Vasgerinc
2 megosztás

Feminista kommunikáció (Súlyosbított ítélet Geréb Ágnes ellen)

A Fővárosi Ítélőtábla súlyosbította a Fővárosi Bíróság ítéletét Geréb Ágnes ügyében. Öt év helyett tíz évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától, és a két év letöltendő fogházbüntetést is helyben     hagyták, de nem is szabadulhat feltételesen egy év után. Ráadásul még a 1,5 millió forintos bűnügyi költséget is állnia kell.

Ezt a hírt már pénteken olvastam és találkoztam feminista reakcióval, de ma láttam meg, hogy a nőkertben is reagáltak erre. Alapvetően az otthonszülés témájában nincs stabil álláspontom, de ez az ügy azért eléggé elgondolkodtató volt. A megjelenő hírek szerint Geréb Ágnesnek az otthonszülések alkalmával többször is akadt olyan esete, ahol a vádak szerint műhibát követett el és ezzel veszélyeztette a születendő gyermekeket, sőt egy haláleset is történt. Eddig lehet többféleképpen szemlélni a dolgot, de ami tény, hogy eltiltották a fenti tevékenységektől. Ezen persze kiakadtak a feministák, tenni ellene azonban semmit sem tudtak. Geréb azonban nem hagyott fel a tevékenységgel, és gyorsan produkált egy újabb veszélyeztetést, ahol csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt újabb haláleset. Ebben az esetben már egyértelmű, hogy Geréb a hunyó, hiszen a tiltás ellenére végezte tevékenységét, és hiába érezte az ítéletet igazságtalannak, azt be kellett volna tartania. Ráadásul valószínűleg nem is derült volna erre fény, ha nem történik ilyen hamar újra egy ilyen nagy port kavaró eset.

Hogyan reagált erre a nőkertben megjelenő cikk? Így:

„Nem találok szavakat. Elkeserítő ez a kettős mérce.”

Semmi több. Semmi érvelés, semmi indoklás. Aztán persze érkeztek kommentek, ahol már hosszabban reagálnak, de nem mondhatnám, hogy értelmesebben:

„Bravo, és lesz itt még 5 % alatti nőképviselet a parlamentben és abortusztilalom is, csak hogy ne legyenek illúzióink.”

Tipikus. Semmi köze az ügyhöz, de azért azt próbálja sugallni, hogy itt tudatos átfogó elnyomás folyik a nők ellen. Józan gondolkodású ember tudhatja, hogy ez képtelenség, ha másért nem mert kivitelezhetetlen.

„Ami meg a nők parlamenti arányát illeti, az egész úgy ahogy van felháborító, az egész fideszes választási törvény… …a nőknek még annyi lehetőséget sem biztosít, mint eddig

E mondat politikai vonzatától vonatkoztassunk el, van sok eltérő vélemény, én magam sem tudok állást foglalni abban, hogy milyen lesz ennek az eredménye, de a kiemelt rész is csak úgy oda van dobva, bármiféle további magyarázat nélkül, hogy mégis mi az, ami csorbítaná a nők lehetőségeit ebben. Illetve pár sorral lejjebb elhint egy ilyet:

„nem biztosít lehetőséget arra, hogy személyek közül is választani lehessen a pártokon belül”

Nem tudom a törvény melyik részére gondol, amiben szigorodna a helyzet ebből a szempontból, azt sem értem hogy miért gondolja, hogy a pártokon belüli dolgokról a választóknak kellene dönteni, de ami abszolút logikátlanságra utal az később derül ki:

„Az elfogadható a minél arányosabb, csak listás rendszer lenne, hatékony női kvótával.”

Itt már a teljesen listás rendszert támogatná, ahol még a most életben lévő egyéniben való bejutás esélyét is elvenné, tehát éppen ez az, amely a személyek közüli választás jelentőséget tovább rontja. Az utolsó mondatrésszel nem is foglalkoznék, azt már Maestro kivesézte itt, bár lehet bővebben is vitázni róla, hiszen jócskán akad kifogásolni való bármilyen kvótázáson.

A cikk kommentjeinek szerves része az abortusz témája, amelyben szintén nincs határozott álláspontom, de azt sem értem, hogy hogyan tudják a feministák összeegyeztetni a természetességgel való kapcsolatukat és az abortuszt. Az önellentmondás és a feminizmus finoman szólva sem állnak messze egymástól.

Post Author: Vasgerinc

Vasgerinc
Első olvasásra a nickemből egy nagyképű nyakas ember képe ugrik be sokak számára, pedig egyszerűen csak nickválasztás közben környezeti behatásra választottam ezt az egyébként ritkán, elsősorban építőiparban használt kifejezést. Alapvetően nem rég foglalkoztat a feminizmus, azonban ahogy megismertem egyre jobban éreztem szükségét, hogy tegyek ellene, amennyi tőlem telik.
f Facebook
2 megosztás


14
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
10 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
3 Hozzászólások szerzői
Deansdaleden16Vasgerinc Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
den16
Olvasó
den16

“Semmi több. Semmi érvelés, semmi indoklás.”

