0 megosztás

Az elnyomott nők hangja

Christine de Pisan Izabella királynő elé járul könyvével

Egy olasz hölgy, bizonyos Lucrezia Marinella könyvet írt az alábbi címmel: “A nők nemessége és kiválósága, valamint a férfiak hibái és bűnei“. Ne szaladjunk a boltba, ha kíváncsiak vagyunk a könyv mondanivalójára, ugyanis 1600-ban adták ki Velencében – a gonosz nőgyűlölő patriarchátus fénykorában. Egy rövid részlet, hogy fogalmat alkothassunk a 400 évvel ezelőtti nemi nézetekről:

“Bámulatos, hogy városaink utcáin a cipész, a hentes vagy a hordár felesége selyemruhában jár és aranyláncokat visel nyakán, gyöngyöket és értékes gyűrűt… És megfigyelhetjük a férjét, amint húst darabol, vagy terhek alatt görnyed mint a szamár, bemocskolva állatvérrel, szegényesen öltözve olyan ruhában, amit zsákanyagból varrtak… De ha valaki jobban belegondol, érthetőnek és indokoltnak fogja ezt találni, hiszen magától értetődik, hogy a hölgynek – még ha nemtelen családba született is – kijár a csillogás az ő természetes kiválósága és méltósága okán, míg a férfinak természetes a dísztelenség, hisz a nő rabszolgájának, teherhordó szamarának született.”

Na igen. Mit is lehetne ehhez hozzátenni? Tipikus feminista mentalitás – nem véletlen, hogy Lucrezia-t afféle ősi nőjogi aktivistaként istenítik feminista körökben. Bennem viszont felmerül a kérdés, hogy miféle “nőjogi aktivistára” van szükség egy olyan társadalomban, ahol a nemek helyzete olyan, ahogy az író felvázolta – és az erről szóló, ezt helyeslő könyvet meg is jelentetik.

Állítólag – ha hinni lehetne a feminitáknak – még ma is borzasztó nőelnyomás van mindenhol… Vajon ma megjelenhetne olyan könyv, amiben azt fejtegetné az író, hogy a férfiaknak jár az ékszer és a csillogás, a nők pedig elégedjenek meg a zsákruhával és azzal, hogy “rabszolgának születtek”? Nevetséges gondolat.

Nehogy azt higgyük, ez valami különös véletlen volt, kis botlás a nőelnyomó gépezetben. Heinrich Cornelius Agrippa német író és asztrológus “Szónoklat a női nem nemességéről és elsőbbségéről” c. könyvét 1529-ben adták ki, és valószínűleg nem nehéz elképzelni, hogy miről szól. Modesta di Pozzo di Forzi a fentebb említett Lucrezia-hoz hasonlóan Velencében élt és alkotott, a nők felsőbbrendűségéről írt könyvét 1593-ban adták közzé – nagy sikerrel. Őket messze megelőzte Christine de Pizan, az első “protofeminista”, aki az 1300-as(!) évek végén kezdte meg munkásságát.

Miért nem fejezték le ezeket a (Agrippa kivételével) nőket? Miért nem darálta be őket a “patriarchátus”, miért adták ki a könyveiket? Hisz nyíltan hirdették a nők felsőbbrendűségét, vagyis szembementek a feministák által a múltba feltételezett nőgyűlölettel. A 14-17. századi “nőellenes patriarchális elnyomás” megengedőbb volt az eltérő véleményekkel szemben, mint modern és felvilágosult korunk szólásszabadsággal és demokráciával vastagon bélelt társadalmai?

