Férfihang.hu
4 megosztás

Ünnepélyes keretek között adták át az új Polgári Törvénykönyv szakmai szövegtervezetét

Budapest, 2011. december 16., péntek (OS)

Több mint másféléves előkészítő munka és folyamatos szakmai egyeztetéseket követően a Polgári Törvénykönyv megújításáért megalakult Kodifikációs Szerkesztőbizottság ma ünnepélyes keretek között átnyújtotta a Polgári Törvénykönyv szakmai szövegtervezetét a Polgári Jogi Kodifikációs Főbizottságnak az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. A tervezetet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium januárban bocsátja társadalmi egyeztetésre.Az ünnepélyes átadáson a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot Dr. Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár és Dr. Gál András Levente kormánybiztos képviselte. Jelen voltak még a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség, a Közjegyzői Kamara, az Ügyvédi Kamara és a Jogászegylet képviselői is, ezen szervezetekkel a Polgári Törvénykönyv kodifikációjának folyamatában folyamatosan konzultált, egyeztetett a Szerkesztőbizottság.
Az új Polgári Törvénykönyv kodifikációjának előkészítő munkálatai kormány alakulását követően kezdődtek meg, a kormány 2010. június 10-én döntött az új Ptk. megalkotásáról és felhatalmazta a Vékás Lajos professzor vezette Polgári Jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottságot az új Polgári Törvénykönyv tervezetének elkészítésére, majd előkészítését koordináló miniszteri biztosnak Székely Lászlót nevezte ki.

A kormány célja, hogy az új Polgári Törvénykönyv korszerű, európai uniós tagságunkból származó kötelezettségeinknek megfelelő, a külföldi és hazai jogtudomány és joggyakorlat eredményeit hasznosító törvénymű legyen, amely képes betölteni a civilisztika alaptörvényének szerepét, és képes korszerűsíteni a személyi és vagyoni viszonyok magánjogi szabályozását, növelni a jogbiztonságot, és képes megkönnyíteni a jogalkalmazók és a jogkeresők eligazodását a joganyagban.

A munkát három testület segítette: a Polgári Jogi Kodifikációs Főbizottság, amelynek feladata a Szerkesztőbizottság előterjesztése alapján döntéshozatal a koncepcionális súlyú kérdésekben; a Polgári Jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság, amelynek feladata az elvi kérdésekben történő állásfoglalás és az Operatív Szakmai Bizottság által előterjesztett javaslatok elfogadása és azok összhangjának biztosítása volt; és a Polgári Jogi Operatív Szakmai Bizottság, amelynek feladata az elvi kérdések kidolgozása, szövegtervezetek indokolással együtt történő elkészítése volt. A Polgári Jogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság és a Polgári Jogi Operatív Szakmai Bizottságok 2010. július 15-én tartották meg alakuló ülésüket. A Polgári Törvénykönyv kodifikációja során a könyvek szakmai egyeztetésen már részt vettek, a legfontosabb szakmai szervezetekkel már a szövegezés során konzultáltak a szerkesztők, a kodifikációs bizottságok összetétele széleskörű szakmai konszenzust és elfogadottságot tükröz.

A most elfogadott szakmai szövegtervezetet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012. januárjában bocsátja társadalmi vitára, annak lezárását követően jövő áprilisban kerülhet a törvénytervezet a kormány, majd az Országgyűlés elé. Az új Polgári Törvénykönyv 2013-ban lép hatályba.

Sajtó Főosztály – Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Forrás: MTI OS

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
4 megosztás


olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
  Feliratkozás  
Visszajelzés