Gondola

Március 8 – a nőista ünnep

Gondola - 2018. március 8. csütörtök 20:51 - 12 hozzászólás

Címkék: , ,

Március 8 nemzetközi nőnap és hivatalos nőista ünnep. Ezen a napon arra emlékezünk, hogy 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba azért, hogy ugyanannyi fizetést kapjanak, mint a nagyobb teljesítményt nyújtó férfiak, és hogy ne teljesítményalapú bér legyen, hanem mindenki ugyanannyit kapjon az általa produkált haszontól függetlenül. Történelmi pillanat volt ez.

A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van ahol tiszta, nyugodt körülmények között, saját tempóban és időbeosztás szerint, zsarnok főnöktől meg nem nyomorítva kényelmesen elvégezheti a teendőit és saját maga főnöke lehet. Már nem csak a férfiaknak van joguk és kötelességük halálra dolgozni magukat, de a nőknek is, és a nőknek ahhoz is joguk van, hogy a férfiak által termelt profitból részesüljenek fizetéskiegyenlítésként, hogy egyenlő béreik legyenek. Nem elég az, ha úgy kap a nő a férfitől pénzt, hogy a férfi a nő rendelkezésére bocsájtja a fizetését, hogy az beoszthassa és eldöntse, hogy abból milyen ételt, milyen ruhát, milyen, bútort, milyen bármit vesz, még egyéb módokon is kényszeríteni kell a férfit, hogy pénzt adjon a nőnek.

nn10

Ezen felül a nőnaphoz köthető részben a nők szavazati jogának a megszerzése is. Addig csak a férfiak töredékének volt szavazati joga, kb 16%-ának, azoknak akik járatosak voltak a politikában és vagyonnal rendelkeztek, tehát nem csak ismereteik voltak a hozzáértő döntéshez, de hatalombeli beleszólási erejük is volt és részt is vettek a politikai életben. Ezt a cenzusalapú rendszert kezdték ki és szerették volna, hogy mindenki szavazhasson végzettségétől, politikai ismereteitől, befolyásától, hozzáértésétől függetlenül. A nőista mozgalomnak köszönhetően félelmetesen közel került a szabályozás ahhoz, hogy bevezessék az általános választójogot, mely nem csak a döntésük súlyát nem értő nőknek, de az ugyanilyen férfiaknak is megadta a választási jogot. Jövel proletárdiktatúra! Történelmi pillanat volt ez is.
Annyi igazságos és jó dolgot köszönhetünk március 8-nak, enélkül a nap nélkül sokkal kevesebbek lennénk mi mostani nők és férfiak, nem?!

Egyáltalán nem tudok azonosulni ezzel az ünnepnappal, ezzel az ideológiával, ezzel a világképpel, ezzel az egyenlőségnek hazudott jogfosztással és rózsaszín selyempapírba csomagolt nemi alapú diszkriminációval, mely a nők csoportjának csak jogokat követel, de kötelezettségeket nem vár el tőle; bármiféle nő felé támasztott elvárást vagy más szóval női szerepet elítél, és mely a női áldozatszereppel és férfiháttérhatalom összeesküvéselmélet térnyerésével egyre erősebben gyűlöletalapú mozgalom lett.

Hiszek az egyenlő esélyek megadásának fontosságában, de nem hiszek a különböző teljesítményekért kapott ugyanolyan juttatásokban. Hiszek az egyenlőségben, de nem hiszek az erősebbek, okosabbak, tehetségesebbek diszkriminálásában, vegzálásában, meglopásában, elnyomásában, hogy a kevésbé erősebbeknek, kevésbé okosabbaknak, kevésbé tehetségeseknek az az illúziójuk legyen, hogy ők is ugyanolyan erősek, ugyanolyan okosak, ugyanolyan tehetségesek.

Az én nőnapomon fontos a teljesítmény elismerése, a testfelépítésbeli, erőbeli különbözőségek elfogadása, nem pedig démonizálása, fontos a szimbiózis és a józan ész is. Ezekkel a gondolatokkal szeretnék boldog nőnapot kívánni és megköszönni a nőknek a helytállást, a fizikai, állóképességbeli, ambícióbeli, érdeklődésbeli határaik vagy nőista szakszóval mondva “üvegplafonjaik” :) elfogadását és azok szeretetét.

És köszönöm az önként adott lovagiasságot és gynocentrizmust a férfitársadalom részéről, az önként nyújtott védelmet, önfeláldozást és az elfogadást, hogy gyengébb félként mégis többre tartanak minket, mint magukat; és a múltban is többre tartottak. Ez nagy felelősség, mert nagy hatalommal jár. Gazdálkodjunk igazságosan és becsülettel ezzel a hatalmi pozícióval.

