2 megosztás

A józan férfi hozzáállása a táplálkozáshoz

A legtöbb embert nem érdekli a táplálkozással kapcsolatos okoskodás. Eszik amit szeretnek, és nem zavartatják magukat a tévé vagy az internet megmondóembereitől. Mindez persze csak addig megy, amíg aztán beüt valamilyen krach, és az orvos utasítására el kell hagyni mindent ami finom és tápláló, legfeljebb némi fűrészpor marad a tányéron.

A mai napig emlékszem egy a családunkba beházasodott meglett férfiember esetére, akinél öregkori diabéteszt állapítottak meg. Igazi falusi ember volt, aki nem tudott mit kezdeni az orvos hülye korlátozásaival, mert addig a szalonnát is zsírral megkenve ette, a biztonság kedvéért némi vöröshagymával. Amikor meghallotta, hogy a cukorbetegségre a gyógyír a zsír elhagyása (ami egyébként égbekiáltó baromság), akkor igencsak nekikeseredett. Én meg gyerekfejjel gerincvelőig zsibbadtam, amikor azt láttam, hogy egy tányér kész lecsóra rádönt vagy egy deci étolajat, ha már zsírt nem lehet. Mert a napraforgóolaj a doki szerint egészséges (ami egy másik égbekiáltó baromság). Szerencsétlen fószer be is dobta a törülközőt mindenféle orvosi diéta ellenére – illetve éppen azért.

A sztorit csak azért meséltem el, mert számomra ez afféle megvilágosodást hozott: nem árt a kajálással valamilyen szinten foglalkozni, mert az embernek csak egy egészsége van. Ha annak lőttek, nem tud egy másikat előhúzni a fiókból. Viszont amit a doktorok mondanak és csinálnak, az emberetlen, és a legtöbbször ráadásul még idiótaság is. Egyeseknek talán furcsán hangzik, hogy egy laikus szembemegy a nagy presztizsű szakmabeliekkel, dehát manapság az ember sosem tudhatja, kiben érdemes bízni. Szerintem csak a saját eszünkben és tapasztalatainkban.

Miért vagyok biztos abban, hogy az orvosok és tudósok is tévednek? Mert mindenre van érv, de ugyanúgy minden ellen is. Egyes tudósok szerint a gabona hasznos, mások szerint káros. Ugyanezt végig lehet zongorázni mindennel: tejtermék, hús, hal, hüvelyesek… Mindennek vannak “hívei” és ellenzői. A kérdés nem az, hogy a tudósok tévedhetetlenek-e, hiszen nyilván nem azok, ha egyszer egymással szembenálló álláspontokat képviselnek. A kérdés az, hogy melyik tudósnak van igaza és melyik téved (vagy hazudik).

Mi, egyszerű magánemberek hogyan döntsük el, hogy mit érdemes a szánkba lapátolni?

1. Kezdjük azzal, hogy egy férfi egyen férfinak való kaját. A gabonát és a csírákat egyék a madarak, a müzlit és társait meg a fitneszlibák. Egy férfi egyen hatalmas sült húsokat, hurkát-kolbászt jó kis krumplival és párolt káposztával. Eleink “jómódúbb” étkeivel nem lőhetünk nagyon mellé,  vagyis a vasárnapi húsleves, a sült oldalas, a marhapörkölt mind olyan dolgok, amit egy férfi nyugodtan és önbizalommal fogyaszthat.

2. Folytassuk azzal, hogy előveszünk némi valódi és megkérdőjelezhetetlen tudományt: mi az, ami kihagyhatatlan? Nem biztos, hogy hallottunk már róla, de azért vagyok itt, hogy segítsek; léteznek úgynevezett esszenciális fehérjék és zsírok. Engedtessék meg nekem két rövid idézet a wikipedia vonatkozó részeiből:

A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg. Az elsőrendű, (komplett) fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben, arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a csoportba az állati eredetű fehérjék tartoznak, mint a tojás, tej, hal, vagy a húsfélék.

illetve

Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, melyek között van omega-6 zsírsav és omega-3 zsírsav is. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert nem tudja őket a szervezet előállítani.

Némileg leegyszerűsítve a kérdést: fehérjét (húst) és zsírt enni muszáj, mert olyan tápanyagok vannak benne, amit a szervezet magától képtelen előállítani. Hogy milyen húst és milyen zsírt, az még további kérdés, de az alapelv adott. És hogy egy igen-igen fontos kérdést tisztázzunk: “esszenciális szénhidrát” nem létezik. A szervezetnek valami elképesztően kevés szénhidrátra van szüksége (napi néhány gramm), aminek akár a többszörösét is képes önmaga előállítani az elfogyasztott zsírból és fehérjékből. Ezért a szénhidrát kívülről történő bevitelére nincs szükség. Ami manapság a csapból is folyik, hogy ilyen meg olyan (“komplex”) szénhidrátok fogyasztása szükséges, az színtiszta mellébeszélés. Emberek milliói éltek és élnek szerte a bolygón szénhidrátszegény illetve szénhidrátmentes étrenden, és finoman szólva is kutyabajuk sincs tőle. Sőt, sokan arra használják ezt a fajta diétát, hogy gyógyítsák magukat vele.

