1 megosztás
Címkék:

A tűzbe bámuló férfi

Ez a cikk eredetileg a Fűszer és Lélek blogon jelent meg.

csicseri dávid.jpg

Ugye mindenkinek megvan az a nőknek szánt példabeszéd, miszerint minden férfiben lakik egy barlangban élő ősember, aki szeret a tűzbe bámulni csendben, miközben a gondolataiba temetkezik? És persze mellé a jótanács: ilyenkor a jó ősasszony nem nyaggatja az urát bugyuta és felesleges kérésekkel, nem ad neki se házimunkát, se kicserélni/megjavítani/megoldani valót, hanem csendben, szó nélkül hagyja a teremtés koronáját bámulni maga elé.
Ha jól viselkedik a nőstény, akkor meg is lesz a jutalom, a férfi nem lóbálja a bunkóját feleslegesen az asszony felé, csak enni kér, és vacsora után elalszik.

Különben azt azért mégiscsak meg kell kérdezni, hogy mi legyen az ebéd, legfeljebb (mindig) azt válaszolja, hogy neki mindegy…

csicseri liget.jpg

Sikerült megfigyelnem, hogy ez a tűzbe vagy távolba meredés, már a hatéves fiúknál is megmutatkozik, de egy hét és fél éves másodikos nagyfiú már egész komolyan műveli. Persze nem olyan hosszan, mint az apja, de teljesen váratlan pillanatokban képes öt-tíz percet töprengeni az élet nagy dolgain, üveges tekintettel, se látva se hallva a körülötte létező világot.
Hú, ez gyönyörű mondat lett, bocsánat!

yoda.jpg

 

Szóval egyre gyakrabban van öt percünk napközben a férjemmel, amikor a gyerek éppen csendben van, és lehetnek saját gondolataink is. Mondjuk hetente kétszer öt perc. Múlt héten is volt egy ilyen rövid alkalom, gyorsan le is fotóztuk, én még hangfelvételt is szerettem volna készíteni a csendről, de a család feje leintett, hogyha előveszem a telefonom, akkor jó eséllyel kizökkentem a gyereket a transzból, és akkor folytatódik a láthatatlan, ám annál hangosabb Star Wars lényekkel folyó harc az erdő közepén. Így csak fotó készült a meghitt pillanatról.

csicseri tűz.jpg

Ebédelni mentünk a barátainkkal a ligetbe, készen vittük magunkkal a köretnek is beillő csicseri salátát, és csak a húst sütöttük meg ott. Lassan eljött az ideje, hogy a gyerek is megtanuljon tüzet csinálni. Két hete döbbentem rá, hogy léteznek olyan férfiak, akik képtelenek tábortüzet gyújtani. Ha rájuk lenne bízva a bogrács alatti tűz, akkor az egész társaság éhen halna. Ettől kicsit megijedtem, úgyhogy nálunk elérkezett a tűzgyújtás gyakorlása. Izgalmas az is, és izgalmas a tűzoltás is. Mindkettőt tudni kell, még egy városi gyereknek is.

csicseri tányér.jpg

Korianderes csicserisaláta, grillezett sertésszűzzel

Hozzávalók a salátához:
2 doboz csicseriborsó konzerv
1 hatalmas csokor korianderzöld
8 ek extraszűz olívaolaj
4 ek méz
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve és reszelt héja
1 kk őrölt római kömény
1 pici chli nagyon apróra vágva
frissen őrölt bors és só

A szűzpecsenyéhez:
2 db szűzpecsenye félbevágva
só, bors

A csicserit leszűrtem. Természetesen főzhettem volna frissen is, de váratlan döntés volt a piknik, és nem volt már időm rá. Mindig van itthon csicserikonzerv, mi nagyon szeretjük levesbe, salátába, és persze hummusznak is.
A koriandert apróra vágtam, de nem annyira mint általában a petrezselymet szokás. A fokhagymát lereszeltem a citrom héjával együtt. Végül összekevertem minden hozzávalót.
Nem szabad sokkal előbb elkészíteni, mert a csicseri beszívja a citromos-mézes levet, és akkor száraznak tűnik. Sokkal finomabb frissen összekeverve, amikor az ízek még nem érnek össze, és mindent meg lehet különböztetni magában, mégis egységes lesz az egész!
A húst csak sóztam és borsoztam, majd folyamatosan forgatva megsütöttem a parázs felett. Nagyon oda kell figyelni, mert a kiszárított szűzpecsenyénél nincsen rosszabb! Mikor jónak találtatott, akkor még öt percig pihentettem alufóliával letakarva, és csak utána szeleteltem fel.
A parazsat nagyon alaposan lelocsoltuk azonnal, sőt, köveket is tettünk rá utólag. Vigyázzunk a szabadban a tűzzel!

