1 megosztás

Férfibajok – Kopaszodás – Mit tehetünk ellene?

Lapunkban szó esett már egészségügyi kérdésekről – férfispecifikus problémákról. Szeretnék most olyasmiről írni, amit általában elhessegetnek a férfiak, sőt kifejezetten női témának tűnik.
A köztudatban az él, hogy a nők foglalkoznak többet a hajukkal. Ez részben így is van. Ráadásul ha igen, azt sokkal látványosabban teszik. A nők szeretik más színben látni a hajukat, különböző frizurákat csináltatnak, életük egy-egy kiemelkedő eseményének fontos része, dísze. A legtöbb őszülő nő festeti a haját, de csak kevés őszülő férfi fordul ehhez a megoldáshoz. Ha a nők haja hullani kezd, hamar segítséget kérnek. Nem így a férfiak. Náluk „természetes” a kopaszodás.
Amint elkezd látványosabban kopaszodni, a legtöbb férfi leborotválja az összes haját.
A nők segítséget keresnek, a férfiak borotválnak. Pedig nem feltétlenül kellene megválniuk a hajuktól.

Őry Katalin trichológus természetgyógyásszal, a Bioheal természetgyógyászati rendelő és hajgyógyász stúdió vezető-tulajdonosával beszélgettem a férfiak haj-problémáiról.

hgyi: Sok egészségügyi kérdésben a férfiak kevésbé törődnek magukkal, mint a nők. Így van ez a haj, a fejbőr esetében is?
Őry Katalin: Igen, sajnos így van. Pedig a férfiaknak is szükségük lenne arra, hogy segítséget kapjanak hajproblémáik enyhítésében, megszüntetésében. Jó lenne, ha nem tekintenék természetesnek, elhanyagolhatónak. Ehhez az is hozzájárul, hogy a külvilág jobban elfogadja a férfiak kopaszodását, mint a nőkét. Pedig a férfiaknak is fontos a külsejük, társadalmilag hiába elfogadott a kopaszodásuk, belül sokszor mégis bántja, zavarja őket.

hgyi: Milyen problémákkal jelentkeznek nálatok?
Ő.K.: Elsősorban kopaszodással. A foltos kopaszodást (alopécia areata) a férfiak sem tekintik „normálisnak”, ellentétben az androgén alopéciával (férfias típusú hajhullás). Ez utóbbi egyik fajtája az androgén alopécia seborrhea (férfias típusú zsíros hajhullás).

hgyi: Mi okozza?
Ő.K.: A foltos kopaszodás leginkább immunológiai, neurológiai problémákból adódik.
A férfias kopaszodás okozója egy enzim.
És itt mindjárt szeretnék is eloszlatni egy tévhitet. A köztudatban az szerepel, hogy a tesztoszteron okozza az androgén alopéciát. Valójában a tesztoszteron (T) és a rokon hormonok (DHEA) az 5-alfa-reduktáz enzim hatására átalakulnak dihidro-tesztoszteronná (DHT), s ennek helyileg magas szintje a hajtüszőben hajhulláshoz vezet. A DHT-t közvetlenül a tüszőből kellene mérni, ami a napi gyakorlatban megoldhatatlan. A lényeg, hogy normális tesztoszteron-szint mellett is lehet túl sok DHT-nk, ami férfias kopaszodást okoz.

Mind a foltos, mind a férfias típusú kopaszodásnál közrejátszhat a stressz is.

A sok stressz kizsigereli a szervezetet, megterheli az immunrendszert is. Ha még ehhez a szervezet nem jut elég folyadékhoz és megfelelő táplálékhoz, együttesen a faggyúmirigyek túlműködése léphet fel.

Ekkor kialakul az androgén alopécia seborrhea. Sok esetben észre sem veszik, mert a maga a hajszál „hosszában” nem is zsírosodik. A túlzott mennyiségű faggyú eltömi a tüszők nyiladékát, elzáródást okoz, ennek következtében a hajhagymák elsorvadnak, a haj kihullik.

hgyi: A kiváltó okok között említetted a stresszt…
Ő.K.: Igen. Ez egy nagyon fontos tényező. Nem csak menedzser-betegség, hanem sajnos egyre több férfit érint.

