0 megosztás

Barkácsprojekt férfiaknak – Lopjuk a napot 2.

Egyfajta design a sok közül

A legutóbbi hasonló bejegyzésben a sörkollektorról esett szó, most próbáljuk ki a “napsütőt“. Tudom, tudom, nem a legjobbkor jövök elő ezzel, hiszen épp vége az igazi napfény-szezonnak, de hát mit tegyek, magam is csak most kerültem testközelbe egy ilyen szerkezethez.

Már ha szerkezetnek lehet nevezni két kartondobozt, egy üveglapot és egy négyzetméter alufóliát – ugyanis ennyi kell csak ahhoz, hogy megépítsük a saját napenergiával üzemelő sütőnket. Az eredeti nevén “solar cooker” ugyanis nem egy bonyolult dolog: egy helyre tükrözzük a napsütést, ami köszöni szépen, cserébe megfőzi az ebédünket.

Első hallásra talán kamunak tűnhet, pedig nem az. Afrikai éhezőknek (vagyis inkább szomjazóknak) már régóta osztogatják egyes verzióit, amik vízforralásra is alkalmasak, ezért jól lehet velük a szennyezett afrikai vizeket fertőtleníteni. A mi éghajlatunkon is működik – rövid magyar leírás és videó itt található -, sőt, az igazán jól összerakott változatai még akár télen is, a havas udvar közepén. Működési elve olyan, mint a napon felejtett kocsié: a napsugarak bejutnak a szélvédőn, felmelegítik az ülést meg a műszerfalat, de a meleg az üveg miatt már nem tud kiszökni a zárt térből. Ha erre tükrökkel és extra hőszigeteléssel rásegítünk, elérhetünk olyan hőmérsékletet, amin már főzni lehet.

Egy ilyen szerkezettel napfényes időben ingyen készíthetjük el az ebédünket, vacsoránkat; az egyetlen “buktató” az, hogy kb. kétszer annyi ideig tart amíg megfő/megsül az étel. Ez valamelyest a kiviteltől is függ – egy sebtében összedobott alufóliás dobozban másfél óráig is készülhet egy rántotta, de egy tükrökkel felszerelt és precízen a napra irányított dobozzal nem sokkal tart tovább az étek elkészítése, mint mondjuk egy gáztűzhelyen. Persze mindehhez az “égiek jóindulatára” is szükség van – akik ilyesmivel sütnek, általában türelmes emberek: óránként kimennek az udvarba igazítani egy kicsit a dobozon, hogy minél jobban a nap felé nézzen, aztán a többit rábízzák a napsütésre. Ha egy órával tovább tart a főzés, hát egy órával hamarabb teszik ki a dobozt, mint ha a tűzhelyen főznének. Esetleg két órával is hamarabb, hogy számoljanak az átvonuló felhőkkel :)

Annyit érdemes tudni a praktikus részletekről, hogy minél vékonyabb falú és minél sötétebb színű edényben kell betenni a kaját, valamint hogy le kell takarni egy átlátszó fedővel/fóliával (átlátszatlan fedőt ne alkalmazzunk!). Ez elősegíti, hogy az étel melegedjen és ne a doboz, valamint hogy a pára ne üljön ki az üveglapra, ami csökkentené a dobozba beeső napfényt.

Spirituálisabb lelkületűeknek extra bónusz, hogy maga a nap süti meg az ételt, vagyis halmozottan tele lesz fénnyel és energiával – biztosan egészségesebb, mint ha mikrohullámú sütőben készült volna :)

Post Author: Deansdale

Külön bemutatkozni nem szokásom a neten, beszél helyettem a véleményem - azt nem rejtem véka alá. Eleget foglalkoztam a feminizmussal ahhoz, hogy véleményt merjek formálni róla. Akkor is, ha ez a polkorrekt széllel való szembevizelést jelent.
f Facebook
0 megosztás


10
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
6 Egyéni hozzászólás
4 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
5 Hozzászólások szerzői
AndreiEnikőRaonDeansdaleAlter Ego Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Alter Ego
Szerkesztő

Egészségesség: Úgy rémlik, hogy valamilyen Tv műsorban hallottam, hogy nem bölcs dolog bizonyos hőfok alatt főzni-sütni, mert ahelyett, hogy megölné a baktériumokat, inkább szaporítja őket. Biztosan elég meleget ad ez a szerkezet?

Most egy gyors Google kereséssel erre akadtam:
“A baktériumok 40 és 140 C˚ között szaporodnak a leggyorsabban.”
http://www.csaladivilag.hu/cikkek/taplalkozas/hasznos-tippek-a-nyari-etelmergezesek-elkerulesehez/1276/
Szóval megeshet ám, hogy nem elég forráspontra melegíteni a vizet vagy az ételt!

Alter Ego
Szerkesztő

A 140 fokot talán valóban túlzásnak minősíthetjük. Kerestem egy doktori disszertációt a témához.
“A thermophil és thermotolerans baktériumok optimálisan 40-50 C hőmérsékleten szaporodnak.”
(És nyilván valamivel az optimális felett is még egészen jól.)
“A konzervgyártásban azonban a thermophil baktériumok spórái (Clostridiumspp.) közül egyesek képesek az autoklávozást (T=120 C) is túlélni. (…) A baktériumok spóráinak nagy hőtűrőképessége gondot jelenthet a konzervált élelmiszerek sterilezése során, hiszen az endospórát képzőbaktériumok nagyságrendekkel hőellenállóbbak, mint a spórát nem képzők.”
http://www.mtk.nyme.hu/fileadmin/user_upload/phd/2006/Turcsan_J._disszertacio.pdf

Ahogyan olvasom, a hőmérséklet mellett a hőntartás is fontos a csírátlanításhoz. Tehát előfordulhat, hogy alacsonyabb hőfokon (100 fok alatt) így-úgy megfő az étel, de a csírátlanítás tekintetében nem az történik, mint amit várnánk, történetesen megeshet, hogy irtás helyett éppen optimális hőfokon szaporítjuk őket. Én azért megmérném, hogy hány fokon pöszörög az a pörkölt a napon. :)

Sokan nem tudják, de némelyik baktérium meglepően ellenálló. Egyes algák pedig még az atomerőművek primer hűtőkörében is megélnek. :D

Raon
Olvasó

Óriási ötlet, köszi, a következő horgásztúrámon ki is próbálom, ott úgy is nagy áldás, ha az ember meleg ételt tud enni. :)

Enikő
Olvasó
Enikő

Ha főzésre esetleg nem is, de melegítésre biztosan könnyen hordozható, jó eszköz.

Andrei
Olvasó
Andrei

Tényleg horgászathoz, vagy sátrazáshoz tök jó. Bár átlátszó fedőt a legritkább esetben viszek magammal :D
Vajon a műanyag kajásedény lefóliázva kibírja a hőt? Kipróbálom alkalomadtán.
Horgászoknak/túrázóknak még egy használható akció, VARTA lámpák, elempakkok matricákért: http://minu.me/-vartacuccok Mondjuk a sátorcöveket nem a kézi refivel verném le, mint a reklámban, de elég strapabíró cuccok.