0 megosztás

Ki vagyok én? Ki vagy te? – 4.

Az egyes típusokon belül is vannak eltérések. Ezek nemcsak a szárnytól/színezettől és az ösztönvariánstól függ, de attól is, ki, milyen „egészségi” szinten áll.

Nézzük meg közelebbről a színezeteket és a variánsokat/altípusokat.

Többször említettem már, hogy ez a rendszer roppant egyszerű és egyben elég bonyolult is. A bonyolultsága az árnyalatokban rejlik. De hisz az egész élet sem fekete-fehér, mégis eligazodunk benne!
Egy-egy karakter önmagában sem kizárólag piros vagy zöld, hanem a színek különböző árnyalatai. Ez attól függ, hol élünk, kik vesznek körül, milyen szokásokat kell elsajátítanunk, mit tanulunk a szüleinktől, tanárainktól. Ezeket a szokásokat is beépítjük a karakterünkbe, de a motivációt nem vesszük át másoktól.

A bonyolultságból adtam ízelítőt, amikor a mozgásokról írtam. Azokról a mozgásokról, mikor negatív vagy pozitív hatásra a karakterek elmozdulnak egy másik karakter felé. (Ezek a rejtélyes vonalak a körben.) Ekkor is a másik karakter jellemzőit fogjuk mutatni és ha megfigyeljük magunkat és embertársainkat, sokat tanulhatunk ezekből is – és ki is aknázhatjuk a lehetőséget, amikor tapasztalhatjuk, hogyan működnek mások.

A szárny vagy színezet azt jelenti, hogy egy karakter a mellette lévő egyik karakter jellemzőit is mutatja. Pl. egy 8as szárnyú 9es időnként indulatosabb, mint várnánk az általában békés Kilencestől. Vagy egy 1es szárnyú 9es rendszeretőbb, „elvágólagosabb”, mint az általában rendetlen Kilences. De egy 9es szárnyú 8as is nyugodtabb, mint ahogy azt egy alapvetően agresszív típustól várnánk.

Az ösztönvariánsok – vagy altípusok – valamivel több magyarázatot igényelnek, mint a szárnyak. Ugyanúgy jellemezhetők és jellemzők, mint az egyes karakterek.
Az alábbiakban kicsit részletezem is.

Minden karakterhez 3-3 ösztönvariáció/altípus tartozik. Az önfenntartó, a szexuális és a szociális ösztön. Az ösztönök ugyanazok minden típusnál, de máshogy nyilvánulnak meg. Ezek a megnyilvánulások a karakterre jellemzőek.
Az alábbiakban aránylag röviden igyekszem összeszedni a jellemzőket. Bővebben Don Richard Riso és Russ Hudson könyveiben lehet olvasni az ösztönvariánsokról.

(Az illusztrációk csak emlékeztetőül, a karakterre és nem feltétlenül az altípusra vonatkoznak!)

Kilences
Önfenntartó:
A kényelemkereső. – Kellemes, könnyed Kilences, aki nem sokat kér az élettől.
Általában nem ambiciózusak, pedig olykor kifejezetten tehetséges emberek. Szorongásaik elől csendes tevékenykedésbe temetkeznek. Ennél az altípusnál figyelhető meg leginkább a Kilencesek tétlensége.
Nem akarják, hogy mások megzavarják békés nyugalmukat, ezért gyakran úgy állnak ellen, hogy nem reagálnak a többi emberre: makacs némaságba burkolózhatnak.

Szex:
Egybeolvadás. – Igyekeznek átvenni párjuk energikus tulajdonságait, ezért gyakran az agresszív típusokhoz húznak. A saját indulataikat is jobban megmutatják és általában szemtelenebbek a másik két variánsnál.
Partnerkapcsolataikban megélik a másikkal való eggyé olvadás érzését. De ha nem jól működő (egészségtelen) Kilencesről van szó, a szexuális Kilencesek depresszióssá válhatnak. Ők nem képesek tökéletesen eggyé olvadni a másikkal, ezért elveszettnek érzik magukat.

