Alter Ego

Gyermeteggé váltak a férfiak?

Alter Ego - 2012. április 26. csütörtök 03:30 - 16 hozzászólás

Egyre több könyv és tanulmány szól arról a társadalmi jelenségről, amely a nyugati országokban már markáns, de hazánkban is egyre erősebben körvonalazódó problémát jelent: A férfiak  családalapítási hajlandósága és felnőtt szerepvállalása egyre későbbi életkorra tolódik ki. A szociológusok körében vita zajlik arról, hogy mi az oka ennek a jelenségnek. Kay S. Hymowitz, a Manhattan Institute kutatónője a témakört elemezve írta meg új könyvét, amelynek alcíme némi feminista elfogultságot sejtet: A nők felemelkedése hogyan változtatta kisfiúkká a férfiakat?

Véleménye szerint a nemi hierarchiák változása felelős azért, hogy a modern férfiak nem ismerik fel társadalmi szerepüket. Bizonyos elképzelések szerint a lányok eleve gyorsabban érnek, mint a fiúk, de  Kay S. Hymowitz úgy gondolja, hogy a férfiak egyre növekvő számban sohasem nőnek fel egészen. A szerző a következőképp beszél gondolatairól a vele készült interjúkban:

“A mai férfiak sokféle elvárással szembesülnek. Helyt kell állniuk a munkaerőpiacon, de nem mutatkozhatnak túlságosan magabiztosnak vagy kioktatónak. Elvárják tőlük, hogy érzékenyek legyenek, de ne atyáskodjanak mások felett, tűnjenek okosnak, de még véletlenül se fölényesnek. Közben pedig azt látják, hogy ahogyan erősödik a nők helyzete, férjekre és apákra egyre kevésbé van szükség, a régi férfitulajdonságok pedig szintén elavulttá váltak.

A két nem tagjai ma már együtt ülnek az egyetemek padjaiban, és azok a nők, akiknek nincsenek gyerekeik még többet is kereshetnek férfi társaiknál. A férfiak ezáltal egyre kevésbé látják a saját szerepüket: mi is a rendeltetésük, minek kell megfelelniük, mi az életük forgatókönyve, házasodjanak-e, dolgozzanak-e vagy sem?  (…)

Mivel ezek az egyedülálló, fiatal férfiak viszonylag jómódúak, nincs semmiféle családi kötelezettségük, a médiák széles palettája célzottan, folyamatosan szórakoztatja őket, ezért szabadon élnek a “disznó mennyországban”. (…) A marketingesek és a kulturális alkotók csak elősegítik ezt a felnőttkor előtti állapotban megrekedt életformát. (…)

A nők egy ideig elvannak velük, de aztán félelemmel és undorral feladják a férjről és gyerekről szóló álmaikat, vagy elmennek egy spermabankba DNS-ért, amivel nem jár együtt egy problémás férfi. A nők ilyen ésszerű meggondolása aztán még több alapot ad a férfiaknak arra, hogy tovább ragaszkodjanak a játszótérhez. Minek nőjenek fel, ha nem kellenek semmiképpen senkinek sem? Semmi dolguk sincs. Így azt gondolják, hogy a legjobb lesz, ha isznak még egy sört. (…) Az ilyen férfi kínos helyzetét csak tovább mélyíti, hogy barátai és tanácsadói is ugyanolyan háziasítatlan fickók, mint ő maga.”

A Magyar Rádió Kihívás című műsora a könyv megjelenése kapcsán készített interjút Kay S. Hymowitz-al, amely itt a cikkbe ágyazva is meghallgatható. A társadalmi jelenség magyar vonatkozásai kapcsán a műsorban megszólalt Kiri Edit Anna pszichoterapeuta, magatartáskutató is, aki a társadalom és a családok megfelelő szocializációs törekvéseinek hiányában látja a férfiak “elpuhulásának” okát.

A magam részéről úgy gondolom, hogy a feminizmus hatásainak visszacsapódását élhetik meg ilyen kínzó problémaként a nők. A feminizmus gellert kapott ostobasága olykor a nőket is eltalálja. A férfiak családi szerepének módszeres lejáratása, a férfiak “családi bűnözőként” való megbélyegzése, a férfiellenes családjogi törvények és bírósági gyakorlat egyenes eredménye, hogy a modern férfiból egyre nagyobb mértékben kihal a családalapítási ambíció.

