Alter Ego

A férfiakat nagyobb eséllyel élesztik újra a járókelők

Alter Ego - 2017. november 13. hétfő 20:45 - 22 hozzászólás

Egy USA-ban készült felmérés kimutatta, hogy évente több mint 350 ezer amerikai szenved el váratlan szívmegállást és az áldozatok 90 százaléka ennek eredményeként meg is hal.  Viszont a szív-tüdő kompresszión alapuló újraélesztési technika a kétszeresére vagy akár a háromszorosára is növelheti a túlélés esélyét. A hatékony beavatkozásra nagyon rövid idő, hozzávetőleg 3–5 perc áll rendelkezésre, ennél hosszabb idő elteltével már visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodás léphet fel.

A váratlan szívmegállás áldozatait vizsgáló tanulmány egy döbbenetes összefüggésre is fényt derített: az utcán vagy más nyilvános helyen szívmegállást elszenvedő férfiak 23 százalékkal nagyobb eséllyel élhetik túl az incidenst, mivel a járókelők a férfiakat szívesebben részesítik elsősegélyben.

Az okokat találgatva felmerült,  hogy az embereket az is elbizonytalaníthatja, hogy esetleg le kell venniük egy nő felsőruháját a jobb hozzáféréshez, vagy éppen meg kell érinteniük a mellét illetve annak környékét. A kutatóknak valójában nincs pontos információjuk arról, hogy a vizsgált esetekben mi vezérelte az arra járók cselekedeteit, de azt az adatokból megállapíthatták, hogy ha otthoni környezetben áll le valakinek hirtelen a szíve, akkor az újraélesztés megkezdésében és sikerességében nincs „nemi különbség”, valószínűleg azért, mert a segítségnyújtó ismeri azt, akin alkalmaznia kell a mellkasi kompressziót és a lélegeztetést.

A kutatók szerint fejleszteni kellene az újraélesztési technika tanításának módszerét.

Forrás: A Magyar Nemzet cikke nyomán.


Címkék: ,

Az egyéni szerzői név alatt megjelenő cikkek nem a Férfihang.hu szerkesztőségének egységes állásfoglalását, hanem elsősorban a szerzők egyéni véleményét hivatottak kifejezni, bemutatni; céljuk sok esetben mindössze a vita, párbeszéd kezdeményezése a művészi provokáció eszközével. Az írások közlésére a véleményszabadság és a médiapluralizmus érvényre juttatásának igényével kerül sor. A Férfihang.hu szerkesztőségének, moderátorainak elsődleges feladata a vonatkozó törvényi keretek és a jóízlés kívánalmainak betartatása.
1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 1 olvasó átlagosan 5.00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Beszédtéma - Bulvár, Társadalom - Pszichológia rovatban.


Hasonló témájú cikkek:
Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (22) Hivatkozások (0)
 1. Nem a technikán múlik. Angliában kisgyereket ütöttek el igazoltan azért, mert egy férfi sem mert odamenni hozzá lévén attól tartott hogy pedofilnak nézik.

  Amúgy a gif technikája pocsék. Igy sanszos hogy gyomorba megy a levegő, a pacák meg elég bohóc.

  3     0
 2. Hiába, senki sem akar 20 év múlva zaklató lenni. Irónia ki.

  2     0
 3. Na majd a metoo hatására biztos többen oda fognak menni újraéleszteni a nőket…!

  4     0
 4. Ennyit arról, hogy Nyugaton emberszámba veszik a nőket. :)

  0     5
  • Igen, ez a statisztika már magában felér egy 100 oldalról alátámasztott bizonyítékkal.

   1     0
  • “A kutatóknak valójában nincs pontos információjuk arról, hogy a vizsgált esetekben mi vezérelte az arra járók cselekedeteit, de azt az adatokból megállapíthatták, hogy ha otthoni környezetben áll le valakinek hirtelen a szíve, akkor az újraélesztés megkezdésében és sikerességében nincs „nemi különbség””

   Megbocsátható, a nicknév alapján, hogy nem érted a szöveget. Sőt, szinte várható.

   3     0
  • Az eredeti cikkben nem szerepel, hogy számoltak-e azzal, hogy a férfiak esetében gyakoribb a  szívmegállás előfordulása. Legalábbis az alábbi források erre utalnak:

   “We included a total of 40,159 OHCA cases, 40% of which were women.”

