Vasgerinc
0 megosztás

Munka pokoli körülmények között

A mostani kánikulában róva az utakat az ember sajnálja a szabadban, esetleg tűző napon dolgozó embereket, miközben az autózás sem egy nagy élmény ilyenkor. Persze ugyanez előfordult már idén februárban is, csak nyilván a másik végletes időjárási körülmények között. Ami viszont szembetűnő, hogy az ember szinte csak férfiakat lát ilyenkor, ilyen kíméletlen körülmények között dolgozni. Nem mondom, hogy egy klíma, vagy megfelelő fűtés nélküli irodában élvezet, de mindenképpen jobb, mint a szabadban. Nyilván azt sem mondom, hogy nőket kellene kiküldeni ilyenkor dolgozni (nem mintha a férfiakat nem sajnálnánk, de valakinek dolgoznia kell), mert az nem lenne emberséges, de azért feltűnő, hogy ebben az állítólagos nőket elnyomó rendszerben a férfiaknak kell embertelen körülmények között dolgozni.

Nap mint nap látni férfiakat betonnal, bitumennel dolgozni, falazni, tetőkön dolgozni, kaszálni, autót vezetni, nem beszélve a meleg üzemekben dolgozókról. Februárban ugyanígy férfiak lapátolták a havat, törték a jeget, javították ki a hibákat és segítettek másokon a nagy mínuszokban. Persze ez természetes volt valamikor, de ma amikor egyenjogúságról, egyenrangúságról, sőt kifejezetten nőelnyomásról papolnak, az ember elgondolkodik, hogy hogy is van ez. A nők megkapták ugyanazokat a jogokat, amelyek a férfiakat megillették (egyetértek), a joggyakorlat már a férfiakat sújtja jobban gyerek és vagyon ügyében, gonosz bűnözőnek, nemi erőszakolónak, családverőnek vagyunk beállítva és mindeközben ezt látja az ember az útjai során. Ezért úgy érzem, hogy ezen cikk erejéig megérdemlik ezek a férfiak, hogy megemlékezzünk kemény munkájukról. Nekem nem kell tartósan a tűző napon, vagy -20°C-ban dolgoznom, tehát nem magamat akarom ajnározni, egyszerűen azokat a férfiakat, akik minden körülmények között termelik az értékeket, amelyekből, amelyekben, amelyekért élünk.

Amikor ezen elgondolkodtam, rájöttem hogy ha nem is ilyen mértékben, engem is érint a dolog, ugyanis a házimunkák végzése során otthon ugyanez történik velem és valószínűleg férfitársaim többségével. A házban sem kellemes főzni, mosni, takarítani ilyenkor, de meg sem közelíti az a terhelés a kinti kaszálás, festést, vakolást, fúrást-faragást, mert ezeket a munkákat is vagy el tudja halasztani az ember vagy nem, vagy tudja hajnalra időzíteni, vagy nem. Persze nem én találtam fel ezzel a spanyol viaszt, tudjuk hogy minden viccnek (legalább) a fele igaz:

“Nyár van, kegyetlenül süt a nap, a hőség óriási.
Az öreg székely, fiával kaszál kint a réten.
Megszólal a fiú
-Ez nem igazság édesapám, mi itt a nagy melegben kaszálunk, míg otthon anyám a húgommal a hűvös pincében kötöget.
-Ne búsulj fiam! Lesz ez másképp is.
Gondold csak el, jön a tél, mi a jó hűvösben fent a hegyen vágjuk a fát, de anyádék otthon a nagy melegben kell kötögessenek. ”

Szóval bár a feministák nőelnyomást vizionálnak, ez is egy szög a feminista hazugságok koporsójába. Nekik persze a reakciójuk az lenne, hogy ez is egy nőellenes férfiajnározó cikk, pedig csak tényeket írtam le, miközben teljesen tisztában vagyok azzal, hogy a nőknek is nagyon kemény ilyenkor helytállni, főleg olyan munkahelyeken, amelyeknél szintén nagyon magasra kúszik a hőmérő higanyszála, még ha árnyékos és szellőztethető helységekben dolgozhatnak is. Persze adottságbeli különbségekből is adódik, hogy a férfiak végzik ilyenkor is a keményebb munkát rosszabb körülmények között, csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy ezek ismeretében mennyire nevetséges nőelnyomást kiáltani. Remélem, hogy amikor ilyen szélsőséges időjárási körülmények között lát embereket dolgozni az olvasó, akkor megfordul a fejében, hogy tiszteletet érdemelnek akkor is, ha nincs doktori képesítésük, talán nem is a legkulturáltabban beszélnek, szabadidejükben nem a környezeti és/vagy társadalmi problémák megoldásáról társalognak vagy épp munka után elmennek sörözni.

