Herr Györgyi

Movember Hungary idén 6. alkalommal

Herr Györgyi - 2014. november 1. szombat 18:20 - 21 hozzászólás

Címkék: , , ,

logoA férfiak egészségéért és a prosztatarák ellen idén már hatodik alkalommal csatlakoznak magyar önkéntesek a nemzetközi Movember-mozgalomhoz. A Férfihang.hu szerkesztősége örömmel tett eleget a rendezvény szervezőitől érkezett meghívásnak, hogy tudósítsunk a 2014. október 31-én megtartott hivatalos megnyitóról.

Gábor Marcell megnyitóbeszédében beszámolt a mozgalom egyre szélesebb aktivitásáról, a férfiak egészségmegőrzését célzó programok sikeréről. Számos neves közéleti személyiség közreműködésének köszönhetően elmondható, hogy immár hazánkban is meghonosodott a Movember-mozgalom. Idén Budapesten kívül több nagyvárosban, Egerben és Székesfehérvárott is önkéntesek működnek közre az adománygyűjtő akcióban. A lelkes résztvevők, támogatók novemberben egy hónapon át növesztik a kampány védjegyeként szolgáló, különböző formájú és hosszúságú bajszokat – ezzel is felhívva a figyelmet férfiak egészségmegőrzését célzó programok fontosságára.

A hónap során különböző rendezvények témája lesz a férfiak egészsége és minthogy a kampány nem csak a figyelemfelhívás eszköze, hanem adománygyűjtés is társul hozzá, így minden évben más és más, a férfiak egészségmegőrzésével illetve gyógyításával foglalkozó szervezetet juttathat  pénzügyi támogatáshoz. Az elmúlt években többek között a Mentsük meg a férfiakat! mozgalmat, a Magyar Rákellenes Ligát, továbbá az Országos Onkológiai Intézet munkáját támogatta. A kampányból befolyt összeget idén a Magyar Urológus Társaság* kapja, amely egy úgynevezett PSA mérőműszer** vásárlásához kap ilyen módon segítséget – tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit Honti Dániel főszervező.

Gábor Marcell, Prof Dr. Tenke Péter, Honti Dániel Fotó: Kudar Zsolt

Gábor Marcell, Prof Dr. Tenke Péter, Honti Dániel
Fotó: Kudar Zsolt

A bajusz egy játékos szimbólum, ami természetesen nem a probléma elviccelését szolgálja, hanem az oldottabb hangú kommunikációt segíti. Az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal kapcsolatos szűrővizsgálatokkal szembenézve például nagy szükség lehet az ellenérzések, félelmek leküzdésének elősegítésére. Ahogyan azt a megnyitón jelen lévő Prof. Dr. Tenke Péter, a Magyar Urológus Társaság elnöke is elmondta, a férfiak kevésbé hajlandóak orvoshoz fordulni, mint a nők – 2-3-szor több nő vesz részt szűrővizsgálatokon, mint ahány férfi. Ezért a szervezők a nők segítségét is kérik párjuk, férjük, gyermekeik, ismerőseik egészségtudatának növelésében.

A Movember Mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségét érintő komoly problémákra, elsősorban a prosztata megbetegedések magas arányára. Prof. Dr. Tenke Péter beszélt arról, hogy időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható ez a betegség, azonban Magyarországon az esetek 50%-ban már előrehaladott prosztatarákkal kerülnek a férfiak orvoshoz – ebben az esetben pedig sajnos már sokkal nehezebb segíteni. A nyugat-európai országokban ez az arány mindössze 20% a szűrővizsgálatok sikeres alkalmazásának köszönhetően. Urológusként javasolja, hogy 40 éves kor fölött a férfiak évente legalább 1-szer vizsgáltassák meg magukat, főleg, ha már fordult elő prosztata daganat a családban, mivel a tapasztalatok szerint ez befolyásolja a betegségre való hajlamot.

Igaz, hogy a prosztatarák leginkább az 50-70 éves férfiak betegsége, de 40 év feletti férfiaknál már jelentkezhet, és sokáig teljesen tünetmentes maradhat. A prosztatarákot rendszeres szűrés hiányában sokszor csak a szövődmények produkálta tünetekből veszik észre a betegek, de akkor már késő. A betegség korai szakaszában diagnosztizált daganatot jól lehet kezelni műtéti úton illetve sugárterápiával. A megelőzést többszintű szűrővizsgálat szolgálhatja, melynek részeként vérvétellel kimutatható a PSA esetlegesen megnövekedett szintje, amit tapintásos és rektális ultrahang vizsgálat egészíthet ki, továbbá betegség alapos gyanúja esetén mindezt a gáttájékon bevezetett tűvel végzett biopszia követheti.

