Toplak Zoltán
1 megosztás

Férfinak lenni

Különös kor ez a miénk. Hosszú évezredeken át nem volt kérdés, mit jelent férfinak lenni. Azt, amit az apjától (és részben az anyjától) tanult, látott a fiú. A közös munka, a mesterség fortélyainak átadása közben átadódott valami más is. Az élet szemlélete, a gondolkodás milyensége.

Septembersturm / Eylül firtinasi 01 by Presse Ballhaus NaunynstrasseMa nem ilyen egyszerű. Az apák az otthontól messze dolgoznak, vagy jelen sincsenek a családban. És legtöbbször fogalmuk sincsen arról, hogy a férfiszellemet, szellemiséget át kellene adniuk. Ha egyáltalán birtokolják azt. Sok családban uralkodik a „ne szólj szám, nem fáj fejem” elve, a szolidaritásnak csak a családra való kiterjesztése. Sokan egyszerűen nem értik mi a jó abban, ha másokon akarunk segíteni.

Bátorság, stressz tűrés, mindennapi bölcsességek (hogyan éljen, dolgozzon, szeressen az ember, honnan merítsen erőt, ha úgy érzi, végképp vége, stb.) a derű és belső béke megőrzésének feladata – rajtunk, szülőkön múlik, hogy megtanítjuk-e gyermekeinket erre.

Mit jelent ma férfinak lenni? Van, aki szerint azt, hogy be kell hódolni a nőnek, és szinte magatehetetlen csecsemőként minden döntést ráhagyni. Vannak, akik szerint csak szégyent, erőszakot és önzést.

Szerintem ma esélyt, amilyen eddig talán sosem volt. Mert nyithatok az érzéseim felé, kimondhatom, hogy néha gyenge vagyok, és együtt érezhetek másokkal. Ugyanakkor, ha csak kicsit is kinyitom a szemem, megláthatom, hogy hol van terepe a bátor tettnek, a másokért (és akár önmagamért) küzdésnek. Hogy mit jelent kiegyensúlyozottnak és határozottnak lenni. Rájöhetek, mekkora szükség van rá, hogy fegyelmezett legyek, ne hagyjam mások által provokálni magam, amikor fontos ügyet veszek a vállamra.

Egészen új módon lehetek férfi, miközben nagyon is hagyományos marad a szívem.

Karatéra járok, és edzésről edzésre megtapasztalom, hogy mit is jelent túllépni magamon, megfeszíteni fizikai és lelki izomzatom. Hogy erősödik a szellemem, miközben erősödik a testem is. Hogy van még erő a férfias értékekben, akármennyire is igyekszik ez a liberalizmustól és feminizmustól átjárt világ lejáratni azokat.

Ma nehéz férfinak lenni, jó férfivá válni. Kevés a megbízható minta, sok a lelki-szellemi akadály. De pont ennek a kornak vannak olyan távlatai, melyek még soha nem voltak. Megtanít, hogy összefoghatunk mi, férfiak, egymással, és veletek, nőkkel, hogy olyanná tegyük a világot, ahol jó élni.

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
1 megosztás


olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
  Feliratkozás  
Visszajelzés