Hát mert nem talált szavakat. :)

“de azt sem értem, hogy hogyan tudják a feministák összeegyeztetni a természetességgel való kapcsolatukat és az abortuszt”

Én meg azt, hogy miként jutottak el odáig, hogy az abortusztilalom egy nőelnyomási összeesküvés.

“nem biztosít lehetőséget arra, hogy személyek közül is választani lehessen a pártokon belül”

És megint. Én is kíváncsi lennék rá, hogy miben is csorbítja a nők jogait a fidesz.

Az otthonszüléssel akkor nem lenne gond, ha a túlélés esélye akkora lenne, mint egy kórházban. De nem egy olyan eset volt, hogy komplikációk adódtak, és kórházba kellett szállítani az otthonszülés helyszínéről. Elhiszem, hogy meghittebb, mint egy steril kórház, de ilyet én sosem kockáztatnék.

Deansdale
Admin

Alapvetően nincs gond az otthonszüléssel, és megkockáztatom hogy a kórházi szülések alkalmával legalább annyi problémát okoznak, mint amennyit megoldanak. Például nem tartom valószínűnek hogy a dokik részéről egészséges gyakorlat, hogy a szülő nő gyomrába könyökölnek, “meggyorsítandó” a folyamatot.

Az más kérdés, hogy a jogi háttere tisztázatlan, és ezért a “bábák” olykor megszívják. Ez az eset is tényleg ott futott vakvágányra, amikor Geréb Ágnes jogerős bírósági ítélet után, és annak ellenében tovább folytatta a praktizálást. Ezzel önmagát szorította sarokba, és innen csak kétféle kiút lehetséges: vagy “szabadságharcos” (mártír) lesz, aki valamiféle orvosi/törvényi elnyomás ellen küzd; vagy pedig egyszerűen bedarálja az igazságszolgáltatás, és megy a dutyiba. Akárhogyan is lesz, ő szabadította magára a bajt. Azt csak a nagyon hülyék hihetik hogy az ő bírósági ügyei valamiféle genderháború vagy nőellenesség eredményei. Ugyanez történne vele akkor is ha férfi lenne.

den16
Olvasó
den16

“megkockáztatom hogy a kórházi szülések alkalmával legalább annyi problémát okoznak, mint amennyit megoldanak”

Még ha ez így is van, akkor is több gondot meg tudnak oldani, ami a baba túlélési esélyét megnöveli. Ha valami gáz van a babával, akkor is a mentőt hívják, nem?

Deansdale
Admin

Az arányokkal van a baj. Olyan gond, ami ténylegesen kórházi ellátást igényel, 1000 szülésből talán ha 1 van. Viszont a többi 999 szülésnél jobban járnak, ha inkább otthon megoldják. (Ennél lehetnek rosszabbak a számok de a problémás esetek jó részét már előre kiszűrik, tehát azok ebből a képletből kiesnek.)

Namármost a kérdés az, hogy hogyan oldjuk fel az ellentmondást. Az 1 életveszélyes miatt szívjon a 999 problémamentes, vagy a 999 “kényelme” miatt esetleg életveszélybe kerüljön az az 1? Persze lehetne ezt rendezni, házi szülés mellett várakozó orvosi felügyelettel (ennek a megoldásnak vannak is hívei), csak törvényileg rendezni kéne, meg egy-két orvosnak böki a begyét, hogy kicsit hátrébb szorulna a fontossági sorrendben, és persze a hálapénz is megcsappanna.

[Egyébként csak annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy én bent voltam apás szülésen a kórházban, a legjobb barátom gyermeke viszont pont Geréb Ágnes segítségével jött a világra, szóval valamilyen szinten kompetensnek érzem magam a kérdésben. A téma mindkét oldalával volt alkalmam személyesen találkozni.]

den16
Olvasó
den16

“Geréb Ágnes például többezer szülést levezetett, abból 1 gyermekhalál történt.”

Itt az a kérdés, hogy elkerülhető lehetett  volna a gyermek halála, ha kórházban történt volna a szülés.

 

Deansdale
Admin

Nem akarom GÁ-t különösebben védeni, sem pedig demagógkodni, de ha jól tudom a “halálozási aránya” jobb mint a kórházi. Hogy abban a konkrét esetben az a gyermek megmenthető lett volna-e, azt nem tudom. Elméletileg biztos rá lehet vágni hogy “igen”, de utólag könnyű okoskodni.

Na mindegy, a véleményem továbbra sem változott, bár elolvastam pár további cikket (és kommentet) a témában. Részemről nem az a baj GÁ-val hogy praktizált, hanem hogy azután praktizált hogy a bíróság ezt kifejezetten megtiltotta neki.