Toplak Zoltán
10 megosztás

Nagy a felelősségünk, hiszen tűzből vagyunk

A bűnözők nagy többsége férfi. (Tudtommal.) Az országutakon a férfiak vezetnek veszélyesebben. A családon belüli erőszak áldozatai és elkövetői inkább férfiak. A zsenik, tudósok többsége ma is férfi (ha jól tudom.) Az intelligencia terén a nők inkább átlagos eredménnyel töltenek ki teszteket, a férfiak közt több a szélsőség. Zsenik és őrültek vagyunk. Régi hagyományok szerint a férfi a szellem, a tűz, a nő a lélek, a víz. Dr James Dobson szerint, aki kedvenc pszichológusom, és Amerikában él, a fiúknak sokkal nagyobb szükségük van a fegyelmezésre, az ösztönök helyes mederbe terelésére, mint a lányoknak. A fiúk rohannak, ugrálnak, mindent kipróbálnak, és veszélyekbe sodorják magukat, míg a lányok csendesebbek, és szelídebb játékokat játszanak. (Bár ismerek ez alól kivételt is.)

Úgy vélem, nagy a felelősségünk nekünk, férfiaknak. Csodás távlatok állnak előttünk, de mély szakadékok is. Komoly felelősség, hogy fiainknak (és lányainknak is) milyen példát mutatunk. És egymást is merre felé tereljük, segítjük. Még egy adat: a befejezett öngyilkosságok többségét férfiak követik el. Egy nő itt is szelídebb módszert választ, ahol nagyobb az esély, hogy valaki még közbe tud lépni. A férfi inkább drasztikus, leugrik, lő, stb. Nincs visszaút, hatásosabb, radikálisabb, mint nőtársa. Nagy hatalom férfiként élni, és alakítani a világot. Fontos, hogy tudjunk egymással találkozni, és erősíteni egymásban azt, ami érték. Tanuljunk egymástól lelkesedni, szolgálni, vezetni, szeretni, felelősséget vállalni. Akár részben itt, ezen a honlapon, eszmét cserélve, de nagyon jó és hasznos házi csoportot szervezni. Speciálisan férfiaknak. Beszélgetni arról, hogy kinek mit jelent a család, a virtus, megfelelni a munka világában, milyen érzés férfiként élni ma, hogyan érint az emancipáció, mi a szabadság, és mi az engedelmesség? Stb. Közösségszervezésről már írtam itt: ferfilet.blog.hu

Nagy kaland férfinak lenni, és kemény munka. De jó, és heves és izzó, hiszen láng a lelkünk!

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
10 megosztás


11
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
3 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
6 Hozzászólások szerzői
InaaraDestinyZoliAdminUlquiorra Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Deansdale
Admin

Isten hozott nálunk :)

Na igen, a többiek eddig nem tudták – de hamar rájöhettek -, hogy veled egy vallásosabb (haddnemondjam: erkölcsösebb :) hang csatlakozott a “közösbe”. Egyeseknek talán furcsa lehet, de nagyon hasznos az a nézőpont, amit a hagyományosabb értékek képviselői mutathatnak nekünk.

Rögtön ez a cikk például horrorisztikusan kezdődik, de hamar letisztul és fontos mondanivalója van :) Köszönjük!

Ulquiorra
Szerkesztő

Nagy kaland férfinak lenni, és kemény munka.

szép :)

isten hozott :)

Admin
Admin

Köszöntelek első publikációd alkalmából a Férfihang.hu szerzői között! A közösség szervezéssel kapcsolatos ismereteid hasznosak lehetnek ezen közösség számára is, hiszen rövid múltra tekinthetünk még csak vissza. :) Biztos vagyok benne, hogy a Te aktív közreműködésed is hozzájárulhat ahhoz, amit célul tűztünk ki, és Te most kiválóan megfogalmaztál: “Erősíteni egymásban azt, ami érték.” Ennek reményében kívánok neked körünkben jó munkát és kellemes szórakozást!

Zoli
Vendég

Köszönöm nektek! Nagyon örülök, hogy csapatotok tagja lehetek, és külön köszönöm Deansdale-nek a meghívást ide.Vallásos ember vagyok, de téríteni nem akarok, max. elmondani nekem miben segít a vallásom férfiként élni. Amúgy a Keresztény Férfiak Társaságát szervezem most Szombathelyen és Kőszegen. Ez egy közösség, csak két helyen jöhetünk össze. Blogom a Férfivilág, ahol szintén férfitémákat boncolgatok. http://ferfivilag.freeblog.hu

Eddig azt látom, türelem és elnézés kell sok egy közösségszervezőnek. Meg, hogy kicsit “rugdossa” a többieket. Jó tudni, hogy az ösztönzése nélkül nem nagyon fognak mozdulni, bármennyire elkötelezettek is. Egy férfi nagyon nehezen talál időt, hogy a munka és a család mellett ilyen mozgalmi tevékenysége legyen. Beszélni fogok rólatok, illetve most már – rólunk a közösségem tagjainak.

