Férfihang.hu
3 megosztás

“Új megoldások az európai nők számára”

2012. március 26., hétfő 12:01

Gurmai Zita EP-képviselő, az Európai Szocialisták Nőszervezetének (PES Women) elnöke, a FEPS alelnöke 2012. március 24-én előadást tartott a Jean Jaures Alapítvány és az Európai Progresszív Tanulmányok ALapítványa (FEPS) párizsi esélyegyenlőségi konferenciáján. A konferencia célja konkrét, megvalósítható progresszív javaslatok felrajzolása volt az európai nők helyzetének a javítása érdekében. Gurmai Zita előadásában rámutatott arra, hogy a világgazdasági válság sajnos rontott a nők társadalmi helyzetén, akár a nyugdíj- és fizetéskülönbségekre, akár a munkahelyi bizonytalanságra, akár a szegénység női arcára gondolunk. Mint mondta, a konzervatívok megszorító-őrülete a közszféra csonkításán keresztül sajnos érzékenyebben érinti a nőket, mint a férfiakat. A konzervatívok nyíltan ki is mondják, hogy az esélyegyenlőség most másodlagos számukra, mivel úgymond van fontosabb dolguk is. Nem igazán tudom elképzelni, hogy a népesség 52%-ának a folyamatos diszkriminációjánál, szegénységnek kitettségénél, munkaerőpiaci kiszolgáltatottságánál mi lehet fontosabb! – húzta alá Gurmai. A PES Women elnöke felszólalásában arról is beszélt, hogy a progresszívok nemcsak kritizálják a konzervatív válságkezelést, hanem konkrét és megvalósítható megoldási javaslataik is vannak, és ezeket a javaslatokat a PES Women idei kampányában be is mutatják. E progresszív megoldási javaslatok közé tartozik egy 10 milliárd eurós európai garanciaalap létrehozása a fiatalok, köztük a nők munkanélküliségének a csökkentésére, a közoktatási pályaorientációs politikák javítása, illetve a zöld gazdaságban való női részvételhez szükséges kompetenciák korai átadása. Nem utolsó sorban rendkívül üdvös lenne, ha a konzervatívok végre gondolnának az európai nőkre, és a Tanácsban igent mondanának az anyasági szabadságot szabályozó új direktívára, amely megkönnyítené a nők számára a munka és a magánélet összeegyeztetését – tette hozzá Gurmai, aki zárásként arra is rámutatott, hogy François Hollande választási győzelme Franciaországban, továbbá összességében a progresszív erők előretörése a tagállamokban a tanácsi erőviszonyok fordulása szempontjából is kívánatos az európai nők számára.

Forrás: MTI OS
Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
3 megosztás


8
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
3 Egyéni hozzászólás
5 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
4 Hozzászólások szerzői
ZoliVasgerincDeansdaleAlter Ego Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Alter Ego
Szerkesztő

íme Dean előző napi cikkének nőpárti ellenpontja. Így fest a gazdasági válság hatásainak értelmezése feminista nézőpontból.

Deansdale
Admin

Jó újra látni téged, merre jártál?

Alter Ego
Szerkesztő

Egyrészt utolért egy-két időigényes, de ezzel fordított arányban jövedelmező munka, másrészt a maradék időben kétségbeesetten igyekeztem felkészülni a vizsgámra… Igen… Pedig néha magam is hajlanék a közmondás által javasoltakra; “öreg kutya ne tanuljon új kunsztokat”, de a jelen élethelyzetemben szükségem van egy bizonyítvánnyal tanúsított kereskedelmi üzletvezetői végzettségre… A kereskedelmi részt tegnap előtt letudtam, de egy része még hátra van a dolognak… Ha minden igaz, akkor 2-3 hónap múlva esedékes az utolsó vizsgám. Még csak olvasni sem volt időm, sajnos csapni való vagyok a figyelem megosztás terén, de most visszaolvastam az időközben keletkezett írásokat (nem keveset) és őszintén mondom felemelő volt látni, hogy egyáltalán nem állt le itt az élet, sőt…  Te és Zoli nagyon aktívak voltatok és számos elismerésre méltó, értékes írással töltöttétek meg naponta a hasábokat. Már csak nekem kellene összerántanom magam és megfelelnem a lappal kapcsolatban magammal szemben támasztott elvárásaimnak. :D Szóval titeket is jó újra látni!  :)

Toplak Zoltán
Újságíró

:) Köszi Alter! Megírtam ám a homi cikket! Bár vsz nem az jött ki belőle, mint amit vártál. :) Dean javaslatára nem közöltem, mert vsz néhány taggal csak összeugrasztott volna, az meg minek? :) Egyetértek Deannal, hogy jobb a békesség, antifemi nézőpontból meg a homoszexuális kérdés talán nem olyan fontos. Most otthon vagyok, vagyis alig van szabadidőm, de nemsokára jön a két hét munka (kikapcsolódás:) ) és lesz idő írni. Amit nagyon szeretek. Kiváncsi vagyok ám arra, amit te ide ki akarsz tenni. Várom a cikkeidet!

Deansdale
Admin

Véletlenül pont tegnap olvastam – az egyébként egészen kiváló videókat készítő – Man, Woman & Myth egyik cikkét, amiben a jövőben várható feminista törvényjavaslatokat tárgyalta szatirikus hangnemben. Annak volt ehhez hasonló nyelvezete, ami ott és akkor viccesnek tűnt. Itt nem az.

Vasgerinc
Újságíró

Hogyan nem lehet észrevenni, hogy nem véletlenül jutottunk idáig, változtatni kell. Eddig ment a nagy  “liberalizáció”, nem működött, mást kell próbálni.

Toplak Zoltán
Újságíró

Kell poár igazán ütős pofon, míg a köz észreveszi, hogy ez  a feminizmus már nem az a feminizmus. Ennek is van felfutása és hanyatlása. Belülről már rohad, eljön az idő, mikor kívülről is teljesen szétesik

Deansdale
Admin

Segítünk kicsit felgyorsítani ezt a folyamatot :)