Alter Ego

Lezajlott a Budapest Pride felvonulása

Alter Ego - 2017. július 8. szombat 20:54 - 49 hozzászólás

Címkék: , , , ,

A Budapest Pride (korábbi megnevezése Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Queer Film- és Kulturális Fesztivál), amelyet a köznyelv röviden melegfesztiválként vagy melegfelvonulásként említ, Magyarország legnagyobb LMBTQ fesztiválja.  Az LMBTQ fesztiválnak csupán az egyik, bár bizonyára a legismertebb programja a felvonulás. A felvonulás céljai, egyes erkölcsi és kulturális üzenetei erősen vitatottak. Az ellenzők véleménye a szelíd kritikától az ellentüntetésig sokféle formában ölt testet. Legjobb ha pragmatikusan a reakciókat és viszontreakciókat a homoszexualitás körül bonyolódó kulturális párbeszéd elkerülhetetlen részének tekintjük; és tudomásul vesszük, hogy ez a párbeszéd nem bonyolítható konfliktusmentesen. Amennyire tolakodó szélsőség ebben a vitában az ellentüntetők buzizása, tojásdobálása, pont annyira közösségellenes a demonstrálók nyílt szexuális provokációja vagy éppen vallásgyalázó megnyilatkozása, értsük ezalatt például az elhíresült bibliabaszást. Habár elmondható, hogy egyformán ritka, inkább talán csak eseti jellegű magyar viszonylatban az efféle kifejezetten durva szélsőségek megjelenése mindkét oldalon.

A pártok és a civilszféra részéről is eltérő a viszonyulás a rendezvényhez; vannak akik hivatalosan megjelennek azon, és vannak akik élesen elhatárolódnak. Így beszéltek erről néhányan az Index parlamenti interjújában:

A DK már egy hete bejelentette, hogy pártként részt kívánnak venni a melegfelvonuláson, mondván, hogy a DK “egy olyan Magyarországot szeretne, ahol nem ítélkeznek, hanem elfogadnak, nem kirekesztenek, hanem befogadnak.”

Az MSZP visszafogottabban állt ki a rendezvény üzenete mellett; Molnár Gyula pártelnök és Botka László miniszterelnök-jelölt közös közleményében azt írta, “demokrataként minden olyan mozgalmat támogatunk, amely az igazságosság és az állampolgári egyenlőség mellett áll ki. De a Pride-ot “pártoktól független ügynek” tartják, tehát az MSZP hivatalos képviselettel nem jelent meg a felvonuláson.

A Jobbik viszont kitart határozott álláspontja mellett, hogy a Budapest Pride súlyosan közerkölcsöt sértő, családellenes rendezvény – ezt írta közleményében Szűcsné Major Ildikó, a párt szóvivője is: “A magát nemzetinek és kereszténynek tartó Fidesz-KDNP kormány évről-évre asszisztál a megtartásához, ahelyett, hogy Budapest lakosságát megkímélnék a felfordulástól. Ez persze nem meglepő attól a kormánytól, amely propagandalapjaiban előszeretettel mutogat, televíziós csatornáin pedig népszerűsít kétes hírű transzvesztitákat. (…) Uniós nyomásra és a gyenge Fidesz-kormány miatt Magyarország is a homoszexuális házasság bevezetésére kényszerül a közeljövőben.” – írta a szóvivő.  – “A Jobbik kormány azonban ezt nem fogja hagyni. 2018-tól nem fogjuk engedni, hogy az országban nyíltan családellenes megmozdulásokat rendezhessenek, a család intézményét pedig megóvjuk az ellene irányuló támadásoktól.”

