Férfihang.hu

Tiltakozás a MagNet Bank férfiellenes politizálásával szemben

Férfihang.hu - 2017. június 15. csütörtök 05:20 - 19 hozzászólás

Címkék: , , ,

Alábbiakban a Férfihang Civil Társaság nyílt levelét, állásfoglalását adjuk közre, amely megtekinthető a civil társaság weboldalán is.  (Erre a linkre kattintva)

A Férfihang Civil Társaság sajnálattal tapasztalta, hogy a MagNet Bank elsődleges gazdasági tevékenysége mellett férfiellenes társadalmi kampányt indított és akciójához még egy különálló honlapot (www.fairfizu.hu) is létrehozott. A következő vezérmondattal indítják kampányukat és hangolják a nőket a társadalom és a férfiak ellen: „Ugyanazzal a munkával egy nő átlagosan 13.2%–kal kevesebbet keres Magyarországon, mint egy férfi.” – A bank bérkülönbségekkel kapcsolatos állítása nem felel meg a valóságnak. Különösen aggályos ez a kijelentés azért, mert alkalmasa arra, hogy a férfiakkal szemben ellenérzést és társadalmi elégedetlenséget váltson ki, mivel igazságtalan anyagi előnyök haszonélvezőikét láttatja őket.

Habár a bank KSH felmérések adataira hivatkozik, azonban az összesített átlag adatokban fennálló különbségek nem jelentik azt, hogy valóban konkrétan ugyanazzal a munkával, egyazon munkahelyen keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak. Mindemellett a MagNet Bank további szakszerűtlen adatgyűjtésre is vállalkozik, amikor internetes felületén arra biztatja látogatóit, hogy adják meg havi nettó fizetésük összegét abból a célból, hogy a hasonló szakterületen dolgozó nők és férfiak jövedelmét a bank összehasonlítsa. Nyilvánvaló, hogy az összesített KSH adatokhoz hasonlóan egy ilyen egyszerű, szakszerűtlen adatgyűjtés sem képes figyelembe venni a havonta munkával töltött órák számát, a teljesítmény–szorgalom függvényében járó célprémiumokat, jutalékokat és a fizetés teljes összegét befolyásoló más objektív tényezőket, holott a nők és a férfiak jövedelmének hiteles összehasonlítása csak így lehetséges. Szembetűnő, hogy a MagNet Bank célja nem is egy pénzügyi szolgáltatóhoz méltó, szakszerű elemzés megvalósítása lehetett, hanem pusztán a reklámcéljaik elérése.

A Magyar Állam már közel egy évtizede elvégzett egy hitelt érdemlő kutatást a nemek munkaerő piaci helyzetét és bérezését illetően, ami azt mutatta, hogy a nők és a férfiak bérkülönbsége egy ritkán előforduló jelenség. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság által 2009 és 2013 között az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósított kutatás eredményeit összegezve Sík Endre kutatásvezető a következőképpen fogalmazott: “A nők férfiakkal szembeni hátránya az egész világon ismert jelenség, belénk van nevelve. Ezt az illúziót a bérekkel kapcsolatban is elfogadjuk, ezért engem is meglepett, hogy a nők bérhátránya inkább kivétel, mint szabály.” – A szakszerű kutatás, elemzés feltárta, hogy az elvétve előforduló nemek közötti jövedelemkülönbség leginkább csak a legmagasabb jövedelmek kategóriáiban jelenik meg. A rendkívül magas, és nyilván számos teljesítmény alapú elemet is tartalmazó jövedelmek eltérései a teljes összesítésben is tíz százalék körüli eltérés látszatát képesek kelteni a nők és a férfiak között. Azonban ezek az adatok csak azt jelzik, hogy az összesített, átlag bértömegből a férfiak pár százalékkal több jövedelemhez jutnak – vélhetően pont azért, mert többet és eredményesebben dolgoznak a gazdasági szférában – és nem pedig azt, hogy általánosságban ugyanazért a munkáért több alapbért, órabért kapnak a férfiak, mint a nők.

