George Herceg

Gondolatok Valentin nap után, nőnap előtt

George Herceg - 2017. március 2. csütörtök 01:51 - 23 hozzászólás

LovesoapMiután véget ért az egyik legsziruposabb és leggiccsesebb ránk erőltetett ünnep (Bálint nap) elgondolkodtam azon, hogy miért vannak ezek az u.n. „női ünnepek”. Kezdődik februárban az egész ezzel a Valentin nappal, ami nem más, mint egy rózsaszín vattacukorba csomagolt ízléstelenség. Mert ugye ez a szerelmesek ünnepe, de a szerelem az emberek legbelsőbb magánügye, miért kell ebből kollektív megemlékezést csinálni? Persze tudom én, hogy a virágárusoknak, az ékszerészeknek és a vendéglősöknek is meg kell élni valamiből. Viszont én még élő férfival nem találkoztam, aki ne kívánta volna ezt az egész cukros, szivecskés émelyítő borzalmat melegebb éghajlatra. Hölgyeim! Önöknek tényleg erre van szükségük? Tényleg akkor hiszik el, hogy a párjuk szereti Önöket, ha minden év február 14.-én közösen részt vesznek ebben a giccs parádéban. A romantika az nem a szív alakú csoki, és nem a celofánba fojtott virágcsokor és nem az éttermi vacsora ahol teljes hangerővel bömböl valami méltán elfeledett nyálas pop sláger. Hölgyeim! Miért kell azt az embert, akit szeretnek kitenni ennek az émelyítő és üres ünnepnek?

Alig, hogy a férfiak vércukra visszaáll a normális szintre, máris robogunk tovább március 8, a nemzetközi nőnap felé. Most azt hagyjuk, hogy az utóbbi években voltak gyenge kísérletek a férfinap életre keltésére, de ezek azóta sem lettek általánosan elfogadottak. A nőnap, az az ünnep, amikor az emberi populációnak az egyik nemét magunk fölé emeljük. Véleményem szerint az egész nőnapi vircsaft a férfiak lelkiismeret-furdalásának terméke. Ugyan mi a búbánat miatt kéne nekünk a nőket így, mint homogén csoportot ünnepelnünk, ha nem azért mert elhittük, hogy a nők még mindig elnyomottak, még mindig másodrangú állampolgárok. Ha így van, akkor adjunk nekik egy napot, amikor ők a világ közepe, vágjunk hozzájuk egy szál hóvirágot, simogassuk meg a fejüket, aztán menjen minden tovább úgy, mint eddig. Bravó! Erről az a római ünnep jut az eszembe, amikor az év egyetlenegy napján a rabszolgák helyet cseréltek gazdáikkal és ők parancsoltak a szabad embereknek. Szerintem kétszer meggondolták milyen parancsot is osszanak ki, mert másnap már visszaállt a megszokott állapot, annak minden következményével. Ha viszont úgy gondoljuk, hogy a nemek között egyenlőség van, akkor megint csak mi értelme kiemelni a nőket és jól megünnepelni? Mekkora teljesítmény áll amögött, ha valaki nőnek született? Pont ugyanakkora, mint ha férfinak született volna. Nulla! Miért is kell ezt akkor ünnepelni? Persze manapság ez az ünnep a munkahelyek sajátja lett, ahol a kolléganőket ajándékozza meg a cégvezetés és a férfi kollégák. Ez oly gyönyörű gesztus, hogy meg kell a szívnek szakadni. Szerintem a nők jobb munkakörülményeknek és magasabb bérnek jobban örülnének, de ha már európai béreket egyik nemnek sem tudunk fizetni, legalább legyen cserepes virág, amit hazavihet. A férfiaknak meg ott a csapatépítőn a közös berúgás a kollégákkal cégpénzen.

A sorban a következő női ünnep a május első vasárnapján esedékes anyák napja. Talán ennek kéne a legbensőségesebb és legszemélyesebb ünnepnek lennie és sokaknak az is. Mégis miután meghallgatjuk a szent anyaság felmagasztalásáról szóló frázisokat évről-évre, talán el kellene egy napon azon is gondolkodni, hogy egyrészt nem minden nő lesz anya, aki gyermeket szül, másrészt nem minden anya lesz egyben jó anya is. Harmadrészről ideje lenne az anyaságot levenni a piedesztálról és végre oda tenni ahova való. Mégpedig a reprodukciós ösztönök közé, ugyanis megint egy olyan teljesítményt teszünk az ünnep középpontjába, ami egyrészt biológiai lényegünkből fakad, másrészt pedig lehet jól, rosszul és kurva szarul csinálni (nevelés), szóval ünnepeljük meg a jó és szeretni való anyákat és ezt megint bízzuk rá az egyénre. Ő ismeri az anyját, Ő tudja, hogy van e kit és mit ünnepelni. És csak csendben jegyzeném meg, hogy miért csak az anyákat ünnepeljük? Talán helyesebb volna a szülőket ünnepelni, főleg úgy hogy a hagyományos család helyett egyre több a mozaik és a pachwork család. Mondjuk ki: az anyák napja a nőnappal együtt színtiszta szexizmus!