Mindezen nyilvánvalóan nem fog változtatni semmiféle szocializációs próbálkozás sem, hiszen a fennálló családjogi háttér mellett egyre kevesebb épeszű férfi fogja megelőlegezni azt a nagymértékű bizalmat a partnerének, ami ahhoz szükséges, hogy önként a házasság 2.0 hurkába dugja a fejét, hogy független életvitelét a könnyedén eldobható, bebörtönözhető, jogfosztott pénzkeresőgép sorsára cserélje. Nyilvánvalóan nagyon kevés férfinak fogja a lelkét megérinteni, ha a férfiakat lenéző, “undorodó”, kompromisszum képtelen nők elmennek a “spermabankba DNS-ért“. Sok boldogságot kívánunk nekik!

Ha figyelünk Kay S. Hymowitz rádió interjúban elhangzó mondataira, feltűnhet, hogy korántsem a talajvesztett, társadalmi szerepzavarral küzdő férfiakért aggódik. Nem. Ez a társadalmi jelenség szerinte azért probléma; “mert a nők házasodni akarnak”. Nem is akárhogyan; nekik jó parti kell. Ha a férfiakat hátrányosan megkülönböztető társadalmi szokások és oktatási gyakorlat miatt nem találnak maguknak diplomás férjet, és lenézik a náluk alacsonyabb végzettségűeket, akkor nem tudok mást mondani: úgy kell nekik… Esetleg forduljanak panaszukkal a feminista oktatás-politikusokhoz.

Bár Kay S. Hymowitz társadalmi változások szükségességéről beszél, de ne gondoljuk, hogy pontosan érti a problémát és átlátja a szükséges cselekvés programját. Korántsem a jelenségért felelős feminizmus megregulázásától, a társadalmi és nemi szerepek egészségesebb mederbe terelésétől remél pozitív változásokat. Szerinte ez egy társadalmi jelenség, “amire a férfiak még nem találtak megfelelő válaszokat”. Nagyot téved Kay S. Hymowitz; ez a társadalmi jelenség már maga a férfiak válasza. Néma, passzív ellenszegülés a feminizmus társadalomromboló hatásával szemben.

Szó sincs arról, hogy a férfiak nem törődnek a jövőjükkel, éppen ellenkezőleg; nem kívánják a jövőjüket a feminista társadalom oltárán feláldozni, erőforrásaikat egy egzisztenciális öngyilkosság keretei között a nők kezébe helyezni. Ha már így alakult, akkor a fiatal férfiak köszönik szépen, ők jól ellesznek az alkalmi kapcsolatokkal, az internet pornóval,  játékkal, filmmel, sporttal és egy rekesz sörrel. És abban is biztos vagyok, hogy a valóban szükséges társadalmi változások hiányában a helyzet tovább fog romlani. Amin az sem fog sokat változtatni, ha egyesek gyermetegnek bélyegzik az egyedül élést választó férfiakat, miközben mások ezzel egy időben istenítik a divat-szingli, feminista nőket.

USA statisztika: Amíg 1960 és 2000 között közel megduplázódott a felsőoktatásban résztvevők száma, ugyanakkor ebből a 25 és 34 év közötti férfiaknak csupán 27 százaléka rendelkezik diplomával, szemben a nők 34 százalékával. Míg 1970-ben a 25 és 29 év közötti amerikaiaknak mindössze 16 százaléka nem volt házas, napjainkra ez a szám 55 százalékra növekedett.

Magyar statisztika: Amíg a mai 46-50 év közöttiek több mint 50 százaléka 25 éves korában már elköltözött otthonról, a mai 31-35 év közötti felnőttek több mint 60 százaléka 25 éves korában is a szülői házban élt.