Okkal mondhatjuk, hogy a MagNet Bank egy tájékozatlanságon alapuló illetve tájékozatlanságra építő, nőket megcélzó, az üzleti etika szempontjából is megkérdőjelezhető kampányt folytat, amelynek célja, hogy minél több nőt vonzzon ügyfelei közé, miközben önmagát a társadalmi igazságosság szószólójaként tünteti fel. A Férfihang Civil Társaság ezúton is kéri a MagNet Bankot és mindenki mást, akik az “egyenlő munkáért egyenlő bért” eszméjéért kívánnának síkra szállni, hogy a valóságnak megfelelően tájékoztassák az embereket! Az egyenlő bérezés eszméje már régen megvalósult, törvény (Munka Törvénykönyve 12. paragrafus) írja elő, és ezen jogának esetleges megsértése esetén bárki az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és a Bírósághoz fordulhat.

Amennyiben a MagNet Bank nem vet véget férfiellenes, társadalmi feszültségeket szító kampányának, kénytelenek leszünk a Magyar Bankszövetséghez fordulni, hogy az saját hatáskörében indítson vizsgálatot, hogy a Magnet Bank reklámtevékenysége megfelel-e a Bank Szövetség Etikai Kódexének, és ezzel párhuzamosan kénytelenek leszünk a férfiakat a bank szolgáltatásainak bojkottjára felhívni és arra biztatni őket, hogy válasszanak inkább olyan pénzügyi szolgáltatót, amely nem kívánja ellehetetleníteni a férfiak teljesítményalapú munkahelyi elismerését és tönkretenni a férfiak társadalmi megbecsülését.

A munka törvénykönyve az alábbi webhelyen is megtekinthető:
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság TÁMOP-5.5.5/08/1 szám alatt, “Esélyegyenlőség a munka világában” munkacímmel lebonyolított társadalomkutatásának elemzései, jelentései az EBH weboldalán az alábbi címeken elérhetőek:
http://www.egyenlobanasmod.hu/tamop/data/TAMOP_EBH_rovid.pdf
http://www.egyenlobanasmod.hu/tamop/data/TAMOP_EBH_1_szakertoi.pdf

Férfihang Civil Társaság


3 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 5 3 olvasó átlagosan 5,00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Társadalmi kezdeményezések, Társadalom - Pszichológia rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Rozi a szegecselő - Háborús munkásnőből feminista ikon

Rosie the riveter, azaz Rozi a szegecselő az USA egyik jellegzetes kulturális szimbóluma. Rosie fiktív alakjának keletkezése a második világháború ide...
Bérkülönbség - A kiirthatatlan feminista hazugság

“A nők férfiakkal szembeni hátránya az egész világon ismert jelenség, belénk van nevelve. Ezt az illúziót a bérekkel kapcsolatban is elfogadjuk, ezért...
Beszélgessünk a nők és a férfiak bérkülönbségéről - Egyenlő bérért egyenlő munkát!

Bár a "gender pay gap", vagyis a nők és férfiak közötti rosszindulatú bérkülönbség mítoszára már született cáfolat, ennek ellenére feminista...
Tiltakozás a Demokratikus Koalíció férfiellenes politizálásával szemben

Alábbiakban a Férfihang Civil Társaság nyílt levelét, állásfoglalását adjuk közre, amely megtekinthető a civil társaság weboldalán is.  (Erre a linkre...
Bérhiszti felsőfokon: kötelező nyilatkozniuk a brit cégeknek, mennyivel fizetnek kevesebbet a nőknek

Csúcsra járatják napjainkban a férfiellenes bérkampányt az Egyesült Királyságban. A legalább 250 főt foglalkoztató brit cégeknek ugyanis április 4-től...


19
Szólj hozzá!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
11 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
9 Hozzászólások szerzői
BellevilleAlter Egodani92Charlie oBrianReszet Elek Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Zombi Papa
Olvasó

Ideértetek, Drágáim?

Már április elején jeleztem nektek azt a szemétséget. Nálam, egy délutáni – demagóg – SMS-sel indult a kampányuk, amire én csak annyit válaszoltam: “mér’ nem mentek a pics@ba? ”

A közlemény egyébként jó, magam is fontolgattam, hogy egyénileg válok meg a banktól, de előtte megírom nekik, ha nem szedik le ezt a kampányt, megszüntetem a szolgáltatást. Maradásra az bírt, hogy kis magyar bank.