A stressz diagnosztizálásában nagy szerepe van a vérvizsgálatnak, ahol a hormonszinteket mérik. Sajnos a vérvizsgálat egyszeri, nem folyamatos hormonszinteket mutat, így a normálértékeket mutató lelet  akár el is rejtheti a stressz jelenlétét. A stressz hatására a hormonszint a normálértéken belül ingadozni kezd. Ez az ingadozás fokozza az ingerlékenységet! Alvászavarok, ok nélküli feszültség, túlérzékenység lép fel, lelkileg sérülékenyebb lesz a beteg és egyre nyomasztóbbnak érzi az életét. Lassan kialakul a depresszió. Közben egyre erőteljesebb a hajhullás, amely szintén zavaró hatású.

hgyi: Hogyan, milyen módszerekkel lehet segíteni a haj-problémákon?
Ő.K.: Ismét el szeretnék oszlatni egy tévhitet, mely szerint a férfias kopaszodás maradandó – ami kihullott, ahelyett már nem nő semmi. Esetleg szteroidos kezeléssel próbálkozhatnak, de inkább a belenyugvást javasolják, vagy ékeskedhetnek a kopaszodó férfiak idegen tollakkal is.
Androgén alopécia esetén a folyamat pakolásokkal, samponokkal és kiegészítő, alternatív gyógyítási módszerekkel megállítható, visszafordítható, természetesen egyénre szabott, megfelelő terápia és életvitel mellett.
A férfias kopaszodás megelőzése nagyon fontos lenne! Késleltethető a folyamat, de ha elindul, a kezelések hatására sokkal rövidebb idő alatt regenerálódik a fejbőr, sokkal kevesebb anyagi befektetést igényel. Ehhez arra is szükség volna, hogy a férfiak időben észrevegyék a kopaszodás tüneteit és azonnal segítséget kérjenek.

hgyi: Hogyan kezdtek neki egy kezelésnek?
Ő.K.: Az 1-1,5 órás szakvizsgálat, plusz az egyéb megfelelő eljárások során kiderül, hogy a hiányzó hajállomány hány százaléka és mennyi idő alatt növeszthető ki. Azonban kiderülhet (nagyon ritkán) az is, hogy a kialakult állapot nem fordítható vissza. Csodákat sajnos nem minden esetben tudunk tenni.
Amennyiben szükség van rá, a kezeléseket lágylézer-terápiával, ultrahangos eljárásokkal is kiegészítjük. Egyénre szabott terápiát dolgozunk ki és javaslatokat teszünk a kiegészítő kezelések igénybevételére a jobb, gyorsabb eredmény elérésének érdekében.

hgyi: Hogyan zajlanak a hajkezelések?
Ő.K.: Fontosnak tartjuk a hatékonyság fokozása szempontjából is a nyugodt, otthonos, kellemes légkör megteremtését. Ezek stresszoldó hatását a terápia részének tekintjük.
A haj és a fejbőr különböző anyagokkal való kezelése mellett szükség esetén kiegészítő terápiákat is alkalmazunk.

hgyi: Milyen kiegészítő kezeléseket alkalmaztok?
Ő.K.: Már említettem a lágylézer-terápiát és az ultrahangos kezeléseket. Ezeken kívül akupresszúrával, masszázsokkal, relaxációs kezelésekkel, életvezetési tanácsadással tudjuk hatékonyabbá tenni a trichológiai módszereket – a kiegészítő kezelésekkel fokozni tudjuk a speciális hajpakolások, samponok és tinktúrák hatását.

hgyi: Az őszülés is problémát szokott okozni…
Ő.K.: Mivel a kezelések során a hajállomány és a fejbőr egészségessé válik, a fejbőr állapota rendeződik, regenerálódik, sok esetben az őszülés folyamata megszűnik, újraszíneződik a haj.

hgyi:  Kérlek beszélj még néhány olyan dologról, amit nem érintettünk a beszélgetésben, de fontosnak érzel!
Ő.K.: Például nem köztudott, hogy a férfiak fejbőre érzékenyebb, mint a nőké. Hamarabb begyullad, hamarabb korpásodik, erősebb a hajlam a psoriasisra (pikkelysömör) és gyakoribb is ez a fejbőrbetegség a férfiaknál, mint a nőknél. A férfiak fejbőre hajlamosabb a kiszáradásra, vízhiányossá válásra, mely vízhiány a fejbőrhámlást okozhat. Sok esetben egy gépi hajvágás után érezhető például, hogy húzódik, viszket a fejbőr. Ilyenkor megfelelő hajpakolással hidratálni kell!

Bármennyire furcsa, de a férfiaknak is szükségük van „kényeztető kezelésekre”. A nők gyakrabban járnak kozmetikushoz, masszázsra, fodrászhoz, de az ehhez hasonló törődést a férfiak is igénylik/igényelnék. Ha ugyan külsőleg nem is látható, de a férfiak éppoly érzékenyek, sérülékenyek, ha hajuk állapotáról van szó, mint a nők. Őket is zavarja, bántja, ha hajuk ritkulni kezd, ha őszülnek, s ezáltal előnytelennek ítélik külsejük változását – bár sok nő szexinek találja az ősz hajat, viselőjük nem biztos, hogy meg tud békélni a változással.