Post Author: Deansdale

Külön bemutatkozni nem szokásom a neten, beszél helyettem a véleményem - azt nem rejtem véka alá. Eleget foglalkoztam a feminizmussal ahhoz, hogy véleményt merjek formálni róla. Akkor is, ha ez a polkorrekt széllel való szembevizelést jelent.
f Facebook
0 megosztás


44
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
14 Egyéni hozzászólás
30 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
10 Hozzászólások szerzői
don Fefinhoantagonisztikevicsthe hermitVasgerincrabida Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Alter Ego
Szerkesztő

Döbbenet. Mondhatni szerencse, hogy a pár napja lezajlott parázs vita kierőltette annak a mélyebb áttekintését, hogy egyes történelmi korokban milyen volt a nők társadalmi szerepe. Szerintem lassan körvonalazódik, hogy valójában mennyiben kell igazat adnunk a feministáknak például a középkor “patriarchális nőelnyomását” illetően. És körvonalazódik a történelem hamisítás mértéke is. Köszönet neked az irodalomtörténeti, történeti kutatásért! Olyan dolgok kerülnek szép sorban felszínre, amelyek még engem is mélyen megdöbbentenek… Elismerésem!

the hermit
Olvasó

Off

olvasod az AVFM-et, dean? Állítólag a youtube-on (meg a saját blogján) Femitheist Divine néven futó csajszi öngyilkos lett…

http://thefemitheist.blogspot.hu/2012/04/allow-me-to-introduce-myself.html

ez a blogja, asszem már mutattam

 

Clement
Vendég
Clement

az olasz szerzőn nem vagyok meglepve

Olaszországban bánnak a legrosszabbul a nőkkel, egykori barátom mesélte, hogy ott a lányának az üzletek bejáratánál is bevágnak elé, az utcán olykor lökdösödnek bocsánatkérés nélkül, meg mámmáznak és hasonló. Olaszország az egyetlen európai állam, ahol valóban több odafigyelést érdemelhetnének a nők. Ettől még a könyv elítélendő és jó hogy rámutattál.

hgyi
Szerkesztő

Nekem teljesen más tapasztalataim vannak Olaszországgal kapcsolatban. És a kint élő ismerőseimnek is. De biztosan vannak helyek, ahol ilyen kellemetlen tapasztalatokat lehet szerezni.

rabida
Vendég
rabida

mert mindig mindent elkavarsz;)p

szép estét mindenkinek!

hgyi
Szerkesztő

Persze. Mert pont ééén vagyok az, aki mindent elfelejt… :o)))

rabida
Vendég
rabida

el is felejtettem, hogy én vagyok:)

Jó végre olyan oldalon lenni, ahol értelmes emberek vannak és nem ostoba fröcsögés:)

rabida
Vendég
rabida

köszönöm szépen:) körbe nézek egy kicsit.

Raon
Olvasó

Dean!
Össze kellene szedni egy “szeretetcsomagot kezdőknek”. A legmeggyőzőbb cikkeket, amelyek átláthatóan, egyértelműen összefoglalják, mi a gond a feminizmussal. Ha ez meglenne, könnyebb lenne tájékoztatni az érdeklődőket, csak be kellene szúrni a linkeket. Én most elkezdtem keresgélni, mert emlékeztem jó cikkekre, de tíz perc után feladtam, ehhez túl sok anyag van már itt fenn.
Tudsz segíteni?

Clement
Olvasó
Clement

eltűnt a chat? :O

“A férfi csak egy hordozható pénisz. Tulképp a nő selejtesebb kivitelben azt annyi. A szellemi képességei a nőknek ugyanolyanok. Sőt! 11%-al több agysejtünk van mint nektek. (Czeizel cikkből) Bár igaz többnyire kommunikácijóra használjuk az extrát de hát az is vmi:))))”

a feminácika nick (tökéletes névválasztás) megállapítása. Sírok : DDDDDDD :DDDDD

rabida
Vendég
rabida

szerintem erre a szintre felesleges időt pazarolni…

rabida
Vendég
rabida

http://www.tradicio.org/kvintesszencia/weininger.htm

van benne egy csomó túlzás, illetve nem értek egyet mindennel, de brutális leírás a Nő-ről.

Férfiak számára az az egy probléma, hogy kevertnek tartja a nemeket és nem a fizikai nemi jelleg alapján határozza meg a nőt.