Post Author: Vasgerinc

Vasgerinc
Első olvasásra a nickemből egy nagyképű nyakas ember képe ugrik be sokak számára, pedig egyszerűen csak nickválasztás közben környezeti behatásra választottam ezt az egyébként ritkán, elsősorban építőiparban használt kifejezést. Alapvetően nem rég foglalkoztat a feminizmus, azonban ahogy megismertem egyre jobban éreztem szükségét, hogy tegyek ellene, amennyi tőlem telik.
f Facebook
0 megosztás


14
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
6 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
9 Hozzászólások szerzői
Reszet ElekMr. JonesAurelius RespectusSun of a beachVasgerinc Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Balubacsi
Olvasó
Balubacsi

Évek óta mondogatom az ismerőseimnek: tanuljátok meg tisztelni a kétkezi munkásokat, iparosokat, mezőgazdászokat, mert bennük van az ország jövője. Különösen a földművesekben, a parasztságban (és sajnos egyre kevesebben vannak), nekik kellene a mostaninál százszor nagyobb társadalmi megbecsültség és – nem utolsó sorban – anyagi támogatás. Ha velük valami történik, hagyjuk őket eltűnni, kihalni, elvándorolni, nélkülük nem lesz ország. Szépek a HR menedzserek, kellenek pedagógusok, közgazdászok is (mondom én ezt úgy, hogy magam is az aktakukacok sorait erősítem), de üres bendőket megtölteni, fedelet adni valaki feje fölé, vagyis termelni, építeni, létrehozni csak a kétkezi munkások tudnak. Óriási tisztelet és le a kalappal előttük.

the hermit
Olvasó

Majd visszaáll a kétkezi munka becsülete magától, ha nem lesz, aki megcsinálja.

egyszer olvastam a Golden Gate hídról, 19 ember vesztette az életét, mire megépült, természetesen férfiak (azért csak ennyi, mert ott alkalmaztak először védőhálót). Azt hiszed, eszébe jut ez valakinek is, mikor átkocsikázik San Francisco-ból Oakland-be?Sokszor leírtam már, a civilizációt férfiak alkották meg és tartják fenn, sokszor bizony embertelen erőfeszítéssel.

Deansdale
Admin

És 10-ből 9 feminista a légkondis irodából írkálja a baromságait :) Így megy ez.

Ma testközelből néztem 2 muksót, akik pont nekem dolgoztak a 600 fokos hőségben, és valahogy jelezni akartam nekik, hogy tisztelem amit csinálnak, dehát ilyesmiről nem beszél nyíltan az ember :D

Sun of a beach
Olvasó
Sun of a beach

Pontosan így van. És ezek azok a hős emberek, akiknek néhol már olyan mértékben sérülnek a szabadságjogai, hogy még fütyülniük(!!!) sem szabad, ha egy nő elmegy előttük az utcán. Hiszen az “szexista” viselkedés (véletlenül sem tetszésnyilvánítás), ami sérti szegény légkondis menedzser kvótanőcske (vagy femifirkász) érzékenységét.

De persze utána az általuk épített irodában hűsölve pasziá..dolgozik, és az általuk kiöntött úton kocsikázik vígan haza, miközben csak a fogyasztói társadalom értéktelen igényeit szolgálja ki menedzserkedve. (Mindezt békeidőben, amikor nem kell elbújnia a hátunk mögé.)

szemcsi
Újságíró

Sziasztok, eszembe jutott néhány dolog, amit leírtam, nem tudom, hogyan lehet cikket írni, ezért bemásolom ide.

