Toplak Zoltán
1 megosztás

A szexualitás öröme

Hiányt pótolna, és kiegyensúlyozottabb lenne az Egyház, ha prosti bérletet kapnának a papjai karácsonyra? Erről a szándékosan provokatív kérdésről később írok. Udvarlás, erotika, szex – izgalom, feszültség és öröm forrása, ez nem vitás. Hányféleképpen okozhat boldogságot, extázist, vagy tartós derűt? Néhány, önkényesen kiválasztott szemszögből közelítem meg a témát.

Ha kreatívak vagyunk és változatosságot viszünk ebbe a játékba, akkor biztos élvezni fogjuk. Igaz, inkább a férfiak igénylik a változatosságot (legalábbis partnerek terén); nem véletlen, hogy például az amerikai nyilvánosházakban utaztatták a prostikat egymás közt. Pár hét itt, aztán amott: így fenn lehetett tartani az ügyfélkör érdeklődését. Hogyan lehetünk kreatívak? Néhány tipp: Lehet pl. olajat kenni egymásra a behatolás előtt. Mókás, ahogyan csúszkálunk egymáson, és kellemes, ahogyan az olaj finom illata érződik a másik bőrén. (Vagy a sajátunkon.) Izgalmas lehet videót készíteni az aktusról, vagy fényképeket kattintani. Csoport szexszé válhat az együttlét, ha egy harmadik kezeli a videokamerát. Igaz, ez már túlnő két ember intim együttlétén, és a kölcsönös kizárólagosságon, de mindenki maga tudja, mit szeret. Az orális szexben ott van a mélytorok technika. Ez a férfit célozza meg (nyilvánvalóan), és jól végezve nagyon izgató. A férfi a nőért megteheti, hogy a nyelvével ABC-t rajzol a szeméremajkakra, így ingerlése változatos lesz, és nehezebben „húzza túl” a nőt. Finomabb játék, ha egymás bőrét simogatjuk, csiklandozzuk pl. tollal, vagy (ez még szebb) virágszirmokkal. Plusz élmény lehet, ha a virág illatozik.

Miben lehet még variálni a szexuális együttlétet? Van, akinél beválik, hogy az ágy szinte szent hely a maga rituáléjával. A világítás, illatok, felvett ruhák, zene: mind – mind azt segíti, hogy az élmény minél teljesebb legyen. Szintén növeli a változatosságot, de vitatott (az Egyház teljesen el is ítéli), az orgiák, csoportos szex megrendezését. Az intimitás elvesztésén kívül a hűség is csorbulhat ilyen alkalmakkor, (érdemes végiggondolni miért mit adunk fel, vagy mit kockáztatunk.) Nagyon izgalmas lehet a különböző szerepjátékok alkalmazása, pláne jelmezzel és egyéb eszközökkel. A rossz kislány, akit meg kell büntetni, a postásfiú és az unatkozó szépasszony, a tanár néni és a kisdiák – sok szerepet el lehet játszani. Lehetne hosszan sorolni a kreatív szex technikáit, (különleges helyszínek választása, játék az étellel, itallal, stb.) ennyi most elég.

A technikákon kívüli örömforrás az intimitás. Már a szexuális élet elején (egyéjszakás kapcsolatnál is) jelen van valamennyire, hiszen lemeztelenedünk egymás előtt, és olyan közel engedjük a másikat magunkhoz fizikailag, mint csak keveseket. (Gondoljunk a kommunikációs zónáinkra, ahol a testközeli szféra csak a legközelebbi hozzátartozóinknak jár ki. Igaz, szexnél azért ez kicsit másképp van, relatív idegenek is összefekhetnek.) Persze az igazi intimitás fejlődik, növekszik, ahogyan telnek az évek. Jobban megismerjük egymást, egyre több közös élmény köt minket össze – ahogyan a házasságra felkészítő tanfolyamon a szombathelyi káplán mondta: egyre mélyebben tekintünk egymás szemébe, egyre jobban összecsiszolódunk. Az itt leírtak igazából a tartós párkapcsolatra jellemzőek. Ha nincs jelen a meghittség az életünkben, akár bele is betegedhetünk. Szorongás, depresszió, de testi tünetek is előfordulhatnak. Olyan jelentős ez a szükségletünk, hogy Eric Berne az Emberi játszmák c. könyvében leírja, a negatív játszmáink mögött az erre való vágy áll, az igazi, bensőséges találkozást helyettesítjük velük.

