Toplak Zoltán

A kibírhatatlan szent férfi, és csendes társai

Toplak Zoltán - 2015. január 30. péntek 10:48 - 8 hozzászólás

Vincent valójában nem létezik. Theodore Melfi találta ki, a St. Vincent című vígjáték forgatókönyvírója és rendezője. De nehéz lenne velem elhitetni, hogy amiről írt, és amit megalkottak a kollégáival, annak semmi köze nincs a valósághoz. Beszélgessünk a hétköznapi férfiakról!

Nem mesélem el az egész filmet, csak azt, ami ahhoz kellett, hogy lendületet adjon a további gondolataimnak. Nos, ő itt alul, Vincent. Vietnámi veterán, aki kimondja, amit gondol, és úgy véli mindenkinek elég erősnek kell lennie, hogy bírja az Élet gyűrődéseit, és szent kötelességének tartja, hogy ha úgy alakul: ő is gyűrjön egyet másokon.

st Vincent1

Bill Murray, akit végtelenül tisztelek, mert rengeteg filmben igyekezett vidámságot hozni az életünkbe, és/vagy tanított arra, hogy EMBERNEK kell lenni. És nem erkölcsös nyárspolgárnak, hanem annak, aki örömmel teszi a jót. Magával is. Billy Crystall-t és Chevy Chase-t tartom még ilyennek.

Vincent gyarló ember: iszik, cigarettázik, egy szemétdomb tetején él és Daka-t, az orosz prostit rendeli magához rendszeresen. Notóriusan játszik és veszít a lovin, így aztán tartozik a banknak, a maffiának, mindenkinek, kivéve a szomszédait és a barátait. Ám, ahogy a film egy másik kulcsszereplője, Olivér a film vége felé jellemzi, ő nem csak ennyi. A vézna, gyenge és kiszolgáltatott kisfiút egyszer megvédi, aztán pedig megtanítja, hogyan védheti meg önmagát. És ahogyan lenni szokott, miután Olivér kivívja a nála erősebb fiú tiszteletét (jól orrba vágja), barátok lesznek. Így megy ez, egyszerűen a fiúknak néha el kell dönteniük, hogy hol a helyük a hierarchiában. Nem baj, ha hátul, de azért is tessék megküzdeni. Igaz kényszerből, de Vincent törődik Olivérrel, és a fiú ezért megszereti,  igyekszik az öregember életének mélyére leásni. Háborús kitüntetés kerül elő, melyet akkor kapott,  amikor a vietnámi háborúban egy kegyetlen csapdából két tisztet mentett ki;  és előkerül a történet alzheimeres feleségével is, akiről már nem tudott gondoskodni, és egy otthonba vitette, de látogatta, és mindig ő mosta a szennyesét. Nem akart lemondani arról, hogy törődjön azzal a nővel, aki neki ajándékozta több, mint a fél életét. Az utolsó években a még mindig szép idős hölgy meg sem ismeri, és ő orvost játszik, hogy az asszony értse, miért megy hozzá rendszeresen. Egy pillanatra, amikor őszirózsákról beszélgetnek, a férfi elsüt egy viccet, és az asszony nevetve megjegyzi: “Mindig olyan vicces voltál, Vin!” De nem, nem tér vissza, és amikor meghatódott férje megszorítja a kezét, és megcsókolja, zavartan húzódik el tőle. És ezt egyszerűen tudomásul kell venni…

Vincent igazi csemegékkel traktálja macskáját, míg ő rendszeresen szardíniát eszik. Megszokta, hogy a legjobbat adja azoknak, akiket szeret. Nyilvánvalóan ezért lop gyógyszert is, mikor a felesége ellátását már nem tudja fizetni. Egyszerűen túl jó és drága az otthon. Nem a feleségének, hanem az ő pénztárcájának. Az agyvérzést, és a küzdelmet a beszéd, a mozgás képességének visszanyeréséért akár már ne is írjam, hiszen mindenki megbetegszik élete során, nem igaz? Ezalatt hal meg a felesége, és ő már csak egy urnát kap az otthontól.

Nos, amivel az elején kezdtem, az is mind igaz: Vincent egy menthetetlen szélhámos trotli… és egy szent… A film férfisorsok tucatjait idézte fel bennem és megértettem, hogy nem kell a filmek fantáziavilágába utazni, hogy efféle hétköznapi, gyarló szentekkel találkozhassunk. Emlékszem Zoli bácsira, aki már nem él köztünk. Körülbelül egy fél évszázadon át volt cukorbeteg, és hordozta ennek minden terhét. építkezésGyerekkorában az alacsonyabb önértékelést, hiszen ő nem volt olyan egészséges, mint a többiek. Haláláig nem tudta igazán elhinni, hogy nem ér kevesebbet másoknál. Soha nem volt káros szenvedélye, illetve a cigaretta, amit ő képes volt egy nap alatt letenni. Időnként abszurd módon féltékeny volt, de nem volt pokol mellette az élet, tudom, mert ismertem a családját. Sokáig volt rokkantnyugdíjas és megtanult együtt élni az egyre inkább életveszélyessé váló betegséggel. Egyedül felépített egy telki kis házat, pedig iszonyú kemény munka volt például egyetlen gumiszalag segítségével az összes, a felső szintet tartó betongerendát a helyére tenni mindvégig a keskeny fal tetején járva… Amikor a cukorbetegségtől immár vakon, nem tudott hasznára lenni a családjának, csak állandó terhet jelentett a feleségének, és úgy tűnt, sejtette, hogy az asszony testvérei összesúgnak időnként a háta mögött, noha minden bizonnyal igen hosszú ideig állt sorba a keresztjéért.

