Férfihang.hu

Férfinapi körinterjú

Férfihang.hu - 2017. november 19. vasárnap 00:01 - 16 hozzászólás

Címkék:

mensday9

A Férfihang Civil Társaság a Nemzetközi Férfinap apropóján körkérdést intézett a magyar férfimozgalom civilszervezeteinek vezetőihez és pro férfi aktivistákhoz:

„Mit üzen a férfiaknak az ünnep alkalmából? Mivel tölti az ünnepnapot?”

Bedő Imre, a Férfiak Klubja férfimotivációs közösséghálózat alapítója és vezetője:

Férfiak! Sok terhet viszünk, néha ellenszélben. Szükség van ránk, jobban, mint valaha. Húzzuk ki magunkat és veregessük meg egymás vállát. Hajrá holnap is!

 Én a férfiak világnapján is tiszta szívből teszem a dolgom. Hittel, a jövő iránti felelősséggel. Ez a nap jó arra, hogy férj, apa, munkatárs, barát, főnök, beosztott vagy egyéb szerepeink mellett a fő gyökerünkre is összpontosítsunk: hogy alapvetően mindez a férfi gyökerünkre épül. Ami már eszünkbe se jut. Ami ápolás nélkül elsorvad. És szerepeinkben is súlytalanná tesz. Hajrá férfiként is! Férfi. Érték. Minta. Példa. Önmagunkért, a nőkért és a jövő generációkért!

Csuzi Attila, a Férfihang.hu – Közéleti, Kulturális Magazin egyik alapítója, főszerkesztője, és a Férfihang Civil Társaság társalapítója, elnöke:

 Közhelyesnek tűnhet első pillantásra, pedig egy alapproblémára szeretnék rávilágítani ezzel a felvezető gondolattal: azt üzenem a férfiaknak, hogy legyenek önmaguk, vagyis férfiak. – Nehéz lenne pontosan megmondani, hogyan jutott ide a társadalom, de ma a férfiak számos problémája szemmel láthatóan abból származik, hogy a férfiak nem csak különleges feladataikat ellensúlyozó korábbi társadalmi előjogaikról, hanem immár az egyenjogúságról és a társadalmi megbecsülésről is lemondtak.

Miközben a férfiak nehéz társadalmi terheket viselnek, hiszen a legveszélyesebb, legmegterhelőbb munkákat szükségszerűen szinte kizárólag ők végzik, mégis egészségügyi problémáik megoldására és kutatására világszerte nagyságrendekkel kevesebbet költenek mint a nők problémáira. A statisztikai adatok szerint a férfiak jóval korábban halnak, mint a nők, mégis később vonulhatnak nyugdíjba. A fiúk-férfiak iskolázására, oktatására és az azzal összefüggő problémák megoldására sokkal kevesebb energiát fordít a társadalom, aminek köszönhetően az iskolaelhagyók és a súlyosan aluliskolázottak jelentős része férfi. A tartósan hajléktalanok kilencven százaléka férfi. Mivel a fiúk-férfiak lelki életének problémáit nem csak a társadalom, hanem a család is elhanyagolja, ezért az öngyilkosságot elkövetők és a szenvedélybetegek túlnyomó többsége is férfi. Miközben az egyenjogúság hazugságában élünk, több mint egy tucat törvény, jogszabály súlyos hátrányba hozza a férfiakat. Diszkriminálja már az alaptörvény is őket és így lehetőséget teremt további diszkriminatív törvények és rendeletek megalkotására. A legsúlyosabb joghátrányunk a családjog területén áll fenn, és ha ez nem lenne elég, a többségében nőkből álló jogalkalmazói rendszerek sajnálatos empátiahiánnyal tovább mélyítik ezt a problémát.

Azt javaslom tehát férfitársaimnak, hogy legyenek férfiak, és követeljék meg az egyenlő jogokat, az egyenlő bánásmódot és a megfelelő társadalmi megbecsülést önmaguk számára.