Ennyi. Esetleg szétnézhetnétek kicsit a blogomon, és ha alkalmasnak találjátok, kitehetnétek linknek a Blogtárba. Ha nem, nem, akkor sincs gond.

Deansdale
Admin

Van blogtár?

Ja… :)

Inaara
Olvasó
Inaara

Elnézést, némi OFF  következik: “a Keresztény Férfiak Társaságát szervezem most Szombathelyen és Kőszegen.”

Zoli, de gyönyörű környéken élsz, irigylésre méltó!  :) S ha már Vas megye: pár hónapja Velemért nézegetem (sajnos nem ismerem az Őrséget, de égek a vágytól, hogy ezen sürgősen változtassak), és teljesen odavagyok… Ismered esetleg ezt a vidéket (és ezt a többek által nagyon melegen ajánlott hangulatos helyet)? Nem tudsz véletlenül “titkos”, nem közismert gyöngyszemekről, amiket feltétlenül látni kell, és nem szerepelnek az útikönyvekben? Nagyon örülök bármilyen tippnek és előre is köszönöm.  :)

 

 

Deansdale
Admin

…és hogy a konkrét íráshoz is kapcsolódjak, a vezetési problémák és a CSBE azért ennél egy kicsit bonyolultabb téma… Az addig oké, hogy több balesetet okoznak a férfiak, de elsősorban azért, mert többet is vezetnek. Arányaiban nem vezetnek rosszabbul mint a nők. Aztán a CSBE sem annyira egyértelmű, elsősorban azért, mert ha egy feleség/barátnő/anya üt, akkor az nem kerül be a statisztikákba, hiszen az “nem erőszak”. Ha egy pár mindkét tagját kérdezik külön-külön, az az átlagos eredmény, hogy a nők legalább annyiszor kezdeményeznek erőszakot – a nők saját elmondása szerint! Csakhát ezt nekik elnézik, meg a külvilág nem is tud róla, mert a férfi hülye lenne mesélni róla másoknak. Az persze megint más kérdés, hogy mi férfiak általában erősebbek vagyunk, ezért nekünk nagyobb önkontrollra van szükségünk. Viszont az gáz, hogy a feminista hozzáállás elmaszatolja a női erőszakot, ezért az virágzik és szaporodik.

Zoli
Vendég

Köszi Dean!

Érdekes ezt így látni. Van egy jó hosszú tanulmány a CSBE-ről, férfiszemszögből. Pdf -ben megvan nekem, igényes munka, sajnos a szerzője ismeretlen. Ott is írnak róla, hogy a férfiak (a nőkkel szemben) szinte semmit nem beszélnek arról, ha a nő erőszakos velük. Sőt inkább még védik is párjukat, hogy hát igaza volt, meg nem úgy gondolta… Aztán érdekes téma a verbális erőszak témája. Erről nem ismerek felmérési adatokat, csak elgondolkodtató, hogy hány férfi hallgatja csendben nyelve a felesége, élettársa szidalmait. Olyanról tudok, aki emiatt tönkretette magát alkohollal. És verbálisan a nők erősebbek, négyszer annyi idegsejt foglalkozik náluk a kommunikációval, mint nálunk. Szinte biztos, ha frusztrált, fáradt, fáj a foga, akkor jön az áldás a férfi nyakába… Bár ismerek mintafeleségeket is, ezt is meg kell említeni.

Deansdale
Admin
Destiny
Vendég
Destiny

Ranschburg Jenő: A meghitt erőszak

Kiváló mű, talán az első magyar, amiben a CSBE női oldala is be van mutatva. Konkrétan a feministák, e könyve után szedték le a keresztvizet a profról. Természetesen lehordták minden hímsovén perverz állatnak, mert le merte, írni, hogy igen egy nő is üthet, vagy ami rosszabb lelki terrorban tarthat egy férfit.

Általában van minden könyvtárban belőle, érdemes elolvasni.

Zoli
Vendég

Igen, erre a pdf-re gondoltam. :)