Szociális:
Egyetlen boldog család. – Ezeket a Kilenceseket érdekli a legjobban a béketeremtés. Szeretnek kapcsolatba kerülni másokkal, igyekeznek belefolyni abba, ami éppen történik. Ámde ellenállást tanúsítanak, ha túl sok elvárást támasztanak velük szemben.
Eleget tesznek társadalmi köreik elvárásainak, de szoronganak attól, hogy elveszíthetik identitásukat, önállóságukat. Mégis igen nehezen tudnak nemet mondani, ennek ellenére végül mégis gyakran állnak ellen, passzív-agresszív módon.

Nyolcas
Önfenntartó:
A túlélő. – Figyelmüket a gyakorlati dolgokra összpontosítják. Igyekeznek annyi pénzhez és hatalomhoz jutni, hogy önmaguk és szeretteik jólétét biztosítani tudják. A Nyolcasok leginkább otthonülő variánsát alkotják. „Territóriumot” alakítanak ki. Ők hajlanak leginkább a munkamániára.
Az egészségtelen tartományban az önfenntartó Nyolcasok erőszakosakká válhatnak, s pusztító viselkedésüket önmaguk előtt azzal igazolhatják, hogy ők csak „edzeni akarják” a többi embert.

Szex:
Az irányítás kézbevétele. –Amivel törődnek, azzal kapcsolatban szenvedélyesek. Bensőséges kapcsolataikban sem bánnak kesztyűs kézzel. Szeretik a nagy vitákat, kifejezetten élénkítőnek tartják. Szeretnek versengeni – a verseny izgalma miatt. Gyakran nincs türelmük a kellemkedéshez. Hűséget, következetességet és figyelmet követelnek. Mások életének minden vonatkozásáról megvan a véleményük. Emiatt nagyon nehéz velük egyenlőségen alapuló kapcsolatot fenntartani.
A rosszul működő szex Nyolcasok megpróbálhatják teljesen az irányításuk és az uralmuk alá vonni partnerüket. Rendkívül féltékenyek, a másikat birtoktárgyként látják. Akár azzal is megpróbálkoznak, hogy a számukra fontos másik személyt elszigeteljék barátaitól és más kapcsolataitól.

Szociális:
Lendület és bajtársiasság. – Fontosnak tartják a becsületet és a bizalmat. Néha próbára teszik szeretteiket. Keveseket engednek be a belső körükbe, de azokért, akik a próba során hűségesnek és megbízhatónak bizonyultak, bármit megtesznek. Olyan barátokkal veszik körül magukat, akik kiszámíthatóak és akik elfogadják őket olyannak, amilyenek. Sokszor haragtartók.
Az egyébkéntis kissé aszociális Nyolcasoknak ez az altípusa ha rosszul működik, antiszociálissá, magányossá válhat.

Egyes
Önfenntartó:
Önuralom. – Sokat aggódnak fizikai jólétük miatt – anyagi helyzet, egészségi állapot. Gyakran nincsenek megelégedve magukkal, úgy gondolják, hogy nem dolgoznak elég keményen. Megélik minden öröm-igényüket, örömüket, vágynak az örömszerzésre ezután átesnek a ló túloldalára – és ellensúlyozzák a korábbiakat (mert „nem helyes” a „túlzott” öröm, a vágyak megélése). (Végletek. És az ebből fakadó ellentétek feszültté, zárkózottá, stresszessé teszik.)
Az egészségtelen önfenntartó Egyesek a szélsőségek között kezdenek ingadozni: pl. hol szigorúan diétáznak, hol mértéktelenül falánkak. Hol kínosan tiszták és rendszeretők, hol elhanyagoltak és rendetlenek.

Szex:
Közös norma. – Tökéletes kapcsolatra vágynak az ideális partnerrel. Igen magas elvárásokat támasztanak partnerükkel, családjukkal és közeli barátaikkal szemben, és hinni akarják, hogy a kapcsolat másik tagja azonos normák szerint él.
Számukra igen fontos a hűség. („Soha ne hagyj cserben!” „Soha ne csalj meg!”) Előfordulhat, hogy ellenőrzi, hol van és mit csinál a másik. Féltékenyek is lehetnek – „nem helyes megcsalni őt”. A hálószobában mindent elfogadható, de nem beszélünk róla.
A rosszul működő szex Egyesek végletek közt sodródhatnak, de a két véglet valamelyike tartóssá is válhat – szexuális megszállottság, a szexualitás elfojtása.