 Ha lenne bárki a környezetemben, akinek tudomása volna arról, hogy november 19-én ünnepeljük a Nemzetközi Férfinapot, akkor valószínűleg vele tölteném ezt a napot. De ez nagyon valószínűtlen, ezért úgy gondolom, hogy azoknak az aktivistáknak a munkáját fogom segíteni, akik azért dolgoznak, hogy ezen a napon a társadalom megemlékezzen a férfiak érdemeiről és a társadalmi problémáikra is ráirányítsák a figyelmet. Ezért is első sorban őket üdvözlöm a Nemzetközi Férfinap alkalmából és az egész férfitársadalom nevében köszönöm azt az áldozatos munkát, amit a férfiak érdekében végeznek!

Nagy Mária, a Gondola című antifeminista Facebook blog szerzője:

 Mit üzenhetnék a férfiaknak egy olyan korszakban, mikor közszereplők nyilvánosan olyan kijelentéseket tehetnek, hogy minden férfit kasztrálni kéne, amikor az uszító propaganda következtében egyre több nő példaképei a fiúcsecsemőgyilkos amazonok, amikor kill all men hashtagekkel lehet “poénkodni”, mikor a határozottság, bátorság, küzdőszellem toxic masculinity-ként van megnevezve, mikor a hajléktalanok háromnegyede férfi, mikor négy öngyilkosból három férfi, mikor a gyilkosságok áldozatainak kétharmada férfi, mikor mindenhol nőspecifikus egészségügyi méhnyakrákellenes, emlőrákellenes kampányok zajlanak világszerte, a férfispecifikus kezdeményezéseket pedig egy nagy cég vagy vállalat sem karolja fel, mikor a munkabalesetek halálos áldozatainak több, mint 90%-a férfi, mikor a közvélemény szerint férfit nő nem tud bántalmazni vagy szexre kényszeríteni because patriarchy, mikor a gynocentrizmus olyan méreteket ölt, hogy a férfiaknak nem csupán adniuk kell az életüket a nőkért, de mikor ezt megteszik, akkor ezt a világ úgy értelmezi, hogy szegény nő a legnagyobb vesztes, mert a férficsaládtagja belerokkant vagy meghalt az áldozathozatalba és nincs többé, aki segítse őt. Látva, hogy mennyi kiváltság éri a férfiakat a patriarchátusnak köszönhetően, már csak hab a tortán, hogy mikor szeretnének maguknak egy férfinapot, ami a pont száz éve (1917-ben tartották meg először) indított nőnap párja lenne, akkor megkapják, hogy nem lehet, mert amúgyis az év minden napja férfinap. Tehát mit is üzenjek nektek kedves férfiak? Nektek, akiknek igazán okuk lett volna anno kitörni vágyni, emancipálódni és a magatok útját járni, de csak most, száz évre rá kezditek megtenni ezt (MGTOW), mivel sosem a saját érdekeitek, igényeitek voltak első helyen, hanem a nőé, a családé?

Azt üzenem nektek, hogy maradjatok önfeláldozók, bátrak, erősek, gerincesek, hűségesek! Legyetek úriemberek! Megéri? A felelősséget vállalni nem akaró, családellenes, férfiellenes, nőiességellenes és gyerekellenes individualista proud slutok korában nem, de az idők változnak és a következő generációknak szükségük van az utolsó megmaradt bástyára. Ti vagytok az utolsó reményünk, meg még az a néhány nő, aki képes továbblátni a propagandánál, amit elétesznek. Ne csináljátok meg azt férfiváltozatban, amit a nőizmus megcsinált, mert tökéletes lesz a káosz! Man and woman go together! Mentsük át a nőt és férfit a jövő generációnak!

 Soha nem ünnepeltem a férfinapot, mert nem is tudtam, hogy létezik, és ha tudtam is volna, biztosan elfelejtkeztem volna róla, mert semmilyen rendezvény vagy Facebook-esemény nem szól róla, nem köszöntik fel sem ismerősi körömben, se távolabbi ismerőseim egymást, hogy ez emlékeztethetne. Nincsenek ilyenkor bonbonos, sörös, aftershaves ajándék-standok végig a nagyvárosok főutcáin és plázáiban már hetekkel előtte, és a férfiakat méltató-éltető óriásplakátok sem. Akkora súlya sincs ennek az ünnepnek, mint egy névnapnak mondjuk. Idén férfinap alkalmával elmegyünk a férjemmel beshaormázunk, besörözünk, beszélgetünk egy jót, és meg fogom köszönni neki, hogy az elmúlt években férfiasan helytállt, a gyerekek és én is számíthattunk rá. Örülök, hogy vagyunk egymásnak, jóban-rosszban, szegénységben, betegségben, míg a halál el nem választ. Boldog férfinapot kívánok minden férfinak!

Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért apajogi szervezet egyik alapítója és elnöke:

 Legyen a férfiakban méltóság, alázat és erő! Legyenek a férfiak jó apák és maradjanak azok! Igénylik az igazi férfiértékeket a lányaink és a fiaink is. Ünnepeljenek emelt fővel!

 Én november 19. napján a gyermekeimmel leszek, hokimeccsre viszem őket, sportolnak.

Szujó Flórián, a Valódi Egyenlőséget blog szerzője, a Valódi Egyenlőséget Facebook csoport alapítója, vezetője:

 Örömmel látom, hogy a Férfinapot is egyre többen ünneplik, hiszen a pozitív megerősítés, és figyelem a férfiaknak is fontos. A Férfinap, a Nőnaphoz hasonlóan hozzájárul a nemek közti szolidaritáshoz is, amire manapság különösen nagy szükség van. Ez az alkalom kiváló lehetőséget teremt arra, hogy számba vegyük azt, hogy mit jelent férfinak lenni: miért jó, miért rossz, milyen problémáink vannak. Ez utóbbit kiemelten fontosnak tartom, ugyanis a közvélemény gyakran a férfilétnek csak a jó oldalát látja, pedig nagyon sok figyelmet érdemlő probléma van. Azt javaslom a férfiaknak, hogy a megélt tapasztalataikat ne hallgassák el, és forduljanak megértéssel és támogatással azok iránt a férfiak iránt IS, akik segítségre szorulnak.

 Idén egyszerűen, családi körben ünnepelek, de tavaly kimentem néhány aktivistával a Deák Ferenc térre, ahol szórólapokat osztottunk, és elbeszélgettünk a járókelőkkel az ünnep tartalmáról, céljáról, megítéléséről. Remélem, jövőre tudom folytatni és hagyománnyá tenni az efféle népszerűsítő akciókat.

Halász Péter, a MENtorforMEN férfi közösséghálózat alapítója:

 Férfiak Napja – ez egy különleges nap, ami kiemelkedik a hétköznapok közül. Én ezzel együtt azt mondom, hogy nekünk, férfiaknak a hétköznapiságot kell tanulni, azt kell tudni “bevállalni”. Megmutatni a példát abban, hogy a mindennapi szerepekben való helytállás (férjként, apaként, dolgozói szerepben, esetleg családfenntartóként, stb.) az, ami hosszú távon értéket teremt. Ahogy Zimbardo is hétköznapi hősöket akar kiemelni – ami meglehetősen nehéz ebben a nagy médiazajban -, hogy a csúcsteljesítmény mellett ez is érzékelhető és értékelhető legyen. Kevesen lehetnek hősök a szó klasszikus értelmében: a Superman szerep rég elkelt – csakúgy, mint a többi szuperhősé. Világbajnok sportoló sem szaladgál minden bokorban. És ez rendjén is van így.

Viszont olyan példáknak is teret lehet adni, amikben a mindennapok pici kis győzelmei – vagy éppen “csak” örömei kerülnek elismerésre. Azoknak az embereknek, akik teszik a dolgukat és a szűkebb környezetükben példaként szolgálnak. A fiataloknak, a nehezebb helyzetben lévő, saját bizonytalanságuk hálójában vergődő – vagy éppen csak minta nélkül elő – embereknek. Olyan inspirációnak, ami lekövethető. Olyan mentoroknak, akik nem megmondóemberek, hanem türelmes és bölcs kísérők, saját, személyes történetekkel. Olyan férfiaknak, akik apák helyett apák lehetnek – hiszen generációk nőttek és nőnek fel apa-minta nélkül, ami részben a társadalmi és a szocio-kulturális rendszer “mellékterméke”, részben pedig egy ijesztő trend, amit jó lenne megváltoztatni. Talán ezért érdemes a Férfiak Napján (is) kiállni. A személyes történetek megosztása, a hiteles mentorálás, az értő figyelem és az elfogadás kulcsszerepet játszanak a jövő férfi generációja szempontjából. Megtalálni az egyensúlyt az örökség, a hozott pozitív minták és az újonnan tanultak között (hiszen egy folyamatosan változó, gyorsuló világban élünk): ez jelenti az igazi kihívást. Ráadásul ez az egyensúly nem statikus: akár naponta újra kell kalibrálni. Ebben férfitársakra lelni: ezt kívánom mindenkinek.

