0 megosztás

Ködösítés a női ösztönökről

– Hipergámia? Miféle hipergámia? – kérdezgetik egymást oldalba bökdösve a csajok, remélve, hogy ezúttal túljárnak az eszünkön. Megpróbálják lenyomni a torkunkon, hogy ez a tipikus női ösztön nem is létezik, csak afféle patriarchális kitaláció. Az indok? A házassági szokások változása.

10-20 évvel ezelőtt még statisztikai értelemben is köztudott volt, hogy a nők “felfelé házasodnak”, vagyis a kimutatások szerint a nők 90%-a olyan férfihez ment feleségül, aki vagyonosabb volt, vagy jobban keresett mint ő. Persze ez a hipergámiának egy igen szűk értelmezése, tulajdonképpen pont a lényeget felejtik ki belőle.

Az újabb kutatások szerint ez a felfelé házasodási arány csökkenni látszik, és ezt persze a feministák azonnal kihasználták arra, hogy világgá kürtöljék: a hipergámia csak kitaláció, a “patriarchális elnyomás” miatt volt, és a feminizált szép új világban a nők már nem vagyonért, hanem szerelemből házasodnak.

Ebben papíron, pusztán elméleti alapon még lehetne is valami, de nézzük meg milyen példákat hoznak az igazuk bizonyítására:

Madonna hozzáment Guy Ritchie filmrendezőhöz, holott Madonnának nagyobb a vagyona. Hm. Köh-köh. Mint azt nagyjából mindannyian tudjuk, Madonnának olyan méretű a vagyona, hogy fantörpikusan nehéz lenne olyan férfit találnia, akinek még annál is nagyobb, és hajlandó vele összeházasodni. Ilyen értelemben Madonna nem példa a hipergámia hiányára, nála ez gyakorlatilag kényszerhelyzet volt. De ami még fontosabb, hogy a hipergámia sokoldalú dolog, amiből a pénz csak az egyik. Guy Ritchie-ről senki nem állíthatná, hogy egy arc a tömegből, egy vízvezetékszerelő szittyópusztáról. Igencsak magas népszerűségnek örvend, elismert, van státusza. Tehát Madonnától egyáltalán nem “leereszkedés”, hogy hozzámegy egy világhírű, népszerű muksóhoz. Valószínűleg a nők 90%-a örömmel ment volna hozzá, és ezért ez a példa egyáltalán nem mutatja azt, hogy a hipergámia ne lenne valós dolog. Csak egy kicsit el kellene vonatkoztatni a puszta vagyoni számadatoktól… Igaz, hogy relatív értelemben Madonna magasabban állt, mint Ritchie, viszont a srác a férfiak piramisában igencsak előkelő helyet foglalt el. Akkor hinnék a hipergámia kimúltában, ha Madonna Kovács Alajoshoz menne hozzá feleségül, a momentán munkanélküli állomásfelügyelőhöz.

És kell-e emlékeztetnem az örvendő feministákat, hogy a házasság 8 évet sem bírt ki… Lehet, hogy ennyi idő kellett a – mégiscsak fennálló – státuszkülönbségnek arra, hogy aláássa a kapcsolatot? Ki tudja. A tény, hogy elváltak.

Egyébként a fotót elnézve azt kell mondanom, Madonna minden vagyona, edzésmunkája és sebészeti segítsége ellenére is öregszik. Nem lesz szebb, nem lesz kívánatosabb, tehát hiába is akarná ő megfogni a világ leggazdagabb pasijait, nem menne neki. Azoknak ugyanis egy nőben nem a hírnév vagy a vagyon a fontos, hanem más, nőiesebb tulajdonságok. Guy Ritchie valószínűleg a maximum volt, amit Madonna a szituációból ki tudott hozni, és szerintem kifejezetten elégedett lehet az eredménnyel.

