Vasgerinc
4 megosztás

A globális felmelgedés érzékelése

A globális felmelegedés ténye vitathatatlan, legalábbis annyiban, hogy az utóbbi két évtizedben jóval nagyobb volt a globális átlagos hőmérséklet, mint a 70-es években. A globális felmelegedés jelentős mértékben van jelen a médiában, szinte minden nap megjelenik egy hír, amelyben a globális felmelegedést teszik felelőssé valamiért. Így aztán nem csoda, hogy már hétköznapi emberek beszédtémájába is beépült a globális felmelegedés, és a médiaözön hatására ők is mindent ennek tudnak be.

Nagyon sok olyan véleménnyel találkoztam, hogy régebben a telek sokkal hidegebbek voltak, a nyarak meg hűvösebbek, télen rendszeresen befagytak a tavak, folyók, amelyek most nem, a tél olyan volt, hogy novemberben leesett a hó, és csak márciusban olvadt el, nem voltak aszályok, stb.

Nos, van ezeknek igazságtartalma, de az emlékeink játszanak velünk. Az emberi agy hajlamosabb a rendkívüli dolgokra emlékezni (gondolom ezt mindenki tapasztalja), mint a hétköznapiakra. Én is emlékszem a ’87-es télre, amikor jókora hóban kellett mászkálnunk, és baromi hidegek voltak, de érdekes módon nem emlékszem ilyen konkrétan a ’85, ’86, ’88, vagy ’89-es télre. Az ilyen emlékekből tehát egyszerűen a rendkívüli esetek maradnak meg, és ebből arra következtetnek sokan, hogy akkoriban minden tél olyan volt, és minden nyár olyan volt, pedig nem.

Az intenzív emelkedés 1970 körül indult meg, amely során a hőmérséklet 0,5°C -ot emelkedett globális átlagban, amelyet úgy kell érteni, hogy a sarkokon ennél jóval nagyobb melegedést mértünk, bizonyos területeken nem mértünk melegedést, sőt lehűlés volt, és vannak területek, ahol a melegedés az átlagos körül alakul. Ilyen átlag körüli felmelegedés ment végbe Európában is, tehát Magyarországon is kb. ilyen mértékű felmelegedés ment végbe, ahogy azt az OMSZ adatai is mutatják:

Ezt a 0,5°C-os felmelegedést ilyen formán érzékelni képtelenség, ennél sokkal jobban befolyásolják a pillanatnyi, vagy évenkénti helyi időjárást az áramlások. A grafikonon nagyon jól látszik, hogy ugyan van egy emelkedési trend, de olyan kiugró értékek is vannak, amelyek rendkívüli teleket-nyarakat tartalmaznak, amelyekre persze jobban emlékszik az ember, mint az átlagosra. Ugyanez igaz a csapadékok mennyiségére is:

Tehát az emlékezetünk becsap minket, ugyanis egy mai átlagos év, vagy évszak időjárása, nem sokban különbözik egy 40 évvel ezelőtti évétől, évszakétól, csak a mi emlékezetünkben a rendkívüli időszakok maradtak meg, és ehhez hasonlítjuk a mostani átlagos közeli időszakokat.

Magamon is észrevettem ezt akkor, amikor a globális felmelegedés témakörétől teljesen függetlenül nézelődtem az OMSZ honlapján és rácsodálkoztam, hogy Magyarországon az átlagos januári középhőmérséklet -1°C. Nyilván én is kevesebbet vártam ennél, mert a januárról mindig az jut eszembe, hogy milyen hidegek szoktak lenni, persze valójában valószínűleg csak egy-két hét ilyen, akkor is csak a leghidegebb hajnalokon, és nem is minden évben. Ezek után pedig elgondolkodtató, hogy egy „átlagos” télen ugyan hogyan maradhatott volna meg november végétől márciusig a hó…

Szokás még az, hogy az ember okozta globális felmelegedés (AGW) „követői” amikor a szokásosnál melegebb van, akkor a globális felmelegedésre hivatkoznak, és ugyanez megvan fordítva is, a globális felmelegedést tagadók állnak ki a maguk igazáért, amikor hűvösebb van az átlagnál. Jellemző volt ez például a legutóbbi ősszel (2011) olyan formában, hogy szeptember-októberben globális felmelegedést kiáltottak, novemberben meg már az ellenkezőjét, holott egyik hónapban sem történt semmi rendkívüli:

Nyilván nagyobb a 2011 őszének a kilengése, hiszen az átlag mindig „simább” görbe lesz, mint bármelyik év görbéje, de az egyértelműen látható, hogy egy sima átlagos ősz volt, felváltva az átlagtól melegebb és hűvösebb időszakokkal. 