Honti Dániel zárszavában elmondta, a 2009 óta szervezett eseménnyel kapcsolatban a legfontosabbnak tartja, hogy segítségével rá tudják irányítani a figyelmet az egészségmegőrzés, a prevenció fontosságára. Örömmel tájékoztatott arról, hogy idén lényegesen több program megszervezésére nyílt lehetőségük.

A 2014-es programok:

 • Flashmob!
  Az elmúlt évben is sikeresen megszervezett figyelemfelkeltő villámcsődületet idén november 9-én, 14.00 órakor, a Bazilika előtti térre hívták össze, ahova mindenkit szeretettel várnak!
 • Futás a Férfi Egészségért!
  Szintén november 9-én, 10.00 órakor, a Magyar Urológus Társaság és a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája közös csapattal indul a Tudás Útja Futóversenyen. A szervezők örömmel várnak bárkit, aki szívesen nevezne a Futás a Férfi Egészségért nevű csapatban.
 • Slam poetry-vel a bajszokért!
  November 16-án, 19.00 órakor, a Spíler Shangai-ban slam poetry-estet tartanak. A slammerek előre megadott témában (pl. férfi egészség) írják meg szövegeiket, amelyeket az eseményen adnak elő. Támogató: Slam Poetry Budapest.
 • Bajusz Buli
  November 28-án, az Ötkert nevű szórakozóhelyen tartják az immár hagyományos, a Movember-kampányt záró Bajusz Bulit!

Idén a www.jóügyekért.hu oldalon keresztül zajlik az adománygyűjtés, ahol

 • bárki szervezhet a Movember számára gyűjtést,
 • felajánlhat adományt.

http://jougyekert.hu/hu/koveteknek/valassz_egy_ugyet_es_tegyel_vallalast/bajusz.html#.VE-0TvmG9Og

Minden, a kampánnyal kapcsolatos hír és aktualitás megtalálható a Movember Hungary Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/MovemberHungary

A Magyar Urológus Társaság vállalásaként egész novemberben az ALFA Egészségközpontban kedvezményes szűrővizsgálatokon vehetnek részt a férfiak.

A megnyitó látványos eseménye volt a Pesti Borbély csapatának munkája: a helyszínen megborotválták a kampányban résztvevő, vállalkozó kedvű bajuszos urakat. A hölgyek bajusznövesztéssel ugyan nem, viszont dicséretes aktivizmussal járultak hozzá a megnyitóeseményhez.

A képgaléria fotóit Kudar Zsolt készítette. Nagyobb méret a képekre kattintva érhető el.

* A Magyar Urológus Társaság célja, hogy elősegítse az egészségügy – ezen belül különösen az urológia – színvonalának emelését, valamint a tagok szakmai képzettségének emelését, alkotó munkájuk kibontakoztatását. A társaság saját szakterületén elősegíti az országos szintű etikai, tudományos és oktatási feladatok megoldását, valamint az egészségmegőrzés hosszútávra szóló programjának gyakorlati megvalósítását.

** PSA – Prosztata specifikus antigén. A PSA a prosztatában termelődő fehérje, melynek szintje prosztatabetegségek (jóindulatú megnagyobbodás, prosztatarák) esetén emelkedik. A PSA egy olyan fehérje, mely kizárólag a prosztatában termelődik. Szérumszintje a prosztataszövet térfogatával arányos. Emelkedett PSA-szint mutatkozhat jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, illetve prosztatarák esetén. A PSA mérése középkorú férfiaknál a prosztatabetegségek szűrésére is alkalmazható. A szérumszint a betegség súlyosságával is arányos, így kezelés (műtét) után a beteg állapotának rendszeres ellenőrzésére is használható.12 votes, average: 5.00 out of 512 votes, average: 5.00 out of 512 votes, average: 5.00 out of 512 votes, average: 5.00 out of 512 votes, average: 5.00 out of 5 12 olvasó átlagosan 5.00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Beszédtéma - Bulvár, Család - Otthon, Életmód - Egészség rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Férfi-specifikus gondok: a prosztata rendellenességei

Az 50. életév után jelentősen megnő a férfiak prosztata rendellenesség általi veszélyeztetettsége. A 80. év után a férfiak 80%-át érinti ez az egészsé...
Movember-mozgalom a prosztatarák megelőzéséért

Bajusznövesztéssel akarja felhívni a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a férfiak egészségének megőrzésére a gyűjtéssel egybekötött nemzetkö...
Bajuszos véradást szervez a Magyar Vöröskereszt

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet is csatlakozott a Movember Mozgalomhoz. November 24-én, ingyenes PSA szűréssel egybekötött véradást lesz a M...


Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (21) Hivatkozások (0)
 1. Ki az a csinos kis vacak az utolsó képeken (hosszú barna haj, fekete blézer vagy mifene)?

  Az én arcomat a bajusz komorrá teszi így csak lélekben növesztek.

  0     0
  • a javíthatatlan :D, figyellek, buuu.

   amugy üdv mindenkinek : ), szerencsere a prosztata nem erint, de most hogy gerincműtétem volt annak orultem, hogy atletikai tüdôvel, erős szivvel es jo altalanos egeszsegi alapottal vettem/veszem a megrobaltatast, nem tekintem kizarolag sajat erdemnek, isteni kegyelem, de vigyazok magamra, mostantol meg vegkepp kenyes porteka lettem, köszönöm mindenkinek a jo gondolatokat :)

   Temahoz:

   a rendszeres es esszeru szures parti vagyok, szoval extra rtg-sugarat /kontraszt anygot pölö csak ugy nem, de ott vannak kepalkotonak UH, MRT es az altalanos diagnosztika.

   Szoval kedves Ferfiak vigyazzatok es figyeljetek oda magatokra, sajnos ez egy rossz szocializacio, hogy kisfiuk nem sirnak, a ferfiak nem panaszkodnak…jo egeszseget mindenkinek!

   0     0
   • Nem csak kényes, hanem kifejezetten értékes portéka vagy! ;) Örülök, hogy jól vagy a műtét után!
    Jó egészséget neked is!

    0     0
   • Nem sírnak, nem panaszkodnak ám figyelnek magukra és megtanulják frusztrációikat ellenőrzött körülmények között kiadni. Mindez lehetséges. ;-)

    Ne női eszközöket haszáljunk, mégha a cél ugyanaz is…

    1     0
    • Talán rosszul fogalmaztam, nem szeretnem feminizálni a férfiakat, de vannak dolgok, amiket rendszerszintű monitoringgal kordában lehet tartani, orvoshoz járni sosem kellemes, bár az emberi és részvétteli hozzáállás sokat segìthetne a fehér köppeny szindróma leküzdésében- ezzel mindeféleképpen kiegészíteném a cikket, hogy sokakat az előző emberi rossz tapasztalatok kényszerìtik az orvoshoz csak végső esetben hozzáállásra, nemektől függetlenül. nem tudom volt-e ilyesmiről is szó a rendezvényen…szóval ez nem szimplán homokba dugom a fejem probléma.

     0     0
     • Azt hiszem úgy általánosságban az egészségkultúra szintjével van a gond. Anélkül hogy szétkenném és általánosítanám a problémát valahol a ha nem foglalkozunk vele nincs is probléma hozzáállás az egyik alapja az általad leírtaknak. Ez pedig valamelyest jobban jellemző a férfiakra. A nők gyakrabban kreálnak problémákat, míg a férfiak hajlamosabbak a meglevő problémákat is eltagadni.

      A másik ok valahol a történelmi közelmúlt eseményeiben is keresendő. Az előző rendszer, amelyben majd három eneráció nőtt fel az embert sokkal inkább tekintette pótolható fogyóeszköznek, akinek az egyéni hogyléte igencsak másodlagos.

      0     0
      • A második bekezdéseddel nem értek egyet,

       ez egy sablon szöveg,

       az  előző rendszer ideológiai vezérlése igen, de az előző rendszer hétköznapi emberében még kőkeményen tudatalatt munkáltak a krisztusi alapok: az irgalmasság, az emberszeretet, szolidatritás, szorgalom, tisztesség, becsület, adott szó..Egy ideológiai átalakulás nem egyik napról a másikra megy végbe, nem véletlen hogy a teljes társadalmi és erkölcsi KO a szoci taborban a kilencvenes évekre kövezkezett be. Ideje lenne ezekkel a dolgokkal is objektíven szembenézni. Pontosan ezért működik a fejekben az, hogy a kádári rendszer egy kánaán volt, mert még megvoltak a hagyományos társadalmi normák, értékek,  magyarán fáziskésés van.