A skorbutos tengerészek óta tudjuk azt is, hogy az embernek szüksége van vitaminokra, nyomelemekre és egyéb ilyen szöszökre. Ezeknek a legfőbb forrásai a húsok (főleg a máj) és tejtermékek mellett a zöldségek, gyümölcsök és egyes esetekben az olajos magvak. A gabonák ebből a szempontból igencsak a sor végén kullognak.

3. Folytassuk a józan eszünk használatával. Manapság sajnos az evés is iparrá változott, és dollármilliárdokat forgalmazó világcégek szállítják az asztalunkra a napi betevőt. Ha valaki azt hiszi, hogy ezek a cégek előbbre helyezik az egészségünket a saját hasznuknál, az a balek fogadja őszinte részvétemet. A nagyobb cégek sokszázmilliárd forintoknak megfelelő összegeket költenek arra évente, hogy kitalálják, a dobozolt kajákban a drága természetes anyagokat mivel lehetne olcsóbban helyettesíteni. Az ember biológiája viszont nem tartja a lépést a konszernek kutatásaival, vagyis a gyomrod nincs arra felkészülve, hogy kálium-permanganátot kelljen emésztenie tepertő meg sárgarépa helyett. Az emésztőrendszerünk egy ősemberé, és látható hogy nehezen boldogul a modern kor “vívmányaival”. Nem véletlen, hogy a civilizációs betegségek úgy terjednek, mint a középkorban a pestis vagy a kolera; egyes becslések szerint éveken belül a népesség harmada cukorbeteg lesz.

Épp ezért aki jót akar magának, az elkerüli az iparilag előállított “élelmiszereket”, amikre ükapáink még elborzadva néztek volna. Gondolok itt a margarinra, édesítőszerekre, iparilag oldószerezett olajokra, és mindenre ami hidrogénezett, puffasztott, (mesterségesen előállított) vitaminokkal “dúsított”, színezett, aromásított, ésatöbbi. Kíváncsi vagyok, hogy például hány édesanya olvassa el a rágógumik és üdítők csomagolásán található figyelmeztetéseket: “Fenil-Alanin forrást tartalmaz, nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású lehet” illetve “A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat“. Aztán meg csodálkozunk, hogy a gyerek dagadt, fosik, “hiperaktív”, és már iskolás korában utoléri az “öregkori” diabétesz. Pedig követi az állami ajánlásokat, vagyis müzlit reggelizik, spagettit ebédel és margarinos kiflit vacsorázik, és közben a fogait is “ápolja” némi cukormentes rágóval. Közben lecsúszik némi chips meg “üdcsi”, dehát a gyerekeknél ez természetes, nem?

Hát nem. És meg is van az eredménye.

4. A végére hagytam azt a témát, ami keveseket érdekel, de azokat nagyon: mi az amitől elhízunk? Erről mindenkinek van saját fixa ideája, de én szeretném ezeknek egy részét felborogatni a következő wikipedia idézettel:

Ezen kívül van az inzulinnak még egy hatása: ez az egyetlen hormon, mely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben és azt támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon.

Ha valaki ezt úgy értelmezi, hogy az inzulin “okozza” a hízást, és nehezíti a fogyást, az jól érti. Ha nem folyik az ereidben túl sok inzulin, akkor nehezebben hízol és könnyebben fogysz. Ezek után a húszmillió forintos kérdés, hogy minek a hatására termel a szervezeted inzulint? Mindenekelőtt a szénhidrát fogyasztására.
Az egyszerű megoldás tehát annyi, hogy aki nem akar elhízni, vagy már megtette, de karcsúsodni akar, az csökkentse a szénhidrát-bevitelt. Ettől kevesebb lesz a vérében az inzulin, aminek hatására nem fognak zsírtartalékok épülni, és a régiek is könnyebben lebomlanak.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a szénhidrát semmi fontos vagy hasznos tápanyagot nem ad a szervezetünknek (lásd 2. pont), akkor igazán nem nehéz elhatározni magunkat, hogy félretegyük a táplálkozásunkból. Együnk kevesebb pékárut és tésztát, nameg felejtsük el a finomított cukrokat. Együnk ezek helyett sült oldalast és marhapörköltet – süti helyett savanyúsággal -, és “meglepő módon” fogyni fogunk.

És a végére a legfontosabb tanulság: ne hagyjuk magunkat hülyeségekkel átverni akkor sem, ha a média, a kormány, vagy az atyaúristen erőlteti őket. A “táplálkozási piramis”, a teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalom erőltetése mind-mind olyan sületlenségek, amik csak letéríthetnek minket a helyes útról. Akárki akármit is mond, ne felejtsük el azokat az alapvető tényeket, amikről itt fentebb beszéltem.