Be kellene látnunk, hogy társadalmunk – melybe a család is beletartozik – hatalmas elvárásokat támaszt a férfiakkal szemben. (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a nőkkel szemben nem, de hajlamosak vagyunk a férfiak problémáit bagatellizálni, félresöpörni.)
Mi, a kellemes, családias légkörrel legalább a kezelések idejére biztosítani tudjuk a testi és a lelki nyugalmat is. A felgyülemlett stresszt itt legalább egy kis időre le tudja tenni, megpihenhet, lenyugodhat, ellazulhat, erőt gyűjthet.

Emberbarát környezetet igyekeztünk kialakítani. Egy nyugodt, békés helyet, ahol minden hozzánk forduló segítséget kaphat.

Post Author: hgyi

A nickem kiejtése helyesen: högyi - merthogy há, mint hö + gyi :o) Nőként határozottan tiltakozom a feminista nővédelem ellen. (Lehet, hogy ha ilyen intenzív férfivédő szervezetek működnének, nem háborognék ennyire, mert nem érint személyesen – de ismerve magam, ez nem biztos.) Ha feminizmusról van szó, öreg nénikének érzem magam, aki ugyan csupán a gyerekére vár az út szélén, de a feministák megragadják és akkor is átviszik a túloldalra, ha ő hevesen tiltakozik ez ellen. Nem értek egyet sem az elvekkel, sem a módszerekkel. Korábban nem gondoltam, hogy beszélgetéseken kívül véleményemet bárhol is kifejtsem, gondolataimat ilyen formában leírjam, de mivel meghívást kaptam ide, hát élek a lehetőséggel.
f Facebook
1 megosztás


38
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
11 Egyéni hozzászólás
27 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
12 Hozzászólások szerzői
Naooodaphnemdmselledon FefinhoInaara Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Deansdale
Admin

Azt hittem ez valami vicces cikk lesz, mint Éjszárnyé a mosogatásról :)

De nem, és mire elolvastam kihullott a fele hajam :D

Anaconda
Olvasó
Anaconda

“Ékeskedhetnek idegen tollakkal is…” Inkább idegen hajszálakkal. Elképzeltem, hogy néznének ki tollas fejjel…

Vasgerinc
Újságíró

Engem is érint ez a téma. Pár hónapig engem is nagyon zavart a kopaszodásom (korainak tartottam), próbálkoztam is néhány dologgal, de kiderült, hogy annyira nem zavar, hogy kitartóan küzdjek ellene. Ráadásul közben beszéltem fodrászbarátnővel is, aki azt mondta, hogy semmit sem lehet ellene tenni. Most meg, ha 100%-ig el is hiszem, hogy vissza lehet nálam fordítani, már annyira belenyugodtam, hogy egy szál szalmát sem tennék keresztbe érte, nem zavar egy csöppet sem.

Valószínűleg nálam is az állandó stressz hozta elő, és nem tudok nagyot változtatni az életvitelemen, tehát a leírás alapján a kezelés sem biztos hogy segítene (bár ez a módszer kicsit arra emlékeztet, amikor fogyi tablettát úgy adják el, hogy azért nem szabad mellette sokat enni…).

Tehát lehet azért, hogy sokaknak segít ez a cikk, akiknek van erre igényük és erejük, bár én elég férfiatlannak tartom, ha kozmetikushoz jár a férfi, vagy mondjuk ilyen terápiát vesz igénybe. Egy férfi legyen magabiztos, önbizalommal teli akárhogy is néz ki, és ne hiú legyen.

Deansdale
Admin

Szerintem az ideális megoldás egyáltalán nem foglalkozni vele.

Csak akkor néz ki valaki rosszul kopaszo(dó)n, ha láthatóan zavarja és ezért takargatja. A fejtetőn keresztbe fésült 6 szál haj csak arra jó, hogy felhívja a figyelmet a pasi szégyenérzetére :) Úgy kell kopasznak lenni, mint Picard kapitány

Alter Ego
Szerkesztő

Azt gondolom, hogy a “hiúság”, vagyis a megjelenésre fordított figyelem jelentős forrása lehet az önbizalomnak is. A ”fejtetőn keresztbe fésült 6 szál haj” gyakori jelensége is jelzi, hogy magabiztosság ide vagy oda, bizonyos hiúság a férfiakban is él. Azt hiszem szükséges is, hiszen korántsem biztos, hogy pusztán a szilárd jellem alapján mérlegel a másik nem, amikor partnert választ. Egyébként mint tudjuk, a kopaszodás kérdése ősi férfihiúsági kérdés. Nem véletlen, hogy mindenki hallott már ilyen-olyan “csodaszerekről”. Remélhetőleg egy hajgyógyászattal foglalkozó stúdióban nem ilyenekkel traktálnak senkit sem.

