?

A Ryanair megalázó és szexista reklámját sikeresen betiltották! - tudósít a Daily Mail. Mitől ...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Antifeminizmus és nőgyűlölet

Aki a neten vagy társaságban antifeminista nézeteket hangoztat, gyakran azzal a váddal szembes...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Nemileg „egyenlőbb” társadalom, nagyobb szaporulat

Bizonyos politikus  nemrégen megtett kijelentései  miatt kitört feminista vircsaft egy újabb...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Közösség elleni uszítás gyanúja miatt rendőrségi bejelentést tettek Fábián Anita ellen

A bejelentés hírét a PestiSrácok.hu adta közre cikkében. A lap bemutatta a színésznő videóposz...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Konferencia a szülői elidegenítésről - A NANE és a PATENT ellentámadásban

2017. november 30-án az Apák az Igazságért Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyerm...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Erősíti-e a kivétel a szabályt?

Kamaszkorom óta kísért a szabályt erősítő kivétel témája. Az, hogy miért van egyáltalán ez a m...
CSALÁD - Otthon
A jó házasság ritka

Ez lehetne vendégcikk is, hiszen Chez DuBarry tollából származik (40 körüli családanya a blogj...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Mi a fene az a MGTOW?

Bár a MGTOW (ejtsd: migtáu) az utóbbi évek Google-kereséseinek trendje alapján a világ egyik l...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
A feminizmus csak önmagáért küzd

Többször szót ejtettünk már arról, hogy a feminizmus az eredeti céljait már régen elérte, ezér...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Bűncselekmény az apasági teszt Franciaországban

Franciaországban egy év börtönt és 15.000 euró pénzbírságot szabnak ki arra a férfira, aki...
CSALÁD - Otthon
NANE – CSBE specialista vagy radikális feminista szervezet?

Szerzőtársnőm, Hgyi tollából minap megjelent "Áldozat kerestetik" című cikk arra ösztönzött, h...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Névmágia, gender, hatalom - ahol minden nő Béla és Zoltán lehet

Miért viselnek a nők férfinevet? Nem ritka, hogy a két nem megegyező jelentésű nevet visel (mi...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Bikacsordák a férfijogi mozgalomban

Rob Fedders barátunk ismét maradandót alkotott a No-Maam blogon. Az angolul nem tudók kedvéért...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Beszéljünk őszintén a mellébeszélésről

Jó, hogy mostanában beszéltünk a kvótákról, mert (nem) teljesen váratlanul felbukkant a téma a...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Marton László ellen tanúskodna egy újabb "áldozat", aki vélhetően pszichés beteg

A tegnapi napon egy beszélgetést(?) vagy levelet(?) adott közre a HVG, amelyben egy színésznő ...


androfóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagender mainstreaminggyereknevelésHipergámiaházasságHázasság 2.0IsmerkedésIsztambuli EgyezményKvótametooMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepeknőnapNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszexszexualitásSzexuális zaklatásTársadalomÉletmódÖnismeret