1. Fogyasztói társadalom

A feminizmus mozgatórugója a fogyasztói társadalom, melynek középpontjában a Fogyasztó áll. Hatalmas gazdasági érdekek vannak amögött, hogy a nőknek legyen munkája, miközben a férfiak nem annyira fontosak ebben a társadalomban. Szeretnék rámutatni a lényegre. 22 éve van kapitalizmus Magyarországon, erre a hirtelen paradigmaváltásra nem készült fel a társadalom. Egyik legfőbb oka a nők felemelkedésének, hogy a nők jobb fogyasztók, tehát nem gondolják át, hogy mire van szükségük, sok haszontalan terméket megvásárolnak. Aranyékszerek, drága kozmetikumok, luxuscikkek, kényelmet szolgáló termékek kiváló fogyasztói, a férfiak ettől a „fogyasztói teljesítménytől” messze elmaradnak.

 

Tehát nem a ráncos menedzsernők harmincon túli önsegélyező szakköre a feminizmus, hanem egy jól átgondolt gazdasági lobbi, melyet a multinacionális gyárak támogatnak, hogy a termékeiket minél több fogyasztó legyen aki megvásárolja. Hogyan is lettek volna képesek ekkora eredményt elérni? Nem szabad alábecsülni azt az érdekérvényesítő erőt, és mögötte lévő gazdasági erőt, amivel a kereskedők próbálják eladni termékeiket, hiszen ez mozgatja a mai gazdasági életet. A tonnák, a kilométerek, a munka, az idő körforgása teremti meg a nemzeti összterméket, például az arany előállítása gigászi munka rengeteg föld megmozgatásával, pedig maga a késztermék súlya parányi.

 

Ki kellett találni az ideális fogyasztót és megalkotni, aki nem más, mint egy gyermekét egyedül nevelő, szorongó, kényeztetésre vágyó NŐ, akinek jól fizető munkája van. Hogy a (rém)álom valóra váljon, minden követ meg kell mozgatni, az óvodai neveléstől kezdve a törvényeken át a média propagandáig. Ezért kell gyűlöletet kelteni férfi és nő közt azáltal, hogy a nőknek túl sok jogot biztosítanak, miközben a „teremtés koronája, isten képmása, az atya fia” most már mint Gonosz Ősember a híd alá kerül részeg önkívületben. Nem a nők érdekei miatt, hanem ezért a „szent cél” érdekében kell a családot szétrombolni, hiszen a boldog nő nem vágyik a futószalagon gyártott kényeztetésre. A fentebb bemutatott nő minden pénzét erre fogja költeni.

 

2. Gépek korszaka

A másik tényező a Gépek korszaka, nem véletlenül voltak gépromboló mozgalmak a 19. században, a szerkezetek ellen, melyek elvették, helyette sokkal jobban elvégezték a férfiak munkáját. Lehet, hogy a kézzel gyártott termékeknél nincs jobb, de néhány liter gázolaj annyi energiát tartalmaz, ami 100 férfi egynapi munkáját elvégzi, töredék áron. Tehát a férfi egyik legfontosabb tulajdonságára, az erőre nincs többé szükség, nem jelent értéket. A vállalatok gázolaj és egyre modernebb gépek vásárlásával sokkal jobban járnak.

 

3. Patriarchális erkölcs

A „szexista” katonai patriarchális társadalomban sokkal szigorúbb erkölcsök voltak, a bronzkorból, középkorból nem ismerünk pornófüzeteket, miniszoknyás részeg csajokat az utcán, tinibálvány jelenségeket, diszkókat, voltak helyettük boszorkányégetések. Csak a reneszánsz idején, mely a fogyasztói társadalom, a kereskedők, a nők korának kezdete, jelentek meg a templomokban a pucér festmények, szobrok. A folytatásról ne beszéljük, mindenki láthatja. Tehát vitatkozom azzal az állítással, hogy a férfiak szexmániás erőszaktevők, pedofil őrültek. Miért küzdöttek ekkora dühvel a szexualitás ellen?

the hermit
Olvasó

2. Gépek korszaka

A másik tényező a Gépek korszaka, nem véletlenül voltak gépromboló mozgalmak a 19. században, a szerkezetek ellen, melyek elvették, helyette sokkal jobban elvégezték a férfiak munkáját. Lehet, hogy a kézzel gyártott termékeknél nincs jobb, de néhány liter gázolaj annyi energiát tartalmaz, ami 100 férfi egynapi munkáját elvégzi, töredék áron. Tehát a férfi egyik legfontosabb tulajdonságára, az erőre nincs többé szükség, nem jelent értéket. A vállalatok gázolaj és egyre modernebb gépek vásárlásával sokkal jobban járnak.

