Toplak Zoltán

Tamási Erzsébet a Családon Belüli Erőszakról

Toplak Zoltán - 2012. március 15. csütörtök 09:36 - 15 hozzászólás

Tamási Erzsébet jelenleg a PPKE JÁK Büntetőjogi Tanszék kriminológiai szak egyetemi adjunktusa. Évek óta folytat a férfiakkal kapcsolatos tanulmányokat. Talán az egyetlen kutató Magyarországon, aki publikál a CSBE – ről férfi szemszögből. Jellemző rá, hogy megoldásokat keres, és nem a férfiakat mentegeti. Természetesen, ahol a tények mellettük szólnak, azt kimondja, szemben a mai gyakorlattal, ahol a férfi csak erőszaktevő lehet, áldozat nem.

hand man by radiofreesealabMegbízható kutatások igazolják, hogy a nők ugyanolyan erőszakosak és agresszívak, mint a férfiak. Ezt Tamási Erzsébet is kereken kijelenti. Itt is. Ám a femik állítják, hogy a nők a CSBE – ben nem vesznek aktívan részt. Ezzel szemben a rendőrségi jelentésekből verekedő párokról, és nem asszonyt verő férfiakról esik szó.

„Tévhit: A nők is verik a férjüket. Tény: A partnerkapcsolati testi erőszakkal kapcsolatos esetek 95%-ában a férfi az agresszív fél, és nőt bántalmaz. A fennmaradó 5%-ot a férfit bántalmazó nők, illetve leszbikus és homoszexuális partnerüket bántalmazó melegek alkotják.”  Ugye a közismert mumus, a lehengerlő NANE „tény”. Ezzel szemben a valódi tények: az Országos Kriminológiai Intézet által 2005-ben készített felmérés szerint (mindenféle családi erőszakot vizsgáltak) a erőszak 30%-a irányul férfiak ellen. A felmérések, amelyek a világ nyugati felén készültek, kimutatták, hogy a nők ütnek először, és gyakrabban. A férfiakat pedig arra nevelték, hogy nőt nem bántunk, a gyengébbet védjük. Ma egy férfinak szégyen, ha kiderül róla, hogy a felesége (partnere) bántalmazta. Ki viseli nálatok a nadrágot? – kérdeznék tőle rögtön, akár legközelebbi hozzátartozói. Ha egy nő beszél áldozat sorsáról, részvétet kelt, ha egy férfi, nevetséges lekvár lesz. A férfiak ellen elkövetett agresszió a szomszéd vagy az orvos által lesz ismert.

A férfi áldozatok szinte kivétel nélkül azt nyilatkozták, hogy hibásak az erőszak megtörténtében, és jogos, ami velük történt. Bocsánatot kértek a nőktől (akik viszont tagadták az erőszakot – „beleszaladt a késbe”, és hasonló állításokkal) és megbocsátottak nekik. Egyébként a leggyakrabban az esti főzés közben, a konyhakéssel történik a támadás, esetleg a levessel vagy forró vízzel forráznak a nők.

Az adjunktusnő állítja, a CSBE, amit a feministák egyértelműen nőbántalmazássá szűkítenek, politikai kérdés, melyet politikai részérdekek motiválnak emberi jogok fedőnéven, nem pedig közösségi érdekek.

A CSBE – ben 60%-ban férfi az áldozat, függetlenül az elkövető nemétől. (Itt van némi ellentmondás a 2005-ös vizsgálat és ezen állítás közt. Nem sikerült kiderítenem mi lehet ennek az oka, talán a 2005-ös felmérésben az elkövetők nők voltak, itt pedig az agresszor alatt mindkét nemet kell érteni.) Különös, hogy róluk mégsem lehet hallani a médiában. Igaz, a nők érdekérvényesítő képessége jobb, és nagyon kevés férfi szeretne a nyilvánosság előtt sebezhetőnek és gyengének mutatkozni.

Férfi áldozattal szemben mind a nők, mind a férfiak hajlamosabbak keményebben bánni. A gyerekeknek a felmérések szerint a nők osztanak ki több pofont, és – inkább a fiúknak.

Tamási Erzsébet szerint szakítani kell azzal a bevett képpel, ahol mindig a megadó nő az agresszor férfi áldozata. Fontos a CSBE minden aspektusát figyelembe véve kutatni, hiszen kiderülhet, hogy az agresszor az áldozat és az áldozat az elkövető. Magának a családnak az intézményét is jobban meg kell ismerni, hogy csökkenthető legyen a Családon Belüli Erőszak.