Idén a Momentum Mozgalom is bejelentette részvételét a rendezvényen, merthogy szerintük – ahogyan ezt invitáló videójukban elmondták -, a homoszexualitás elfogadása korunkban egy alapvető dolog. Úgy tűnik, hogy az LMBTQ mozgalom aktivistáinak, jogvédőinek semmi sem elég jó, mert egy Kettős Mérce blogon megjelent írásban durván visszautasították ezt a szolidáris megnyilvánulást, mondván “inkább ne képviseljenek minket buzikat”. Visszautasításuk oka, hogy ők igenis társadalmi áldozatoknak gondolják magukat, akiket nem akar elfogadni, sőt üldöz a társadalom. Az még csak “érthető”, hogy áldozati identitásukat semmiképpen sem akaródzik levetkőzni, elvégre akkor milyen indokkal tudnának követelődzni még több figyelemért és támogatásért? Azt viszont már kifejetetten nehéz megérteni, hogy miért is lett a visszautasító cikk mottója Engels egyik legrosszabbul sikerült, radikális feminista mondata: „A családban a férfi a burzsoá és a nő jelenti a proletariátust.” – Talán durván provokálni akarják a heteroszexuális családban élő többségi társadalmat?

Mellékesen, a Londoni Pride sem volt mentes az LMBTQ közösség visszautasításától. Theresa May videóüzenetben kívánta megerősíteni, hogy “A Demokratikus Unionista Párt nézeti az LMB… – mi is a többi? – közösségről nem lesz hatással a kormány működésére.” – Még az sem kizárt, hogy az évente egy újabb betűvel bővülő nevű LMBTQYXZ közösség azt vette leginkább zokon, hogy a miniszterelnöknő nem tudta megjegyezni végtelenül hosszú, becses nevüket, mindenesetre kifújjolták videóüzenetét. Ismét csak az elégedetlenkedés, pedig talán egyetlen más társadalmi csoport sem élvez olyan kiemelt figyelmet, mint ők.

Az idei hazai rendezvénnyel összefüggésben talán az borzolta leginkább előre is az idegeket, hogy a rendőrség megfelelő készültséggel és kordonokkal kívánta biztosítani a rendezvényt, mivel bejelentett ellendemonstrációról is tudomásuk volt. A rendezvény szervezői viszont kijelentették, hogy inkább vonulnak alternatív útvonalon, minthogy kordonok között:

“A hermetikusan lezárt útvonalnak van egy szimbolikus jelentése is, nevesen az, hogy hiába valósul meg a gyülekezési jogunk objektív oldala, annak szubjektív oldala, a többségi társadalommal való érintkezés, kommunikáció ezt teljesen ellehetetleníti, ezzel az álláspontunkkal a korábbi években az ombudsman is egyetértett egy jelentésében.”

A rendőrség szerint ez azért aggályos, mert a törvény szerint a rendőrség felelőssége és kötelessége mérlegelni, hogy milyen módon biztosítja a gyülekezési jog zavartalan gyakorlásához szükséges feltételeket: “A rendőri biztosítás módjának meghatározása kifejezetten olyan szakmai kérdés, amelyben a rendőrség jogosult és köteles dönteni, a szervező nem határozhatja meg, hogy a rendőrség törvényben rögzített feladatait milyen módon látja el.”

Ellentüntetőként való fellépését hivatalosan egyébként az Életvédők, a Hozz még egy magyart a világra demográfiai mozgalom és a Hatvannégy Vármegye Mozgalom jelentette be, nincs hír arról, hogy mennyire szervezetten léptek fel, a hírek szerint sok ellentüntető arra hivatkozott, hogy a sajtóból, például a Kurucinfóból értesültek róla, hogy lesz ellentüntetés is, emiatt mentek el a rendezvényre.

Fél három körül kezdődött a résztvevők beengedése a Kossuth térre, a tér egyik végénél, a Báthory utcánál kisszámú, hozzávetőleg egy-két tucatnyi lentüntető jelent meg “Szégyen” és egyéb táblákkal, néhányan a “Mocskos buzik” és Soros elleni rigmusokat hangoztattak és “csúnyán néztek” a színes ruhákban lévő emberekre.