Már említettem, hogy a férfiaknak van különösen igénye a változatos partnerekkel való szexuális életre. Biológiailag vagyunk erre programozva, „hintenünk kell a magot”. Megszerezni a kívánt partnert – ez viszont ma már mindkét nemnek izgalmas kaland és kihívás. Kandúrok és cicalányok kerülgetik egymást az éjszakában, vagy akár nappal; bárhol, ahol csak ismerkedni lehet. Az elkötelezettség és hűség hiányát ma már toleránsabban fogadja a társadalom. Elítélő hozzáállás inkább akkor van, ha az egyik fél szíve „törik”, vagyis csalódik, többet akart. Csak jelzem, az Egyház tanítása teljesen más, szexuális együttlétet csak a magukat egymásnak holtig elkötelezetteknek engedi meg. Az biztos, hogy ebben a helyzetben a váratlan gyermekáldástól nem kell tartani. Persze a nemi betegségek terjedésének is nagyobb a lehetősége a gyakran váltott partnerek esetén, de vitathatatlan, hogy a nemi identitás nagyon meg tud erősödni (igen én FÉRFI/NŐ vagyok!) a sikeres hódításoktól. Ma már erre tanfolyamok vannak, pl. Mex Deluxe honlapján. (Igaz, ő csak férfiakat oktat a csajozásról.)

Kisses by Cesar PicsMex szerint (és valahogy érződik, hogy igaza van) az egyik legfontosabb, hogy legyünk magabiztosak. Szemezésnél először a másik nézzen félre, lassan és érthetően beszéljünk, kezeljük jól a shit teszteket. (Melyekkel a nők tesztelik, hogy tényleg olyan alfa pasik vagyunk-e mint amilyennek állítjuk magunkat.) A jó udvarlás öröm és izgalom férfinek és nőnek egyaránt. Megismerkedni azzal, aki tényleg tetszik, álmaink nőjével (pasijával), látni, hogy vonzóak vagyunk neki – ezért érdemes küzdeni. Ezt állítja Mex is, aki szerint sikerülhet jó csajozós férfivé válni, feltéve, hogy 100%-ban elkötelezzük magunkat a cél mellett.  Fontos, hogy megnevettessük a nőt, hogy bizalmat építsünk kettőnk között, keressünk értékeket a másikban, és azokat dicsérjük is meg, bókoljunk jól, (mondjunk egyedit, amit még nem hallott a nő, különösen belső tulajdonságait értékeljük, stb.) és még sok tanácsot ad Mex ezzel kapcsolatban. Hódítani – kockázat, de ha sikerül, nagy öröm.

A szexualitás megélése szükséglet is. A rádióban idéztek egyszer, József Attilától: „ehess, ihass, ölelhess, alhass! A mindenséggel mérd magad!” (Ars Poetica, részlet) Tény, hogy a társ iránti igény (“ölelhess”) alapvető, és mélyen belénk kódolt. De a gyönyör utáni vágyunknak is időről időre ki kell elégülnie, vagy akár pszichés problémák elé fogunk nézni. (Van azért más út is egészségesnek maradni, de erről később.) Ismert Maslow szükséglet piramisa, ahol legalul az életben maradáshoz szükséges igények (testi szükségletek) szerepelnek, feljebb pedig egyre individuálisabbak jelennek meg: a társ illetve az elismertség iránti, egészen az önkifejezésig és spiritualitásig. Ha egy szükséglet kielégül, az öröm, és belső béke forrása. Fontos ezért is foglalkozni a szexualitással, mert tény: egész (séges), teljes életünknek része kell, legyen. Gondoljunk gyermeki énünkre, (a Freud-i ID-re) mely igényli a játékot, játékosságot, a kreativitást. A szex erre is jó.

Kényes téma: önkielégítés. Orvosi tény: egészséges, ha a férfiak heréiből időről időre kiürül az ondó. A társadalmunk nem sokat beszél róla, szégyellni valóként gondolunk általában rá. Az Egyház elítéli, ezt az örömet a partnerünknél kell keresnünk, nem magunknál, tanítja. Ám különösen nőknél lehet gyakorlati haszna a maszturbálásnak, mert így előre megtanulhatják mi jó nekik. A férfi orgazmusa általában egyszerű, szinte mindig megvan. Ám még az egészséges nőnek is tanulni kell a saját orgazmusát, mert az bizony jóval összetettebb, mint a miénk, férfiaké.

Tény: ez  a lehetőség szinte mindig „kéznél van”. Csak egy kis nyugi kell, és lehet vele élni. De veszélye is ebben van: akár a kockázatosabb ismerkedés helyébe léphet, és függővé is tehet. Ha erős szokást alakítunk ki vele, a házasságba is magunkkal vihetjük, és ez azért már nem jó.