Szociális:
A keresztes lovag. – Úgy hiszik, hogy társadalmi elvárásokat képviselnek és mások nevében is beszélnek. A képbe a tanítás és a különféle ügyek képviselete mellett a moralizálás (erkölcsi kérdéseket fejteget, erkölcsi prédikációt tart).
Gyakran érdeklődnek a politika, az aktuális ügyek és az újságírás iránt, igen rátermett módon tárják fel a „szennyet” és a visszásságokat, s lépnek fel az igazságtalanság ellen.
A rosszul működők irreális mércét állítanak, és irreális elvárásokat támasztanak önmagukkal, másokkal és általában az egész társadalommal szemben. Könnyen szélsőséges politikai nézetek vagy vallási dogmák híveivé válhatnak. Állandóan fel vannak háborodva az emberiség tökéletlensége miatt.

Hármas
Önfenntartó:
Munkamánia. – Úgy érzik, hogy a biztonság és az állandóság érdekében állandóan dolgozniuk kell. Az ő számukra a pénz, a biztos otthon jelenti a biztonságot. Hatékonyságra törekszenek, hogy maximalizálni tudják a céljaik elérésére – nagyon fontos a számukra! – fordítható energiát. Elég nehezen tudnak lazítani, olykor még a szabadságuk alatt is – ha egyáltalán elmennek – terveiken töprengenek, „házi feladataikat” végzik.

Szex:
A „jó parti”. – Igyekeznek megközelíteni a nemük és kulturális környezetük szabta ideált, s gyakran örömmel segítenek másoknak is abban, hogy vonzóbbá váljanak. Ők úgy csábítanak, hogy igyekeznek felhívni saját kivételes tulajdonságaikra a figyelmet.
Fő ambíciójuk pl. a filmsztárrá, tinédzserbálvánnyá vagy szupermodellé válás.
Ez a típus tudja, hogyan kell magához vonzani a megfelelő partnert, de a kapcsolatok fenntartásához nemigen értenek. Erősen vágynak az intimitásra, ámde Hármasságuk miatt félnek a mély érzelmi kapcsolatoktól.

Szociális:
A státuskereső. – Elismerésre van szükségük, mindig tudniuk kell, hogy jól csinálják, amit csinálnak. Ezt díjak, oklevelek, elismerő vélemények begyűjtésével erősítik meg.
Sokszor hivalkodik is fantasztikus képességeivel, eredményeivel. Kifelé is mutatnia kell nagyszerűségét pl. márkás cuccok viselésével.
Sok olyan embert gyűjtenek maguk köré, akiket a saját előmenetelük szolgálatába állíthatnak. Akár ki is használják őket.

Kettes
Önfenntartó:
Jogos igények. – Elfojtják önfenntartási ösztönüket, miközben mások szükségleteinek kielégítésére összpontosítják figyelmüket. Hajlamosak arra, hogy mások szolgálatában teljesen kimerüljenek, elhanyagolják saját szükségleteiket. Pl. szervez egy bulit, jókat főz, de ő képtelen jót enni és jól érezni magát. Tudattalanul azt várja, hogy a többiek törődjenek önfenntartási szükségleteikkel. Ritkán képesek közvetlen módon segítséget kérni. Az arcukra ülhet a mártíromság. Úgy érzik, mások tartoznak nekik a szolgálataikért. (az én igényeimmel bezzeg senki nem törődik!) Kissé agresszívvé válnak, ha ezen érzéseiket a többiek nem veszik tudomásul. Érzelmi manipulálásához folyamodhatnak, elsősorban a bűntudat felébresztésével.