Eszembe jutott Jóska bácsi is, akit kevésbé ismertem, de amikor az unokájának szüksége volt rá, a felesége unszolására kiköltözött (persze együtt, közösen) a hétvégi házba, aminek cékán volt az oldala és egy ósdi vaskályhával fűtötték. Aztán rögtön utána emlékezetembe villant Vendel bácsi, aki semmi különöset nem csinált, csak pont azt, amit rengeteg korabeli férfi. Felnőtt, elvitték katonának, orosz hadifogoly volt, na jó, a halottak között azért nem olyan sokan töltöttek el egy éjszakát nagybetegen, hogy reggelre úgyis meghal. Mégsem halt meg. De azt, hogy mi az éhség, azt nagyon megtanulta. “Még a mohos keresztfát is, azt is megettük volna” – szokta mondogatni. Nem állítom, hogy ettől jobban tudom, mennyire éhezhetett, de egy mohos keresztfa már pízlik, és szolomoha is nő rajta, szóval gondolom, haraphatónak és emészthetőnek tűnik; felcsillan a képtelen remény, hogy jóllakhat vele az ember. Amikor visszatért, csak dolgozott és dolgozott…  Emlékszem egyszer a szomszédai mentették meg az ÁVO -tól, mert kicsúszott a száján egy szónoklat közben, hogy a szónok hülyeséget beszél a Szovjetunióról, mert ő járt ott, és bizony nem az van, mint amit az az ember mond. Már nem tudom, kinek a biciklijével menekült el… Nem éltek könnyen, mégis mindig volt tüzelő, mindig lehetett használni a falusi vécét, pedig nem volt csatorna, azt ki kellett merni. És nem a nőnek. Bár az állat karácsonykor is éhes és szomjas, mégis mindig volt az udvarban jószág, és aztán volt disznóölés. Röpke emlék a távoli múltból: egyszer gyermekkoromban náluk találtam úgy harminc tojást egy rejtett tojóhelyen, amire valamiért még ma is büszke vagyok. És volt bor is, pedig a szőlő igazán munkaigényes növény, és a hegy két faluval arrébb volt…

Tele van a hétköznapok rögvalósága ezernyi figyelemre méltó férfisorssal, és ha csak egy pillanatra rájuk nyitjuk szemünket, feltűnhet, hogy mennyi áldozat árán teszik a dolgukat ezek az emberek a környezetükért. Mégis úgy tűnik senki sem tud megválaszolni egy egyszerű kérdést a férfiakkal kapcsolatban: Miért olyan észrevétlenül természetes, ha egy férfi minden emberi gyarlósága ellenére is jó és gondoskodó?


Címkék: , , , ,

Az egyéni szerzői név alatt megjelenő cikkek nem a Férfihang.hu szerkesztőségének egységes állásfoglalását, hanem elsősorban a szerzők egyéni véleményét hivatottak kifejezni, bemutatni; céljuk sok esetben mindössze a vita, párbeszéd kezdeményezése a művészi provokáció eszközével. Az írások közlésére a véleményszabadság és a médiapluralizmus érvényre juttatásának igényével kerül sor. A Férfihang.hu szerkesztőségének, moderátorainak elsődleges feladata a vonatkozó törvényi keretek és a jóízlés kívánalmainak betartatása.
7 votes, average: 4.29 out of 57 votes, average: 4.29 out of 57 votes, average: 4.29 out of 57 votes, average: 4.29 out of 57 votes, average: 4.29 out of 5 7 olvasó átlagosan 4.29 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Beszédtéma - Bulvár, Család - Otthon rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Férfiak a sztereotípiák tükrében

Ma a buszon ülve egy mosógépet hirdető reklámplakátot láttam, melynek szlogenje így hangzott: „a férjbiztos mosógép”. Elgondolkodtam mennyi ilyen nega...
Hol rontják el a lányok?