csicseri virág.jpg

Post Author: Vendégcikk

f Facebook
1 megosztás


9
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
5 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
7 Hozzászólások szerzői
Reszet ElekMuhr úrReactorzombigyilkosAdmin Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Toplak Zoltán
Újságíró

Elég vegyes érzésekkel olvastam végig ezt a cikket. Emlékeztet azokra, amelyeket az elején én írtam ide. Sok én élmény, kevés mondanivaló. A receptet totál nem értem, minek ide? Semmi köze a cikk tartalmához. Ráadásul az az érzés gyötör, hogy két mondatban meg lehetett volna írni ezt a posztot.

Bocsi ha kemény vagyok, de ez most nekem nem jött be.

Deansdale
Admin

Visszaadod a kemény szavakat amiket kaptál? :)
Nem kell, hogy minden cikk tömény és lényegretörő legyen, néha befér egy kis lazítás. Az egyensúly a lényeg. Látszik, hogy az írója nő volt, te viszont férfiszemmel olvastad :)
Vasgerinc valamiért érdekesnek találta, és ajánlotta a “közösbe” – én látom benne a fantáziát, amiért neki megtetszett. A recept meg azért maradt benne, mert az eredeti cikkben benne van :)

Ja és ha ez neked nem elég durva, akkor olvasd az én cikkemet, ott van közvetlenül ez alatt :D

Admin
Admin

Nekem tetszik a cikkből áradó férfiszeretet és életszeretet. Másrészt közvetve a hagyományos férfi és női szerepeket is szépen jeleníti meg a szerző, amit nyugodtan megkoronázhat a recept. :)
Végül arról is mindenképpen meg kell emlékeznünk, hogy nagy köszönet illeti a cikk szerzőjét, hogy hozzájárult az oldalunkon való másodközléshez! Hála érte! Remélem máskor is sor kerülhet erre.

zombigyilkos
Olvasó
zombigyilkos

Reactor
Újságíró

Én mái napig szeretek egy totál elhagyatott magányos helyen tüzet rakni, leülni mellé, és élvezni a csendet, nyugit, a magányt. Falok egy kis csokoládét, fánkot, cukorkát, amit éppen hoztam, felbontok egy doboz “mántengyú”-t, bekapcsolok valami halk zenét a teldzsómon, vagy hallgatom a tücskök ciripelését és a felettem húzódó távvezetékek zümmögését…és boldog vagyok. Egyedül, távol otthontól, egy olyan helyen, ahova élő ember nem teszi be a lábát sosem. Belegondolok, hogy ha volna barátnőm,  ennek máris búcsút inthetnék, és ettől mindig jobban érzem magam.

Muhr úr
Olvasó
Muhr úr

“Én mái napig szeretek egy totál elhagyatott magányos helyen tüzet rakni, leülni mellé, és élvezni a csendet, […] vagy hallgatom a tücskök ciripelését és a felettem húzódó távvezetékek zümmögését.”

Muhr úr kedveli ezt. Nagyon költői lett. Elmerengtem rajta.  :)

Reactor
Újságíró

No, örülök, ha tetszett! :) nálam ez jelenti a kikapcsolódást. Nem kimondottan a költőiségre törekedtem, hanem inkább a pontosságra. Az az egyik kedvenc helyem, senki más nem jár arra, csak vonatok. Szeretem, ha olyan helyen vagyok, ahol semmiféle normát, szabályt nem kell betartani, és nem szólnak bele, mikor mit tegyek. Ez egy ilyen hely.

Reszet Elek
Újságíró

Egy férfinek kell ez is, de más is…

Reactor
Újságíró

Hadd idézzek egy klasszikust: “Egy kis pénzzel minden megoldható…”