       Még Naooo linkelte az Angi Verát, a professzoros jelenet nagyon ütős…6 perctől.

       alapvetően azt gondolom, hogy az orvosnak hivatástudatból es embereken segiteni akarasból megy az ember, tök mindegy mi a politikai rendszer. az meg pláne óriási tévedés azt hinni, hogy a kelet-európai szaktudás elmaradna, igen a felszereltség siralmas, de az észbeli, szintetizáló képességek jók, elszántabbak, nehéz körülmények között is profi munkat vegeznek irtóuatos túlórákkal és stresszel, masreszt orvosi konferenciak es tudascsere a vasfüggöny előtti időkben is megvolt, nem eltunk burokban.
       0     0
       • Én pedig a tiéddel. ;-)

        Te elsősorban a társas érintkezések háború előtti jellegére utalsz én pedig sokkal inkább az egyén és a hatalom viszonyára illetve a munkavégzés sztahanovista azaz felemésztő, kizsigerelő jellegére.

        Az a fajta öngondoskodás amire korábban utaltunk leginkább a polgári attitűd része. Az ötvenes évek egyik jelensége éppen az értelmiségnek, mint az “emberiség szarának” a lefejezése volt, új munkás- és paraszti kulturális gyökerekkel bíró értelmiség létrehozása. Ez sok minden más mellett a polgári attitűd térvesztését is jelentette. Az értelmiségi szerepekből kiakolbolított többgenerációs polgári családok környezeti okokból való részleges “elproletárosodása”, “elparasztosodása” mellett, azzal párhuzamosan az értelmiség is felhigulván veszít polgári attitűdjeiből, egyfajta “kulturális deklasszálódáson” megy keresztül.

        Amire utalsz a nyolcvanas, kilencvenes évekre eső erkölcsi mélyrepülés kapcsán, az sokkal inkább a generációváltás jele, az “új értelmiség” gyermekeinek a kinevelődése.

        A másodikként megjelölt munkavégzés kapcsán pedig nem is kell különösebben érvelnem vagy példákat hoznom. A munkaszervezés, munkavégzés, az értelmetlenül túlzó iparosítás, a környezeti extenáliák figyelmen kívül hagyása, mind mind jele az egyénnel szembeni teljes mértékű közönynek az állam részéről.

        Végezetül egy örökbecsű idézet Lenin Gorkijhoz írt leveléből:

        “A munkások és parasztok szellemi ereje egyre növekszik a harcban, amelyet a burzsoázia és annak cselédei ellen vívnak, azok ellen a másodrangú entellektüelek és a kapitalizmus lakájai ellen, akik a nemzet agyának képzelik magukat. Nem a nemzet agya ők, hanem a nemzet szara.”

        0     0
   • Te vagy a képen? :) Mert tényleg csini. :)

    0     0
    • A helyes, mosolygos, barnaig – akar en is lehetnek, de nem vagyok ennyire zsenge es talan magasabb is lehetek, szóval a movemberes képeken nem engem látsz(piti kis féltékenykedés volt Reszet felé részemről). de kb két klikk kideríteni, hogy ki ő :)). A  Movember sajtó munkájáért felelős cégben dolgozik és igazán klassz kis kampánymelót jegyeznek, nagyon sok jó ügyben vállaltak színvonalas tájékoztatást, csak gratulálni tudok az organicsnak :)).

     0     0
 2. Kedves Olvasók!
  Ha valaki részt vesz a Movember-programokon, ne habozzon írni róla!
  Ha nem is érez magában írói tehetséget, szívesen segítünk megírni egy helyre kis cikket a beszámolóból. :o)

  0     0
 3. Székesfehérvári lévén csatlakoznék a helyi mozgalomhoz, én már évek óta növesztem ezen alkalmakkor (borostám mindig van amúgy :) ), de hol és kit keresni?

  0     0
  • Megírom, amint tudok valamit.

   0     0
  • Ha november, akkor Movember!

   A férfiak egészségéért kampányolnak Székesfehérváron is

   A kampány székesfehérvári támogatói között van: Juhász Illés színész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, a Mr Kalashnikov, a Rock-On és a Strickers zenekarok, valamint a bodajki Hang-Szín-Tér művészeti szakközépiskola.

   Székesfehérváron egész novemberben zajlik a kampány. A nyitó eseményt 2014. november 13-án, 17.00 órakor tarják, a Hiemer Házban. (Székesfehérvár, Oskola utca 2-4).

