Toplak Zoltán
2 megosztás

A cluster fejfájás

A cluster fejfájás tipikus férfi betegség. Újabb kutatások szerint két és félszer annyi férfi betegszik meg benne, mint nő. A régebbi adatok pedig még hatszoros arányeltolódásról szóltak.

Bár már több mint kétszázötven éve leírták ezt a betegséget, mégis, a mai napig nem tudjuk pontosan mi okozza. A leginkább érintettek a 20-40 év közötti férfiak, és a betegség gyakorisága az összlakosságot tekintve nagyjából megegyezik a sclerosis multiplexével (0,07-0,7 %). Genetikai hátterének felderítése még hátra van.

A fájdalom periódusokban támad a betegség epizodikus fajtájánál. A periódusok általában az év ugyanazon szakaszára esnek, kb. hat hétig tartanak, majd fájdalommentes időszak jön. Évente-kétévente ismétlődik a fájás. A perióduson belüli napi átlagos rohamszám kettő, egynek a hossza kb. 80 perc (30 perctől két óráig is tarthat). A rohamok szintén leggyakrabban a nap ugyanazon szakában jelentkeznek: leginkább alvás közben, annak REM fázisában.

Az esetek 15%-ban a cluster fejfájás krónikus, vagyis a periódus tovább tart, mint egy év, és a szünet hossza nagyjából egy hónap.

A fájdalom féloldali, a szem körül kifejezett, és csak ritkán vált át a másik arcfélre, azt is csak a rohamperiódusok között, alatta soha. Nagyon intenzív a fájdalom: égető, szurkáló, akár az öngyilkosság gondolatáig is eljuthat a szenvedő ember. Nem képes nyugodtan ülni, feküdni; járkál, a fejét fogja, masszírozza, melegíti, vagy hűti a fájdalmas oldalt.

A fájdalom hirtelen kezdődik, és 2-15 percen belül eléri a teljes intenzitását. Kísérő tünetek: azonos oldali szem könnyezése, ugyanennek a szemnek a belövelltsége, vörössége, orrdugulás, orrfolyás, arcfél és homlok izzadása.

Kiváltó okai: nitroglicerin tartalmú szerekkel a rohamperiódus alatt ki lehet váltani a fájdalmat, de a páciensek 50%-nál kevés alkohol (pl. egy pohár bor) fogyasztása is rohamot okoz 5 – 45 percen belül.

Terápia: lehet gyógyszeres és műtéti. A fejfájást gyökerében ma még orvosolni nem tudják, hiszen okai is alig ismertek, a kezelések a fájdalom csillapítására korlátozódnak. Ráadásul a betegeknek az össznépességhez való kicsi aránya miatt a gyógyszercégeknek nem éri meg direkt erre a betegségre kutatni ellenszer után. A szóba jöhető szerek más betegségekre lettek kifejlesztve, de pozitív hatással vannak a cluster fejfájásra. Megelőző, illetve rohamkezelésről beszélünk a clusternél.

Rohamkezelésnél két szer jöhet szóba: a 100%-os oxigén, vagy a sumatriptán injekció illetve orrspray. 5-10 perc alatt hatékonyak, a spray kicsit lassabb.

Megelőzésnél használatosak: átmeneti kezelésben (míg a fenntartó kezelés el nem éri a hatásfokot) – triptán-, szteroid-, ergotamin-készítmények alkalmazásával a rohamok számának és/vagy erősségének csökkentése.

Fenntartó kezelésben: – kálcium-csatorna blokkolók: ilyen pl. az Isoptin (Verapamil), amely a leggyakrabban használt szer,

– lítium-készítmények: főleg a krónikus cluster esetén használatosak,

– methysergid: serotonin inhibitor, epizodikus cluster esetén használják,

– epilepszia ellenes szerek: ezek közül leggyakrabban a valproinsavat használják, de jó eredményeket értek el carbamazepin, gabapentin és topiramat alkalmazásával,

– egyéb szerek: indometacin, béta-blokkolók, triciklikus és egyéb antidepresszánsok, kapszaicin, melyeket némi sikerrel teszteltek.

Műtét esetén fontos feltétel, hogy a fájdalom mindig csak az egyik arcfélre korlátozódjon. A műtét csak egyszer végezhető el, és ha változik a fájdalom helye, akár teljesen hatástalan is lehet.

Fennálló rohamperiódus esetén kerülni kell: délutáni alvás, nitrit, ill. nitrát tartalmú élelmiszerek (füstölt, pácolt húsok), nitrát tartalmú gyógyszerek, dohányzás.

Néhány esetben a roham kezdetén elkezdett kemény fizikai munka megszüntette a fájdalmat.

Végül néhány szó az oxigénes kezelésről. Három cég végez Magyarországon teljes körű ellátást: Linde Gáz Magyarország Zrt., Messer Hungarogáz Kft., BUS-OXY Kft.  Használt eü. palackot itthon nem lehet beszerezni, az új ára(10 literes) 60000 Ft. Használt ipari palacké 5-10000 Ft. A palackot „ismeretlen gázt tartalmaz” címszóval be kell vinni valamelyik céghez, ahol kivákuumozzák és feltöltik némi pénzért cserébe. Ha kiürül, saját palackként, némi felárral újra megtöltik.

Orvosi regulátort kell használni, mert az ipari életveszélyes lehet (nem áramlási sebességre van beállítva). Sajnos csak újonnan beszerezhető, így kb. 60000 Ft az ára.

Maszk: pár weboldal, ahonnan rendelhető: wolfgang.becker@lagertechnik-becker.de, http://www.5thw.lchost.co.uk/clustermasx/index.html, http://www.headachemasters.com

A kezelés lefolytatása: (A clusterheadache.hu weboldal leírása.) „Az áramlási sebességet kapcsold 15 l/percre, majd (ha tudsz) várj 15-30 másodpercet, míg a zacskóba nem kerül pár liter oxigén.

– Egy mély kilégzés után vedd fel a maszkot és annyi mély be- és kilégzést csinálj, amennyire a pufferzacskóban lévő oxigénből futja. Ezzel mintegy “kiöblíted” a tüdődből a nitrogént és széndioxidot a 100 %-os oxigénnel, így az hamarabb hat. Az első pár belégzésnél – főleg száraz oxigén használatakor – köhögési inger, köhögés felléphet.

– Lélegezz kb. 25-30 belégzés/perces ütemmel. A lélegzetvétel mélységét úgy szabályozzad, hogy a pufferzacskó kb. félig legyen. Ezt addig végezd, amíg a fájdalom nem kezd szűnni, ekkor az áramlást lejjebb veheted, ha akarod.

 

A roham 5-20 perc alatt megszűnhet, de ezután még 5 percig kell folytatni az oxigén belégzését 6-9 l/percen, hogy a roham visszatérését megakadályozzuk. Amennyiben 20 perc alatt nem szűnik meg a fájdalom, az oxigén belégzését 5 percig szüneteltetni kell, majd újra lehet kezdeni.”

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
2 megosztás


1
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
1 Egyéni hozzászólás
0 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
1 Hozzászólások szerzői
don Fefinho Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
don Fefinho
Újságíró

Azt kellene elsősorban kutatni, hogy lehetnek-e tisztán pszichológiai okai, főleg stressz. Kemény, problémás munkahely, tornyosuló számlák, vacsora helyett ordító asszony, tiszteletlen gyerek, stb. Egyáltalán nem meglepő a dolog.