De a férfiak vesszőfutása itt nem ér véget. Jön a június és vele a pedagógusnap.  A pedagógusnap akárcsak a nőnap és az anyák napja a lelkiismeret-furdalás terméke. Miről is van itt szó? Arról, hogy mi szülők nem érünk rá foglalkozni és nevelni a kölykeinket, ezért rábízzuk azokat a pedagógusokra, akiknek döntő többsége nő. Elvárjuk, hogy az otthon elkényeztetett és egyben elhanyagolt kurva kölyökből normális kiegyensúlyozott és érett felnőttet neveljenek, nekünk szülőknek. Az már csak ráadás, hogy eközben tanítsák meg őket a természet és bölcsészettudományokra meg sok egyébre is. Cserébe mi szülők számon kérjük a pedagógusok munkáját úgy, hogy ott sem vagyunk, de mi persze jobban tudjuk, hogy hogyan kell tanítani, mint akinek ez a szakmája. Ezért bejárkálunk az iskolákba és helyre tesszük a tanárokat. Ők meg, legalább azért mert elviselik a neveletlen szülők neveletlen gyerekeit megkapják a legalacsonyabb értelmiségi fizetést. Érezzük mi, hogy ez nem teljesen igazságos, ezért az év ezen napján, egy agilis anyuka nyomására összedobunk egy kis pénzt egy ajkai kristályvázára vagy egy ezüst láncra és jól megajándékozzuk Szilvia tanító nénit, hátha ettől a gesztustól nem lesz pályaelhagyó és nem megy ki inkább ötszörös bérért Londonba szállodai szobalánynak. Az is érdekes kérdés, hogy ezt a lelkiismeret-furdalást miért nem érezzük a kórházi ápolók, vagy a szociális munkások irányában?

Összefoglalva februárban ünnepeljük a szerelmes nőt, márciusban a kolléganőt, májusban a szülő és nevelő nőt, júniusban a tanítónőt. Ha már ezeket a kényszerű ünnepeket nem szüntetjük meg, javaslom, hogy kettőzzük meg őket. Legyen szerelmes férfiak napja, majd utána nemzetközi férfinap, apák napja és végül a férfi pedagógusok napja. Igaz ezeken az ünnepeken nem a virágárusok kaszálnának a legtöbbet.


Címkék: , , , , , ,

Az egyéni szerzői név alatt megjelenő cikkek nem a Férfihang.hu szerkesztőségének egységes állásfoglalását, hanem elsősorban a szerzők egyéni véleményét hivatottak kifejezni, bemutatni; céljuk sok esetben mindössze a vita, párbeszéd kezdeményezése a művészi provokáció eszközével. Az írások közlésére a véleményszabadság és a médiapluralizmus érvényre juttatásának igényével kerül sor. A Férfihang.hu szerkesztőségének, moderátorainak elsődleges feladata a vonatkozó törvényi keretek és a jóízlés kívánalmainak betartatása.
3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 3 olvasó átlagosan 5.00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Beszédtéma - Bulvár, Társadalom - Pszichológia rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Nesze neked nőnap

Mai anyag, friss anyag: a NANE tüntetést szervez a Blahára. A NANE Egyesület célja a csütörtöki demonstrációval az, hogy felhívja a figyelmet arra, v...
Az Európa Parlament Nőnapi üzenete

Az Európai Parlament a Nemzetközi Nőnap kapcsán két videofilmet  bocsátott ki, amelyek közül az egyik különösen nem ünnepi üdvözlet, nem  a nők iránti...
Ugye te sem feledkeztél meg a Nemzetközi Férfinapról?

A Nemzetközi Férfinapot (november 19.) először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elis...
Miért és hogyan ünnepeljünk Apák Napját?

Apa lehet sokféle, de alapvetően: elvált, vagy nem elvált. Mindkettőre jellemző, hogy több szinten is kihívások elé van állítva: már gyermeke születés...
Hogyan ünneplik idén az Apák Napját?