Szex:
Az intimitás utáni sóvárgás. – Igazi intimitásfüggők. Erős vágyuk, hogy közelebb kerüljenek másokhoz – érzelmileg és fizikailag egyaránt. (Ellentétben a szoc. Kettessel, aki érzelmileg nem akar ennyire szoros kapcsolatot, s ő mindenki barátja akar lenni, míg a szex Kettes egyvalakié szeretne lenni. Általában a „vezért” választja ki – öntudatlanul is. Mindent megtesz a kapcsolat szorosabbá tételéért, pl. ugyanazokat az ételeket, színeket, filmeket, tevékenységeket stb. „szereti”, mint a másik. Nagy csábító. Általában kihívóan öltözködik.

Szociális:
Mindenki barátja. – Kapcsolatokat építenek, élvezik, ha összejövetelek házigazdái lehetnek. Fontos nekik, hogy az emberek szeressék őket. Támogatják azokat, akik mellett tevékenykednek. Általában mások haladását tartják szem előtt, tanácsokkal – spirituális, anyagi, egészségügyi, életviteli – segítik őket. Előfordulhat, hogy szinte üldözik azt, akitől az elismerés és a figyelem legcsekélyebb jelére számíthatnak.
Ha rosszul működnek, sokszor hangoztatják nélkülözhetetlenségüket: „Hol lennél nélkülem?” Rosszindulatúvá is válhatnak. Cselszövők is lehetnek belőlük, hogy a kiszemelt személyt magukhoz kössék, az adósukká tegyék.

Négyes
Önfenntartó:
A szenzualista. –A Négyesek leggyakorlatiasabb, az anyagi világhoz legközelebb álló képviselői. Szeretik az élet jó dolgait, és gyönyörű holmikkal akarják körülvenni magukat. Leginkábbis olyan tárgyakkal szeretnek berendezkedni, amelyeknek nem csak esztétikai értékük, hanem érzelmi töltésük is van. Fontos számukra a megnyugtató környezet, melyet kedvenc tárgyaikkal, hangulatvilágítással, kellemes hőmérséklettel tesznek puha fészekké.

Szex:
Lángolás. – Ők testesítik meg a leginkább az e típusra jellemző romantikusságot, hevességet és a megmentő utáni vágyakozást. Gyakran zűrzavaros és viharos természetűek. Vágyuk tárgya iránt akár egyszerre is érezhetnek heves csodálatot, vágyakozást és gyűlöletet.
Keresik az olyan kapcsolatokat, amelyekben a társban látják önnön hiányosságaik pótlását, majd irigyelni kezdik e tulajdonságok miatt s hibákat kezdenek keresni benne – meg is találják. Az egészségtelen tartományban öntudatlanul is azt az elvet vallják, hogy „ha nekem szenvednem kell, szenvedj te is”.

Szociális:
A kívülálló. – Ők látják magukat a többi embertől leginkább különbözőnek, egészen különlegesnek. Vágynak az emberi kapcsolatokra, a társaságra, az elismerésre, hogy ők valóban egyedülállóak, különlegesek. Ennek ellenére nem mindig tudják, hogyan kell egy társaság részévé válni. Irigylik mások boldogságát, ugyanakkor el is utasítják őket, mondván, hogy durvák és érzéketlenek. Sok szoc. Négyes találja vonzónak az alternatív életmóddal kísérletező csoportokat. Erőteljesen reagálnak minden rájuk vonatkozó állításra, bírálatra.

Hatos
Önfenntartó:
Felelősség. – Kemény munkával, a kölcsönös felelősségtudat kialakításával igyekeznek megteremteni biztonságukat. Noha biztos kapcsolatokat keresnek, általában elég lassan kötnek barátságot: hosszabb időn át figyelik a többi embert, hogy kiderüljön, szavahihetőek-e és valóban „mellettük” állnak-e.
Elég nehezen leplezik, ha szoronganak, vagy ha szükséget szenvednek valamiben. Hajlamosak arra, hogy apróságok miatt nyugtalankodjanak, katasztrófákban gondolkodjanak, és mindig a lehető legrosszabb esetet képzeljék el.

Szex:
Az erő és az összetartozás jelképei. – Sokat dolgoznak hatalmuk, testi erejük és testi vonzerejük fejlesztésén, mivel úgy érzik, ettől fogják nagyobb biztonságban érezni magukat. Bizonytalanságaikat vagy nyílt önérvényesítéssel és a tekintéllyel való szembeszállással igyekeznek leplezni, vagy pedig flörtöléssel és csábítással.
Ők dacolnak leginkább a tekintéllyel. Ők kételkednek leginkább önmagukban és másokban.