Naooo
Olvasó
Naooo

Nincs olyan, hogy magyar bank.

Regnix
Újságíró
Regnix

Már korábban is volt ilyen akciójuk, ha jól emlékszem ha nő nyitott náluk bankszámlát akkor automatikusan húszezer forint jóváírást kapott a NANE. Egyébként jellemzően fiatal nők kezében szoktam látni a Magnet Bank anyagait, tehát a célcsoport egyértelműen behatárolt. Rájöttek, hogy ott van a pénz.

Regnix
Újságíró
Regnix

Meg is van (2015):

“Bankszámlanyitással az erőszak ellen

A közösségi bank ezúttal a nőket, különösen az üzleti élet női döntéshozóit szólítja meg, mert mélyen hisz a női szolidaritás és az összefogás erejében. A Bank 20. születésnapja alkalmából most 20 ezer forintot juttat a NANE Egyesületnek minden olyan új vállalkozói számla megnyitása után, ahol a vállalkozás női tisztségviselővel vagy női tulajdonossal rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy az üzleti élet sikeres női szereplői, vezetők, cégtulajdonosok, tisztségviselők most úgy járulhatnak hozzá kiszolgáltatott nőtársaik védelméhez, hogy egyszerűen, akár online igénybejelentéssel számlát nyitnak a MagNet Banknál. Egy-két formaság elvégzése után a húszéves bank 20 ezer forintot ír jóvá a NANE számláján, saját nyereségéből, azaz az ügy támogatása nem kerül pénzbe az új ügyfeleknek.”

 

Naooo
Olvasó
Naooo

“Ez azt jelenti, hogy az üzleti élet sikeres női szereplői”

Mind a kettő?

mikrobi
Olvasó
mikrobi

Örülök a civil akciónak, én is jeleztem már itt. Én még a korábbi NANÉ-s akciójuk után otthagytam a bankot, pedig egyébként szimpatikusak voltak.

Reszet Elek
Szerkesztő

Remélem minél többen tesznek így. Egy bank semmi másból nem ért és ha kellő mértékű profittól esik el talán az aljas marketingjüknek személyi következménye is lesz. Ugyanúgy a Vodafone-nal kapcsolatban is.

Nincs is célravezetőbb mód, mint a pénzünkkel szavazni. Végső soron a szolgáltatók, multicégek éppen azért nyalják a nőket mert a pénzügyi döntések túlnyomó többségét a nők hozzák meg. Ha a férfiak nem engednék át a rendelkezést az általuk megtermelt pénzforrások fölött ,a hozzállás is más lenne, lévén a multik a profitért még az anyjukat is…

Charlie oBrian
Olvasó
Charlie oBrian

„Ugyanazzal a munkával egy nő átlagosan 13.2%–kal kevesebbet keres Magyarországon, mint egy férfi.”

Helyesen: „Ugyanazzal a munkával egy nő átlagosan 13.2%–kal kevesebbet keres Magyarországon, mint egy férfi.”
Helyesen másik verzió: „Ugyanazzal a munkával egy nő átlagosan 13.2%–kal kevesebbet éppen annyit keres Magyarországon, mint egy férfi.”

Charlie oBrian
Olvasó
Charlie oBrian

Különben meg a két javított verzióból meg világosan le lehet vonni, hogy mi áll az egész mögött: szükségképpen a nők átlagosan nem azt a munkát végzik, mint a férfiak. Kézenfekvő is. Azonban ebből az állításból országos botrány lenne…

Charlie oBrian
Olvasó
Charlie oBrian

Különben 2 eset van.
a, Szándékosan hazudnak és hazugság alapon keltenek társadalmi feszültségeket.
b, Maguk is elhiszik az állítást.
Ha “a” van, akkor azért nem bíznám rájuk a pénzemet; ha “b” van, akkor meg azért. Vajon milyen közgazdasági és matematikai érzékük lehet, ha ezt maguk is elhiszik?