Ennek ellenére tartok tőle, hogy sok férfi életvezetése elég távol áll attól, hogy a cikkben részletezett “nyugalmat és lazítást” sűrűn tudná beiktatni az életébe. Tegyük hozzá, hogy sokszor maguk a nők is igen értetlenül és ellenállással kezelik, amikor egy férfi önmagára is figyelmet akar fordítani. Például nekem néha úgy tűnik, mintha a fürdőszoba tükröt is személyes területként kezelnék a nők; 1 perc alatt meg lehet kapni tőlük, hogy “jajjj, mit tollászkodsz már ott, mint egy menyasszony!?” – No persze, mert ő éppen sminkelni akar.  :)
A pszichológiai, érzelmi problémák vonatkozásában is hasonló a helyzet: “Ugyan ne hagyd már el magad és ne nyavajogj annyit!” – Kaphatják meg a “jótanácsot” a nőismerősöktől a férfiak. Szóval tartok tőle, hogy nem csak a férfi fejekben, hanem egy időben a környezet fejében is rendet kellene tenni. Ezzel párhuzamosan meg divat a női újságokban osztani a kritikát a férfiaknak, hogy “ápolatlanok és elhanyagoltak”. Szóval azt hiszem, nem kérdés, hogy a férfiakat ezen a téren bizonyos “társadalmi sztereotípiák” rángatják két irányba.

Maradva a hajkérdésnél: Ha pszichés vagy egészségügyi okok állnak a kopaszodás háttérben, akkor nyilván nem kérdés, hogy menteni kell a menthetőt;  az egészséget és mintegy “pozitív mellékhatásként” vele együtt a hajat. Ha csak egy mód van rá; jobb előbb kezelésre költeni, mint utóbb parókára. :)

Vasgerinc
Újságíró

Utóbb parókára sem költenék. ;)

Igen, vannak csodaszerek, és vannak “hiú” férfiak, de szerintem van összefüggés a jellemmel. Az az igazság, hogy aki ilyen hat szál hajat átfésülőt ismerek, azok vagy nyámnyila alakok, vagy papucsok. Ellenben például Bruce Willis, vagy Ed Oneil sz@rik a kopaszságára.

Anaconda
Olvasó
Anaconda

Én szeretem a kopasz pasikat. Nem attól szexis valaki, hogy van haja.

Iza
Olvasó
Iza

Remélem, senkit nem bántok meg a hozzászólásommal, és nem is veszi senki túl komolyan magára. De igen csak böki a szemem, hogy a probléma okának bemutatására és megoldására szolgáló cikk egy-egy véleményezése igen csak alátámasztja azt, amiről szól. Sokan mondják, (nem csak az itt a hozzászólókra gondolok, hanem általánosan a nők jelentős százalékára), hogy tetszik a kopaszság, sőt “vonzó”, minek annyit foglalkozni vele. Éppen erről szól véleményem szerint a bejegyzés, hogy ez lett elfogadott, pedig attól még lehet, hogy a kopaszodásnak bizonyos (sok) esetben a természetesnél több oka van amivel igen is lehet “annyit foglalkozni”, a férfit akkor is zavarhatja. Főként a női olvasók számára szemléltetném egy elég egyszerű példával mindezt. :) Hányszor és hányszor hangoztatják a férfiak, hogy “akkor szép a nő, ha van mit fogni rajta” (és kérném, hogy itt tekintsünk el az utóbbi, mondjuk 5 év média divatjától ilyen téren, egy egészséges gondolkozású férfi, valóban így is gondolja). De még semhisszük el, pedig bizonyos kor fölött a picike túlsúly már “természetes”, Nekünk ez így mégsem felel meg, és küzdünk ellene. Ha nem természetes oka van (stressz, betegség stb…), akkor annál inkább, és annál jobban zavar. Miért ne működne ez az elv egy férfinál is a kopaszsággal kapcsolatban? Csak egy kis figyelmesség kell feléjük is.