Sok szeretettel ajánlom minden kedves lakónak, ha néhol magára is ismer, az nem a véletlen műve:)

rabida
Vendég
rabida

Ja, a vallások, mivel ezek mind férfi találmányok, nem csodálom, hogy a nőket nem tudják benne hová tenni. Pontosan a fentebb leírtak miatt, csak a két féle nőt ismerik, az anyát (pl. Mária) és a szajhát (Magdolna). Ezek a figurák a különböző kultúrákban különböző neveken szerepelnek. A harmadik nő típusról pedig egyre nagyobb a hallgatás, pedig valójában az a típus a valódi férfi párja…

rabida
Vendég
rabida

erről beszélek… Az, hogy valaki férfi vagy nő, nem kiváltság, hanem állapot.

ma Mo-n, hála a femiknek a nemi erőszakért közel ugyanolyan büntetés jár, mint a gyilkosságért. Miért is hagynák őket élve tanúnak? Lásd Bándy Kata…

gratula, ezt is sikerült elintézni.

és valóban, közeledik a záróra.

 

antagonisztikevics
Olvasó
antagonisztikevics

Lábjegyzetként:

Ugye, valaha az volt az elvárás, hogy egy nő legyen szajha az ágyban, szakácsnő a konyhában, úrinő a társaságban. A feministák elérték, hogy (ha egyáltalán van valamiféle hetero párkapcsolat) a nő szajha lesz a társaságban, szakácsnő az ágyban és úrinő a konyhában.

A szerencsés férfiak az olyannyira emlegetett alaptípusok HELYETT ( szűz, szajha, anya) megtalálják a csupanagybetűs, nagyonvastagonszedett NŐT! Érdekes módon az ilyen nőt sohasem cserélik le másikra, szebbre, fiatalabbra.

Ez a fentebb említett, az indexen is ámokot hentergő HP (feminácika) és hasonszerű barátai és tisztelői meg egyszerűen oly sötétek a matematikához, hogy nem tudják mi az a százalék. Ez a két lábon járó emaszkulátor azt hiszi, hogy az a plusz 11 DARAB agysejtje (ráadásul nem a férfiakhoz, hanem a tyúkhoz képest) az 11 százalék. Pedig kizárólag közterület-higiéniai célból növesztette a koponyájába az evolúció.

rabida
Vendég
rabida

jajj, te még jársz az indexre???? Mazocihista-e vagy?:)))))

jó a lábjegyzet, próbálom elképzelni, hogy hogyan is működik a szakácsnő az ágyban, a többit még valahogy felfogtam:)))

elmagyaráznád? okulásul…

hgyi
Szerkesztő
antagonisztikevics
Olvasó
antagonisztikevics

Ó, nem!

Most képzeld el a reciprokát, a pasi, aki úgy áll hozzá, mintha halászlét keverne a bográcsban. ÖTCENTIS fakanállal…

antagonisztikevics
Olvasó
antagonisztikevics

Időnként betekintek, mert érdekel mennyire gárgyyultak már meg egyes ismert nickek. Egy-egy új nicken (mert a régieket kivágták és meghirdették rám a vadászidényt), időnként írok is pár sort amúgy emlékeztető gyanánt, hogy élnek még páran, akik számára az időszámítás ne 1998-ban, pláne nem 2012-ben kezdődött. És még emlékeznek kellemetlen dolgokra.

 

rabida
Vendég
rabida

én már három éve nem járok, rám és a társaimra akkor volt vadászidény… Polidili. Nem vállaltuk, hogy bemegyünk moderátornak, hát lelőttek. De ez már igen régen volt, akkor bosszantott, ma már csak mosolygok azon a trágyadombon. hgyi tudja a részleteket is, ááááá, mindegy, hagyjuk is:)

the hermit
Olvasó

Már a Wágner is az FB-n nyomul

 

antagonisztikevics
Olvasó
antagonisztikevics

Nem véletlen, a vén rókával csúnyán kiqrtak.

don Fefinho
Újságíró
“Heinrich Cornelius Agrippa német író és asztrológus”

Mit finomkodunk itt kérem, kőkemény okkultista volt a bácsi.