Felhasznált irodalom: A Magyar Rádió interjúja és a www.dailymail.co.uk interjúja


Címkék: ,

Az egyéni szerzői név alatt megjelenő cikkek nem a Férfihang.hu szerkesztőségének egységes állásfoglalását, hanem elsősorban a szerzők egyéni véleményét hivatottak kifejezni, bemutatni; céljuk sok esetben mindössze a vita, párbeszéd kezdeményezése a művészi provokáció eszközével. Az írások közlésére a véleményszabadság és a médiapluralizmus érvényre juttatásának igényével kerül sor. A Férfihang.hu szerkesztőségének, moderátorainak elsődleges feladata a vonatkozó törvényi keretek és a jóízlés kívánalmainak betartatása.
11 votes, average: 5.00 out of 511 votes, average: 5.00 out of 511 votes, average: 5.00 out of 511 votes, average: 5.00 out of 511 votes, average: 5.00 out of 5 11 olvasó átlagosan 5.00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Feminizmus - Antifeminizmus, Kritika - Interjú, Társadalom - Pszichológia rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Miért bojkottálják a férfiak a házasságot és az apaságot?

Úgy tűnik, hogy manapság egyre kevesebb ember köt házasságot a nyugati világban és ez jórészt a férfiak utóbbi években igencsak megcsappant érdeklődés...
Diliflepnit kapott Pán Péter

Pán Péter-szindrómás bumeráng fiatalok habzsi-dőzsiznek a papabank támogatásával a mamahotelben. Egyre többen vannak, akiket érint a jelenség, és ...


Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (16) Hivatkozások (0)
 1. “Véleménye szerint a nemi hierarchiák változása felelős azért, hogy a modern férfiak nem ismerik fel társadalmi szerepüket.”

  Nagyon jó megfogalmazás, mert mutatja, hogy Hymowitznak konkrét elképzelései vannak a férfiak társadalmi szerepéről, és szeretné abba belekényszeríteni őket. Na most akkor hogy is volt azzal a “romboljuk le a nemi szerepeket” dumával?

  Ja hogy az csak a nőkre vonatkozott, értem.

  És mi lenne az a szerep, amit Hymowitz ránk akar kényszeríteni? A nők szolgálata. “Nőj fel”, vegyél feleségül valakit aki majd a váláskor elviheti az életed munkájának gyümölcsét, egyébként meg kussolj és dolgozz. Ennyi a nagy Hymowitz-féle életterv férfiaknak. És csodálkozik, hogy a pasiknak nem tetszik. Nem valami nagy lángelme a csaj.

  “Hymowitz úgy gondolja, hogy a férfiak egyre növekvő számban sohasem nőnek fel egészen”

  Következő hatalmas gondolat. Miért, a nők igen??? Ugyan, hagyjuk. “Régen”, vagyis 2-3 évtizeddel ezelőtt a nők 20 éves koruk körül már a családalapításon dolgoztak, manapság meg 35 évesen is úgy vannak vele, hogy első a karrier bulizás, azt csak elrontaná egy gyerek, úgyhogy ráér a szülés 40 fölött. Aztán amikor nem tudnak hirtelen partnert találni, vagy ha igen, akkor meg a gyerek nem akar jönni, akkor hirtelen pánikolás van, aztán depresszió meg örökbefogadás.

  A nők fiatalkori “kalandozásai” idehaza még nem elterjedt társalgási téma, meg hát szerencsére ebben a trendben is a “világszínvonal” mögött járunk vagy 15 évvel, de az angloszférában már jóideje úgy fogalmaznak, hogy a fiatal nők sz*rnak minden másra, csak a bulizás érdekli őket, meg az alfa pasik figyelme, és év(tized)ekig járják az “alfa körhintát” – vagyis egyik menő pasi ágyából a másikéba esnek – aztán meg csodálkoznak, hogy amikor ezt megunják (30+ évesen) akkor nem ugrik elő hirtelen valami “normális pasi” (egy addig lenézett és durván visszautasított béta) aki feleségül venné és eltartaná őket.

  (Az alfa körhintát többen fütyi-körhintának is nevezik, érthető okokból. “cock carousel”)

  “A nők egy ideig elvannak velük, de aztán félelemmel és undorral feladják a férjről és gyerekről szóló álmaikat, vagy elmennek egy spermabankba DNS-ért, amivel nem jár együtt egy problémás férfi. A nők ilyen ésszerű meggondolása (…)”

  Hát ettől röhögnöm kellett :) Ésszerű meggondolás…

  Nem is nő lenne az író, ha nem vetítené ki a saját problémáit a férfiakra, és ha nem forgatná ki a szituációt teljesen, csak azért, hogy nehogy véletlenül a nők felelősségét, vagy a hibás döntéseiket kelljen vizsgálni, tárgyalni.