Jesus from the Deesis Mosaic by jakeboumaEgészen más öröm részese lehet az, aki igyekszik szublimálni ezt az erőt. Vagyis más csatornákat keres a kiélésére: alkot, dolgozik, kifejezi önmagát. Sport, emelkedettebb zene, olvasmány, ima mind segíthet ezen az úton. S ezzel már az aszkézisnél tartunk, amely óhatatlanul kell a szublimáláshoz. Sok szent életrajzában olvasható, hogy módszeres aszkézist folytattak, fegyelmezték testüket, például hideg vízben való fürdéssel, ételről való lemondással, virrasztással, és lehetne sorolni. Fontos azonban, hogy ehhez jó és megbízható vezetés kell, mert visszaüthet, ha felkészületlenül fogunk hozzá. Esetleg a rossz szokások még erősebben támadnak fel bennünk. Fontos az az önismeret, amire juthatunk, az önuralom mértéke, az a belső szabadság érzés és élmény, amit adhat, hogy nemet tudunk magunknak mondani. De főleg az a spirituális kaland, ami az aszkézis gyakorlásában rejlik. A szenteknél is: amint eljutottak a megfelelő szintre a szublimálásban, belső életük kiteljesedett, Istenélményeik erősebbek és tisztábbak lettek, életük megjavult. De erre biztos belső késztetés kell, hogy aki gyakorolja ezt, az biztos legyen benne, hogy mit akar, és ismét: jó vezetője legyen.

Ha a papok élhetnének szexuális életet, valószínű, hogy kevesebb lenne a szexuális visszaélés a világon. (Bár állítólag ezek nagy részét nem a papok követik el, hanem egyéb egyházi alkalmazottak.) Természetesen nem prosti bérletre lenne szükség, hanem arra, hogy a pap maga dönthesse el: házasodik vagy sem? Egy családos ember talán hitelesebb lenne a hívek szemében, és hordozná a szexualitás megélésével kapcsolatos felelősséget is: lenne családja.

Az Élet sója a szexuális erő. Vonzalmak, ellenszenvek, erotika, alkotás, kreativitás, örömképesség – mind összefügg vele. Nagy erő, aki leigázza, az „sárkányokkal szánthat”, írja Weöres Sándor. Korlátok közé terelve, olyan lesz, mint a mindig kiöntő folyó megszabályozva, és terméketlen mocsárból hajókat a hátán hordó, erőműben energiát termelő hasznos társsá lesz – tanítja a katolikus teológia.

 

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
1 megosztás


9
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
4 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
7 Hozzászólások szerzői
blackfridaybirsalmaZoliCigarettazoDietrichDeansdale Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
hgyi
Szerkesztő

A szexualitás megélése szükséglet is. A rádióban idéztek egyszer, sajnos nem tudom kitől: „ehess, ihass, alhass, ölelhess – ezek legyenek meg, és boldog leszel.” Nagyjából így hangzott ez akkor.”

Ha nem tudod, nézz utána…

József Attila

ARS POETICA (részlet)

“Más költők – mi gondom ezekkel?
Mocskolván magukat szegyig,
koholt képekkel és szeszekkel
mímeljen mámort mindegyik.

Én túllépek e mai kocsmán,
az értelemig és tovább!
Szabad ésszel nem adom ocsmány
módon a szolga ostobát.

Ehess, ihass, ölelhess, alhass!
A mindenséggel mérd magad!
Sziszegve se szolgálok aljas,
nyomorító hatalmakat.

Nincs alku – én hadd legyek boldog!
Másként akárki meggyaláz
s megjelölnek pirosló foltok,
elissza nedveim a láz. ”

Lenne még számos hozzáfűznivalóm és kérdésem, de inkább nem teszem. Átalakítom ezt az energiát valami mássá…

Anaconda
Olvasó
Anaconda

Érdekes cikk. Én csak annyit fűznék hozzá, hogy épeszű ember nem készít filmfelvételt, fotókat a saját szexuális együttlétéről, mert könnyen kikerülhetnek a felvételek az ellenőrzése alól, és akkor kész a baj. Ostoba tinik szokása erotikus fotókat készíteni magukról, aztán feltöltögetni az internetre. Sokuk lehet, hogy később a karrierjével, párkapcsolatával fizethet érte.

Deansdale
Admin

Volt már pasi akit ilyen felvétel mentett meg a börtöntől :)

CigarettazoDietrich
Olvasó
CigarettazoDietrich

Egyetértek, amennyiben azt tartod érdekesnek, hogy egy középiskolai szintű házidolgozat mit keres a Férfihangon..

Anaconda
Olvasó
Anaconda

Néha tényleg jól jöhet, gondolom, valami nemi erőszak-vád lehetett. Összességében azonban veszélyes szokás.

birsalma
Olvasó

Zoli, neked ajánlom ezt az előadássorozatot, egy puerto ricoi származású lelkész a szexről beszél keresztény szemmel:

http://www.youtube.com/watch?v=SjNo8uZk31E&list=PLDF637E887BCCF595&src_vid=i1srTNKTTFM&feature=iv&annotation_id=annotation_54664

Én egy részét láttam, de biztosan az összes jó:

http://www.youtube.com/watch?v=i1srTNKTTFM

 

xcsakx
Olvasó
xcsakx