Tudom, hogy az embernek nehéz szembenéznie azzal, hogy rosszul emlékezett valamire, de az adatok nyilván megbízhatóbbak, mint egyikünk, vagy másikunk emlékezete. Azt hiszem mindenki belátja, hogy ha visszagondolunk, akkor mindig  különösebb események ragadtak meg bennünk, az átlagos, hétköznapi dolgokra nem emlékszünk olyan tisztán. Így aztán nem gondolom, hogy ezentúl túl sok figyelmet kellene fordítanunk azokra a hangokra, amelyek globális felmelegedésre következtetnek a saját emlékeik alapján, még akkor sem, ha valóban volt felmelegedés, hiszen annak mértéke mérések nélkül nem érezhető, szemben egy egyszerű ciklonnal, vagy anticiklonnal, amelyek sokkal nagyobb mértékben befolyásolják a helyi időjárást.

Post Author: Vasgerinc

Vasgerinc
Első olvasásra a nickemből egy nagyképű nyakas ember képe ugrik be sokak számára, pedig egyszerűen csak nickválasztás közben környezeti behatásra választottam ezt az egyébként ritkán, elsősorban építőiparban használt kifejezést. Alapvetően nem rég foglalkoztat a feminizmus, azonban ahogy megismertem egyre jobban éreztem szükségét, hogy tegyek ellene, amennyi tőlem telik.
f Facebook
4 megosztás


75
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
71 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
14 Hozzászólások szerzői
victushunbagiraxcsakxHorvath Antoncommon man Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Deansdale
Admin

“az ember okozta globális felmelegedés (AGW) „követői” amikor a szokásosnál melegebb van, akkor a globális felmelegedésre hivatkoznak, és ugyanez megvan fordítva is, a globális felmelegedést tagadók állnak ki a maguk igazáért, amikor hűvösebb van az átlagnál”

Ez eleinte így volt, manapság nekem úgy tűnik hogy akármi is van, a “hívők” mindent az ember okozta klímaváltozás számlájára írnak. Épp ezért is nevezték át a globális felmelegedést klímaváltozásra… Hogy mindkét irányba lehessen hazudni :) Kicsit furcsa volt azt mondani, hogy a felmelegedés miatt van hideg…

edie
Olvasó
edie

Jelenleg abszolút nem érzem a nagy felmelegedést… kíváncsi lennék ezt hogy magyaráznák?

daphne
Olvasó
daphne

Mert nem láttad a Holnapután c. filmet, abban szépen elmagyarázzák, lesz is jégkorszak New Yorkban :)

Belvedere
Vendég
Belvedere

A Holnapután c. film elég pocsék volt, különösen a könyvtári könyvek elégetése, a megszokott USA-centrizmus (a sarkkörhöz közelebbi Kanada miért nem lesz hasonló katasztrófa színhelye?), valamint a megszokott, átlátszó bevándorláspárti demagógia.

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Pedig ez a filmje Roland Emmerichnek fényévekkel jobb volt, mint a Függetlenség napja című pc mesefilm :)

Suum cuique
Újságíró

Most miért, kiskamaszként tetszett a Függetlenség napja :D

Bár így “öreg” fejjel újranézve szemet szúr benne ez-az. A slusszpoén: a világot egy néger és egy zsidó menti meg :P

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Az angolszász hősök is érdekesek voltak, a szellemileg visszamaradt elnök és a lumpen pilóta :)

Reactor
Újságíró

Minden nyáron melegrekordok dőlnek meg, de te nem érzel semmit…jó neked…

common man
Olvasó
common man

Uszt amikor a barakc elfagyott akkor milyen idő volt hideg vagy meleg?