A Kossuth téren megtartott műsor nem nélkülözte a szükségtelennek tűnő politikai felhangokat sem: Schilling Árpád beszéde például második felében Orbán Viktort ostorozza.  “Orbán nem egy Justin Trudeu.” -mondta Schilling és véleménye szerint ezt az is mutatja, hogy “lebuzizta Vona Gábort, és rászabadította az országra a suttyó buzizást.” – Mint közismert, Orbán egy szócsatában azt mondta Vona Gábornak, hogy “nem én szoktam más szoknyája mögé bújni”, célozva arra, hogy a Jobbik elnökével kapcsolatban Terry Black azt nyilatkozta, hogy meleg rendezvényekről ismeri már korábbról. – “Orbán kérjen bocsánatot ezért tőlünk! Mindannyiunk, nem kétmillió ember miniszterelnöke.” – futott ki végül egy értelmetlen zsaroló követelésre a beszéd. Orbánnak nem lehet könnyű, tekintve, hogy a jobbik szerint túlzottan is melegbarát, annak ellenére is, ha pártvezetőjüket meleggyanúval vegzálta, a melegek szerint pedig egyenesen az ellenségük, sőt egy suttyó buzizó, akinek bocsánatot kell kérnie, annak ellenére, hogy amúgy soha nem ártott nekik. Ezt már követni is nehéz.

Schilling Árpád egyáltalán nem ébresztett szimpátiát az LMBTQ közösség iránt azzal sem, hogy Székely Kriszta szavaival élve kijelentette: “… A tőlünk annyira féltett házasság kérdése, szabályai újragondolást kívánnak. Különben nem rúgnátok fel ilyen sokkolóan nagy arányban. (…) Gondolkozzatok és változzatok. Ne féltsétek tőlünk a házasságot, mert mi csak jogegyenlőséget akarunk, nem elvenni tőletek egy a nők elnyomásán, megalkuvásán alapuló tradíciót.– Mondhatnánk talán, hogy “savanyú a szőlő”, de akkor meg tulajdonképpen mi szükségük is volna egy ilyen “ócska” tradícióra? Ne kérjenek bebocsátást egy olyan tradícióba, amit ennyire kívülállóként, ennyire értetlenül és ennyi gyűlölettel kritizálnak. A melegek soha nem fognak szimpátiát ébreszteni a heteroszexuálisok radikális feminista, gyűlölködő vegzálásával. Ezek után okkal mondhatja bárki, hogy ők maradjanak csak meg a saját tradícióik mellett és ne várjanak el olyan megértést, elfogadást és toleranciát a heteroszexuális többségtől, amelyre – mint ezekben a beszédekben megmutatkozott – sajnos önmaguk sem képesek. Szégyenteljes megnyilatkozások voltak ezek. Tulajdonképpen sikerült beigazolniuk a Jobbik azon vélekedését is, hogy a Pride lényegében egy családellenes, a család intézményrendszerét lejárató rendezvény, és ha mással nem, akkor ezzel egészen biztosan sikerült lerombolniuk számos jószándékú ember együttérzést is. Ha lenne értelme, akkor ezen a ponton mondhatnánk, hogy nekik is van miért bocsánatot kérniük. Steiner Kristóf némiképp ellensúlyozva Schilling Árpád egyes szavait, kijelentve, hogy egyébként a Pride egy politikán felül álló kezdeményezés és nem kívánnak politikai alapon kirekeszteni senkit sem, pedig ugye, “már-már” kezdett olyan benyomása támadni a hallgatónak, hogy az LMBTQ identitás csak egyféle sajátos politikai identitással egyeztethető össze.

Az LMBTQ közösség prominensei az egy héttel ezelőtti fesztivál megnyitón és a Kossuth téri rendezvényen a színes skálán beszéltek az érintettek mindenféle élményeiről, társadalmi problémáiról és vágyairól, a leg-Queer-ebb talán egy LMBTQ miniszterelnökről szóló vízió volt ezek közül is. Steiner Kristóf, a rendezvény házigazdája felsorolta a Budapest Pride támogatóit is, akik között olyan nagyobb szervezeteket találunk, mint a Keresztények a melegekért, Támogató szülők csoportja, MSZP Budapest, DK, Együtt, MLP, Momentum, Párbeszéd, TASZ, AVM, Amnesty International, Együtt, Nyitottak vagyunk, Romaversitas, Tilos rádio.  Itt érdemel említést, hogy mellettük 400 cég is felvonult a Pride-on.

A beszédeket követően indult el a ment, amit haladása során a rendőrség több helyen is szirénázó autókkal kísért. Miután kiderült, hogy a Pride arra halad, néhányan megpróbálták lezárni a Lánchidat. Rengeteg rendőr gyűlt azonban össze a hídnál és eltávolították az ellentüntetőket.