A következő példa Zara Phillips, az angol királynő unokája: ő egy rögbijátékoshoz ment hozzá. Egy angol válogatott rögbijátékoshoz, akinek a nevét az egész világon ismerik az érdeklődők, aki a férfiak státusz-piramisában szintén meglehetősen magasan van, és ne felejtsük el, hogy piszok gazdag. Nem annyira, mint a királyi család, de azért van mit a tejbe aprítania, és hát most ugyanazt végigsorolhatnám amit pár bekezdéssel fentebb. Ez lenne a példa arra, hogy a nők “lefelé” házasodnak? Ugyan már. Eddig mindössze az derült ki, hogy az übermagas saját státusszal rendelkező nők nem elsősorban vagyon, hanem inkább szociális státusz szerint keresnek maguknak párt – mert vagyon alapján lehetetlen küldetés elé állítanák saját magukat. Ha nem akarnak cölibátusban élni és macskát vakarva megöregedni, akkor valamilyen igényükből engedniük kell, és ez általában a pénz. Csakhogy pontosan a hipergámia ellenzői által felhozott példákból látszik világosan, hogy a pénzt félretéve azért mégiscsak megmarad az alapvető hipergám ösztön: a nő vágya arra, hogy a partnere legyen magas státuszú, elismert, népszerű.

És akkor el is érkeztünk a lényegi mondanivalóhoz, amit az általam cincált cikk írói is érintenek, de megérteni nem tudják. Az utóbbi évtizedekben nagyot nőtt a nők munkaerőpiaci képviseltsége, szociális státusza. Manapság több nő tanul egyetemen mint férfi, és sok felsővezetői állást töltenek be ami régebben a férfiak kezében volt. Ezzel együtt folyamatosan nő azoknak a nőknek a száma, akik Madonnához és Zara kishercegnőhöz hasonlóan kénytelenek lefelé házasodni, mert az isten szerelmének sem hajlandó megjelenni végre az olajmágnás fehér lovon, hogy megkérje a kezüket. Az olajmágnások a topmodellekkel futnak, és a fogamzóképes korából lassan kiöregedő, hajdani szépségét már csak nyomokban viselő, a munka során kifejlesztett arrogáns stílusban nyomuló üzletasszonyok keserűen tapasztalják, hogy kénytelenek a “maradékból” válogatni. A vezérigazgató úr inkább a huszonéves titkárnőjét kerülgeti, és ügyet sem vet a harmincas HR-menedzserre – aki ezen vérig sértődik, és dühbe torzult pofával írja a netre a kommenteket, hogy “a férfiak félnek az erős nőktől”. Aztán egyszercsak észhez tér – már ha szerencséje van -, és hozzámegy valakihez, akinek nincs ugyan vagyona, de legalább elviseli az embertelenségét, nőietlenségét és úgy általában a lelki nyomorgattatást, ami egy ilyen nővel együtt jár.

Tehát az, hogy a nők az utóbbi időben hajlandóak olyan pasival házasodni, aki nem gazdagabb náluk, az nem a hipergámia hiánya, hanem kényszer. Ahogy egyre több nőnek egyre nagyobb a vagyona, a férfiaknak viszont egyre kisebb, úgy törvényszerű, hogy a nők hipergám ösztönei más csatornákat keresnek. Nem baj ha kisebb a vagyona, amíg világhírű filmrendező vagy rögbisztár. A valóság egyszerű, mint egy vödör falfesték, de sokszor még így is túl nagy intellektuális kihívás a feministáknak.

Post Author: Don Qujon

A kaján kujon külön utakon jár, de sosem egyedül. Ebbéli tapasztalatait szívesen osztja meg férfitársaival - bros before hoes, tesók!
f Facebook
0 megosztás


15
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
10 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
9 Hozzászólások szerzői
InaaraDeansdaleediekgyForay Nándor Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
the hermit
Olvasó

akinek nincs ugyan vagyona, de legalább elviseli az embertelenségét, nőietlenségét és úgy általában a lelki nyomorgattatást, ami egy ilyen nővel együtt jár