Reactor
Újságíró

Hogy évente van egy mínuszhúszas hét, az semmit nem jelent. Úgy 100 éve nem egy hétig, hanem minimum egy hónapig tartott ez az időszak.
Ja, és januárban-februárban, nem április közepén…

Szergej55
Olvasó
Szergej55

Ez sem jelent semmit, mert azt sem tudni, 10 év múlva milyen időjárás lesz (megsúgom: 10 éve sem olyan volt, mint most). A tavaszok általában egyre hűvösebbé váltak felénk az utóbbi években, az észak-amerikai földrészen pedig az éves középhőmérsékletek is (az Ontario-tó például az elmúlt években sokszor fel sem melegedett fürödhető hőmérsékletűre). Kezeld kritikusan a szén-dioxid elméletet, kb. ugyanonnan származik, ahonnan a covid és a feminista baromságok is, hogy ha már egyszer ez ennek az oldalnak a témája is.

common man
Olvasó
common man

Kezeld kritikusan a szén-dioxid elméletet,

szerintem a sok kóla miatt van egyenes az arányosság a felmelegedés és a szénsavas üdítőitalok termelése között

common man
Olvasó
common man
Reactor
Újságíró

A felmelegedésnek ebben a szakaszában a hőség nem arányosan oszlana el az egész bolygón. A feminista baromságokkal ellentétben ennek igen komoly veszélye van. Az üvegházhatás egy bizonyos koncentráció felett pl. elszabadulhat, és onnantól a földi hő már önmagát táplálja. Aztán egy szép napon úgy járunk, mint a Vénusz.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Az összes vizet el kellene tüntetni a Föld színéről, hiszen az üvegházhatást 80%-ban a víz okozza….

Horvath Anton
Olvasó

Elegendő lenne az agyadban lévő vizet eltüntetni, az összes baromságot az okozza. A felmelegedés csak az egyik probléma, a környezetszennyezés az szerintem sokkal pusztítóbb. És ilyenkor nem csak arra kell gondolni amit az emberek elégetnek a seggük alatt a közlekedés során, hanem olyan “fontos” dolgok előállítására is mint például a körömlakk. Annak pont annyi haszna van mintha én kötnék csokornyakkendőt a faszomra minden reggel. És ha a nőknek készült kozmetikai szerek mennyiségére egy pillantást vetsz, akkor rájössz hogy nem is kicsi iparágról van szó. Az ott felhasznált segédanyagok mennyisége viszi a csúcsot, ezt követi aztán szorosan az élelmiszeripar. A mainstream médiában vannak néha tényfeltáró dokumentumfilmek, de persze jellemzően nem a magyar migráncsfideszbulvárceleb faszomtudja milyen adásokon. Persze lehet most tévedek kicsit, már legalább tíz éve nem nézek TV-t, de magyar videókat is viszonylag csak ritkán, főleg ebben a témában, mivel amúgy se nagyon vannak.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

a környezetszennyezés az szerintem sokkal pusztítóbb.

Szerintem is, a CO2 = mindmeghalunk=klímahiszti szarságot a többi progresszív szeméttel együtt el kellene már felejteni végre….

hunbagira
Újságíró

A progresszív szeméttel egyetértünk szőröstalpú. De CO2 esetében vessél már egy pillantást az “ikerbolygónkra”.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Arra a Marsra gondolsz, amit a nagyokosok “TERRAFORMÁLNI” (SIC!) szeretnének, úgy, hogy nincs rajta dekányi víz sem?:)DDDD
Miközben meg semmire sem mennek a klímahisztivel itthon?:)
Esetleg a Vénuszra?

hunbagira
Újságíró

Igen, szőröstalpú, a Vénuszt nevezik a Föld ikerbolygójának.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Szarszájú, a Vénuszon nincs víz, valószínű soha nem is volt, inkább bizonyítatlan elméletek vannak az “elpárolgó” vízről, közelebb is van a Naphoz, egész más tészta.