Szociális:
Támogatás előidézése. – Úgy kezelik szorongásaikat, hogy barátaiknál és szövetségeseiknél keresnek megnyugtatást és támogatást. Viszonylag idealista gondolkodásúak, élvezik, ha önmaguknál nagyobb dolgok részesei lehetnek – erre egy ügy vagy egy vállalat éppúgy megfelel, mint egy csoport vagy egy mozgalom –, és jelentős áldozatokra is hajlandók hovatartozásuk biztonságának megőrzéséért. Egyrészt félnek a csoport vagy tekintély támogatásának elvesztésétől, másrészt szeretnék is lerázni magukról a korlátozásokat.
Az egészségtelen szinteken vonzódni kezdhetnek a fanatikus nézetekhez, ügyekhez és csoportokhoz.

Hetes
Önfenntartó:
Megkapom, ami az enyém. – Eltökélt, energikus emberek, akiket alapvető szükségleteik kielégítésének vágya hajt. Szeretnek vásárolni, utazgatni, szívesen kényeztetik magukat. Szeretnek minél több információt szerezni az élvezetek lehetséges forrásairól (katalógus, moziműsor, útikönyv, stb.). Érdekli őket, hogy mi mennyibe kerül.
Nem akarnak függeni senkitől, és azt sem akarják, hogy mások függjenek tőlük.
Ha a kevésbé egészséges önfenntartó Hetesek szükségletei nem elégülnek ki elég gyorsan, türelmetlenséget és rémületet érezhetnek. Amikor frusztráltak, követelőzők és nehéz természetűek lehetnek.

Szex:
Az újdonságkedvelő. – Állandóan valami újat, valami szokatlant keresnek. Az életet felfokozott képzeletükön keresztül látják, önmagukat, kapcsolataikat és a valóságot erősen idealizálják. Mágnesként vonzzák azokat az embereket, akiket érdekesnek vagy üdítőnek találnak. Amikor szexuális ösztönük radarja ilyen személyre bukkan, nem haboznak: elbűvölő módon, őszinte érdeklődéssel közelítik meg az illetőt.
A kevésbé egészséges szexuális Hetesek mind érdeklődésükben, mind kapcsolataikban állhatatlanná válhatnak.

Szociális:
Le ne maradjak valamiről. – Gyakran alakítanak ki maguk körül csoportot olyan barátokból és „tanácsadókból”, akik ugyanazon dolgok iránt érdeklődnek és lelkesednek, mint ők. Idealista beállítottságúak, szeretik a társas kapcsolatokat és szívesen állnak ki különféle ügyek mellett, mivel izgalmasnak találják ezeket a tevékenységeket. A kevésbé egészséges szoc. Hetesek ügyelnek arra, hogy tele legyen a naptáruk, de emellett tartalék terveket is készítenek, nehogy ne legyen választási lehetőségük. Általában egyszerre több vasat tartanak a tűzben, de túlságosan szétszórtak ahhoz, hogy bármelyiket is igazán felizzítsák.

Ötös
Önfenntartó:
Elszigetelődés és felhalmozás. – Szükségleteik csökkentésével törekszenek a függetlenné válásra és az elszakadásra. Igen megfontoltak cselekedeteikben – felmérik erőforrásaikat. Ezt azért is teszik, hogy ne legyen nagyon nagy szükségük másokra. Erősen védelmezik az otthonukat és munkaterületüket („Az én házam, az én váram!”). Igazi magányos farkasok, kedvelik az egyedüllétet és általában kerülik a társas kapcsolatokat. Barátságosak és kedvesek is tudnak lenni, de nehezen veszik fel a kapcsolatot másokkal. Jellemző, hogy érzelmileg szárazak és csak igen nehezen képesek kifejezni mások iránti érzéseiket.

