Toplak Zoltán
8 megosztás

Apák hatalma

Apámat őszintén szeretem és tisztelem. Jó ember, senkinek sem ártana, bár talán túl sokra tartja a pénz jelentőségét. De erről lehet vitatkozni, hiszen engem is érzékenyen érintene, ha hónapokra nélkülözni kellene az internetet, mert nem tudom kifizetni.

Amikor én gyerek voltam, még a pszichológia nem volt olyan fejlett és elterjedt, mint ma. Drága apám nem tudta, hogy beszélgetnie kellene velem, hogy át kéne adnia, amiben hisz, amit dolgozik (függetlenül attól, hogy nem az lesz az én pénzkereső szakmám), egyáltalán a maga közelében kellene tartania.

Öcsémet be tudta vonni a maga világába, többet dolgoztak együtt, többet voltak együtt, mint velem. És tudjátok mit? Öcsémnek soha nem volt gondja a férfiassággal és saját férfilétével, mint nekem. Férfias fellépésű, ügyes felnőtt férfivé vált, aki képes helytállni mint vállalkozó, mint apa és mint férj.

Nekem anyám és a nők világa jutott, és félreértés ne essék, gyönyörű világ ez is! Az érzések kifejezése, empátia és törődés, olvasmányok, melyek a képzeletet gazdagítják, és mélyebb emberismeretet adnak. De tény: akármennyire örültem ezeknek az ajándékoknak gyermek és kamasz koromban, felnőttként sok gondot okozott, hogy nem volt bennem kész minta a férfias létezésről. Előfordult, hogy bűntudatot okozott ez a belső hiány, amikor feminista nézőponttal találkoztam, mely rossznak láttatta a férfiakat. Egyszerűen nem rendelkeztem belső erőforrással, mely ellensúlyozta volna ezt a rendkívül elmarasztaló és negatív véleményt.

Nagy a hatalmunk gyermekeink felett – állítja Dr James Dobson: Fiúk nevelése című könyvében. Ez szerintem igaz. Ott kell lennünk velük (lányainkkal is!), játszani, dolgozni, mesélni, beszélgetni, meghallgatni, közös programokat szervezni. Megígérem magamnak, hogy ezt megteszem. Férfias fiaim lesznek, és ha lányom lesz, érezni fogja, hogy jó nőnek lenni, akit természetes, hogy tisztelnek és elfogadnak a férfiak. Mert az apja is tiszteli és elfogadja.

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
8 megosztás


80
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
9 Egyéni hozzászólás
71 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
10 Hozzászólások szerzői
CigarettazoDietrichiocvkvqqpbgvyiekhgyiejszarnyhgyi Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Ulquiorra
Szerkesztő

LOL…Zoli, úgy látom elég nehezen viseled, ha nem te vagy a címlapon :)

Admin
Admin

… És nekem úgy tűnik, hogy meg is van az eredménye az igyekezetnek… Zoli, ha ezek az írások ebben az idősorrendben születtek, akkor szemmel láthatóan egyre jobban írsz. Hatalmas kontrasztot érzek az első és a legfrissebb között. Lassan egészen mély, művészien cizellált stílusod lesz. Őszintén gratulálok!

Vasgerinc
Vendég
Vasgerinc

Sokszor hallom azt, hogy túlbecsülöm én is a pénz jelentőségét, de még rosszabb példát is láttam, amikor az egész életében kitartott nő becsmérelte a férjét még azzal is, hogy  “sz@rok a pénzre, amit hazahoztál”, meg ilyenek.

Ennek is azért szerintem vannak szintjei, nem fekete és fehér minden. Persze, hogy az már nem helyes, ha az apa úgy üldözi a pénzt, hogy egy kastélyban laknak és mindenkinek saját autója van, de Magyarországon azért ez nem általános. A pénzre szükség van a megélhetéshez, nem csak az ételhez, de a fűtéshez, a bútorozáshoz, a karbantartásokhoz, stb., és a férfinak amúgy is a vérében van, hogy ezeket mindenképpen biztosítani kel.

Persze érthető a másik oldal is, aki ezáltal valamilyen szinten elhanyagolódik (de itt sem csak feketében és fehérben kell gondolkodni), miért nem marad otthon velük, de nekik is látni kell azt, hogy ha ezt teszi, akkor viszont valamiről majd le kell mondani, nem beszélve a legrosszabbról, hogy esetleg egy ilyen helyzetben a dolgozót presztízsveszteség éri, ami által a jövőben is folyamatosan anyagi hiány jelentkezhet.