Reactor
Újságíró

Hint: A tudományos világban az “elmélet” szót olyan hipotézisre használják, ami minimum 99 százalékban bizonyítva van.
Ha a vizet hiányolod a Vénuszról, parancsolj, ott terjeng a légkörében (tekintve hogy 469 fokon nemigen marad meg cseppfolyós állapotban), és időnként jó kis kénes esőket is okoz.
A Merkúr még közelebb van a Naphoz mellesleg, és érdekesmód hidegebb, mint a Vénusz. Ezt mivel is magyarázod?
Ja, tudom, a tudósok mind hazug csalók…

hunbagira
Újságíró

Megelőztél, igaz ez csak naphoz háttal lévő oldalára igaz.
De csakszikánk hozza az oláh oktatásirendszert.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Hint: A tudományos világban az “elmélet” szót olyan hipotézisre használják, ami minimum 99 százalékban bizonyítva van.

Atyám és még lélegzel…..
Hithű szektásnál csak az a szarabb, ha ez még szorgalommal is párosul…..

Reactor
Újságíró

https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_theory

Ebbe újfent beleszaladtál gyönyörűen. Még sok ilyet,ha kérhetném! A televízióba úgysincs semmi érdekes.
Igenigen, a tudomány szekta, mindenki, aki hisz neki, az egy becsapott hívő, a tudósok hazug csalók, blab-blab-blab.
Te figyuka, ha a tudomány és technika ennyire nem fekszik neked, miért nem költözöl ki a Mátrába egy barlangba trogloditának, és rajzolsz szénnel a falra?

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Egyike vagy azoknak, akiket tényleg lenézek, ha lenne X gomb, akkor már rég ignoráltalak volna.

Reactor
Újságíró

Igen, és attól nyilván egyszerre csak igazad lenne, és a komplett világegyetem igazodna is hozzád.
Egyszer már végigzongoráztuk eme témát. Megmérettettél és könnyűnek találtattál. Őszintén, hová, minek ez a rúgkapálás? Lepkefing vagy a tornádóban egész konkrétan.

hunbagira
Újságíró

ha lenne ilyen gomb szőröstalpú, akkor már régen, csak magaddal “beszélgetnél” itt..:D

common man
Olvasó
common man

Ha a vizet hiányolod a Vénuszról, parancsolj, ott terjeng a légkörében (tekintve hogy 469 fokon nemigen marad meg cseppfolyós állapotban), és időnként jó kis kénes esőket is okoz.

Mindenhol 469 fok van? Mert itt a földön ahol a repülők repülnek már hidegebb van.Ha kénes eső van akkor mi esik?Honnan hova? És az nem gözölődlk el?Egyáltalán a víz meddig tud folyékony lenni? Meg hát a keverékek.

Reactor
Újságíró

A Vénusz felszínén mindenütt, igen. Oké, a sarkokon lehet úgy 40-50 fokkal hűvösebb van, de még ez is bőven sok ahhoz, hogy a víz cseppfolyóssá tudjon válni. És akárcsak a Földön, a vízgőz ott is a magasba száll, ott kicsapódik, és csapadék formájában visszaesik a talajra, csak éppen ez az eső a talajt se éri el, mert már menet közben elpárolog.
A víz cseppfolyóssági intervalluma 0 foktól +99 fokig terjed, legalábbis a kémia jelenleg így tudja.

common man
Olvasó
common man

Nem a sarkokra gondoltam hanem a felszíntől való távolságra amikor a hőmérséklet különbségre kérdeztem.Mivel a légkör nagyrészt széndioxid ami sűrűbb mint mondjuk itt a levegő a nyomásviszonyok is teljesen mások.Ettől még ahogy én gondolom eshetne eső abban a tartományban ahol ezt a hőmérsékleti és nyomás viszonyok lehetővé teszik.Én nem tudom,hogy van-e ott ilyen gondoltam hátha te olvastál valamit…
Ha esetleg van valaki aki ért hozzá hőerőgépész vagy ilyesmi… Megmondhatná csak a kíváncsiság kedvéért.Most ott a Vénuszon a széndioxid akkor már a kritikus pont feletti állapotban van? És ez hogyan hat a vele összekeveredett más anyagokra? Pl víz(ha van) vagy kénsav stb.
Neked meg azért ajánlom a két táblázatot.Nem a te hibád tényleg le van züllesztve az oktatás.Lásd:egy kurva grafikont nem tudnak magyarul berakni(vagy inkább nem akarnak)
https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADz_(adatlap)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9n-dioxid

http://anorganik.chemie.vias.org/kohlendioxid.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Supercritical_fluid

https://de.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cberkritisches_Wasser

Elvileg ezeket minden hűtőgép-klimaszerelő tanulja de valami még nekem nekem is rémlik. A 0-99 C fok beidegződés miatt küldöm őket.