Boldog nőnapot ! :)

El szeretném még mondani, hogy szerintem hogyan kellett volna eljárjanak a régiek azért, hogy igazán büszkék lehessünk rájuk:

Fontos, hogy a munkásoknak olyan bért adjanak a munkaadók, amiből azok meg tudnak élni. Ha erre nem képesek, akkor az a vállalkozás zárjon be, nem etikus éhbérért alkalmazni. Tehát támogatom a fizetésemelésért folyó küzdelmeket, de azt nem tartom igazságosnak, hogy teljesítménytől független bérezés legyen. Mindenki az általa termelt haszonnak megfelelő fizetést kapja.

Ami a női szavazati jogot illeti: a cenzus egy nagyon jó dolog volt, hozzáértő emberek döntöttek a fontos kérdésekről és nem az alapján választottak meg valakit, hogy ki adományozott 2 kiló lisztet mindenkinek a faluban vagy kinek van több plakátja kiragasztva. Természetesen a hozzáértés sem zárja ki a korrupció lehetőségét, de nincs az a rendszer, ami azt teljesen kizárhatná. Alap a politikai hozzáértés, hogy a szavazóknak alapos ismereteik legyenek a jelöltekről, a pártokról, a programjaikról, utána jön az összes többi szempont.

Az ipari forradalomnak köszönhetően tömegével jelentek meg olyan munkahelyek, melyeken már nők is el tudtak helyezkedni több kevesebb sikerrel és így ha szükség volt a férj fizetésének kiegészítésére akkor már ki tudták egészíteni, vagy ha a férj meghalt vagy nem volt, akkor a nő is el tudta valahogy tartani magát. Azáltal hogy jelentősen változtak a lehetőségek és így a nők is egyre inkább képessé váltak önmaguk eltartására, felelősségvállalásra, így az ezzel párosuló jogok és kötelezettségek is egyre inkább megillették őket. Mint például a választójog vagy a számlák fizetése. Viszont a cenzust nem kellett volna teljesen elvetni. Elég lett volna kiegészíteni a nőkre vonatkozóan is.6 votes, average: 5.00 out of 56 votes, average: 5.00 out of 56 votes, average: 5.00 out of 56 votes, average: 5.00 out of 56 votes, average: 5.00 out of 5 6 olvasó átlagosan 5.00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

A cikk megjelent a Feminizmus - Antifeminizmus rovatban.


Hasonló témájú cikkek:


Én szóltam

Egy norvég felmérés szerint másfélszer akkora az esély a válásra, ha a felek megosztják a házimunkát. Nincs is ezen mit csodálkozni. Egy nő lehet bárm...
Feminista hazugságok

Ugye tudjuk, a feministák elméletei nagyobbrészt arra épülnek, hogy a múltban milyen szörnyű módon elnyomták a nőket a férfiak. Ismerjük a megcáfolt v...
Erről van szó

Friss, ropogós cikk az angol Guardian-ból: A gendersemleges hozzáállás gyengíti a nők megsegítésére tett erőfeszítéseket. Feminista írónőnk egyfel...
Már Argentínát is megfertőzte a feminista kereszténygyűlölet

A Pussy Riot és a Femen alávaló példája úgy tűnik vírusszerűen támadja meg a feminista agyakat világszerte. A Femen eszközeit lemásoló és annak gusztu...
440 millió svéd korona járna a fiúk oktatására?

4 év után újra megtörtént: a fiúk átlagosan jobb jegyeket kapnak, mint a lányok egy svéd község iskoláiban. Nem is 1, hanem rögtön 3 iskoláról van szó...


Hozzászólások a Facebook-on keresztül
Hozzászólások (12) Hivatkozások (0)
 1. A libbant ismerőseim ezt osztogatják:
  https://index.hu/kultur/zene/2018/03/07/videoklipben_valaszolnak_orban_viktornak/
  “A mostani politikai vezetés kisebbségként tekint a nőkre, akiket kénytelen, kelletlen, de megtűr maga mellett. Lebecsüli, macsósan összekacsintva megmosolyogja őket, miközben szexistává, kirekesztővé alakítja a közbeszédet.” Azért nem eszik olyan forrón. Nők 40? Nő-Köz-Pont? Férfiak 40 felvetését még csak szóra sem méltatták. Nyilván ha ezt, egy egyszerű tényt bekommentelnék, én lennék a hímsoviniszta nőgyűlölő állat. Érthetetlen, hogy hogyan lehet ilyen hazugságokt még mindig mindenféle retorzió nélkül terjeszteni ami ebben a cikkben is le van írva.

  0     0
 2. Küldöm minden nőnek aki szereti: Reszpekt Wahmen by PewDiePie: https://www.youtube.com/watch?v=NsevBxOWFXs

  0     0
 3. “Fontos, hogy a munkásoknak olyan bért adjanak a munkaadók, amiből azok meg tudnak élni. Ha erre nem képesek, akkor az a vállalkozás zárjon be, nem etikus éhbérért alkalmazni.”

  “Viszont a cenzust nem kellett volna teljesen elvetni. Elég lett volna kiegészíteni a nőkre vonatkozóan is.”