Post Author: Deansdale

Külön bemutatkozni nem szokásom a neten, beszél helyettem a véleményem - azt nem rejtem véka alá. Eleget foglalkoztam a feminizmussal ahhoz, hogy véleményt merjek formálni róla. Akkor is, ha ez a polkorrekt széllel való szembevizelést jelent.
f Facebook
2 megosztás


29
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
24 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
11 Hozzászólások szerzői
common manxcsakxgeorg1945aldumKalman Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
ejszarny
Újságíró

a rostok kimaradtak :D
nem szivodik fel beloluk semmi tapanyag, de nelkuluk nehezebb “kirakni a gittet” :]

common man
Olvasó
common man

A rostokat a bélbaktériumok zabálják fel aztán egy csomó fontos dolgot termelnek nekünk.A döglöttek meg mennek a “gittbe”.

Inaara
Olvasó
Inaara

Jó ez a cikk, főleg, mert néhány gondolata egyáltalán nem közismert.

Fehérjék: ha nem viszünk be eleget, akkor a test a saját készletéhez fog nyúlni, ezért lesz löttyedt és puha, aki koplalva fogyott le. Emellett garantált az idegbaj, a lelassult anyagcsere, a kellemetlen szájszag (acetonos lehelet) és a gyors visszahízás.

Esszenciális zsírsavak: omega-6-ból bőven fogyaszt egy vegyes étrenden élő ember,  omega-3-ból viszont nagyon keveset. Mindkettő egészséges és szükséges, de mivel az arányok teljesen felborultak, a túl sok omega-6-nak önmagában már lehet káros hatása. Sarkvidéki tengeri halak, dió kiváló omega-3 források. Az eszkimók nagyon sok omega-3-hoz jutnak, szinte csak ilyen élelmiszereik vannak (manapság biztos ott is romlott a helyzet, de még mindig jól állnak), és csak elvétve találni közöttük szív- és érrendszeri betegeket, rákosokat. Az omega-3 zsírsavakban gazdag olaj védi meg a sarkvidéki tengeri állatokat a fagyástól: a zsírjuk – 54 C-on fagy.

Vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok: érdemes beiktatni a pycnogenol-t is. Nagyon sokan nem is hallottak róla, pedig érdemes kicsit utánaolvasni. Rengeteg infót találni róla a neten most már magyarul is. Férfiak figyelmébe ajánlom pl. ezt: http://www.peaktestosterone.com/Pycnogenol_Erectile_Dysfunction.aspx

Szénhidrátok: ehhez csak annyit, hogy mivel az inzulin a növekedési hormon (HGH) antagonistája, ajánlatos este nem enni, vagy csak némi zsírszegény fehérjét. Ezáltal növelhetjük az éjszakai HGH-termelést., ami nemcsak fiatalosabb külsőt, hanem jobb egészséget is jelent.

Az aszpartámot pár éve kikiáltották a legkorszerűbb édesítőszernek. Azt persze nem tették hozzá, hogy állati takarmányozásban étvágyfokozóként használják…A magyarázat logikus: a test érzékeli, hogy édeset eszünk, tehát előkészül a cukor fogadására, azaz fokozódik az inzulintermelés. Csakhogy a cukor nem érkezik meg, a megnövekedett inzulinmennyiség pedig ott kering az ereinkben. Ekkor drámaian lecsökken a vércukorszint, a következmény pedig farkaséhség. Senki nem attól az 1-2 kiskanál cukortól fog elhízni, amit a kávéjába tesz.

Kerülendő még a fruktóz is. Lassan nem lehet találni olyan élelmiszert, amiben ne lenne (high-fructose corn syrup).Újabban divat lett ezt használni cukor helyett. Nem érdemes. A zöldség-gyümölcs fruktóztartalma nem probléma: egyrészt olyan sok jótékony hatásuk van a már jól ismertek mellett, amikről még valószínűleg nem is tudunk, másrészt rostok jelenlétében nem probléma a fruktóz.

A high-fructose corn syrup-ról itt egy előadás: http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Ez pedig egy nagyon informatív site, többek között a táplálkozással kapcsolatban is:http://www.longecity.org/forum/

Hirtelenjében ennyi jutott eszembe.  :)

Reszet Elek
Újságíró

Esetleg valakinek ismerős  a Harcosok étrendje? Illetve egy blog hozzá. Tapasztalatok?

Illetve mi a helyzet az ösztrogenikus anyagokkal? Valaki képben van ezzel kapcsolatban? Mennyire komoly probléma ez?