  A nők tökéletesek, minden hiba a férfiakkal van. Peeeersze, persze.

  Szóval nem az a gond, hogy a feminizmus lerombolta a családot, és egy férfi akinek mákszemnyi esze van az angloszférban nem házasodik, hanem az van, hogy a nők nem is akarnak házasodni. Persze, Kay, a mostani sírásodból is ez derül ki, hogy titeket nem is érdekelnek a ronda férfiak. Csak hol van már egy aki végre feleségül venne téged, értjük mi ezt.

  A szitu az, hogy egyre több nő van aki nem kell a kutyának sem, és ezért egyre hangosabban sírnak, hogy eltűntek az igazi férfiak. Ott vannak azok mindenhol, csak nem veled foglalkoznak, Kay, mert annál jóval több eszük van.

  “Bár Kay S. Hymowitz társadalmi változások szükségességéről beszél, de ne gondoljuk, hogy pontosan érti a problémát és átlátja a szükséges cselekvés programját. Korántsem a jelenségért felelős feminizmus megregulázásától, a társadalmi és nemi szerepek egészségesebb mederbe terelésétől remél pozitív változásokat. Szerinte ez egy társadalmi jelenség, “amire a férfiak még nem találtak megfelelő válaszokat”. Nagyot téved Kay S. Hymowitz; ez a társadalmi jelenség már maga a férfiak válasza. Néma, passzív ellenszegülés a feminizmus társadalomromboló hatásával szemben.”

  Igen, ezt nagyon eltaláltad, ebben benne van mindennek a kulcsa.

  Egyébként ha nem lenne ennyire feminizált és nőközpontú a társadalom, akkor mélységesen felháborodnának a tömegek Hymowitz hülyeségein. Mert mit is mond ő? Hogy a férfiak “elromlottak”, már nem felelnek meg a nők által támasztott követelményeknek, ezáltal a férfiak a hibásak a nők problémáiért, a férfiak nem találják a megfelelő válaszokat a nők problémáira (WTF?!), és ezért a férfiakat kényszeríteni kellene, hogy a nők elvárásainak megfelelően éljenek, viselkedjenek.

  Elképesztő.

  A férfiak azért mégsem annyira hülyék, mint amennyire H. és társai hirdetik, mert a társadalomból való “kicsatlakozás” maga a válasz arra, ahogy a társadalom a férfiak ellen fordult.

  6     0
  • Az alfa körhinta említése jó kontraszttal fejezi ki, hogy a női oldalon sem olyan nagy a felelősségtudat és nem annyira kristályos a jövőkép. A beszélgetésben Hymowitz is érinti a nők alfa férfiakhoz való vonzódásának témakörét, de az interjú hibás vezetése (vagy vágása) miatt a problémára, jelenségre semmilyen választ, következtetést nem ad végül. Az általad elmondottak fényében leszögezhetjük, Hymowitz abban is téved, hogy nem csak azért futnak ki az időből a nők, mert a korban hozzájuk illő fiatal férfiak elutasítják a családi szerepet, hanem mert saját döntésük szerint, sokszor önmaguk sem kívánnak hamarabb családot alapítani, vagy éppen a nőkre jellemző módon túl sokáig válogatnak. (Idea a nagy Ő ről.)

   Hymowitz a probléma felismerő képesség tekintetében legalább objektívebb az átlag feministánál, de a válasz keresése, a magyarázatai valóban a jól megszokott feminista mintát követik: mindenről a férfiak tehetnek.

   3     0
 2. Azért annyi legalább látszik, hogy egyre többen veszik észre a társadalom problémát okozó megváltozását. Az okokat egyelőre nem látják, de legalább kezdenek ébredezni.

