Férfihang.hu
4 megosztás

Nemzetközi tiltakozás a hajléktalan emberek kriminalizációja ellen

Budapest, 2011. december 20., kedd (OS) 

16 Uniós tagország hajléktalanellátó ernyőszervezete tiltakozik az EU Parlament delegációinál a magyarországi hajléktalan embereket sújtó törvény miatt, és annak visszavonására, illetve átfogó hajléktalan stratégia elfogadására szólítanak fel. A FEANTSA, valamint 16 Uniós tagország (1) hajléktalanellátó szervezeteinek ernyőszervezete a napokban tiltakozó levelet (2) juttatott el az Európai Parlament delegációinak vezetőihez, amelyben arra kérik őket, hogy ítéljék el a hajléktalan emberek kriminalizációjával kapcsolatos törvényt, és helyette szólítsák fel Magyarországot egy integrált hajléktalanstratégia kidolgozására.

A levél aláírói leszögezik, hogy a hajléktalanság problémája minden EUs tagállamot érint, ugyanakkor az országok többségében ezt az igencsak összetett problémát a mélyszegénység és társadalmi kirekesztés szempontjából próbálják meg kezelni.    A hajléktalanság leküzdésének számos megközelítési stratégiája létezik. A hajléktalan emberek kriminalizációja nem kínál valós megoldást. A büntető lépések, azon túl, hogy a hajléktalan embereket stigmatizálják és bűnelkövetővé degradálják, kegyetlenek is, hiszen a legsérülékenyebbeket büntetik. A kriminalizáció olyan további, a korábbinál is komolyabb stigmát jelent, ami megnehezíti a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának esélyeit. Ezek a lépések ezen túl hatástalanok is, hiszen valódi megoldások helyett a hajléktalanság problémájának elrejtését célozzák meg.

A hajléktalan emberek megbírságolása és börtönbüntetése helyett olyan megoldásokat javasolnak, amelyek valós lakhatást kínálnak, akár szociális bérlakás, akár támogatott lakhatás formájában (melyet magánpiacon bérelt ingatlanokban is elképzelhetőnek tartanak). A nagy-létszámú, hagyományos éjjeli menedékhelyek felállítása helyett azok csökkentését, illetve önálló lakóegységekre való lebontását szorgalmazzák. Javasolják egy olyan, ambíciózus és integrált  hajléktalan stratégia kidolgozását, amiben a hajléktalanság felszámolására tett erőfeszítéseket indikátorokkal lehet mérni – az evvel kapcsolatos európai szintű javaslatot az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadta el 2011. szeptemberében.

(1) Ausztria, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Portugália, Románia. Magyar részről a HAJSZOLT Egyesület is csatlakozott a felhíváshoz.

(2) http://www.feantsa.org/files/freshstart/EU_Docs/Letter_criminalisation_homelessness_en.pdf

Kiadó: Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága

Forrás: MTI OS

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
4 megosztás


1
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
1 Egyéni hozzászólás
0 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
1 Hozzászólások szerzői
Adolf Weininger Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Adolf Weininger
Újságíró

No komment…