Szex:
„Ez az én világom.” – Arra éreznek késztetést, hogy minél mélyebben kapcsolódjanak az emberekhez, bár ez gyakran szorongással jár, ezért hajlamosak arra, hogy egy pillanat alatt visszahúzódjanak. Barátságosabbak és beszédesebbek, mint az Ötösök másik két altípusa. Megdöbbenthetnek másokat azzal, hogy olykor váratlanul eltűnnek, s hosszabb ideig nem is kerülnek elő. Ha beleszeretnek valakibe, egészen szélsőségesen nyitottá válhatnak, és összeolvadhatnak a másikkal. Az ideális társat keresik, az életre szóló párt, akit nem riaszt el a furcsaságuk. Az egészségtelen szinteken az elveszett szeretet iránti vágyakozás és az elutasítás érzése elszigetelődést és önpusztító viselkedést válthat ki. Könnyen a társadalom alján találhatják magukat.

Szociális:
A specialista. – Tudásukon és hozzáértésükön keresztül kerülnek kapcsolatba másokkal és szereznek maguknak helyet a közösségben. Szeretik magukat a „bölcsesség mestereként” látni, és szakértelmük révén igyekeznek nélkülözhetetlenné válni.
Nem szívesen vesztegetik idejüket azokra, akik nem képesek megérteni munkájukat, gondolataikat. Az egészségtelen szinteken álló szoc. Ötösök hajlamosak arra, hogy szélsőséges, provokatív véleményeket hangoztassanak. Gyakran anarchisztikusak és antiszociálisak, kigúnyolják az egész emberiséget, egyszerűen a bolondok hajójának tekintik.

 ♦          ♦          ♦

A karakter egészsége függ a mentális egészségtől is.
Riso és Hudson 9 egészségi szintet különböztet meg, és írja le az egyes szintek tulajdonságait. Más íróktól olvashatjuk a jól működő és rosszul működő kifejezéseket is.
A nem egészséges/rosszul működő emberek azonos karakteren belül egészen eltérő viselkedést mutatnak, mint az egészségesek/jól működők.

A sorozat zárásaként fogok írni a fejlődési utakról, valamint arról, hogyan lehet „kezelni” egyes karaktereket, milyenek a legrosszabb és milyenek a legjobb formájukban. Arról, hogyan lehet segíteni a karakter fejlődését.

Forrás: Don Richard Riso, Russ Hudson: Személyiségtípusok
Don Richard Riso, Russ Hudson: Az Enneagram bölcsessége
Eli Jaxon-Bear: A Személyiség Enneagramja

Post Author: hgyi

A nickem kiejtése helyesen: högyi - merthogy há, mint hö + gyi :o) Nőként határozottan tiltakozom a feminista nővédelem ellen. (Lehet, hogy ha ilyen intenzív férfivédő szervezetek működnének, nem háborognék ennyire, mert nem érint személyesen – de ismerve magam, ez nem biztos.) Ha feminizmusról van szó, öreg nénikének érzem magam, aki ugyan csupán a gyerekére vár az út szélén, de a feministák megragadják és akkor is átviszik a túloldalra, ha ő hevesen tiltakozik ez ellen. Nem értek egyet sem az elvekkel, sem a módszerekkel. Korábban nem gondoltam, hogy beszélgetéseken kívül véleményemet bárhol is kifejtsem, gondolataimat ilyen formában leírjam, de mivel meghívást kaptam ide, hát élek a lehetőséggel.
f Facebook
0 megosztás


3
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
2 Egyéni hozzászólás
1 Válasz hozzászólás
2 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
3 Hozzászólások szerzői
Aurelius Respectushgyiszemcsi Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
szemcsi
Újságíró

Ezt annyiban kiegészíteném, hogy a modern pszichológia szerint 5 tulajdonság van, alaposan kidolgozott kutatási eredmények szerint, ezt a tudományos közvélemény széleskörűen elfogadta:

Openness to experience . nyitottság az újdonságra
Conscientiousness – rendszeretet
Extraversion – kifelé-befelé fordulás
Agreeableness- segítőkészség
Neuroticism – idegesség

Minden ember csupán ebből az 5 jegyből van összegyúrva, ebből több, abból kevesebb, ez adja ki a személyiségét.
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Five_personality_traits

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Az egyes kereszteslovag és az ötös elszigetelődés és felhalmozás jellemző rám.