A spermiumszám csökkenéssel kapcsolatban is szívesen látnék egy cikket…

georg1945
Olvasó
georg1945

Minden fitoösztrogén lelombosítja a férfit, – ha érted hogyan.
Elsősorban a szója. Semmit szójából !!!
De még a menta is az.
Az ösztrogén MINDEN vitamín hóhérja !
Ha valaki férfinak érzi magát, az jól messze tartja magától az ösztrogént !
Az emberi tesztoszteron a levegőben is terjed. Ha több férfi él egy darabig együtt, akkor érezni fogja, hogy valami megváltozott a szervezetében, jobb irányban.
Ha folyamatosan egy férfi női környezetben él, akkor elnőiesedik.
Ezek a hormonok tehát a légkörben is terjednek és hatásukat fejtik ki az abban élőkre.
A természet teli van “női növényekkel”, így a táplálékunk alapanyagaiban is jelentősen benne vannak. Ennek a kivesézése hosszadalmas és még nincs is kellően kitanulmányozva.
Az ember elsősorban ragadózó és csak a szorult állapotában gyűjtögető.
Ezért HÚST KELL ENNIE. Vörös és fehér húst egyaránt és zsírokat is: tepertőt, szalonnát, zsíros ételeket is. Sőt cukrot is. Továbbá nyugodtan ehet mindent, ami búzalisztből készül. MINDENT CSAK MÉRTÉKKEL !
A mérték nagyon fontos !

Minden tudatos férfi elsősorban azt tudakolja meg, hogy a majd elfogyasztandó élelem tartalmaz-e ösztrogént.
Amit őseink ettek, azt mi is ehetjük. Szóját nem ettek őseink.
A nem fehér lisztet csak a szegények fogyasztották.
A mai “modern étkezési elveket” olyanok alkották meg, akik valamilyen formában nem voltak egészségesek vagy nők voltak.
A jó minőségű spermát a normális, kiegyensúlyozott étkezés eredményezi.
Az alkoholt csak nagyon kis mennyiségben és nem rendszerszerűen fogyasztani !
Sőt még a dohányzás is engedélyezett, ha nem láncdohányosként történik.

MINDENBEN A MÉRTÉKLETESSÉG A FONTOS, csak egyben nem, és ez a szex. Abban lehetünk mértéktelenek, sőt egyenesen ajánlott a mind gyakoribb ejakuláció egy férfi számára.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

A hülyeséget is lehet tolni, de csak MÉRTÉKKEL:), soha sem jó, ha full-ba tolod a kretént……

common man
Olvasó
common man

MINDENBEN A MÉRTÉKLETESSÉG A FONTOS, csak egyben nem, és ez a szex.

Napi 8-10 azért elég egy átlagembernek…

DennisVT
Újságíró

Hát ezt a cikket valahogy eddig nem olvastam el:)

A szénhidrátokkal (továbbiakban CH) kapcsolatban viszont kötözködnék.
Általában a férfiembernek 2 féle táplálkozással kapcsolatos tünete van elsőként (aztán azok – főleg az elhízás – következményeként újabbak). A gyakoribb a túlsúly, amikor is fogyni akarunk. Én nemrég közel 20 kilót toltam le, és én olyan ember vagyok, aki nem szeret a test működésébe csak úgy beleavatkozni. Szóval: olvastam, tanultam, tájékozódtam. Szerencsémre van testépítő és fitness szakedző barátom, aki sokat segített. Itt leginkább a barát szó a kulcs, szóval nem fog átverni önös érdekből.:)

Amit megtanultam: CH igenis kell. Miért? Mert a koplalós diéta nem egészséges. Működni működhet persze, de sokkal szebb eredményre vezet, ha sportolunk is mellé. A legjobb a súlyzós azaz ellenállásos edzés aerob edzéssel (pl futás) kombinálva. Gyorsítja az anyagcserét, segít megőrizni – esetleg növelni – a meglévő tiszta izomtömeget, és hát azért lássuk be nem mindegy, hogy a kilók leadása után egy telibeszart zsák testünk lesz, avagy némi tónusos, feszes izomzat is átsejlik. Ezenkívül millió egyéb pozitív hatása van a sportnak: jobb közérzet, több önbizalom, nagyobb tesztoszteronszint stb. Viszont a sporthoz kell a CH. Az adja az energiát. Hogy mennyi? Ez túl sok dologtól függ ahhoz, hogy egy hsz-be leírjam. Érdemes kutakodni neten, kiindulásként Drugs Bunny Sárga kapszula c. könyvét ajánlanám. Lényeg a lényeg: 1gr/tskg (testsúlykilogram) alá semmiképp sem érdemes menni, mert nem fogjuk bírni az edzést, és belassul az anyagcsere. De inkább 1,5 gr/tskg. Sokkal egészségesebb, ha csak minimális mértékben vesszük vissza a kalóriabevitelt, és a lehető legtöbb sportot iktatjuk be, mintha nagyon visszavennénk a kajálásból, és erő híján csak minimálisat sportolnánk.

A másik probléma, ami ritkábban, de elő szokott fordulni: amikor izomtömeget szeretnénk növelni. Ehhez, és ez egyszerű fizika, több kalóriát kell bevinni, mint amit felhasználunk. Fehérjéből nem lehet akármennyit bevinni szervkárosodás nélkül, és zsírból sem tanácsos, szóval marad a CH. Egyeseknek, akik nagyon nehezen tudnak tömeget felszedni (hardgainerek) akár 6-7 gr/tskg CHra is szükségük lehet, másoknak pedig 3 is elég. Ez iszonyú sok kaja, amit mind le kéne tolni, méghozzá minőségi forrásból, aminek következményeként is én ki merem jelenteni, hogy egészségesen tömeget növelni még nehezebb, mint fogyni.