Az esemény alkalmából az Index.hu látványosan szivárvány színűre színezte logóját, interjúkban, percről perce bővülő tudósításban és élő Facebook streamben számolt be a rendezvény megnyitásáról és a felvonulásról, így elsődleges forrásául szolgált ennek a cikknek is. Végül nézzük meg az átlagember véleményének sokszínűségét tükrözni hivatott véleményinterjújukat, márcsak azért is, hogy annak egyes képsorainak apropóján újra teljesen értetlenül megkérdezhessük: miért nem tud a melegek ügyéről beszélgetést kezdeményező propaganda a nyílt színi, 18-as karikát követelő szexuális provokáció nélkül megnyilvánulni?


3 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 5 3 olvasó átlagosan 3,67 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a +18+, Beszédtéma - Bulvár rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Leszbikusok az előszobában

Feltűnt egy szerelmi (mozi)dráma, aminek leszbikus lányok a főszereplői. A villamosmegállókban mindenütt ott virít a plakát, amin két fiatal lány érzé...
A Dolce & Gabbana melegpárt kitaszította és bojkottálja a világ LMBT közössége

A nagy hírű divattervező páros Domenico Dolce és Stefano Gabbana az olasz Panorama magazin által készített interjúban olyasmit talált mondani, ami...


49
Szólj hozzá!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
13 Egyéni hozzászólás
36 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
20 Hozzászólások szerzői
TakiXcsakxhercegBellevillehunbagira Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Pash Cutter
Olvasó

A Pride… Nem lenne vele baj, ha nem politikai ügyként kezelnék, illetve ha úgy valósítanák meg, mint Japánban: nyugisan, közszeméremsértést, vallási provokációt és mások gyomrának felfordítását mellőzve. Ami nyugaton megy, az abszolút tarthatatlan és vállalhatatlan. Valószínűleg megpróbálnék egyeztetni a szervezőkkel, hogy próbálkozhatnak, de ésszel tegyék (mint a japánok), és hogy a kivezényelt rendőrség azért lesz ott, hogy a közszeméremsértőket letartóztassa. Emellett ha túlságosan átpolitizált vagy keresztényellenes hangulat lesz, akkor azonnal feloszlatásra kerül az egész. Valami olyasmi lenne az elképzelés, hogy úgy vonuljanak fel, mint ha tiszteletteljesen kérni szeretnék a társadalom nagyobb elfogadását LGBT témákban, mintegy bizonyítva, hogy ők is normális emberek, nem pedig követelőzni, randalírozni, megbotránkoztatni akarjanak. Ha ezek a feltételek nem tetszenek nekik, akkor felejtsék el az egészet.” (Deansdale)

http://deansdale.blog.hu/2016/11/24/hulyek_hazugok_es_haszonlesok/full_commentlist/1#c33200927

Naooo
Olvasó
Naooo

A nem normális emberek, hogyan lehetnének normálisak?

Naooo
Olvasó
Naooo

“amelyet a köznyelv röviden melegfesztiválként vagy melegfelvonulásként említ”

Köcsögmenetként.

“a DK “egy olyan Magyarországot szeretne, ahol nem ítélkeznek, hanem elfogadnak, nem kirekesztenek, hanem befogadnak.””

Fogadjon be titeket a szecskavágó.

“Molnár Gyula pártelnök és Botka László miniszterelnök-jelölt közös közleményében azt írta, “demokrataként minden olyan mozgalmat támogatunk, amely”

A fehér ember ellen van.

“A Jobbik kormány azonban ezt nem fogja hagyni.”

Mé, megengedik a rabbik?

“a többségi társadalommal való érintkezés”

A többségi társadalom undorodik tőletek.

“Az esemény alkalmából az Index.hu látványosan szivárvány színűre színezte logóját”

Hát mer buzik?

Kalman
Újságíró

“amelyet a köznyelv röviden melegfesztiválként vagy melegfelvonulásként említ”

A meleg, a büszkeség, a szivárvány, a homok ékes magyar nyelvű pozitív értelmű fogalmak. Ne hagyjuk, hogy tönkretegyék a nyelvünket a kultúrmarxisták a buzikat eszközként használva! Foglaljuk vissza a szavainkat!

