Toplak Zoltán

Fiúk fegyelmezése

Ez a cikk Dr James Dobson: Fiúk nevelése c. könyve alapján készült. Kiadja a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány (www.kiakonyvek.hu)

A tekintély a fiúknál alapvetően fontos, de sem a zsarnokság, sem a túlzott engedékenység nem jó. Nem jó, ha kiabálva, haragosan neveljük gyermekünket, de ha mindent elnézünk neki, az sem vezet célra.

Az önfegyelmet tanítani kell, magától nem alakul ki. Figyelnünk kell gyermekeink jelzéseire, különösen összetűzés idején. Meg kell tudnunk, mit is érez és gondol. Ne engedjük túlságosan szabadjára, mert meg fogják kérdőjelezni a józan észt és a társadalmi hagyományokat. Összetörnek és kiégnek tizenévesen.

Vagy a kormánylapát irányítja gyermekünket (a szülői szeretet és tekintély), vagy a szikla. Nem szabad eltűrni a tiszteletlen viselkedést. Eléggé meg kell fegyelmezni a gyereket ahhoz, hogy kényelmetlenül érezze magát, ha rosszat tesz. Az erőteljes (de nem túl erős) fenekelés, szobafogság, vagy bármi, ami kellemetlen és taszító segíthet. Persze minden csak mértékkel jó.

Hamarosan jelezni fogja a gyermek, hogy vissza akar térni a családba, a szabályok közé. Ekkor tárt karokkal kell fogadni, és elmagyarázni, miért került bajba. Nem szabad kiabálni, vagy más módon jelezni, hogy a szülők kétségbeestek, vagy nem állnak a helyzet magaslatán. Néhány csendes és meggyőződéssel kimondott szó hatékonyabb lehet, mint üres fenyegetések özöne. Érezni kell a gyereknek, hogy magabiztosak vagyunk és elszántak.

Előre fektessük le a szabályokat! Pl. a játékboltba való belépés előtt mondjuk meg, hogy nem szabad semmihez nyúlni. Aztán ezeket a szabályokat következetesen alkalmazzuk is!

Fontos tudnunk, hogy vezetnünk KELL a gyermekünket! Nem jó, ha túl sok a puhatolózó kérdés: Mihez van kedved? Nem mennél lefeküdni? Nem volna kedved elrakni a legóidat?

Reakcióinknak kiabálás és fenyegetés nélkül is ki kell fejezniük, hogy vegyék komolyan, amit mondunk. Ez nagyszülőkre is érvényes, ha az unokák rájuk vannak bízva.

De a fegyelmezést se vigyük túlzásba! Erre a Szentírás is figyelmeztet: Efezus 6,4 (Ti is atyák ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek azokat az Úr tanítása és intése szerint.); Kolosszé 3,21. (Ti atyák, ne bosszantsátok a ti gyermekeiteket, hogy kétségbe ne essenek.)

Fontos, hogy megtanítsuk fiainkat dolgozni. Ekkor megtanulják az önuralmat, és az élvezetet elhalasztani. Akik tudnak dolgozni, azok jobban tudnak uralkodni az indulataikon, kitartóbban végzik a feladataikat, jobban legyőzik a könnyelműséget. Felismerik az erőfeszítés és a lehetőségek közti kapcsolatot, és a pénzt is jobban megtanulják kezelni. Az üzlet világában a pályakezdőkkel kapcsolatban az a legfőbb panasz, hogy vagy nem akar, vagy akar, de nem tud dolgozni. A munka jelentőséget és értelmet ad az életünknek, és az énképünket is javítja.

Egészen kicsi korban érdemes elkezdeni megtanítani a munkavégzést. Pl. szedje össze a gyerek a játékkockákat, vigye a mosogatóhoz a piszkos edényt. 4-5 évesen már tudnia kell kivinni a szemetet, mosogatásban segíteni. A munka mennyisége függjön a gyerek korától, hiszen azért az első dolga a játék. Ahogy nőnek, egyre több feladatot kaphatnak, amelyért jutalom nem, csak dicséret jár. Ha a kötelességén felül teljesít a gyerek, akkor kapjon pénzt! Pl. kerítést fest, garázst takarít, stb. Az élet ilyen: jó ha megtanulja, hogyan működik a felnőttek világa. Fáradozik=jutalmat kap. Főleg a kicsikkel végezzük együtt a munkát! Tegyük játékká, nevetéssel, vidámsággal!

Esetleg váljanak vállalkozókká! 8-9 évesen feladatokat vállalhatnak a környéken. Kutyasétáltatás, levelek összegereblyézése, kisgyerekekre vigyázhatnak, stb. De túl sok időt ne emésszen fel a munka! Sok más dolguk is van. (Játszani, tanulni pl.) Néha a munkahelyünkre is vigyük magunkkal a gyerekünket! Had tudja meg, miből van a pénz otthon. Ezzel vagyunk a Teremtő társai, partnerei a Teremtettségben. Tudniuk kell a fiúknak felelősséget vállalni, és elköteleződni egy náluk nagyobb ügy mellett.

Érdemes megéreztetni a gyerekekkel, hogy mit jelent előteremteni a pénzt, és megélni belőle. Pl. keretet adni nekik ruházkodásra. Ha elköltik a következő keret kiosztása előtt, akkor nélkülözni fognak!

Pár kérdés a fegyelmezésről:

–  A gyerek arra panaszkodik, hogy nem bízunk benne. Főleg akkor mondja ezt, amikor olyat akar tenni, amit ellenzünk.

Nos, a bizalom megosztható. Bizonyos esetekben valóban nem bízhatunk benne, és ez rendjén való. Van, amiben már érett a gyerek, és van, amiben még nem.

–  Nagyon sokat kell fegyelmeznünk. Nem baj ez?

Valószínűleg baj. Talán több figyelmet kíván a gyerek magának, ezért rakoncátlan. Érdemes több vidámságot vinni a kapcsolatba, meglehet, meglepődnek majd. De érdemes az alapokat is megvizsgálni. Egy jó könyv a fegyelmezésről sokat segíthet.

– Van egy hétéves fiúnk, aki sokat kegyetlenkedik az állatokkal. Mit tegyünk?

Súlyos érzelmi problémákra utalhat, főleg, ha tartósan fennáll ez a tünet. Célszerű lehet pszichológushoz vinni, és nem eltűrni a kegyetlenkedést.

–  22 éves fiam nem dolgozik, abbahagyta az iskolát, itthon nem segít. Élősködik rajtunk. Mit tegyek?

Határozott szelídséggel tessékelje ki az ajtón! A fiának fel kell nőnie, és felelősséget kell vállalnia magáért! Rá kell segíteni (akár némileg keményen is), hogy megálljon a maga lábán!

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-)

1
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
1 Egyéni hozzászólás
0 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
1 Hozzászólások szerzői
Suum cuique Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Suum cuique
Újságíró