Címkék: , , , ,

Az egyéni szerzői név alatt megjelenő cikkek nem a Férfihang.hu szerkesztőségének egységes állásfoglalását, hanem elsősorban a szerzők egyéni véleményét hivatottak kifejezni, bemutatni; céljuk sok esetben mindössze a vita, párbeszéd kezdeményezése a művészi provokáció eszközével. Az írások közlésére a véleményszabadság és a médiapluralizmus érvényre juttatásának igényével kerül sor. A Férfihang.hu szerkesztőségének, moderátorainak elsődleges feladata a vonatkozó törvényi keretek és a jóízlés kívánalmainak betartatása.
3 votes, average: 4.67 out of 53 votes, average: 4.67 out of 53 votes, average: 4.67 out of 53 votes, average: 4.67 out of 53 votes, average: 4.67 out of 5 3 olvasó átlagosan 4.67 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Család - Otthon, Feminizmus - Antifeminizmus, Társadalom - Pszichológia rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Ranschburg Jenő: A meghitt erőszak III. rész

A recenzió I. része itt olvasható. A recenzió II. része pedig itt olvasható. A könyv negyedik, befejező fejezete a nőies agresszióval foglalkozi...
Minden ötödik

Elindult a vita azon, hogy most akkor mennyi nőt is vernek, hol és hányan. Mi is belegabalyodtunk a feminista mellébeszélésbe, ami persze nem volt neh...
Mit kíván a Magyar Nemzet?

A minap szóba került, hogy a Magyar Nemzet egyik cikkében meg lettünk említve. Egy "hovatartozását" meg nem nevező kvázi-feminista támadott ...
A Milla és Para-Kovács Imre szerint a feminizmus

Szembetűnő az az izzadt kormánybuktatási szándék, amellyel a Milla nekiment a magyar politikai életnek. Így szokott ez már csak történni, ha politikai...
Beszélgetés az Ökumenikus Segélyszervezet „Vedd észre” kampánya kapcsán

Az elmúlt év novemberében egy petícióval fordultunk az Ökumenikus Segélyszervezethez, az Emberi Erőforrások Minisztériumához és a Magyar Televízióhoz,...


Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (15) Hivatkozások (0)
 1. Az az igazság, hogy én nem sok olyan férfit ismerek (talán kettőt), aki verné a párját, de az egyik például olyan, hogy amikor el is járt a keze, többször figyelmeztette előtte az asszonyt, hogy fejezze be a rikácsolást. A másiknak is csak akkor járt el eddig a keze, ha ellene valamilyen támadást indított az asszony. Akármi is volt az oka az asszonynak a támadásra, ő volt a kezdeményező agresszor, akár jogos volt a felháborodása, akár nem.

  0     0
  • Sok nőnek a vérében van a provokálás.

   Ilyenkor persze előkerül a régi nóta, hogy egy férfi tűrje a provokálást, mert nőt megütni tilos – ellenben egy nő bármikor üthet, bármit értelmezhet “provokációnak”, és neki joga van “felháborodásában” agresszióhoz folyamodni.

   Mint mindig, ennél a témánál is nem elsősorban azal van baj, hogy vannak erőszakos emberek, hanem a feminista képmutatással, hazudozással és törvényhozási lobbival. Be kellene ismerni, hogy mind emberek vagyunk, és el kellene érni, hogy mindenkire egyformán vonatkozzanak a törvények, ennyi az egész.

   0     0
   • “Be kellene ismerni, hogy mind emberek vagyunk, és el kellene érni, hogy mindenkire egyformán vonatkozzanak a törvények, ennyi az egész.”

    Ezzel az egyszerű és demokratikus hozzáállással meg lehetne oldani az összes nőjogi, romajogi, mindenfélejogi problémát. De akkor miből élnének a mindenféle jogvédők?!?

    0     0
 2. Az mitől van, h. a  Ezt Tamási Erzsébet is kereken kijelenti. Itt is.   linked nem működik, csak a “Szociális net hálózat” oldalra vezet, és  ott azt írja, h. “Nincs találat!” ? Azon az oldalon a Tamási Eszter névre keresve sem ad találatot.

  0     0
 3. Köszönöm!

  Tegnap még az ajánlóban látttam egy cikket, amiben a Nőkert.hu és a Férfikert.hu volt a téma, és egy feminista szerkesztőről szólt, de nem volt időm elolvasni. Nem tudod, h. hol találom meg?

  0     0
  • Korhely. :-DD “Férfikert.hu” :-D Egyébként az ottaniak és ti párhuzamosan hasonló témákról írtok? Már több nap is előfordult, hogy ugyanarról volt szó itt és ott is, ha rájuk néztem. Ők reagálnak nektek? Vagy ti nekik? Is-is? Nem tudtam eldönteni. Úgy tűnik, figyelitek egymást. Ha nagyon paranoiás lennék, akár egy összeesküvés elméletnek is tűnhetne, amikben a látogatottság generálása a cél. :-D (Ha itt van valami, nézzük meg ott, de akkor már nézzük meg azt is, ki mit válaszol a témára?)  Az viszont különös számomra, hogy ha jól látom azt az oldalt több ezren lájkolták, az ittenit meg pár százan? :-O