Viszont nem mindegy, hogy milyen CHt választunk. Vannak jobbak és rosszabbak. Ami a cikkben is benne van: kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, mint pl fehérliszt, cukor. Csak ezek elhagyásával már eredményt lehet elérni. Jó CH források: rizs, puffasztott rizs, édesburgonya, zabpehely, zöldségek. Lehet találni a neten tápanyagtáblázatokat, és ki lehet számolni miből mennyire van szükségünk.

Na ennyit szerettem volna kötözködni a CHval kapcsolatban:) Még a férfias kajákkal kapcsolatban annyit, hogy bár tény, hogy a zsír kevésbé káros (normál mennyiségben), mint a CH túlzott mennyiségben, de azért én nem a disznótorost meg a sültkrumplit preferálnám:) Állati zsírból elég, amit a húsok tartalmaznak – diétához válasszunk inkább alacsony zsírtartalmút : csirkemell/comb – bőr nélkül – , pulykamell, sovány marha, halak. Növényi olajbevitelhez pedig az olajos magvak kis mennyiségben: dió mogyoró mandula. Főleg, ha nem vagyunk rá allergiásak:)

A legjobb könyv, amit olvastam a témában: Tom Venuto : burn the fat feed the muscle.
A sárga kapszula : http://sargakapszula.hu/

 

ZegiBabus
Olvasó
ZegiBabus

Szerintem, lufi az egész, először is minden függ az életkorunktól, nemünktől, genetikai adottságoktól és az életvitelünktől. A lényeg, mégis a mérték. Huszonöt éve vagyok vega, soha semmilyen negatív dolog ezzel kapcsolatban nem ért, én döntöttem így. 30 éve sportolok, kisebb kihagyásokkal, fiatalon, karate, atlétika, utána saját fejlesztésű edzések, otthon súlyzóval és a testem súlyával. 186cm és 90kg vagyok, tehát van mit átmozgatni, de megéri. A világ legjobb érzése fittnek lenni. Az étkezés pedig a mi döntésünk, testünk pár naptól kezdve pár hónapon át, néhány kivétellel újjáépül, rajtunk múlik, hogy miből. Akár hatvan évesen is lehet 30as testünk, ha figyelünk rá és foglalkozunk vele. Jókat mosolygok a pró és kontra érveken.

DennisVT
Újságíró

Vega sosem voltam, de úgy tudom, hogy nektek külön oda kell figyelni az aminosav profilokra, nem?
Amúgy a tested valóban újraépül, de a működése nem.

hgyi
Szerkesztő

Egyszer voltam vega. 10 napig. :o))
Gondoltam, ha a férjem egyik napról a másikra úgy dönt, nem eszik húst, akkor én sem. Ő 10 évig nem evett húst. Én akkor a 10. napon már rettenetesen éreztem magam, ezért kirohantam a közeli grillcsirkéshez, vettem egy szaftos, illatos madarat, nyálcsorgatva hazavágtattam és betoltam több mint a felét. Utána jól fájt a gyomrom. Közöltem is magammal, hogy többet ilyet nem játszunk. Húsevés van, nekem nem való a vegaság. :o)

Reszet Elek
Újságíró
ZegiBabus
Olvasó
ZegiBabus

Én nem mondom meg senkinek mit egyen, tegyen. Ez mindenkinek a saját döntése, valamint az az igazság, hogy nem is érdekel :) Szoktam edzésterveket írni, azt csípem mikor e-mail-ben kéri, ismeretlenül :) Nem szeretnék, belefolyni vitába. a test egy csoda, de oda kell rá figyelni. Az ételek nagy része nem tartalmazza már azt amit húsz harminc éve, ‘erőltetett’ és mű az egész világ, jó csomagolásban. Sosem ettem táplálék kiegészítőt, megpróbálok inkább a minőségre odafigyelni. Nem számolgatok, figyelek semmilyen arányt, pl a csokit imádom. A mérték szerintem a lényeg. 45vagyok és a fiatalabb kollégák megmosolyognak mikor tejet iszom, hetente öt hat liter is lecsúszik :)

hgyi
Szerkesztő

Szerencsés ember! :o)

ZegiBabus
Olvasó
ZegiBabus

Szerintem a szerencse nem itt kezdődik :) Ezt bárki megélheti így :) A szerencse hogy, egy Jolly-Joker mosollyal az arcodon éled le az életed és nem azért mert sárga lapod van, vagy mert a MasterCard szine a zsebedben platina, nem. Egy kivetülése a lényednek, amit mindenki irigyel, mert megcsinálod, eléred, megoldod, vagy az égiek segítségével, vagy anélkül, legyen az bármilyen eset, probléma, vagy feladat. Szerintem valami ilyesmi lehet, bár sajnos nem sikerül így élnem az én életem. A woodoo babám, valaki gondosan őrzi :)

Reszet Elek
Újságíró

Érdekes. Tejben hasonló a mennyiség ami lemegy nekem is.