  Ebben a két idézetben azét van némi ellentmondás. A nők munkalehetősége az ami annyira lenyomta a béreket, hogy két fizetésből rosszabbul éltek a családok mint előtte egyből. A női munkavállalásnak még a lehetőségét is elkellet volna utasítani és pont a mai világunk bizonyítja, hogy ma sincs helyük a munkaerő piacon – egyes a férfiak által kevésbé hatékonyan ellátható munkaköröket leszámítva amit elég lenne ha a nők kizárólag férjhezmenetel előtt végeznének -  vagy akár csak a társadalmi életben.

   

  0     0
 4. Ezt az írást ajáánlom mindenki figyelmébe! Ungváry Zsolt írta, a címe Hmv. (amit nem értek, aki megfejti beírhatja!) http://demokrata.hu/velemeny/hmv

  0     0

Szólj hozzá Te is! Minden hang számít!

Ha hozzá szeretnél szólni, akkor be kell jelentkezned!
Nem vagy még regisztrálva? Csak egy 2 perces művelet és Te is részt vehetsz a beszélgetésekben!

A hivatkozások nincsenek engedélyezve.

Támogatóink

A tárhely támogatója a Webonic.hu

Saját virtuális szerver már 2850 Ft-tól a Webonic.hu-tól

Keresés

Ajánlott írások

,,,

Cikkajánló

FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Számoljunk le a teljesítményizmussal!

Hála a CEU gender studies tanszékének, és nem kis részben a progresszív hősök halálmegvető bát...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Vers - mindegy, kinek

Az alábbi vers a Feminista Almanachban jelent meg, szerzője egy bizonyos Tom D. neves rapper, ...
Feminista vagyok, baj? - A nagy vita

A Magyar Televízió vitaműsorában feminista aktivisták, közismert médiaszereplők és a közönség ...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
A #Metoo Magyarországra hozza a safe space-eket

Minden a zaklatási ügyekkel kezdődött. „A feljelentés-kultúra (amibe a trigger warningok, vag...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
The day when men left II. - avagy mi a helyzet a gyalogosokkal

Kedves elvtársak, elvtársnők, barátaim. Könnyed, sziesztázós eszmefuttatás következik, hog...
+Alkalmi cikkek
Nem lehet hozzászólni a Google Nőnapi videójához

A Google keresőoldalán a mai napon a Nemzetközi Nőnap alkalmából nőkkel és a női egyenjogúságg...
+Kiemelt cikkek
Társadalmi kórkép egy nemi erőszak per nyomán

A cikk gondolatindítójául szolgáló, kellő médiafigyelmet nélkülöző büntetőper kiválóan példázz...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Az EU, és egyéb feminista szakkörök

A feministák gyakran hivatkoznak ENSZ- meg EU adatokra, a hivatalosság és a megalapozottság lá...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Karinthy Frigyes - Capillária - Könyvajánló

Karinthynak számos antifeminista novelláját jelentettük már meg itt a férfihang hasábjain, mos...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Még egy szó a szingliségről

A villamoson két mérnöklány beszélget arról, hogy az évfolyamukon nincsenek férfiak. Hímes ...
ÉLETMÓD - Egészség
Megszűnt a Huffnagel.blog.hu - Széljegyzet egy Pro-Férfi blog utolsó margójára

"Társadalmi folyamatokat felgyorsító Pro-Férfi blog, a felnövekvő és a kifejlett alfahímek bir...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
NANE - PATENT - A hülyeség ötven árnyalata

Azt hiszem, az egyszerűen csak vicces, amikor a feminista ostobaság térnyerése ellen lamentáló...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
A nyúl viszi a vadászpuskát

Feminista amazonjaink megijedhettek a Férfihangtól, mert igen gyorsan összedobták a maguk "ell...
FEMINIZMUS - Antifeminizmus
Filmnapló – The Red Pill – a film

Már egy ideje adósok vagyunk a The Red Pill című filmmel kapcsolatos híradással. Jelen írás ez...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Bayer Zsolt: Ülve vagy állva?

Nemrégen a svéd parlament egyik képviselője törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint ezent...
BESZÉDTÉMA - Bulvár
Rozi a szegecselő - Háborús munkásnőből feminista ikon

Rosie the riveter, azaz Rozi a szegecselő az USA egyik jellegzetes kulturális szimbóluma. Rosi...


androfóbiaApai jogokApaságCsajozáscsaládCsaládon belüli erőszakCSBEfeminizmusFeminizmus - AntifeminizmusférfiférfiakférfiasságFérfigyűlöletférfi szerepekGender-ideológiagender mainstreaminggyereknevelésHipergámiaházasságHázasság 2.0IsmerkedésIsztambuli EgyezményKvótametooMGTOWNemek harcaNemi diszkirminációnemi erőszaknemi szerepeknőnapNőzésOktatásPiros pirulapolitikapszichológiaPUApárkapcsolatRandizásRed PillszexszexualitásSzexuális zaklatásTársadalomÉletmódÖnismeret