   0     0
   • Én szívesen elvitatkozgatnék a nőkertes közönséggel is, de az ottani moderálási elvek miatt ez egyszerűen lehetetlen. Van néhány értelmesebb nő is arrafelé, de még csak a Férfihang neve sem írható le ott a fórumban (rettegnek tőle, mint ürdöng a szentelt víztől :-), szóval még meghívni sem lehet őket ide… Már gondoltam arra, hogy az ott futó témákat itt is ki lehetne elemezni a fórumban, mert iszonyatos blődségek hangzanak el néha. Pl. “Hány “fiús csajt” (és hozzá antifeministát!) hallottam én már úgy nyilatkozni, hogy nekik a normál, “hagyományos” szexben nincs semmi érdekes, vonzó, izgalmas. (Az antifeminista mellesleg így bálványozhatja a férfit is, hiszen ha anál, orál megy, a falosszal a középpontban, a férfi nemi szerv újra “felértékelődik”).”

    0     0
   • Ha valamiről még véletlen sem lehet szó, az az “összeesküvés”, de az összebeszélésnek is nulla környékén van az esélye. :)

    Úgy hiszem, hogy a Férfihang szerzői, amikor az ott megjelenő (sokszor tényleg motiválóan képtelen) cikkek indítják őket írásra, akkor (nő)kertelés nélkül meg szokták hivatkozni az “ellentábor” írását. Ahogyan Maestro már leírta; ez fordítva lehetetlen, hiszen a Férfihang nevének leírása is inkvizíciós reakciókat válthat ki. Valljuk be; van is rá némi okuk. :) Ettől függetlenül minden jel és információ arra mutat, hogy bár többnyire néma, de ennek ellenére rendszeres olvasótáborát képezik a Férfihangnak. Amit mi természetesen örömmel üdvözlünk. :)

    Valóban jobb a facebook lájkok vonatkozásában a PR-juk, no meg pár év előnyük is van… De tekintettel arra, hogy ez valójában sem az olvasók egyetértésének, sem a figyelmének nem fokmérője, ráérünk még ezt a hátrányt ledolgozni. Persze ha valaki kedvet érez hozzá, hogy ezen változtasson, akkor ne fogja vissza magát, népszerűsítsen bátran minket a facebookon. :)

    0     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Cikkajánló

A Globális Szörnyeteg

A háborúban a katonák lövik egymást. A templomban a hívek énekelnek. A cégnél az alkalmazottak...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
A férfiak társadalmi problémájának felvetése nőgyűlölet?

A feminista, liberális sajtó újra elővette a "nőgyűlölő" címkével való megbélyegzés alantas tr...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Mi a gond a női kvótával?

Maestro elég jól kivesézte a témát vonatkozó cikkében - én azért ragadok tollat, mert egy mási...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Mi és Mi

Mi, férfiak, könnyen és gyakran nőuralomnak nézünk valamit, ami pedig csak hasonlít hozzá: a n...
CSALÁD - Otthon
NANE – CSBE specialista vagy radikális feminista szervezet?

Szerzőtársnőm, Hgyi tollából minap megjelent "Áldozat kerestetik" című cikk arra ösztönzött, h...
TÁRSADALOM - Pszichológia
Nincs kapcsolat (a Zimbardo könyv) III. rész

A személyes megjegyzések dőlt betűvel vannak szedve. Bevallom a problémán túl a megoldási ...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Világok harca

Az emberek világlátásának, gondolkodásmódjának két alapvető változata létezik: a valóságalapú,...
CSALÁD - Otthon
Csupán csak társadalmi konstrukció?

Mottó: „Naturam expellas furca, tamen usque recurret.” (Horatius) A Föld sarkából való ...
+Alkalmi cikkek
Rendhagyó anyáknapi poszt

Hadd nyújtsak át egy csokrot anyák napjára mindenkinek – nem csak az anyáknak, hanem a férfiak...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
A feminizmus foga fehérje

Tiszta bolondokháza van a feminista mozgalom tájékán. Valószínűleg a vesztüket érzik, ezért ma...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
A női álarc alatt semmi mítosza

Kivételesen "feminista" jeleget kölcsönöz ez az írás a lapnak (noha csak a múlt századi bé...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Az ország neve: Halál

A cikk eredetije a Jobbegyenes blogon található. Miután nem kevesebb, mint 17 hónapig nyála...
TÁRSADALOM - Pszichológia
A női út, férfi út

Richard Rohrnál (amerikai ferences szerzetes, több műve szól a mai férfiakhoz, a mai férfiakró...
CSAJOZÁS - Szex
Energiaforrás

Esther Vilar szerint a nők világában a férfi jelentéktelen. Nem ellenség, nem probléma, nem ko...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Az információ börtöne

Elméleti síkról induló, hosszas filozófiai levezetés következik, a végén nagyon is gyakorlati ...


androfóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEEgészségFemenfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfimozgalomférfi szerepekGender-ideológiagyereknevelésHipergámiaházasságIsztambuli EgyezményKvótaMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepeknyugdíjNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszerelemszexszexualitásTársadalomVendégcikkÉletmódÖnismeret