Az biztos hogy a mértékletesség meg minél kevésbé feldolgozottság az alap. Másik oldalról meg a minél több házilag főzött és elkészített, lehetőleg házi kertekből beszerzett alapanyaggal. Amennyire persze a lehetőségek engedik.

Reszet Elek
Újságíró

Ez egy testépítő típusú étkezésfilozófiai elképzelés a dolgokról.

Szerintem számos tévhit él testépítős körökben megfelelő étkezés tekintetében, de általánosságban a köztudatban is. Ez vonatkozik a zsírok szerepére, a koleszterinre, a konyhasóra, a tejsavó használatára ugyanúgy, mint a táplálékkiegészítők hasznosságára vagy éppen a vörös húsokra vonatkozóan.

Utóbbi időben kezdtem a témáéban egy kicsit körülnézni és jónéhány kérdőjellel szembesültem nemegy elfogadott dologgal kapcsolatban.

DennisVT
Újságíró

Én azért azt gondolom, hogy a testépítőknél többet senki sem tud a zsírvesztésről (csak ők verseny időszakban egészségtelen túlzásokba esnek), vagy az izomfejlesztésről. Ma már minden sportban minden sportoló felfedezte a súlyzós/ellenállásos edzések értelmét és pozitív hatásait… vagyis a szükségességét. Csak hát azt is sokféleképp lehet végezni, és bármiféle hatása/eredménye nagyban függ a táplálkozástól.

Reszet Elek
Újságíró

A mellékelt képen Danny Kavadlo látható, aki sosem nyúlt súlyzókhoz és sosem használt semmilyen táplálékkiegészítőt. Ja és a képen elmúlt 40 éves… Kevés ember múlja felül fizikum és általában funkcionális erő tekintetében.

Reszet Elek
Újságíró

Itt pedig Manohar Aich látható, ugyancsak tápálékkiegészítők nélkül. Ő negyven évesen lett Mr Universe. A képen 75 éves! Ő sem volt oda a súlyokért. Elvileg még él, noha száz éves múlt…

 

Kalman
Újságíró

Nagyon sok múlik a genetikai adottságokon is. Ezért nem szabad bedőlni a legjobbak tanácsainak: ami nekik működik egyáltalán nem biztos, hogy működik egy átlagembernek is. Persze a minőségi táplálék plusz rendszeres mozgás még biztos, hogy jó :-)

Reszet Elek
Újságíró

Egyértelmű. Meg amit fontosnak tartanék, az a test bölcsessége. Sajna sokan nem veszik figyelembe ill. nem hallgatnak rá. Legyen szó a fáradtság érzetéről vagy ilyen-olyan fájdalmakról…

No meg persze a türelmetlenségről. Pedig igazi eredmény ami tartósnak is bizonyul, csakis hosszú évek kitartó munkájával lehetséges szerintem.

Kalman
Újságíró

Ismered a paleo/low carb/ketogénkötődésű anyagcsere irodalmat is? Érdemes más forrásokat is olvasni, nem egy alapján azt gondolni, hogy tudod a tutit. Figyelemre méltó szerzők például: Szendi Gábor, Mark Sisson, Peter Attia, Dr. Perlmutter.

Amiben lényegileg eltérnek a testépítők javalsataitól, az két dolog: talán a fontosabb az, hogy a zsírok egyáltalán nem ártalmasak a szervezetnek, sőt égető szükségünk van rájuk. Ha túl keveset eszünk (például egy tipikus testépítős rizs+csirke diéta), az rosszul hat a hormonháztartásra, az agyműködésre és még sokminden másra. Mai körülmények között a legjobban az Omega 3 bevitelre kell figyelni, mert abból van mindenkinek hiánya. A legtöbb paleós szerint amennyi zsír jólesik, az semmiképpen nem árthat.

A másik az, hogy a szénhidrátok akinél nem okoznak elhízást, ott is alattomosan rombolják a szervezetet, ami később betegségeket fog okozni. Az alkatilag nem elhízók is belebetegszenek, csak másképp és valamivel talán később. Perlmutter például többek között az Altzheimer kórt köti a táplálkozáshoz, és ennek már vannak kezdeti bizonyítékai is. De lényegében az _összes_ civilizációs betegség (minden, ami járványszerűen terjed, pedig nem kórokozó okozza) a táplálkozáshoz köthető, közte a magas CH-bevitelhez. (Én pl. Deansdale javaslatából a krumplit is inkább kihagyom :-)

A testépítő étrendet csak az edzés kompenzáló hatása miatt tűri a szervezet. Ellenben egy low-carb étrend edzés nélkül is ideális testzsír arányhoz vezet. Ha low-carb táplálkozol és kihagyod az edzést, akkor csak nagyon lassan épül le az izomzatod, és alig hízol. Úgyanezt a testépítők nem mondhatják el magukról.