Deansdale
Admin

“Remélem, senkit nem bántok meg”

Nem vagyunk mi olyan sértődős típusok :)

Viszont a férfiak alapvetően kevésbé hiúk mint a nők, aminek egy belső “genetikai” oka, hogy egy férfi külseje a “romantikus” sikerei szempontjából kevesebbet számít mint egy nőé.

Ugyanakkor viszont azért nem árt kihozni magunkból a legjobbat, mert bár kevesebbet számít nálunk a külső, de azért valamennyit mégiscsak.

Vasgerinc
Újságíró

Tegnap kertészkedés közben ezen a témán járt az agyam, és azon gondolkodtam, hogy annyira természetesnek vettük, hogy a kopaszodást a társadalom hatására fogadjuk el jobban a férfiaknál, mint a nőknél. Ennek ellentmondani látszik az, hogy a férfiaknál ez nem csak gyakrabban látszik, hanem sokkal gyakoribb és sokkal erőteljesebb jelenség. Ennek nyilván oka van. Lehet oka az, hogy a természet alapból így alakított minket, vagy inkább az, hogy az evolúció során a kopaszodó nők kisebb sikerrel adták tovább a génjeiket. Márpedig azt hiszem akkoriban nem volt társadalmi befolyás.

Szóval nem gondolom, hogy a kopaszodás kizárólag, sőt elsősorban társadalmilag elfogadottabb a társadalomban, hanem ösztönösen is. Ezért nem véletlen, hogy kevésbé férfiasnak találjuk (legalábbis én és sok férfitársam), ha ez ellen küzdeni próbál valaki.

Inaara
Olvasó
Inaara

Alapvetően nem férfias túl sokat foglalkozni a külső megjelenéssel, de ha valaki titokban mégis érdeklődik ellenszer iránt, javaslom ezt a linket:  http://www.nytimes.com/2011/05/05/fashion/05SKIN.html

Folynak a kutatások, még ez sem a szent grál, de hátha: glaukóma páciensek régóta használnak  bimatoprost hatóanyagú szemcseppeket (p. Lumigan), amelyek a szem belnyomását csökkentik, illetve Latisse-t, amit  kozmetikai célokra, szempilla hosszabbításra fejlesztettek ki. 3-4 hónap használat után a szempillák látványosan hosszabbak, vastagabbak és sötétebbek lettek ( kicsit a bőr is pigmentálódik, ami állítólag nem végleges, de a szem írisze többnyire maradandóan sötétedik). Innen jött a logikus ötlet, hogy hátha hajnövesztésre is beválna. Bár a kísérletek ígéretesek, inkább a meggyengült, elvékonyodott, gyér haj feltámasztására jó, az elhalt hajhagymákra nem igazán hat. Megerősíti a hajvonalat, de dús, kócos loboncot ne várjatok tőle.  :-)

 

Inaara
Olvasó
Inaara

Sehogy se tudtam a linket betenni…bocs, szőke nő vagyok. :-)

mdmselle
Újságíró

Az a baj, hogy ez a szer nagyon drága. A férjem szemészorvos, és sokan szokták kérdezni tőle – főleg nők persze – hogy működik-e szempillanövesztésre, és működik is, de Magyarországon egy icipici kis flakonnyi, pár ml-es adag 5000 forint teljes áron, mert felíratni csak zöldhályogos betegeknek lehet. Az egész fejre (vagy legalábbis kérdéses fejterületre) ebből jópár kis üvegcsényi kellene, és ez kezelés, nem egyszeri használat után mutatkozik hatás.

don Fefinho
Újságíró

Jól hangzik, de kár, hogy ilyen drága. Azt hiszem, a körszakáll csak elérhetetlen álom marad egyelőre.

Deansdale
Admin

Az se normális ember, aki a szempillái növelésére hajlandó maradandó változásokat/károsodásokat okozni magának, amellett ugye hogy a mellékhatások tekintetében sem lehet soha biztosra menni… Persze egyes nők bármire képesek azért, amit ők szépségnek képzelnek :)

mdmselle
Újságíró

Egyetértek :-)

Ami meg a kopaszságot illeti, épp most olvasok egy könyvet (1Q84), amiben az egyik fiatal nő kimondottan szép fejformájú, kissé kopaszodó férfiakra bukik, egyéjszakás kalandokra is csak ilyeneket választ. Ilyen is van :-)

daphne
Olvasó
daphne

Ez igaz, bár don Fefinho is elgondolkodott a szakállnövesztésen;)

Szerintem nem baj, ha egy férfi kopasz, attól még lehet nagyon férfias és vonzó.

don Fefinho
Újságíró

Van szakáll is, meg bajusz is, csak nem ér össze. :D