  Attól tartok, hogy ahhoz hogy a feminizmus végképp megbukjon, teret kell nekik adni, és fogunk is. Ha ezek a társadalmi változásoknak érződni fog majd a hatása az életszínvonalon is, akkor fog nagyot puffanni a feminizmus, de olyat, hogy azután a nők fülüket farkukat behúzva fogják élni életüket uruk mellett, így végső soron ők fogják a legjobban megszenvedni a feminizmus második hullámát. A pár évtizeddel ezelőtti helyzettel még mindenki elégedett lehetett – még ha már az is káros hatással volt a társadalmi berendezkedésre -, de a feministák továbbhúzták a húrt, ami el fog pattanni, és a nők nem ebbe a helyzetbe fognak visszazuhanni, hanem a 100 évvel ezelőttibe, sőt még az sem elképzelhetetlen közelebb kerülnek a muzulmán nők helyzetéhez, mint az korábbi európaihoz. És ez sajnálatos.

  De azért jó abban a tudatban lenni, hogy ha nem is az én életemben, de egyszer a feminizmus akkorát fog bukni, hogy szitokszó lesz belőle.

  2     0
 3. Jó cikk, és markánsan szókimondó.

  0     0
 4. Remek írás, gratulálok.

  0     0
 5. Azt hiszik,ha elmennek a spermabankba akkor majd olyan férfiak lesznek akiknek nincsenek ösztöneik?Vagy célzottan csak kislányok lesznek akik megint mehetnek majd a spermabankba?ezt az intézményt kellene megszüntetni!

  1     0
 6. Jo cikk! De azért azt hozzàtenném, hogy az I. és II. Vilàghàboruban kihaltak a Férfiak… A mi tàrsadalmunkat nok nevelték fel… Nagyon sokan jovunk elvàlt, “sérult” csalàdbol… Egy Férfinak ma sokkal tobb ido ferfivà vàlni, mert nincs aki megmutassa az utat… Magunktol kell folismernunk… Kivan csalva a nok segge, ez a legnagyobb probléma! Ma, ha egy no csinàl valami hulyeséget, abban a pillanatban “semmi, gond dràgàm, minden rendben van…” Hàt rohadtul nincs rendben! Es ez az ami kiveszett a férfiakbol, az erélyesség… Nem tisztelnek minket, nem néznek fol rànk….

  4     0
  • Teljesen egyetértek Musashi hozzászólásával! A kérdés tágabb összefüggéseihez az is hozzátartozik, hogy a 20. század derekától, s különösen az utolsó két évtizedétől úgy általában véve gyors ütemben erodálódott az a hagyomány, amelynek szerves része volt a klasszikus férfiasság és nőiesség eszményképe, erénykatalógusa, viselkedési kódexe. Összességében nem az eszmény hiányzik – hiszen ennek nyomait ma is fel lehet lelni -, hanem az a családi és iskolai szocializációs folyamat, amely a fiúkból férfiakat faragott, a lányokból nőket nevelt. Elég megnézni egy gimnáziumi tablóképet az 50-es évekből, hogy milyen férfias tartása és büszke, magabiztos tekintete volt akkoriban egy 18 éves kölyöknek – összehasonlítva a maiakkal. De a média népszerű figuráinál is hasonló a hanyatlás: néhány évtizede Darvas Iván, Sztankay István, Lukács Sándor és Cserhalmi György, ma Sebestéyn Balázs, Berki Krisztián és Majka. És persze ugyanez a tendencia női vonalon…

   A cikkíróval annyiban vitatkoznék, hogy a faszkörhintára a nők jelentős része régen is felült, csak éppen gyerekszülés után, anyai teendői ellátása mellett. Azaz sok nő csalta a férjét, mégpedig nyilván egy-egy “alfával”, vagyis az uránál tökösebb, férfiasabb, sármosabb, vonzóbb pasival, akinek meg nem jutott ilyen, az a férjével való kényszeredett  szex közben Marlon Brandóról ábrándozott, vagy a szomszéd Lajosról…

    

    

   1     0
 7. „Egy Férfinak ma sokkal tobb ido ferfivà vàlni, mert nincs aki megmutassa az utat… Magunktol kell folismernunk…”

  ha meg is van mutatva, akkor a férfias fellépés „bűn”-nek számít.