Amúgy a mentalitásod és a stílusod nagyon hasonlít valakiére, akit szintén csak így a neten keresztül ismerek, és nem is nagyon szeretek (de nem a stílus miatt), remélem hogy felülkerekedsz magadon és kimászol a magad katyvaszából.

Deansdale
Admin

Egy szülő elsősorban a cselekedeteivel tanítja a gyereket. A beszélgetés arra jó, hogy “adatokat” adj át a gyereknek, és megtanítsd arra, hogy beszélgetni jó. De hogy hogyan viselkedjen, mit tartson értéknek, azt nem lehet szóban átadni. (Esetleg mesékkel, de az megint egy másik tészta.) A gyerek a viselkedésedet fogja mintának venni, akkor is, ha a szavaid mást mutatnak. Vagyis ha vizet prédikálsz, de bort iszol, a gyerek is bort fog inni, és mellette még azt a viselkedésmintát is magáévá teszi, hogy mellébeszélni, hazudni, hamisat prédikálni normális dolog. Hiszen a szülei is azt teszik.

A tanulás, a viselkedésminták átvétele sokkal kevésbé tudatos dolog, mint azt a legtöbb szülő hiszi. Hiába mondasz te bármit a gyerekednek, az ő számára a cselekedeteid sokkal hangosabban beszélnek.

Épp ezért veszélyes például hagyni, hogy az asszony a gyerekek előtt tiszteletlenkedjen a férfival, mert ezt a gyerekek is látják, és ez lesz számukra a normális. A lánygyerek felnőve hárpia lesz, a fiúgyerek pedig az apja lapítását fogja utánozni.

Vasgerinc
Vendég
Vasgerinc

Ugye milyen természetes ez? Mások meg mennyire próbálnak minden félremagyarázni…

andras
Vendég

en pont most irok posztot az apakrol, csak a nok szemszogebol. mmint h mennyire nmeghatarozo naz apamodelljuk a ferfivalasztas ill. az egyutteles soran. es h mennyi kibaszott frusztraciot kepes ez is belejuk tenni… :S

Deansdale
Admin

Majd jöhet a link :)

andras
Vendég

gondolom agyaltatok mar ti is a teman :)

andras
Vendég

ez meg nem az, csak elobb lett kesz, mosogatas

hgyi
Vendég
hgyi

:o)

És a nők 90%-a elmosogatja a többit is – mert jól meg akarja mutatni, hogy ő milyen házias… :o))) Ebben a játszmában mindkét fél aktívan részt vesz és élvezi. Sok nőben feléled az anyai gondoskodás vágya, ha pasi közelébe kerül. A fenti esetben boldog, hogy azonnal ki is mutathatja, és utána adhat egy puszikát a pasi édes buksijára. Utána lehet macsó a srác, akkor is csak ellátandó, babusgatnivaló gyerek marad. :o) Mindkét fél számára kielégítő a helyzet. És csak később jön, hogy azért meg kellene változtatni a dolgokat…

ejszarny
Vendég

lehet egyszer megirom a sornyitos sztorit is :D
a lenyege annyi, hogy egyutt eltem valakivel, aki nagyon kedves es gondoskodo volt, csak hat az agglegenyelet kialakit par szokast :D pl nekem ez volt a sornyitom: http://ejszarny.hu/sornyito.jpg
namost epp nezem f1, es megkertem leanyzot, h legyen szives, hozzon mar fel egy sort, fel perc mulva meg is kaptam a soromet egy puszi kisereteben. termeszetesen egy laza mozdulattal le is utottem a kupakot az asztal szelen es mar ontottem arcomba a sort, mikor elkezdett kiabalni, hogy nem igaz, hogy az asztal szelen (ablakparkanyon stb) kell sort bontani, mikor van a lakasban legalabb 5 sornyito. termeszetesen en azonnal felhaborodtam, hogy ha ennyire fontos a megfelelo sornyitas, miert nem kibontva hozza? vagy ah ez nem megy, legalabb tegye a nyitot az asztalra.
o annyit mondott, h egy hete van sornyito az asztalon, igazan megnezhettem volna az asztal amsik felet is…
hatarozottan elszegyelltem magam egy percre es kenytelen voltam elnezest kerni :)

hgyi
Szerkesztő

:o)))