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26970031

   “There were 557 patients suffering in-hospital cardiac arrest in whom the CPR-team was alerted. Among them, 217 (39%) were women.”

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11334687

   Ha összehasonlítjuk a a Magyar Nemzet állításával…

   “Eredményeik szerint a nyilvános helyen hirtelen szívmegállást szenvedő nőknek mindössze a 39 százalékán alkalmaztak újraélesztést az arra járók, míg a férfiak esetében az arány 45 százalék volt.”

   …akkor azt kapjuk, hogy közel az összes nőn segítenek, a férfiaknak viszont csak 73%-án.

   1     0
  • Nem kéne mindenbe brutális nőelnyomást fantáziálni.

   0     0
   • Az elején elgondolkodtam, hogy vajon poénra vette-e, de már sok ennek hitt dologról derült ki, hogy valójában komolyan gondolja az értelmi szerzője.

    0     0
 5. Ennyi. A visszafogottabb férfiak már nem nagyon mernek hozzáérni egy nőhöz, akkor sem, ha baj van…

  2     0
  • Hát ez amerika.

   A fordítás:

   “Gyakorlott úszó vagyok és elvégeztem minden kurzust, hogy életmentő legyek. Mindazonáltal az úszás soha nem volt nekem több egy hobbinál és egy egész már karriert választottam.

   2007-ben megmentettem egy lányt a fulladástól. Annak mondom akinek nincs tapasztalata a tengerpartokkal és strandokkal, a tenger mindig visszasodor téged a partra, hacsak nem jutottál túl egy adott pontná. Eme pont után egy erős áramlat vagy beljebb nyom a tengerbe, vagy ott tart ahol éppen vagy. Nem tudsz csak úgy „visszalebegni” a partra, megfulladsz miután teljesen kimerültél.

   Szóval 2007-ben strandoltam a barátaimmal, mikor észrevettem egy lányt, aki túlságosan messze volt a parttól. A túlságosant úgy értem, hogy legalább kétszer távolabb volt, mint bárki más. A kézmozdulatai egyértelműek voltak, fulladozott, alig bírta a fejét a víz felett tartani. Körbenéztem, sehol egy életmentő. Később megtudtam, hogy épp szünetet tartott, és kiment a toalettre.

   Hogy egyértelmű legyen: a lány minden másodpercben egyre messzebb került a  parttól. Jó úszó vagyok: rohantam hozzá, azután kivonszoltam őt a partra a hátamon, a fejét a fíz felett tartva. Addigra egy csomó vizet nyelt. Kockáztattam a saját életemet, mert a súlyom az ő súlyával együtt már túl sok lehetett volna. De megcsináltam.

   A hölgy később beperelt. Később megtudtam, három napot kellett kórházban töltenie, amit nem engedhetett meg magának, szóval megpróbálta beperelni a strand tulajdonosát, de a beadványát elutasították, ezután beperelt engem. Az ok? Korábban kellett volna megmentenem. Nemtörődöm voltam, nem vittem elég gyorsan partra és hagynom kellett volna az életmentőt a munkáját végezni (igen, jól olvastad). Sérülést okoztam neki, fájdalmai voltak, nem kellett volna annyi vizet nyelnie, már ha ennek van bármi értelme is, stb, stb, stb.

   A bíró kihajította a keresetet az ablakon, de így is ügyvédet kellett hívnom, és elviselnem a megaláztatást. Szükségtelen stressz volt. Felháborított és úgy éreztem cserbenhagytak. Kérdezzetek nyugodtan.

   SZERKESZTVE: Köszi a nagyszerű kérdéseket :) Éjszaka nem vagyok, majd válaszolok.”

   3     0
   • Beteg állatok az ilyenek mind.

    0     0
   • Létezik olyan, h karma. Illetve az univerzum egyik alaptörvénye, h ahogy te viselkedsz másokkal, azt kapod vissza sokszorosan. Nem lennék a hölgy helyében…

    0     0
   • Helyszíni szemlén kellett volna rekonstruálni a körülményeket…

    0     0
   • Erről egy régi vicc jut eszembe:
    Két horgász ül a Balaton partján, amikor hirtelen hangos kiáltásra figyelnek fel egy a vízben távolodó embertől
    - Hilfe! Hilfe!
    - Mit mond?
    - Nem értem, németül beszél.
    - Na, ez is inkább úszni tanult volna meg, mint németül.