  2     0
 8. Úgy látszik, hamarabb bekövetkezik az öngól, mindazokra akik nem a hagyományos családformát tekintik elfogadottnak. Egy dolgot viszont elfelejtenek, míg a férfi, ‘dedózhat’ a ‘játszótéren’ a nő nem. A biológia csúnya igazság, hisz a leányokból ‘nő’ – ahogy a cikk is megemlíti a korábban érést – 12-14 éves korában kezdődik, az első ‘piros’ nappal. Amire kap még időt, akár 6-8 évet, hogy beteljesítse azt és a legegészségesebb gyermeket szülje meg. Nem 15-25 évet, amiről valamiért előszeretettel elhiszik a nők, hogy lehet, szabad és joguk is van hozzá. Persze ehhez család kell, kialakult szerepekkel, hogy a gyermek egészséges tudattal nőjön fel. Szerintem megoldható lehetne, ha valós hozzáértő programokkal, lehetővé tennék azon feleségeknek, anyáknak a tanulást, hogy 20 és 30 éve között a szülések alatt után, ahogy a gyermek kívánja iskolában járjon és ingyen. Ha három gyermeket veszünk alapul, éppen végezhetne az iskolákkal is az mellett, hogy anyává válik a társadalom egy alappillérévé. A kialakuló gyermek személyiségét, egészséges anyák nevelik a fiút férfivé, a leány nővé.

  Van egy-két érdekes momentum, a 20-35 éves mai gyermektelen nők életvitele, viselkedésével kapcsolatban. A gyermek vállalására szerintük nem értek meg, de a töménytelen szexre igen. Férfiként akarnak élni, inni, szexelni felelősség nélkül. Majd egy idő után egymást hergelve, győzködve, hogy minden rendben van és mindenért a férfiak a hibásak. Vagyis, akkor ki a gyermeteg? Férfiak, nők, vagy azok akiknek ez így pont jó ahogy van, most.

  2     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Cikkajánló

Gonzo újságírás

A Gonzo-újságírás (Gonzo journalism) szakít a hagyományos újságírás formai és kulturális k...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Femen leprabélyeggel ünnepel Franciaország

Franciaországban Marianne egyfajta népi jelkép, lényegében a francia köztársaság allegorikus a...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
A férfiellenes mozgolódás háttere

Már meg sem lepődöm, hogy egyes szélsőséges csoportok a 444-en terjesztik beteg propagandájuka...
CSALÁD - Otthon
Férfi agresszió, női agresszió

Egyik ismerősömnél kint jártak a rendőrök, mert nagyon összekapott az asszonnyal. A rendőrök r...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Na még egyszer a GYES-ről

Új állami programot indítanak vállalati bölcsődék létrehozására 5,5 milliárdért - adja hírül a...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Február 14. - Keresd a nőt!

Őszintén szólva úgy voltam a tegnapi nappal, ahogyan egy nyugtalanító egészségügyi tünettel le...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Egyenrangúság

A kvóta kapcsán jutott eszembe, hogy a feministák egyik kedvenc vesszőparipája a társadalmi ne...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
A nők meg az erőszak

Osztolykán Ágnes parlamenti képviselőnő körül forog a hazai nőtársadalom (vagyis a feministák)...
CSALÁD - Otthon
Mit ér a férfi, ha munkanélküli?

Egy kedves olvasóm felkérésére vállalkoztam ennek a szösszenetnek a megírására. Hadd kezdjem e...
CSALÁD - Otthon
Mivel ne támadjuk az iszlámot?

A nyugati világ, ezen belül is főleg Európa demográfiai helyzete jelenleg drasztikus átalakulá...
+Alkalmi cikkek
Egy új sötét középkor felé - II.

  Apró időbeli kiesés után azért végül nekiültem a szövegnek, hogy ne álljon be huzamo...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Csere Csak Csajoknak

A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány a Fővárosi Önkormányzat támog...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Amikor a leggazdagabb gyerek hisztizik

"Több női rendezőt Hollywoodba!" - követelőzik Natalie Portmanre hivatkozva az index. Feli...
+Alkalmi cikkek
Nesze neked nőnap

Mai anyag, friss anyag: a NANE tüntetést szervez a Blahára. A NANE Egyesület célja a csütörtö...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Feminista pornó állami támogatással

A hír nem új, 2009-es. Több helyen is említik. Bár erős két év eltelt azóta, mégis beszélek ró...


androfóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEEgészségFemenfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfimozgalomférfi szerepekGender-ideológiagyereknevelésHipergámiaházasságIsztambuli EgyezményKvótaMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepeknyugdíjNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszerelemszexszexualitásTársadalomVendégcikkÉletmódÖnismeret