Normális férfi ezt nem viseli el, akkor sem, ha nincs vagyona. Max stockholm-szindrómás egyedek

don Fefinho
Újságíró

Igen ám, de a lelki nyomorgattatásra való hajlamot többnyire valami bűbájos ügyességgel tudják tartogatni a házasságkötést követő pár hónap beköszöntéig – mert ugyan ki is lenne az a hülye alapjáraton, aki a kilátások teljes tudatában egy ilyennel kötné össze az életét…

Balubacsi
Olvasó
Balubacsi

Ami a – jó értelemben véve – egyszerű, Kovács Alajos-féle férfiak számára dühítő lehet (ahogyan számomra is az volt pár éve) az az, hogy párkeresés során arra kénytelenek rádöbbenni, hogy még az olyan nőknek is elképesztően magasak az igényeik, akiknek amúgy arra az égvilágon semmi de semmi alapjuk nem lenne (értsd: rondák, mint a mocsárláz és sötétek, mint néger fenekén a májfolt). Kicsit több önkritikát Hölgyeim (tisztelet a kivételnek). Attól, hogy van egy pu**id, még nem Te vagy Isten csodás ajándéka az emberiség számára.

don Fefinho
Újságíró

Ja, amúgy ha már Madonna szóbakerült, azért messze nem olyan helyre kis milfecske, mint aminek látszani akar.

kgy
Olvasó
kgy

Focistafeleségek és barátnők Ez a nő szép lenne? Azért nem véletlen az ironikus hangvétel. “Legalább férje mellett jól néz ki.

Deansdale
Admin

Nem a legszebb nő akit valaha láttam, de azért annyira nem rossz. Különösen abban a tekintetben nem, hogy hiányzik az arcáról mindenféle ocsmány női betegség, pl. a nagyzolás, a sznobéria, stb. A jó természet sokat lendít egy nő helyzetén, ha van ideje megismertetni azt egy milliárdos focistával :D

Itt vannak például ezek a nők, elméletileg szintén focistafeleségek (WAG), és egy objektív skálán szebbek is, de kellenének a fenének. Hányingerem van az arckifejezésüktől, még ha félig napszemcsi mögé is rejtik. Sőt, így talán duplán.

kgy
Olvasó
kgy

Ezek szerint van abban valami, hogy hülyék a focisták (elnézést a rajongóktól) ha már elvették őket.

Különben nekem édesmindegy.

“..hiányzik az arcáról mindenféle ocsmány női betegség, pl. a nagyzolás, a sznobéria, stb. A jó természet sokat lendít egy nő helyzetén, ha van ideje megismertetni azt egy milliárdos focistával :D”

Akkor jó kérdés, hogy a milliárdok motiválták-e, vagy a belső szépség? Olvasgattam: az egyik amolyan női míg a másik férfi megközelítés. Esetleg fedheti egymást a kettő, ami olyan felemás és érdekes helyzet. (Egy férfi belső szépségét milliárdjai jelentik.- vagy a többi focistafeleség esetében nem így értetted, amit írtál?)

 

Deansdale
Admin

Nehéz az általános tendenciákból egyéni dolgokra következtetni. Ha valaki egy balesetben sérült arcú milliárdossal kavar, az azért mindig “gyanús”. Persze emberileg éppúgy lehetséges, hogy tényleg megismerték egymást és passzol egymáshoz a személyiségük, vagyis a nő nem a milliárdokra hajtott hanem tetszik neki a pasi. Ki tudja?

A többi focistafeleség esetében ez nem annyira kérdés. Akinek az arcára van fagyva a pénzimádat az biztosan nem véletlenül fog ki magának egy kőbunkó gazdag csávót. És hát a pénz az növelheti egy férfi vonzerejét, de a személyiségén nem javít, az szinte fix. És most valami ilyesmire akartam utalni :) Mármint hogy vannak akiknek teljesen mindegy, hogy kicsoda-micsoda akivel élnek amíg van lé az évi háromszori trópusi nyaralásra.

Inaara
Olvasó
Inaara

“…de kellenének a fenének.”

Igazán nem gonoszkodni szeretnék, de ez valószínűleg fordítva is így van.   :)

Egyébként igazad van.