Ma hazafelé jövet egyébként láttam egy szivárványos zászlót egy buszmegállóban. Mondtam is, hogy “ma vonultak a buzik”? Még jó, hogy elkerültük. El is kezdett a kislányom buzizni. Remek.

Szergej55
Olvasó
Szergej55

Szeretném megérni a napot, amelyiken ezt az egész kócerájt betiltják.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Ajánlott írások

,,,

Cikkajánló

BESZÉDTÉMA - Bulvár
Nocsak! Most már mégis jól esne az ajtónyitogatás és a kézcsók?

A nők rengetegszer kerülnek önellentmondásba, hogy mire is vágynak egy párkapcsolatban. Ezt pe...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Kormánybuktatás nőlázadó módra

A Milla 2012. október 23-i tüntetésén a "Nők Lázadása Mozgalom" tagjai "kormányváltó" beszédet...
Csak kitalálta, hogy megerőszakolták

Egy magyarországi bűnügyi híradás olvasható a police.hu-n, amely ismét felveti a nehezen tiszt...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Egy gondolat - Az egyensúlyról

Két dolog akkor van egyensúlyban, ha mindketten azonos súlyúak - így gondolja az átlagember. E...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Kutyadoki női változatban

Cesar Millan kutyapszichológus avagy a „Kutya-suttogó” 80 országban vetített televíziós soroz...
+18+
Nem kérek bocsánatot azért, mert férfi vagyok

Valami kozmikus, egyetemes önostorozás futott végig szexuális zaklatás témában a hazai blogosz...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
A Főállású Anya

Kolléganőm bájos sztorival örvendeztetett meg a minap. Tudja, hogy szeretem az ilyesmit, és ő ...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Movember Hungary idén 6. alkalommal

A férfiak egészségéért és a prosztatarák ellen idén már hatodik alkalommal csatlakoznak magyar...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Hada Renáta abortáltatta volna gyermekét, mert fiú

A bulvárvilág eseményei kapcsán már megszokhattuk, hogy mikor egy férfi közszereplő bármilyen ...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Bemutatkoznak az üzleti innováció első női úttörői

Hány, de hány éve győzködik hiábavalóan a gonosz, elnyomó férfiakat feminista elvtársaink, hog...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Érdemes hülye cikkeket olvasni?

Az index alvállalkozói megint kitettek magukért; a férfiszapuló pszeudofeminista korszelle...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Az ország neve: Halál

A cikk eredetije a Jobbegyenes blogon található. Miután nem kevesebb, mint 17 hónapig nyála...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
A Férfiakon gúnyolódik a life.hu?

Létezik egy vicceskedő szólásmondás, miszerint a magyar Férfiak napja május 19, Ivó napja. Rem...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Közösség elleni uszítás gyanúja miatt rendőrségi bejelentést tettek Fábián Anita ellen

A bejelentés hírét a PestiSrácok.hu adta közre cikkében. A lap bemutatta a színésznő videóposz...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Az én szerelmem

Sokat gondolva A Nők szerelme című cikkre, többször is nekiugrottam ennek a témának. Valam...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Nők pozitívan

Nyolc nőről, és a velük való pozitív tapasztalataimról szeretnék írni. Örülök, hogy így vagy ú...

Ajánlat korábbi cikkeinkből

The day when men left

Egy gondolat - Az egyensúlyról

Egy Playboy halálára

Franciaországban szoknyában mentek dolgozni az egyik közlekedési társaság buszsofőrei

Hot Rod - Harapós szépségek

Kettős mérce

Hipermonopoli

Hová lettek az igazi férfiak?

Mit adott nekünk a netes párkeresés?

Rajongás

Fogjunk össze az apák ellen!

Nehéz a szénbányászok életeandrofóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagyereknevelésHipergámiaházasságHázasság 2.0IsmerkedésIsztambuli EgyezményKvótametooMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepeknőknőnapNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszerelemszexszexualitásSzexuális zaklatásTársadalomÉletmódÖnismeret