Ulquiorra
Szerkesztő

ez jó sztori…az egészet magam előtt láttam :D

ejszarny
Vendég

mondjuk az hozzatartozik a tortenethez, h ennek ellenre meg rengetegszer elofordult h reflexbol az asztal szelen nyitottam a sort, amit altalaban azzal nyugtazott, h rammosolygott, h: javitathatatlan vagy, de mindegy :)  aranyos csaj volt, nah :)

Admin
Admin

András, elolvastam mindkét posztot a friss blogodon. Szellemes. :) Ha van kedved itt a Férfihang.hu-n (is) publikálni az írásaidat, akkor szívesen adok egy szerzői hozzáférést lapunkhoz.

ejszarny
Vendég

szia, persze, lehet rola szo :) koszonom a lehetoseget :)
igazabol komolyabb irasokat tervezek (van is mar 3 felkesz, amit csak gatyaba kell raznom)
csak tegnap (ismet) sikerult sok sort inni, es nekialltam zenelni, ezert csak ezekre maradt energia :)
de talan ma vegre befejezem az apas irast, azon molyoltam amr egy ideje :)
de tervezek egy agglegeny-recept sorozatot is, hatha nem mindenki tudja meg h kell teaskancsoban, mikroval sutni stb :D

Admin
Admin

Regisztráltam egy felhasználónevet neked. A belépéshez szükséges adatokat elküldtem az email címedre. Üdv köztünk! ;)

ejszarny
Vendég

megkaptam, koszonom :)

ejszarny
Vendég

zoli:
“Hogyhogy vége lett?”
az a kapcsolat is megerne egy posztot… roviden?
egy be nem teljesult kapcsolatba csoppentem bele, ami nagyjabol uyg nezett ki, h volt o, meg egy csavo (iskolaskorukbol egy szinten be nem teljesult kapcsolatkezdemennyel), o akart hinni, a csavo meg egy masik csajjal elt es hitegette ot, h majd szakit es ok egyutt lesznek. nah, ide csoppentem bele en, talalkoztunk, megfogott valami benne, ot meg valami bennem, kinlodtunk egy talalkozas utan egy ideig, amjd az elso randin osszekoltoztunk. benne meg ott maradt a tipikus “mi lett volna, ha…” es ez idonkent ugy manifesztalodott, h bekattant, elment 2-3 napra vissza a szuleihez, amjd visszajott, mintha mi sem tortent volna… vagy hetente 2x elojott h almodott valamit, amiben szerepelt a masik csavo stb. es en probaltam vele megbeszelni ezt vagy 20 alkalommal, volt h megkertem, h baszki, ez igy nem megy, menjel, talalkozzatok, beszeljetek, deritsd ki, h van-e valami, vagy csak bemagyarazod, aztan ha kiderult, hogy mi van, vagy mi nincs, akkor tudfjuk hogyan tovabb… de nem, en pedig rajottem, hogy kurvara nem ezt akarom 30 evesen egy kapcsolattol, szoval a sokadik utan szakitottam.
de ugy erzem, hogy o az a no, akivel egyszer megprobalnam ujra… (persze ez amr nem valoszinu…) o volt a legkozelebb ahhoz a nohoz, aki az almaimban el.

ejszarny
Vendég

hgyi:
“Számomra a szeretet egy közvetlen dolog, míg a tiszteletben van távolságtartás.
Akivel együtt élek, nem akarok távolságot tartani. Nem is tudok.”
nekem ez inkabb felelemmel vegyes tiszteletnek tunik, nem szimplan tiszteletnek.

iocvkvqqpbgvyiek
Vendég
iocvkvqqpbgvyiek

Bizonyára ismeritek ezt a fontos blogot:

http://marriedmansexlife.com/

Deansdale
Admin

Én igen, de azért köszi, biztos van vakinek újdonság :)

CigarettazoDietrich
Olvasó
CigarettazoDietrich

Hmm.. Zoli, én hasonlítok Rád ebben az apámmal távol álltunk egymástól, és sok ”női” dolgot kaptam dologban, de ez áldás, nem átok. Kurvasokmindent lehet kezdeni vele. Állítom, hogy anytime többre megyek vele, mint egy átlagpasas, az autószerelési tudással, meg a királyvagyok attitűddel..:D. Nem tudom elhinni, hogy átokként fogod fel…