Reactor
Újságíró

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9nusz

A “légkör” részben írják.
A nyomás valóban jóval nagyobb (90-szerese) mint a Földön. Nem vagyok hőerőgépész, de tudtommal a szén-dioxid nem lép túlságosan sok anyaggal kölcsönhatásba, még 90-szeres nyomáson se.

hunbagira
Újságíró

Szőröstalpú, cigány, patkány. Sikerült utánanézni a Merkúr sötét oldala hőmérsékletének, te szar primitív féreg?!
“küzelebb van a napphó’ meg vízzbű’ vesszi ki az okkszigint..:D megfejti a itt nekünk a világot a szőröstalpú két kecskebaszás között.
Amúgy abban igazad van, hogy nem a sztratoszférával kellene elsődlegesen foglalkozni, hanem vajdád duna partjára, természetvédelmi területre épített akkumlátorgyáraival a külföldi agyontámogatott rablótőkével (amivel már gyurcsány haverját is veri) közösen.

hunbagira
Újságíró

Ezzel most magad cáfoltad, te szőröstalpú barom?! -és észre sem veszi.:D Tehát akkor szerinted is indirekte elismerve csak a CO2 okozza a 200+ fokot víz nélkül, te észlény, te..:D

Reactor
Újságíró

A “runaway greenhouse effect” cikket azóta se sűrűn olvastad el, ugye? Ezek tudományos tények. Olyan emberek fogalmazták meg, akik a világ minden táján évtizedek munkáját fektették a témába, és dollármilliárdokat fektettek bele.
Persze tudom, azok ott mind hozzá nem értő hazug hülyék, akiket az újságok lefizettek…oké. Láthatnánk esetleg a TE tudományos megfigyeléseiden alapuló kutatásaidat, és az eredményeit, amikkel cáfolnál? Az oceanográfus-klimatológiai végzettséged is felettébb érdekelne.
Tudod, az, hogy “klímahiszti globális szarság”, ez nem cáfolat, ez a 8 általánost ki se járt ortóparaszt véleménye a sarki kocsmából a Kőbányász meg a kommerszbarack mellől.

hunbagira
Újságíró

Csak a víznek van egyben egy hőelvezető-közvetítő hatása. Ezt használjuk ki a szobai párasítótól a nyomottvizes reaktorokig, te barom.
Ezért van az, hogy ha isten úgy adná és találkoznánk előbb döglenél meg, ha egy 4 fokos vízbe baszlak be, mint egy -100 fokos nitrogénes/SZÉNDIOXIDOS :D:P “szárazjég” fürdőbe. Érted már, te seggfej?
Hú ezek az oláh “diplomák”, amiket mi egy az egyben honosítunk….jó a másik véglet pöcegödör “kis hazánk”.

hunbagira
Újságíró

No persze nem mindenkinek, a felső csőcselék/proli fattyaiknak tóni vagy anno a párt “intézte” a “diplomát”

xcsakx
Olvasó
xcsakx

jó a másik véglet pöcegödör “kis hazánk”.

Bizony, amiben a pöce részt te masszívan képviseled…..

hunbagira
Újságíró

Riposztok sem mennek, szőröstalpú cigány. Komolyan még “ápvótolnálak” is ha humoros lenne/tényszerű/eredeti.
Nah, gyorsan válts át a victus regedre anyázz egy sort és keféld meg a birkádat az esztenán..amíg a medve nem teszi ezt veled. :D

victus
Olvasó

Már megint másokat traktálsz a beteges perverzióiddal?

common man
Olvasó
common man
hunbagira
Újságíró

Common. Az erdei gyümölcsök már nem bírják (egy-két trianon után megmaradt hegyvidéki részen kívül) de a kivi és a füge újabban beérik.
Illetve kérdezz meg bármely szőlősgazdát, a szüret kezdetének időpontja 3 héttel előbbre tolódott mint akár 50 éve, majd folytasd egy vízügyi mérnökkel. Jah és a kabócák belakták a kárpát-medencét. Egyre több gólya-fecske marad itt. Soroljam még?!