Bocsáss meg, de ezzel nem tudok egyetérteni: a gépek ugyanis addig végzik el a munkát, amíg a férfiak feltalálják,, karbantartják és működtetik őket, egy perccel sem tovább. Lehet hogy a fizikai erőre átmenetileg nincs akkora szükség, viszont más “férfias” tulajdonságokra annál inkább.

szemcsi
Újságíró

A gépkezelés szerintem kifejezetten női tulajdonságokat igényel, gombokat kell nyomogatni, monoton, mint régen a szövés-fonás. Egy gép elvégzi 100 ember munkáját. Ahol 3 dimenziós gondolkodás kell, ott persze jönnek a férfiak, pl. autóvezetés. A legalacsonyabb bérezésű munkák (p. földmunkák) megmaradtak nekünk. A valós kép persze nagyon árnyalt, rengeteg a kivétel. De az biztos hogy nem rózsás a helyzet.

A főiskolán, munkahelyeimen 80% nő volt, tehát “büszkén” mondhatom, hogy az uralkodó nem (a nők) befogadtak, valami szeszély folytán megengedik, hogy az ő kényelmes munkájukat végezzem. Kvótára gyanakszom, ami a férfiaknak kedvez, hogy ne legyen 100% nő, az mégis furcsán nézne ki. Az udvariasság kötelező, a férfiak azzal hitegetik magunkat, hogy ez még normális, valójában már átment szolgai meghunyászkodásba. Ebbe a színjátékba belemennek a nők is, de már mindenki tudja, hogy fordult a kocka. Egyesek vagánykodással leplezik azt, hogy nem képesek meghódítani egy nőt, vagy biztosítani a megélhetést.

the hermit
Olvasó

A főiskolán, munkahelyeimen 80% nő volt, tehát “büszkén” mondhatom, hogy az uralkodó nem (a nők) befogadtak, valami szeszély folytán megengedik, hogy az ő kényelmes munkájukat végezzem.

Az a kényelmes munka nem lenne, ha valaki nem csinálná meg a szar melót… ami nehéz, egészségtelen, és esetleg nem is fizet jól.

Balubacsi
Olvasó
Balubacsi

“Bocsáss meg, de ezzel nem tudok egyetérteni: a gépek ugyanis addig végzik el a munkát, amíg a férfiak feltalálják,, karbantartják és működtetik őket, egy perccel sem tovább. Lehet hogy a fizikai erőre átmenetileg nincs akkora szükség, viszont más “férfias” tulajdonságokra annál inkább.”

Persze, de szerintem a lényeg itt azon van, hogy növekedjen a munkaerőpiacon a munkaerő kínálat, olcsóbb legyen a munkaerő. Végül is a gépet feltalálni csak egyszer kell, a karbantartásához, működtetéséhez is elég 1-2 ember, de legalábbis sokkal kevesebb, mint amennyi munkaerőt helyettesít. (Jó példa lehet a kombájn, gondolj bele, hogy régen hány ember kellett egy kaszáláshoz és mennyi idő alatt lehetett végezni egységnyi területtel, és most egy jó géppel mennyi idő alatt van meg ugyanez – jó esetben egy sofőrrel.)

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Ez a modell inkább itt Keleten igaz, ahol szegények az emberek és hajlandók kevés pénzért sokat dolgozni. Ez különben a képzetlen nőkre is igaz – rabszolgamunka futószalagnál, pénztárnál stb. Nyugaton amikor a jövedelem elért egy szintet, már nem voltak hajlandóak erre a férfiak és nők . Erre válaszul a kapzsi kapitalisták vendégmunkásokat kezdtek toborozni nemcsak Portugáliából és Spanyolországból, hanem Törökországból, az arab országokból. Ezzel megkezdték felszámolni ezek európai jellegét. A vendégmunkások második és harmadik generációja persze már nem volt erre hajlandó, inkább elkezdtek segélyből élni és szaporodni. Most éppen a keleti EU országokból kezdenek embereket alkalmazni ezekre a munkákra.

Mr. Jones
Olvasó
Mr. Jones

Most eszembe jutott anno a Flashdance bakancsos munkáslánya a hegesztőkötényben.

Reszet Elek
Újságíró

Valaki megmutathatta volna neki hogyan kell, mert igencsak gázul csinálta a filmben.