Ami nagyon fontos, hogy a paleós anyagcsereelmélet nagyjából ellentmondásmentes, és az összes működő diétát megmagyarázza. Tehát számomra úgy tűnik, hogy ez a legjobb modellje az emberi anyagcserének.

aldum
Olvasó
aldum

>Mai körülmények között a legjobban az Omega 3 bevitelre kell figyelni, mert abból van mindenkinek hiánya
Batorkodom megjegyezni, hogy a felkeszult testepitok ezzel ugyanugy tisztaban vannak, csak a kaloriak miatt inkabb a kapszulas verziot fogyasztjak eloszeretettel.

>A másik az, hogy a szénhidrátok akinél nem okoznak elhízást, ott is alattomosan rombolják a szervezetet, ami később betegségeket fog okozni.
Ez viszont egy paleos (barokkos) tulzas. Abban mindenki megegyezik, hogy az atlagos nyugati ember tobbszoroset fogyasztja a szuksegesnek, viszont az egyaltalan nem bizonyitott, hogy egy jol kiszamolt szenhidratbevitel barmilyen hosszutavu problemat okozna.

>Ha low-carb táplálkozol és kihagyod az edzést, akkor csak nagyon lassan épül le az izomzatodEz tuti, hogy nem igaz, a hatalmas izomzat baromi nagy luxus, amit a test eloszor epit le, ha kaloriadeficitbe kerul (leven ez fogyasztja a legtobbet). Az lehet, hogy tenyleg nem lesz egyhamar elhizas tole, de egy kemenyen sportolo embernek elengedhetetlen a szenhidrat (egyebkent errol meg Deant is megkerdeztem anno, o is ezt mondta).

Ettol meg nagyon fontos es helytallo megfigyeles, hogy az atlagembernek hatalmas pozitiv hatast jelent az eleteben ha paleozni kezd.

Kalman
Újságíró

“kaloriak miatt inkabb a kapszulas verziot fogyasztjak eloszeretettel”

Ezt nem értem. Nem mindegy, hogy be van-e kapszulázva? Ugyanannyi O3-nak nem ugyanannyi a kalóriatartalma?

“Ez viszont egy paleos (barokkos) tulzas.”

Elismerem, hogy ez egy vitatható pont. Csak arra akartam rávilágítani, hogy legalább ismerni érdemes ezeket az elméleteket is, mielőtt magasabb szénhidrátbevitel mellett döntünk. Amúgy a Dennis által említett 1.5 g/tskg nem is sok, szerintem az még low-carbnak számít. Szóval ha lassan felszívódóból esszük (Szendi Gábor szerint a rizs és a zab kicsit túl gyors), akkor az még nálam rendben van.

“egy jol kiszamolt szenhidratbevitel barmilyen hosszutavu problemat okozna.”

Egy sportolónál, vagy megszállottnál ez működhet. Viszont egy átlagember nem képes arra, hogy egyfolytában számolja a CH bevitelét. Ráadásul sokszor az ösztönös érzések ellen kell dolgozni – éhes vagyok még, de a kimért adag elfogyott. Egy low carb étrendben semmit nem kell számolni, pont annyit kell enni, amennyi jólesik – mégis működik.

Van egy barátom, aki szigorú paleó+kettlebell hívő. Én meg ugye light paleó+Body by Science-t tolok. Néha vitatkozunk. Szokta mondani, hogy a heti egyszer 12 perc az semmi, mert legalább 3*1 óra a minimum. És nem kell paleosütiket, meg édesítős csokit enni, mert az csalás és pénzkidobás. Még azt is mondanám, hogy tulajdonképpen igaza van. Viszont legközelebb találkozunk, és mit látok: felszedett vagy 10 kilót. Mert “most nincs ideje” edzeni, és a barátnőjénél olyan finom sütik vannak, “nem tud neki ellenállni”. Nem lehet kihagyni az emberi tényezőt a képletből. És bizony a legtöbb ember a számolgatástól, a rengeteg edzéstől előbb-utóbb kikészül, és akkor leereszt. A ritka kivétel az, aki nem. Ezért a tömegeknek olyan protokoll kell, ami a legkisebb önfegyelemmel betartható.

“Ez tuti, hogy nem igaz, a hatalmas izomzat baromi nagy luxus, amit a test eloszor epit le, ha kaloriadeficitbe kerul”

Ennek az ellentéte is igaz: az izomzatot leépíteni baromi nagy luxus, mert akkor esetleg végleg képtelen lesz táplálékszerzésre az egyed. Szerintem az igazság valahol a kettő között van: a hormonális állapottól függ, hogy milyen arányban kezd leépülni a szervezet éhezéskor. Az a tévhit, hogy az izmot kezdi bontani a szervezet először onnan fakad, hogy ameddig nem indul be a zsírégetés, addig az energiahiányt a szervezet csak az izmokból tudja kielégíteni. Ezért aki nem zsíradaptált (egy randomizált mérésnél szinte mindenki), annál valóban az izom bomlik először. A zsíradaptált anyagcseréjű emberek viszont néhány nap koplalástól főleg zsírt veszítenek csak. (Zsíradaptált az, aki a teljes energiaigényét el tudja látni zsírból koplalás, vagy ketogén étrend esetén.)