 Aznap egy belső utazáson, személyiségfejlesztésen leszek, remélem, egyre jobban magammal kapcsolódva…4 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 5 4 olvasó átlagosan 5.00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a +Alkalmi cikkek, Társadalmi kezdeményezések rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Ugye te sem feledkeztél meg a Nemzetközi Férfinapról?

A Nemzetközi Férfinapot (november 19.) először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elis...
Újra Nemzetközi Férfinap – november 19

Újra november 19-e van. Ezen a napon megemlékezünk a férfiasságról. Tisztelettel adózunk az elmúlt korok, a jelen és az eljövendő nemzedékek fiai és f...
Férfinapi ünnepség a társadalom peremén

A Kőszegi Hajléktalanszálló adott otthont november 13 - án a Nemzetközi Férfinap megünneplésének. A Nemzetközi Férfinap ideje: November 19, Szent Erzs...
Férfinapi "kiállás" 2016

A férfimozgalmi kérdések kapcsán szervezett "kiállások" célja nem a világ azonnali megváltása, pusztán az utcán karnyújtásnyira elérhető emb...
Gondolatok Valentin nap után, nőnap előtt

Miután véget ért az egyik legsziruposabb és leggiccsesebb ránk erőltetett ünnep (Bálint nap) elgondolkodtam azon, hogy miért vannak ezek az u.n. „női ...


Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (16) Hivatkozások (0)
 1. <3 minden jót kívánok Férfinap alkalmából!

  2     0
 2. A Gondola blogot nem találom fb-n. Tud valaki direkt linket hozzá?

  Köszi:)

  0     0
 3. “Nektek, akiknek igazán okuk lett volna anno kitörni vágyni, emancipálódni és a magatok útját járni, de csak most, száz évre rá kezditek megtenni ezt (MGTOW), mivel sosem a saját érdekeitek, igényeitek voltak első helyen, hanem a nőé, a családé? Azt üzenem nektek, hogy maradjatok önfeláldozók, bátrak, erősek, gerincesek, hűségesek! “

  És mit kapunk cserébe? Egy nagy adag drámát, végtelen csillapíthatatlan elvárásokat, hitelcsapdát és válópert meg csődöt a nyakunkba? A következő generációk sorsa sovány vigasz, mire az ő koruk eljön lehet hogy alulról szagolom az ibolyát, ezért pont nem érdekel. Nem vagyok önfeláldozó típus, bátorságban csak addig szoktam elmenni amibe még nem hal bele az ember és nem lesz nyakig a bajban, meg nem utolsó sorban hasznot is hoz. Én ilyen óvatos duhaj önző seggfej vagyok aki inkább élvezné az életet. Work hard, play hard, de ha feláldozom magam az nonszensz. Élve több hasznomat veszik azok akik fizetnek érte. Nem csak pénzügyi értelemben értem. Amíg egy nő nem “fizeti meg” a törődést és a meghozott áldozatokat azzal, hogy viszonozza amit én tennék érte – és  bajtársként és legjobb barátként és csapattagként viselkedik (vajon átérzik egyáltalán ezeket a fogalmakat?) -addig én tuti megmaradok MGTOW-nak.  A keserű tapasztalat inkább az, hogy elég egy mondat sokadik mellékjelentését félreérteni és kitör a dráma…. ki szereti a drámát a nyugodt alvás helyett? Én biztos nem.

   

  0     0
 4. Tegnap nem voltam gép közelben…Boldog Férfinapot !

   

  Férfiak dícsérete

  Ti Férfiak!

  Nélkületek nem világ a világ,
  Ha nem lennétek, nem szaporodnánk.

  Tőletek s értetek ragyogunk oly fényesen,
  Mikor ránk tekintetek oly szerelmesen.