    A világon zajló peres ügyek nagy része az USA-ban zajlik, ahol gyakorlatilag minden apróságért a bíróság elé lehet rángatni bárkit. Ebben az ügyeben az a legfelháborítóbb, hogy egyáltalán eljutott a bíróságig. Normális ember minimum megköszöni, hogyha megmentik az életét, erre a csaj még pereskedik és olyan dolgokkal vádolja mg a srácot, amiről nem tehet és ha a kisujját sem mozdította volna, akkor a holttestét halásszák ki a vízből. Szerencsére sikeresen végződött a sztori, bár a megaláztatást sosem fogja elfelejteni és gondolom az ügyvéd sem ingyen dolgozott. Az a szomorú, hogy simán benne volt a pakliban, hogy el is ítélik és milliós kártérítési összeg megfizetésére kötelezik. Remélem beperelte a csajt.

    0     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Ajánlott írások

,,,

Cikkajánló

Társadalmi kezdeményezések
Tiltakozás a MagNet Bank férfiellenes politizálásával szemben

Alábbiakban a Férfihang Civil Társaság nyílt levelét, állásfoglalását adjuk közre, amely megte...
+Alkalmi cikkek
Ugye tudod, mikor van az Apák Napja?

Az Apák Napja minden év június harmadik vasárnapja. Az apaságot és a szülői szerepet ünnepelj...
Merre lejt a pálya? - Nők vs. férfiak

Nincs ember a Földön, aki fel ne tette volna még a kérdést: kinek könnyebb a sorsa, a férfiakn...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
A nő a férfiban

Ha a Férfi lényegét abban fedezhetjük fel, hogy számára a szexus, a testiség, a párkapcsolat, ...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Hogyan ábrázoljunk erős nőt a médiában

A korábbi téma folytatásaként most rázúdítanám a nagyérdeműre, hogy szerintem hogyan kell ...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Így diszkriminálja Magyarországon a férfiakat a radikális feminista Isztambuli Egyezmény

Alábbi cikkünket immár két évvel ezelőtt tettük közzé az Isztambuli Egyezmény átfogó kriti...
CSAJOZÁS - Szex
Internetes társkeresők, a nethercegnők birodalma

Jórészt mindenki találkozott már azzal jelenettel, amikor a diszkóban öt-tíz férfi táncol körb...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Ötórai tea vagy ötórai szex?

Nevezzen meg két tanút, akik látták, hallották, hogy a sértett beleegyezett az önnel való szex...
+Kiemelt cikkek
Arctalan Atlaszok

Néha megkérdezik. “Mi a baj?” "Semmi." - válaszolom, pedig van bajom. De nem ezt várják tőlem,...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Az én szerelmem

Sokat gondolva A Nők szerelme című cikkre, többször is nekiugrottam ennek a témának. Valam...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Karinthy Frigyes: A lányok

A lányok a Vadász utcába járnak: egy órakor gyakran találkozunk velük, tarkán sereglenek ki a ...
ÉLETMÓD - Egészség
A feminizmus árt a nőknek

...mégpedig igen sokféleképpen, de most az egyik speciális problémára hívnám fel a nők, lányok...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
A férfijog nem emberi jog?

Megdöbbentő jogtiprással és agresszióval találták szembe magukat "testvér lapunknak" az avoice...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Spanyolországban már a férfias ülés ellen is kampányolnak

A férfiakat diszkrimináló, férfigyűlölő Isztambuli Egyezmény kapcsán már bemutattuk egy cikkbe...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Puzsér villant

Vegyes érzelmekkel kezelem Puzsér Róbertet, valahol a szimpatikus és az unszimpatikus közötti ...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
NANE - PATENT - A hülyeség ötven árnyalata

Azt hiszem, az egyszerűen csak vicces, amikor a feminista ostobaság térnyerése ellen lamentáló...


androfóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagenderfeminizmusgyereknevelésHipergámiaházasságHázasság 2.0Isztambuli EgyezményKvótametooMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepekNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszerelemszexszexualitásSzexuális zaklatásTársadalomválásÉletmódÖnismeret