Talán úgy érzed, hogy ez nem fontos. Talán úgy érzed, hogy ez egy nagyon fura cikk. Esetleg felmerül majd benned, hogy offtopic, hogy miért erről besz...
Az edoi csata

Sietve bontották a tábort, a sógun serege gyorsan közeledett. Kagawa szegény szamuráj volt, maga szedte szét a sátrát. Mint a villám, járta át a fáj...
Bevezetés a piros pirulába 9. - Szexpiaci érték

Továbbra is közgazdaságtani vonalon mozgunk tovább a piros pirula világában. Aki az előző részekről lemaradt, ne felejtse el azokat is alaposan áttanu...
Mit ígér a Demokratikus Koalíció a férfiaknak?

Közelednek a választások, ilyenkor a pártok általában elkezdik közzétenni választási programjaikat. Ha érdekel minket, hogy milyen irányvonalra sz...


Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (8) Hivatkozások (0)
 1. de kicsit azért mérgesek is vagyunk:

   

  0     0
 2. Zseniális és hiánypótló cikk.

  1     0
 3. Üzv!

  1) kössz a filmajánlót, asszem meg is lesem.

  2) A kérdés pedig nagyon jó, meg sem tudom válaszolni. Bár talán azért mert mindenki csak a látszatra ad. Egy szép öltöny, higgadt, kimért viselkedés és beszéd, kihúzod magad, és azt teszel amit akarsz(majdnem). És hogy közhellyel zárjam: a stílus maga az ember.

  0     0
 4. “Háborús kitüntetés kerül elő, melyet akkor kapott, amikor a vietnámi háborúban egy kegyetlen csapdából két tisztet mentett ki”

  https://www.youtube.com/watch?v=h-x59ON5Q88

  0     0
 5. Gran Torino-ra emlékeztet ez a film…egy picit. Bill Murray-t én is nagyon szeretem, meg is nézem ezt a filmet. Köszi :)

  0     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Ajánlott írások

,,,

Cikkajánló

BESZÉDTÉMA - Bulvár
"Égjenek a boszorkányok!" - Tűz a Femen párizsi szálláshelyén

"Burn witches", magyarul: "Égjenek a boszorkányok". - Ennyi állt abban a szöveges üz...
CSALÁD - Otthon
Apák hatalma

Apámat őszintén szeretem és tisztelem. Jó ember, senkinek sem ártana, bár talán túl sokra tart...
Képmutatók és álszentek

A hipokrita szó több nyelven is azt jelenti, hogy képmutató, álszent. Magyarul is. A képmut...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Leselejtezésre váró férfiak

Idős férfiak vonszolják magukat a folyosón, vagy ülnek a szobájukban maguk elé meredve, miközb...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Az egyetemi feminizmus diadala – az ELTE vezetése felállítja a dzsendőrséget

"Általános figyelemfelhívó kampányt indítunk az ELTE kampuszain az előítéletesség és a szexizm...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Snackman a nőerőszak ellen

"A hatos metrón utaztam, amikor ez a nő leült mellém. Később aztán váratlanul felugrott a he...
CSALÁD - Otthon
Kiáltás a társtalan férfiakért

Társtalanság, szingliség, magány. Ha ezeket a gyakori fogalmakat használjuk, az emberek fejéb...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Tom Cruise válásának forgatókönyve

Annyit előrebocsátanék, hogy tudom: nem mindenki szereti Tom Cruise-t. A történetét csak a...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Fiktív beszélgetés egy feminitával (1. rész)

Nem, nem elgépelés. Ha volna ott még egy "s" betű, az olyan lenne, mint egy egyszerű mozgalom....
CSALÁD - Otthon
Új utakon minden nap

A feleségem is, és én is kint dolgozunk, Ausztriában. Két fiúnk van, kicsi mind a kettő. Van, ...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
A szexualitás öröme

Hiányt pótolna, és kiegyensúlyozottabb lenne az Egyház, ha prosti bérletet kapnának a papjai k...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Ha a neten keresel barátnőt...

Minden férfi életében lehet egy olyan életszakasz, amikor egyedül marad. Szakítás, válás eseté...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Hol rontják el a lányok?

Talán úgy érzed, hogy ez nem fontos. Talán úgy érzed, hogy ez egy nagyon fura cikk. Esetleg fe...
CSAJOZÁS - Szex
A 10 legfontosabb dolog amit a házasságod megjavítására tehetsz

[ ... Figyu! Ez a cikk pasiknak szól! Némelyik tanács nők számára kifejezetten ellenjavallt! ....
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Juszt is a dagadt nők!

Jaj, ne tagadd már! Ne tagadd, hogy te is szereted a zsírpárnákat. Most mit rázod a fejed? Nem...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
A megvalósult álom - utópia a gyakorlatban

[A cikk fordítás, eredetijét lásd itt.] Civakodás a retikülök fölött és könnyek a mosdóban....


androfóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagenderfeminizmusgyereknevelésHipergámiaházasságHázasság 2.0Isztambuli EgyezményKvótametooMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepekNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszerelemszexszexualitásSzexuális zaklatásTársadalomválásÉletmódÖnismeret