   A hónap végén, 2014. november 22-én pedig rock-jazz Bajusz Party-val ünneplik a mozgalmat a szervezők, ahol a „movember koktél” fogyasztásával támogatni lehet a mozgalmat. Ezen a fenti együttesek lépnek fel. Egyelőre úgy tervezik, hogy a 16 óra előtt érkezőket adomány fejében megvendégelik. Helyszín: Petőfi Kultúrtér (Mozi).

   Részletekről folyamatosan az alábbi linken lehet tájékozódni – a fehérvári részetek 13-ától biztosan fönt lesznek:
   http://jougyekert.hu/hu/koveteknek/valassz_egy_ugyet_es_tegyel_vallalast/bajusz.html#.VFIR1PmG9y4

   Ha szeretnél a fehérvári szervezővel beszélni, vagy levelezni, e-mailben küldöm az elérhetőségét.

   0     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Ajánlott írások

,,,

Cikkajánló

BESZÉDTÉMA - Bulvár
Gondolatok a férfiasság körül - pár sor az erőről

Tavaly egy beszélgetés közben hallottam azt a megállapítást, miszerint a macsóság vegytiszta ö...
Loco-emotion - Női mozdonyvezetők a MÁV-nál?

A magyar vasúttörténet 160 éve során még soha nem teljesített szolgálatot nő mozdonyvezetőként...
CSALÁD - Otthon
Kormos Anett elevenen is elégne azért, hogy a bíróság diszkriminálja a férfiakat

Kormos Anett a Showder Klub szellemes humoristája és a wmn.hu szellemtelen újságírónője a válá...
CSAJOZÁS - Szex
Bevezetés a piros pirulába 8. - Pareto-elv

A közgazdaságtan egy meglehetősen izgalmas áltudomány, ugyanis vagy racionális módszerekkel, s...
CSALÁD - Otthon
Ranschburg Jenő: A meghitt erőszak III. rész

A recenzió I. része itt olvasható. A recenzió II. része pedig itt olvasható. A könyv neg...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Franciaországban szoknyában mentek dolgozni az egyik közlekedési társaság buszsofőrei

A Franciaországi Nantes-ban az egyik busztársaság férfi sofőrjei tüntetésképpen szoknyában men...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Gondolatok a férfiasság körül - pár sor a kíváncsiságról és az önzésről

Amíg korábbi elmélkedésemben úgy véltem, az erő könnyen tetten érhető a nemi identitástól elsz...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Miért nincs elég informatikus?

Árgus szemekkel figyelem hónapról hónapra a sajtó különféle termékeiben a cégek, valamint az o...
CSALÁD - Otthon
Kötekedő fiúból...

Ágostont régóta ismerem. Kisiskolás korunkban ő volt, aki mellett óvatosan kellett elmenni, me...
+Alkalmi cikkek
A patriarchális család védelmében - II.

Az alábbi cikk és előzménye a Konzervatóriumról származik, angol eredetit lásd itt. &nb...
ÉLETMÓD - Egészség
A sport megtanít

Valamikor a férfiak kiváltsága volt. Jellemformáló és egészségmegőrző hatása nem vitatott. Erő...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Femi befejezés a CSBE férfi oldaláról szóló cikkben.

Nem bírtam ki, hogy hozzá ne szóljak. Tök jó indítás, és pontatlan, a Nőkertbe, vagy a NANE pl...
CSALÁD - Otthon
Ki vagyok én? Ki vagy te? – 4.

Az egyes típusokon belül is vannak eltérések. Ezek nemcsak a szárnytól/színezettől és az ösztö...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
A férfiverés lesz a rendőrnők sportja Svédországban?

Arról, hogy Svédországban tombol a csúcsra járatott feminizmus, szinte hetente érkeznek a megd...
CSALÁD - Otthon
Mire jók a férfiak?

Az emberi szexualitás evolúciójával foglalkozik Jared Diamond "Miért élvezet a szex?" című...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Hogyan lettünk újra majmok

Én kérek elnézést.  Nagyon szégyellem.  Mindig ez van, hogy megjelenik egy cikk, amiben elmond...


androfóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagender mainstreaminggyereknevelésHipergámiaházasságHázasság 2.0IsmerkedésIsztambuli EgyezményKvótametooMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepeknőnapNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszerelemszexszexualitásSzexuális zaklatásTársadalomÉletmódÖnismeret