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Majd ha aratnak Greenlandon, akkor elkezdünk sírni….
Wait, mégsem….

hunbagira
Újságíró

Mikor arattak ott, te szőröstalpú cigány? :D még a skandináv sagak sem emlékeznek meg ilyesmiről…

xcsakx
Olvasó
xcsakx
hunbagira
Újságíró

végig is sikerült olvasni, amit idepakoltál, te szerencsétlen?! :D

common man
Olvasó
common man

Két dolgot kevernek sokan egymással.Az egyik a klímaváltozás a másik az ember által okozott klímaváltozás.A klímaváltozásra azt mondják(a tények is) ,hogy mindig is volt.Az ember is bele tud szólni de nem globálisan hanem helyileg.Lásd kemtrél. De ha valaki erről azt hiszi ,hogy összeesküvéselmélet akkor ott van példaként a jégkár elhárítás.Az is befolyásolja a klímát.(A kettő együtt azt már el sem merem mondani.) De nem úgy ,hogy nem esik hanem úgy hogy ott és akkor nem esik.De az valahol le fog esni nem távozik a világűrbe….Nem fosom tovább a szót de az ember által okozott klímaváltozás szószólói mondtak már más szép dolgokat is,ha valaki érzelmileg tud csak a témában állást foglalni az vegye ezt is figyelembe.

Reactor
Újságíró

Ha a klímaváltozás antropogén, akkor igenis lehet és tudunk is tenni ellene. Mellesleg a technológiánk már most bőségesen adott rá, csak hát a kormányoknak minden fontosabb, mint a bolygó jövője.
Ha pedig mégse antropogén, akkor egyrészt nem kéne még pluszban rátennünk pár lapáttal, másrészt hatalmas nagy szarban vagyunk…

common man
Olvasó
common man

másrészt hatalmas nagy szarban vagyunk

Szélesíts a látóköröd! És soha se félj!
https://www.youtube.com/watch?v=fTkOlJntXhs

https://www.youtube.com/watch?v=54XcKKLAjG8

Reactor
Újságíró

Háááát…nem baj, ha ezeket nem tekintem különösebben szakértői forrásoknak?

common man
Olvasó
common man

A művészek sokszor jóval előbb megérzik a dolgokat mint a száraz szakértők.

Reactor
Újságíró

Meglehet, de tudományos jellegű intézkedéseket, hatékony megoldásokat nem lehet intuíciókra alapozni. Illetve lehet, csak ne nagyon várjunk tőlük eredményeket.

common man
Olvasó
common man

Pedig a nagy eredmények a tudósoknál is így születtek.

Reactor
Újságíró

Igen, viszont a tudósok előtte hosszú, kemény éveket ültek végig előadótermekben, és kisebb hajórakomány könyvet olvastak el a témában, nem a hasukat csapkodták, és találtak ki mindenféle megalapozatlan sületlenséget. Volt, persze, ilyen “tudós” is, őket ki is röhögték.

common man
Olvasó
common man

Ha a klímaváltozás antropogén, akkor igenis lehet és tudunk is tenni ellene.

Akkor is volt amikor a tudomány szerint nem is voltak emberek.Meg a föld billeg is ráadásul még ez is belejátszik.Szibériában sokan elférünk.Majd nem balira mennek akik most hanem igarkára.

Reactor
Újságíró

Ez stimmel, csak nem biztos, hogy az emberiség túléli. Ami a Brontosaurusnak meg a T-Rexnek nem árt, az nem tuti, hogy a Homo Sapiens Sapiensnek se fog…
Mindazonáltal, ha csakugyan bekövetkezne az elszabadult üvegházhatás, még a Déli-sark is katlanná forrósodna. Mehetnénk a…hova is?

common man
Olvasó
common man

Ha elszabadul az üvegházhatás nem leszünk rászorulva sem az orosz sem az amerikai gázra.A kovid meg a majomhimlő visszaszorul végül teljesen eltűnik.Az ivóvizet a levegőből fogjuk kinyerni a magas páratartalom a pormentes környezet jótékonyan hat egy csomó betegségre amik aztán meg is szűnnek.Buja növényzet mindenhol, csicsergő madarak,hatalmas színes virágok, gyümölcsöktől roskadozó fák.Az emberek 120 évig fognak élni egészségben boldogságban.

