Toplak Zoltán
4 megosztás

A férfi “önzés”

Ezt a www.lelkititkaink.hu-n találtam. Tök igaz. “Érdekes megfigyelés, hogy amikor a repülőgépen a kapitány bemondja, hogy: „Hölgyeim és uraim, kérem, tegyék fel az oxigénmaszkot”, a férfiak gondolkodás nélkül felteszik magukra, utána pedig a társaságukban lévő másik személyek segítségére sietnek. A hölgyek ugyanerre a felszólításra először a társaságukban lévő gyermekre teszik fel az oxigénmaszkot, és csak utána magukra. Azt gondolnánk, hogy ez a férfiaktól önzés, pedig csak a logikus, előrelátó, ösztönös gondoskodás. Gondoljunk bele, ha a férfi magára vette az oxigénmaszkot, akkor bárkinek biztonsággal nyújthat segítséget a továbbiakban. Ha azonban először a többiekkel törődik, elveszítheti az eszméletét, és akkor ahelyett, hogy másokon segíthetne, ő szorul segítségre.

Nálunk is a családban én először mindig (na jó, szinte mindig) magamra gondolok. Ezután szoktam a körülöttem lévők felé fordulni. Például gyerekem felé. Jó ideig ez zavart, önzőnek éreztem magam, a feleségem még rá is tett egy lapáttal. (Ez az ő szempontjából érthető, hiszen ő másképpen működik.) Aztán rájöttem, ami ennyire ösztönösen jön elő, minden rossz szándék nélkül, amiatt nem kell szégyenkezni. Ilyen vagyok és kész. Csak mindig jusson eszembe a másik is. Sajnos a környezetemben élő nőktől sokszor kellett hallgatnom emiatt az “önzés” miatt. Tíz éve dolgozom közöttük, és nagyon kevesen tudják rólunk, férfiakról ezeket a “titkokat.”

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
4 megosztás


4
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
3 Egyéni hozzászólás
1 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
4 Hozzászólások szerzői
don FefinhoinfiniiumZoliÉjszárny Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
ejszarny
Újságíró

mondjuk azert ez sem alkalmazhato am minden helyzetre :)

infiniium
Olvasó
infiniium

A repülőkön előírás, mindig elmondják, hogy az oxigénmaszkot először MAGADRA tedd fel. Ha felrakod a gyerekedre, aztán te elájulsz, ő rád fogja tudni tenni?

don Fefinho
Újságíró

Ennyi.