Nézzük csak, mit találunk a neten, ha beírjuk a keresőbe: Apák Napja 2017? Meglepő: pár éve még alig volt nyoma az ünnepnek, de mára már dal is szó...


Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (23) Hivatkozások (0)
 1. Na igen.

  Parancsszóra ünnepeld a másikat.

  Ha nem teszed: minimum bunkó, de igazából egy legutolsó senki, aki nem becsüli – szegény és elnyomott – nőket.

   

  0     0
 2. Valentin-napra azt kapta a párom, amivel Helloweenkor megijesztettem. Ezzel az ünneplés le volt tudva.

  0     1
 3. Én is elmondanám női szemszögből ezekről az ünnepekről a véleményemet.(ami talán nem is áll távol annyira az átlagos férfi véleménytől ).

  Az én korosztályom számára a Valentin napi haccacáré eléggé távoli dolog,nem is igazán értelmezhető,hogy pontosan miről is szól,igazán nem is ünnepeljük. Az egésznek “kereskedelmi” szaga van,de ha már ünnepli valaki,akkor is oda-vissza alapon kell működnie,nem csak női irányba.Ha mondjuk a nő csokit-virágot kap,akkor férfi kedvenc szivart,sört,kedvenc vacsi főzve estére,esetleg szexi tánc,valami nem megszokott…Igazából az a legjobb,ha amúgy ezt spontán adják elő a párok és nem egy bizonyos naphoz kötve. Szóval igazából én magasan teszek a Valentin napra és szerintem jó néhány nő is így tenne (a fiatalabb korosztály már agymosottabb ilyen téren sajnos),ha mondjuk a férfi az elején leszögezi,hogy nem fog Valentin naphoz kötődően kötelező alapon ilyesmit ünnepelni,de esetleg megadja (és persze meg is kapja) más napokon spontán a “csak úgy,vagy “figyelek rád”, “számítasz nekem” (nem túlzásba vitt) kis figyelmességekkel.

  Nőnap: ez már egy érdekesebb kérdés és megvallom eléggé ambivalens érzéseim vannak ezzel az “ünneppel” kapcsolatban. Volt olyan időszaka az életemnek,amikor tökéletesen jogosnak tartottam,hogy van ilyen nap,meg volt/van amikor egyáltalán nem,vagy  inkább engem nem érintő ünnep. Emlékszem mikor kislányként megkérdeztem az édesapámat ,hogy minek van nőnap (olyan 6 körül lehettem) és hogy van-e férfinap is… (még nem volt,de már akkor is a teljes egyenlőség csírája bennem volt,mondjuk minket így is neveltek a bátyámmal). Apukám elmesélte a történelmi hátterét a dolognak, Clara Zetkinnel nyilván az akkori szintemen.Azt is elmondta,hogy ő igazán nem is ért egyet ezzel az ünneppel,ez egy amolyan kötelező kommunista ünnep. Persze egyből rákérdeztem,hogy akkor miért veszel mégis hóvirágot anyunak,meg nagyinak ? (akkor még nem volt védett) Erre mosolygott,mert megérdemlik. Tudod, anyukád dolgozik a “gyárban” ugyan nem fizikai munkát,de rengeteget számol a könyvelésen,sokszor hajnalban korábban kel,hogy megfőzzön,nevel titeket,(lecke stb)takarít és persze én is keményen dolgozom,de én itthon csak pihenek,illetve amikor veletek foglalkozom az csak öröm,szórakozás,moziba megyünk,kirándulni sport eseményekre,otthon sakkozunk, rúgósfocizunk stb. Szóval ők megérdemlik. Tehát legyen nőnap,de férfinap is és ünnepeljük az azt megérdemlő nőket és férfiakat.

  Az anyák napja különösebb elemzést nem kíván,nyilván ezen a napon az igazi,jó édesanyákat ünnepeljük,ami egy gyönyörű ünnep (persze ez is annak jár,aki megérdemli) és egyértelműen legyen (és van is,szerintem talán jobban elterjedve,mint férfinap) apák napja (amikor természetesen az igazi jó édesapákat ünnepeljük,aki megérdemli). Nálunk-ezt már többször írtam-a lányom megszületése óta ünnepeljük az apák napját, ekkor apának semmit sem kellett csinálni,volt kedvenc ünnepi ebéd, kezdetben vers,rajz kiskorukban,aztán valami más meglepi.Most is szólok mindig a lányomnak előző nap,hogy el ne felejtse…