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Ajánlott írások

,,,

Cikkajánló

CSAJOZÁS - Szex
Az időeltolódás törvénye

Valamikor nyáron egy cikk alatti kommentben a hölgy olvasók vitát kezdeményeztek arról, vajon ...
A nők sokkal inkább bántalmazzák partnereiket, mint a férfiak

A partnerkapcsolati és családon belüli erőszakot (CSBE) vizsgáló legújabb kutatás szerint a nő...
CSALÁD - Otthon
Diliflepnit kapott Pán Péter

Pán Péter-szindrómás bumeráng fiatalok habzsi-dőzsiznek a papabank támogatásával a mamahot...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Fábián Anita feljelentette a rendőrségen a Tibi atya blog szerzőjét

Fábián Anita férfigyűlölő Facebook videóposztja számos blogger, közíró és a férfiak tömegeinek...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Radikális feminizmus az ENSZ-ben - Emma Watson a megtévesztés eszköze?

Az elmúlt év szeptemberében Emma Watson az ENSZ jószolgálati nagyköveteként kifejezetten a fér...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Megállítható-e a feminizálódás? 1. - A történelmi háttér

Európa, sőt a nyugati világ elpuhulása, férfiatlanodása, demilitarizálódása egyre inkább megol...
TÁRSADALOM - Pszichológia
Vitától a párbeszédig

Végignéztem egy vitát, ami egy órán keresztül zajlott, és meggyőzött arról, hogy a vita teljes...
+Kiemelt cikkek
Piros Pirula Férfiaknak

Az alábbi cikk egy Reddites aranyrög Deansdale angol nyelvű blogja nyomán. Rengeteg férfi pro...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Háború a fiúk ellen

Múltkor a Vivane Reding-féle femináci törekvés kapcsán Deansdale rávilágított egy tanulságos ö...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Miért nincs elég informatikus?

Árgus szemekkel figyelem hónapról hónapra a sajtó különféle termékeiben a cégek, valamint az o...
CSAJOZÁS - Szex
Internetes társkeresők, a nethercegnők birodalma

Jórészt mindenki találkozott már azzal jelenettel, amikor a diszkóban öt-tíz férfi táncol körb...
Társadalmi kezdeményezések
Tiltakozás a MagNet Bank férfiellenes politizálásával szemben

Alábbiakban a Férfihang Civil Társaság nyílt levelét, állásfoglalását adjuk közre, amely megte...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Közösség elleni uszítás gyanúja miatt rendőrségi bejelentést tettek Fábián Anita ellen

A bejelentés hírét a PestiSrácok.hu adta közre cikkében. A lap bemutatta a színésznő videóposz...
HÍREK - Politika
Az Igazságügyi Bizottság tovább tárgyalja az Isztambuli Egyezmény ügyét

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt képviselőnője az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatosan a tegnapi...
+18+
Femen szatír Budapesten - Megkocsikáztatták és sztárinterjút készítettek vele

Bizonyára mindenki értesült már róla, február 17-én az Orbán-Putyin találkozó idején, miközben...
CSALÁD - Otthon
Miért bojkottálják a férfiak a házasságot és az apaságot?

Úgy tűnik, hogy manapság egyre kevesebb ember köt házasságot a nyugati világban és ez jórészt ...

Ajánlat korábbi cikkeinkből

A lábtörlő dalol

És újra, és megint, és ezredszer is: csúsztatás és kivetítés közpénzen.

Valóban jó dolog a sorkatonaság? (2.)

Az iszlám hagyományok szerint a legkönnyebb lehúzni a férfiakat?

Az én szerelmem 2

Bevezetés a piros pirulába 6. - Kedvencünk a shit test

Badoo, ahol a nők többségének eszében sincs randizni

Végre kiderült, mire jó igazából a Tinder

Az alfa-özvegy

Gyöngyszemek a TRP kincsestárából

Tom Cruise válásának forgatókönyve

Ranschburg Jenő: A meghitt erőszak III. részandrofóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagyereknevelésHipergámiaházasságHázasság 2.0IsmerkedésIsztambuli EgyezményKvótametooMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepeknőknőnapNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszerelemszexszexualitásSzexuális zaklatásTársadalomÉletmódÖnismeret