“egy kemenyen sportolo embernek elengedhetetlen a szenhidrat”

Igaz, hogy nincsenek sokan, de van néhány low-carb étrend mellett sportoló ember. Például Kanyó Dénes búvárúszó világcsúcsot úszott lowcarb paleo mellett. Erősen függ a terhelés mikéntjétől, hogy milyen étrend az ideális. Az élsport néhány ágában valószínűleg nem versenyképes a low-carb, míg másoknál csodafegyver lehet. Viszont szinte mindent lehet élvezhető hobbiszinten csinálni low-carb mellett.

Peter Attia a blogján megosztott egy csomó mérést. Kimérte például, hogy azonos leadott teljesítményhez kevesebb oxigénre van szüksége a szervezetnek zsíranyagcserével, mint CH anyagcserével (ez magyarázhatja, hogy miért éppen búvárúszásban van paleós világcsúcs). Ezért magashegyi kerékpározásnál például előnyben lehet az, aki zsíranyagcserével tud működni az adott pillanatban. Illetve amellett is érvel, hogy a zsír és a CH anyagcsere egymás mellett is működhet, de csak ha nagyon lassan felszívódó, inzulinszintet alig emelő CH-t fogyasztunk. Érdemes elolvasni néhány cikkét, mert ritka tudományos igényességgel írja őket, és olyan megvilágításhoz lehet jutni, amihez máshol nem. Például: http://eatingacademy.com/sports-and-nutrition/ketones-carbohydrates-can-co-exist

DennisVT
Újságíró

Sztem is low-carb a 1.5gr/tskg, de nekem pl. vhogy olyan a szervezetem, hogy ettől éppen csak elindul a fogyás heti 4-5 edzés mellett, amiből 1 vagy 2 csak cardio. (45p mondjuk) Az 1gr/tskg nálam az, ami normál fogyást hoz (heti 60-70-80dkg átlagban), és még nagyjából van erőm edzeni. Viszont ha tömegelni akarnék, akkor elindulnék felfele már 3gr-mal is.

Tulképp ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie, de tény, hogy a CHval a leginkább érdemes játszani. A heti átlagos fogyás 0,5-1kg legyen. Ha annál több, akkor garantáltan sok az izomvesztés (kivéve brutál túlsúlynál – mondjuk 30+ kg feleslegnél, vagy hirtelen nagyobb vízvesztésnél). Ha annál kevesebb, akkor még csiszolgatni kell a kalóriaegyensúlyon. Én a picit több cardiot ajánlanám. És érdemes variálni a HIIT-tel.

aldum
Olvasó
aldum

>Ezt nem értem. Nem mindegy, hogy be van-e kapszulázva? Ugyanannyi O3-nak nem ugyanannyi a kalóriatartalma?
Az O3 tartalma igen, viszont ha hagyomanyos modon, zsirral vinned be, az rengeteg jarulekos kaloriat jelentene. A kapszula viszont tiszta 03, nem boritja a kiszamolt tapertekeket.

>Ennek az ellentéte is igaz: az izomzatot leépíteni baromi nagy luxus, mert akkor esetleg végleg képtelen lesz táplálékszerzésre az egyed.
Az excess izomzatrol beszeltem, nem arrol, ami ahhoz kell, hogy a kanalat a szajahoz emelje a delikvens. Tapanyaghiany nelkul is igaz, hogy amire nincs szukseg, azt a test nem fogja megtartani, igy a barmilyen esztetikus izomzattobbletet sem, ha nincs olyan terheles alatt, ami megindokolna. (Persze ez alkattol is fugg, van akinek lassabban epul le, viszont fogynia is nehezebb, masoknak meg vert kell izzadni hogy izmot szedjenek fel, cserebe nehezen hiznak)

>Viszont egy átlagember nem képes arra, hogy egyfolytában számolja a CH bevitelétEzzel termeszetesen egyetertek, mondtam is: atlagembernek, aki nem akar szamolgatni es baromi kemenyen edzeni, annak nagyon jo a paleo.
Ami parasztvakitas es lehuzas, az a hardcore paleo, amihez kilonkent 4000 forintos eritritet es hasonlokat arulnak.

DennisVT
Újságíró

Azért a paleo sem olyan, hogy “oké én paleozom, szóval abból, amit a paleo enged, bármikor, bárhol, bármennyit ehetek.” Paleoból is gond nélkül lehet másfélszer annyit kajálni, mint amennyire a szervezetednek szüksége van, és akkor bizony hízni fogsz. Az persze tény, hogy inkább paleoból kajálj másfélszer annyit, mint szar kajából:))

De alapvetően bármit is eszel, ha tényleg jól és eredményesen akarod csinálni, és szeretnél változtatni a súlyodon, akkor legalább egyszer neki kell ülni és kiszámolni. Vagy kiszámoltatni pénzért egy hozzáértővel.

trackback

Very impressive blog.

Interesting article right on the subject.