  Szóval legyen nőnap,de férfinap is,legyen anyák napja,de apák napja is, a Valentin napot,meg ünnepeljék a párok oda-vissza alapon ,ha akarják,ne elvárásból,hanem egymás miatt. Sokkal fontosabb,hogy lehetőleg egész évben (vagy legalább a nagyobb részében:)) tiszteljük és szeressük egymást férfi-nő egyaránt és akkor az sem lehet baj,ha véletlenül elfelejtődik az a Valentin,vagy nőnap…

   

   

  0     0
 4. “Harmadrészről ideje lenne az anyaságot levenni a piedesztálról és végre oda tenni ahova való. Mégpedig a reprodukciós ösztönök közé, ugyanis megint egy olyan teljesítményt teszünk az ünnep középpontjába, ami egyrészt biológiai lényegünkből fakad, másrészt pedig lehet jól, rosszul és kurva szarul csinálni”

  Vannak jó anyukák, vannak rosszak. Egyet azért el kell ismerni, hogy egy szülő részéről nagyon sok lemondással, munkával jár a gyerek felnevelése, és mindenkinek jól esik a köszöntés. Az, hogy feminizált világunkban ez csak többnyire az anyáknak jár, arról mi magunk, azaz a társadalom tehet.

  Vannak azért jó kezdeményezések. A gyerek óvodájában szoktak tartani apák napját is. Én személy szerint mindig felköszöntöttem anyukámat, és fel is köszönteném továbbra is, de az idén lehet, hogy apukámra is odafigyelek. Ha valakit szeretünk és becsülünk, azt szívesen felköszöntjük.

   

   

  0     0
 5. Én már baromira unom, h az év minden napján van háromféle “nap”, meg mindennek van külön napja. Ennél jobban már csak a kötelező “ünnepnapokat” rühellem, amikor azért kéne valamit tennem, mert jaj, más(ok) mit szól hozzá, ha nem teszem. Hát be lehet kapni, erre ezt tudom, így szolíd intelektuálisan mondani!

  Ha valakit tisztelünk, becsülünk, akkor azt legyünk képesek, mindenféle külső, “serkentő” erő nélkül kifejezni. Bármelyik napján az évnek, vagy lehetőleg sok napján. Mert az hiteles és őszinte. Amit emberek a kötelező “ünnepeken” tesznek, abban mindig ott van a lehetőség, h csak kényszerűségből, megfelelésből teszik.

  0     0
  • Szerintem a hétköznapok gesztusaiban is benne rejlik a kényszerűség, megfelelés lehetősége. Legutóbb egy rövidre sikerült kapcsolatomban ágyba vittem a nőnek a reggelit, meg a kávét, és hetekkel később azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy úgy érzete, csak valami féle illemből tettem.  Volt is benne annyi igazság, hogy nem voltam szerelmes, és valamiféle bűntudatot kompenzáltam, hogy ennek ellenére megkaptam egy nőt, akinek előttem csak egy kapcsolata volt.

   Emellett engem is próbált már kielégíteni nő “kompenzálásból”, de mivel ezt tudat alatt nagyon érezni, ilyenkor általában vagy fel sem áll, vagy nem tudok elmenni.

   Visszatérve az ünnepekre, szerintem az anyák napja, meg az apák napja rendben lenne, mint egy alkalom (kényszer nélkül), hogy kifejezzük hálánkat, amiért tisztességgel -vagy akár úgy, ahogy- felneveltek minket, és hogy szülői támaszként jelen vannak életünkben. Ellenben a nőnapot én bojkottálom, és a férfinap számomra még kínos is lenne. Mint fentebb is elhangzott, egy adott nemmel születni nem érdem, sőt, még csak elkerülni sem lehet. No meg a nőnapi virágot, mint elvárást annyiszor láttam kollégákra, főnökre, társadalomra ráterhelve, hogy már majdnem annyira irritál, mint a Valentín nap.  Bár ez utóbbi legalább arra jó lehet, hogy idejekorán kibújjon a szög a zsákból.

   Ékes példa eme videó Cintije, mégha talán csak egy kreált szatíra is, szerintem mint szélsőéges példa, elég életszagú.

   https://www.youtube.com/watch?v=ZxDRbM9JFAI

    

   0     0
 6. “– És mi van az asszonnyal? – tudakozódott óvatosan L. – Tud róla valamit?

  – Hogyne – válaszolta Pisti – „együtt élünk már van két gyerekünk is” – és elővette a személyi igazolványából a gyerekek képét.

  – És tudja, olyan problémák nincsenek vele, amilyenek voltak?

  – Á, főnök én nagyon intelligens emberekkel voltam a börtönben és azok sok mindenre megtanítottak, arra is, hogyan kell bánni az asszonyokkal.

