Toplak Zoltán
0 megosztás

Nők pozitívan

Nyolc nőről, és a velük való pozitív tapasztalataimról szeretnék írni. Örülök, hogy így vagy úgy, de kapcsolatba kerülhettem velük, illetve életművükkel.

Édesanyámmal kezdem. Természetesen sok mindenben nem tudok vele egyetérteni, és követett el hibákat a testvéremmel való felnevelésünk során, de jó alapokat adott az élethez (édesapámmal együtt), és nem rohant a válóperes ügyvédhez, amikor apám féltékenykedett néha. De ami a legmélyebb benyomást tette rám, az az volt, ahogyan kitartott édesapám mellett annak utolsó óráiban. Kórházban halt meg apám, és az utolsó pár nap sok nehézséget hozott számára. Anyám órákon át ült az ágya mellett, hogy amikor magánál van a férje, kicsit beszélgessen vele, megitassa, segítsen enni és hasonlók. Amikor később megemlítettem neki, hogy ez mennyire fárasztó lehetett, azt válaszolta, hogy nem, nem volt az, hiszen szerette apámat.

Nagymamám még tud valamit rólunk, férfiakról, és, hogy hogyan kell velünk bánni. Egyrészt szívesen gondoskodott a körülötte élőkről, holott a családjában csak ő volt nő, és három férfi élt mellette (férje, az apám, és apám öccse.) Mindig nagy gondot fordított (és fordít még ma is) arra, hogy rendesen egyenek a többiek, és finom legyen, ami eléjük kerül. Ezen kívül emlékszem, mikor például fát vágtunk öcsémmel és apámmal, milyen tisztelettel beszélt a munkánkról, és erőfeszítésünkről. Tisztelte bennünk az erős és szolgálatkész férfit. Holott ő is tudott fát hasogatni, bár annyit nem, mint mi.

Éva a főnököm és jó barátom volt. Ma „csak” barát. Megtette azt, hogy amikor a hajnali újsághordás miatt fáradtan, dél körül, munkaidőben, a főállásomban lefeküdtem egy pamlagra aludni, és ő rám nyitott, csendesen kiment, és nem zavart. Igaz, a munka sem tetőzött abban az időben, nem számított tragédiának, ha hiányzom kicsit a többiek közül. Beát is megértette, amikor az pánikbetegen nem tudta magát rászánni, hogy bejöjjön dolgozni. Elautózott érte, és rávette, hogy vegyen erőt magán, és ne maradjon el a munkából. Orvoshoz is elküldte, hogy segítséget kapjon. Bea később hátba szúrta, amikor Évát elbocsátották néhány félreértés miatt. Ő is azok közé állt, akik mielőbb az intézet falán kívül akarták látni őt, nem állt mellé, nem támogatta.

Katalin akkor nőtt nagyot a szememben, amikor Istvánt, közös barátunkat, elvitte Horvátországba, hogy az ottani rehabilitációs intézetben tudja kiheverni terrorizáló felesége bántalmazását. Segített elszökni otthonról a többször életveszélyesen megfenyegetett férfinak, és támogatásáért egy fillért sem fogadott el. Korábban igazgatónő volt egy iskolában, határozott, erős személyiség, mégis könnyedén alárendeli magát a férjének, és elfogadja a férfidominanciát a családon belül. Szerinte a férfi családfő a biztosítéka a jól működő családoknak. A nő támogató, alárendelődő szerepe számára természetes.

Mother Theresa by zleads30303Traude katolikus hittantanárnő volt nyugdíjazásáig. Feminista, de nem aktív mozgalmár, és nem véresszájú újhullámos. Ő még abban nőt fel, hogy furcsán néztek a szomszéd nőre, aki rokkant férje helyett kénytelen volt állást keresni, és dolgozni a betevőért. Szerinte a legtöbb nő szívesen dolgozik az otthonán kívül, és a mai egy – két gyerekes családokban, és automatizált háztartásokban kell is valami hasznos elfoglaltság a nőknek. Noha a szexuálisan egyik legszigorúbb vallás hittanára volt, barátnőjét mégis segítette abban, hogy évtizedekkel ezelőtt közös szállodai szobában alhassanak a barátjával. Két szobát vettek ki, de Traude aludt egyedül. Ezen kívül nagyon vidám, viccelődő is. Ha pár évtizeddel fiatalabb, és én szabad vagyok, talán udvaroltam volna neki. A homoszexualitást illetően is saját elveit követi: a természet furcsa játékának tartja, és maximálisan tolerálja, megértve az érintettek nehéz sorsát. Szerinte az Egyházon belüli szexuális bűntettek legjobb ellenszere az lenne, ha engednék a katolikus papokat megnősülni. Bár nem mindenben értek vele egyet, eredeti és életvidám nőnek tartom, örülök, hogy megismerhettem.

Maria a mostani gondozottam lánya. Tökéletesen vezet traktort, és abszolút módon ért a tehenekkel való gazdálkodáshoz. Nem nagy ügy, bármelyik feminista utána csinálná (legalábbis a szájával) mondhatnánk. Csakhogy Maria megmaradt nőnek, nem rivalizál a férfiakkal, szolgálja családját, és nem vitázik otthon a férjével, ki is a főnök. Bár szerintem náluk egyenlősdi van.

Erika régi ismerős egy imacsoportból. Nehéz természetével elérte, hogy férje elhagyja, és megcsalja őt. Akkor fordult Katalinhoz (ld. fent) aki azt tanácsolta, imádkozzon sokat, és bízzon, várja haza a férjét. A történteken pedig gondolkozzon el, és változtasson, ahol kell. Néhány hónap telt el, és Erika kitartott. Férje visszatért hozzá, és ő nem bosszulta meg a rajta esett sérelmet. Női önérzetét félretéve beszélte meg az esetet a párjával, és hamarosan az első gyermek is megérkezett. Azóta is boldogok.

Az utolsó nő Calcuttai Teréz anya. Vele személyesen ugyan soha nem találkoztam, de a budapesti otthonukban jártam. Hajléktalanok, iszákosok kapnak segítséget náluk, szétesett családok merítenek belőlük reményt. Hihetetlen, hogy a Szeretet Misszionáriusai rendet nyolc rúpiával indult megalapítani, amikor az Isten elszólította addigi tevékenységétől, és a calcuttai szegények közé küldte.

Természetesen írhatnék a teljesség kedvéért Ibolyáról, Bea mellé, akinek képernyőkímélőjén az a mondat fut: „Annyira van szüksége a nőnek férfire, mint a halnak biciklire”, és „Ragadj fejszét, attól megy a gonosz fej szét”. Sérült lelkű ember, minimális szociális érzékkel. De most a jót akartam kiemelni a körülöttem élő nőkből, és szerencsére találok ilyent, elég sokat.

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
0 megosztás


olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
  Feliratkozás  
Visszajelzés