Reactor
Újságíró

Ja, mint a Vénuszon. Ott is milyen gazdag az élővilág! Oh wait…

common man
Olvasó
common man

Hogy jön ide a Vénusz? Azt hittem eddig a földről beszéltünk.Vagy nem?

Reactor
Újságíró

Levegőben terjengő “ivóvíz”, magas szén-dioxid tartalom, és egyéb…attól hogy nő a szén-dioxid mennyisége a levegőben, még nem fog automatische a növényzet is a duplájára duzzadni, vagyis hát ha elszabadul az üvegházhatás, valószínűbb, hogy közel 460 fokos felszíni hőmérséklet lenne nálunk is, amit szerintem még a csótányok se bírnának ki, nem pedig buja növényzet, dalos madarak meg 120 évig élő szuperemberek…legalábbis jelenleg ez a tudomány álláspontja.
Oké, mi távolabb vagyunk a Naptól, legyen akkor 360 fok. Még ez is bőven sok.
Persze ha a tudóstársadalom a jövőben kifejleszt valami olyan szupernövényt, ami a szén-dioxiddal egyenes arányban duplázza a tömegét, akkor nekiállok majd mea culpázni.

hunbagira
Újságíró

A probléma pont az, hogy a szén-dioxid (és már a metán) növekedésével (ami vagy kizárólag a mi bűnünk vagy részben) párhuzamosan megy a nagyüzemi erdőirtás (ami csak a mi bűnünk) így nincs, ami felvegye a dolgot. Szóval a Vénusz féle sors a valószínűbb, ahogy te is írtad. Ahogy ezt a szaharánál és az amazonas medence elszavannásodásánál élőben láthatjuk.

hunbagira
Újságíró

Jupiter egy-két holdja állítólag szóbajöhet…vagy vissza a niburura. :D

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Ha a klímaváltozás antropogén,

Nem az.

common man
Olvasó
common man

Soroljam még?!

Ezt akkor kéne sorolnod ha valaki azt állítaná,hogy a hőmérséklet csapadék stb idő-és térbeli eloszlása mindig is közel állandó volt van és lesz.De ezt itt senki sem mondta.Ennek ellenére milliószor hallja az ember megspékelve azzal ,hogy aki ezt nem pontosan így látja az összeesküvéselmélethívő gonosz környezetkárosító.És ezután jön a szentbeszéd második része a tönkretettük,az ember elpusztítja,stbstb.S miután gonosz bűnösként ott állunk megszégyenülve megkapjuk a megoldást: csináld azt amit rád kényszerítünk és még vágjál jó pofát is hozzá.

common man
Olvasó
common man

A kabócák a sok új betegség inkább a globális kereskedelem számlájára írható.Mert banánt 1977-ben is lehetett kapni és akkor is Dél-Amerikából hozták de csak egyszer egy évben úgy karácsony környékén.Ma már Dél-Európa,Észak-Afrika, Dél-Afrika, Amerika egyben ,Délkelet-Ázsia ahonnan mindenféle cucc bejön egész évben meg a konténereken, dobozokon, növényeken ,hajók oldalán a kapcsolt árú. Már Új Zélandi kivit is ettem…A füge már nagyon régóta beérik és köszönhetően az idén tavasszal nagyon sokáig folyamatosan tartó hidegnek nem is hajtott ki túl korán ezért nagyon jó termés várható.Szőlő is szép idáig jót ígér.A kemtrélesek nem tudtak mindent elbaszni….Itt az erdőben múltkor virágzott a szeder de azóta nem figyeltem ,eső nem ártana neki de ettől még nem kéne betiltani húsevést.

Reactor
Újságíró

Huh gyerekek, most újból elég időszerű lett a cikk. Hőségriadó, és kapásból három ezzel kapcsolatos cikk, pl. hogy Pesten egy taxi egyszerűen elfüstöl az utcán, mert elforrt a hűtúvize.

common man
Olvasó
common man

Mert a taxisok a kurvákat hajkurásszák mindig ahelyett,hogy a vízszintet ellenőriznék. Meg úgyis jönnek a villanyautók…

Reactor
Újságíró

Na ja, csak ugye az elhasznált elektromos energiából sem sörhab képződik majd, hanem hő.