  Mert nélkületek – Ti Férfiak,
  Nem lenne örömünk, csak bú a fák alatt.

  Szeretünk Titeket és ugye érzitek?
  Mi Nők nem lehetünk boldogok,
  Ti Férfiak – csakis veletek!!!

  2     0
 5. Ki az a Bedő?

  0     0
 6. Érdekes hogy a megkérdezettek többsége ezen a napon is az áldozatot és a társadalom érdekében végzett munkát tartja fontosnak megemlíteni a férfiakkal kapcsolatban, mintha valami kihasználható erőforrásnak lenni lenne a férfiak életének az értelme.

  0     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Ajánlott írások

,,,

Cikkajánló

+Alkalmi cikkek
Nesze neked nőnap

Mai anyag, friss anyag: a NANE tüntetést szervez a Blahára. A NANE Egyesület célja a csütörtö...
Esti mese Galileiről

A közkeletű verzió szerint Galilei távcsövét az égre irányította, és megállapította, hogy a ...
CSALÁD - Otthon
Kiáltás a társtalan férfiakért

Társtalanság, szingliség, magány. Ha ezeket a gyakori fogalmakat használjuk, az emberek fejéb...
+Alkalmi cikkek
Megfélemlítenék a Férfihang szerkesztőségét

Döbbenetes levelet kapott a Férfihang.hu szerkesztősége. Jámbor-Miniska Zsejke, a Magyar Telev...
+Alkalmi cikkek
A patriarchális család védelmében - II.

Az alábbi cikk és előzménye a Konzervatóriumról származik, angol eredetit lásd itt. &nb...
Társadalmi kezdeményezések
Férfinapi "kiállás" 2016

A férfimozgalmi kérdések kapcsán szervezett "kiállások" célja nem a világ azonnali megváltása,...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Kiállás a férfiakért - demonstráció a Deák téren

Egyenlő ma Magyarországon a két nem? Egyenlő esélyekkel, a szükséges segítséggel és támogatáss...
+Alkalmi cikkek
Boldog Új Évet!

Rövid évfolyamot zárhatunk a Férfihang.hu magazin fennállásának történetében - hogy tényszerű ...
Társadalmi kezdeményezések
Tiltakozás a MagNet Bank férfiellenes politizálásával szemben

Alábbiakban a Férfihang Civil Társaság nyílt levelét, állásfoglalását adjuk közre, amely megte...
+Alkalmi cikkek
A párkapcsolati szakírók versenyében a legjobbak között díjazták George Herceget, a Férfihang.hu egyik szerzőjét

Az Első Találkozás magazin és internetes társközvetítő rendszer az elmúlt év végén versenyt hi...
CSALÁD - Otthon
Újra Nemzetközi Férfinap – november 19

Újra november 19-e van. Ezen a napon megemlékezünk a férfiasságról. Tisztelettel adózunk az el...
HÍREK - Politika
Az Igazságügyi Bizottság tovább tárgyalja az Isztambuli Egyezmény ügyét

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt képviselőnője az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatosan a tegnapi...
+Alkalmi cikkek
A Férfihang Civil Társaság üzenete a Nemzetközi Nőnap alkalmából

A férfiak érdekképviseletére alapított Férfihang Civil Társaság elismerve a nők családi- és tá...
Társadalmi kezdeményezések
Beszélgetés az Ökumenikus Segélyszervezet „Vedd észre” kampánya kapcsán

Az elmúlt év novemberében egy petícióval fordultunk az Ökumenikus Segélyszervezethez, az Ember...
+Kiemelt cikkek
A CSBE elleni kampányok nem ölthetnek férfiellenes formát és nem feledkezhetnek meg a fiú-férfi áldozatokról!

Bár az Ökumenikus Segélyszervezethez korábban is fordultak már férfiak érdekképviseletével fog...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Az UNICEF-botrány leleplezi a dilettantizmus féktelen tombolását

Az elmúlt napokban továbbra is egymást érték a médiában az UNICEF botrányosan apahibáztató kam...


androfóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagender mainstreaminggyereknevelésHipergámiaházasságHázasság 2.0IsmerkedésIsztambuli EgyezményKvótametooMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepeknőnapNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszexszexualitásSzexuális zaklatásTársadalomÉletmódÖnismeret