  – Hogyan? – kérdezte kíváncsian L. – én is házas vagyok már, mesélje el, hadd tanuljak én is.

  – Hát mikor elfogyott a pénz, amit a börtönben kerestem és a telepen még nem fizettek, akkor az asszony eltűnt egy egész éjszakára. Mikor hazajött, elkaptam levetkőztettem meztelenre, kikötöttem az ágyra és addig vertem a borjú-lánccal amíg be nem pisált. – mesélte tárgyszerű tömörséggel a hüledező L.-nek.

  – De minek kellett levetkőztetni?

  Pisti meghökkent és csalódott pillantást vetett L.-re – „hogy lehet ilyen hülyeséget kérdezni?” – ez volt a tekintetében.

  – Minek, minek, hát, hogy el ne szakadjon a ruhája. – Válaszolta értetlenül.”

   

  http://aristo.blog.hu/2013/04/19/l_az_elet_surujeben_tehenek_es_emberek_ii

  0     0
 7. Bálint nap?????????

  Mint Bálint nevű hímnemű, kérve kérem, hogy legalább itt a külföldi nevén illessük ezt a külföldi szart, és hívjuk Valentin napnak. Épp elég baj nekem, hogy a névnapomon el kell viselnem ezt a nyálorgiát.

  Üdv,
  Bálint.

  0     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Ajánlott írások

,,,

Cikkajánló

FEMINIZMUS - Antifeminizmus
A házasság múltja, jelene és jövője, 1. rész

Az alapok Kevesen tudják manapság, hogy egyáltalán miért is alakult ki a monogámia; a r...
Az én szerelmem

Sokat gondolva A Nők szerelme című cikkre, többször is nekiugrottam ennek a témának. Valam...
Társadalmi kezdeményezések
Tiltakozás a MagNet Bank férfiellenes politizálásával szemben

Alábbiakban a Férfihang Civil Társaság nyílt levelét, állásfoglalását adjuk közre, amely megte...
+Alkalmi cikkek
Agymosás

Megjelent egy cikk az Indexen a Politikai nézetekkel születünk? címmel, mely cikk azt ecse...
HÍREK - Politika
Vasúti gender-apartheid Németországban

Megdöbbentő intézkedést vezet be a közép-németországi regionális vasúttársaság a Lipcse és Che...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Na már megint a magyar őstörténet...

Úgy tűnik tényleg nagyon kevés értelmes téma van, és ezeknek muszáj ciklikusan visszatérnie, k...
ÉLETMÓD - Egészség
Egészség, félelem, és másság

Sokan gondolják, hogy a pszichopatákban nincsen félelem. Ezt én most cáfolni fogom, és e cáfol...
TÁRSADALOM - Pszichológia
Férfisors töredékek

Ezeket a verseket jó barátom, Németh Zsolt írta meg, aki tagja a Keresztény Férfiak Társaságán...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Az ország neve: Halál

A cikk eredetije a Jobbegyenes blogon található. Miután nem kevesebb, mint 17 hónapig nyála...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Férfi agy, női ész - férfi 'vagy', női 'és'

Agyunk két nagy részből áll, amely féltekék egymástól viszonylag eltérő tevékenységet folytatn...
TÁRSADALOM - Pszichológia
Dr. Ranschburg Jenő - Felcserélt szerepek

Ranschburg Jenő (Budapest, 1935. december 19. – Budapest, 2011. március 10.) pszichológus, a p...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Daliás idők

Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Arany János, legnagyobb költőink egyike. Rá emlé...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Háború a fiúk ellen

Múltkor a Vivane Reding-féle femináci törekvés kapcsán Deansdale rávilágított egy tanulságos ö...
TÁRSADALOM - Pszichológia
Nincs kapcsolat (a Zimbardo könyv) III. rész

A személyes megjegyzések dőlt betűvel vannak szedve. Bevallom a problémán túl a megoldási ...
CSAJOZÁS - Szex
Bevezetés a piros pirulába 8. - Pareto-elv

A közgazdaságtan egy meglehetősen izgalmas áltudomány, ugyanis vagy racionális módszerekkel, s...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Topless száguldás

Még a harcedzett, öreg Ohioi rendőrök sem láttak olyat, amit Erin Holdsworth mutatott nekik....


androfóbiaAntifeminizmusApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagenderfeminizmusgyereknevelésHipergámiaházasságHázasság 2.0Isztambuli EgyezményKvótametooMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepekNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszerelemszexszexualitásSzexuális zaklatásTársadalomÉletmódÖnismeret