Belleville
1 megosztás

Egy feminista világuralom képzelt krónikája (avagy a Védett férfiak)

Robert Merle 1974-ben írt egy szatírát Védett férfiak címen. A regény cselekménye egy akkoriban alternatív jövőnek számító világban játszódik. Az 1980-as évek hidegháborús Amerikájába csöppenünk, ahol a politika teljes mértékben férfiak által uralt játszótér. Szóval kitör egy furcsa vírus, amitől az egész világon a nemzőképes férfiak halomra hullanak, és hirtelen a nők átveszik a hatalmat. Nem történik semmi különös, csak feltöltik  az élet minden terén a korábban férfiak által elfoglalt helyeket.

A férfiak egy részét még és már koruk miatt nem érinti a fertőzés, amíg a nagy többség kasztráltatja magát előbb műtéti úton, majd egy szer segítségével, hogy így életben maradjon. Azonban sokukban a nemzőképesség elvesztése haragot gerjeszt azokkal a férfiakkal szemben, akik megtarthatták férfiasságuk jelképét. Így ők lesznek a túlzó feministák egyik leglelkesebb követői. Mi több, létrehoznak egy szektát, amiben hitet tesznek amellett, hogy a vírus Isten csapása a romlott férfinemre. Magukon megkülönböztető jelzést is hordanak, hogy a közösség látszatát is elkerüljék a gyűlölt nemző férfiakkal. Ugyanis néhány nemzőképes férfi elszigetelten még életben marad.

A regény cselekménye is egy ilyen túlélő, tudós nemzőképes férfi közösségben játszódik, akik a szögesdrótokkal körülvett táborban biztonságban vannak a vírustól, és valamelyest talán kiesnek a nők uralta közvélemény látóköréből. Ugyanakkor ez közel sem mondható el a hatalom szempontjából, hiszen nők és kasztrált férfiak segítségével egy gyógymódon kísérleteznek (amelyben a vezetésnek a hatalom megtartása miatt szélsőségesen feministává vált iránya saját bukását látja, így csak remélhetik a férfiak, hogy valóban fel is kívánja használni, és nem csak a fiók aljára suvasztani azt a női vezetés, arról nem is beszélve, hogy más titkos kísérletek is folynak a táborban).

A nők férfiakkal szembeni viszonya is ezen a keresztmetszeten távolodik el legkisebb mértékben az egészségestől (kívülről csak annyi rémhír szűrődik be, hogy fiatal lányok bandákban öreg aggastyánokat rabolnak el, és fajtalankodnak velük, amelyért a bíróságokon az elrabolt férfiakat ítélik el, mivel nyilvánvalóan az ő viselkedésük miatt érezték feljogosítva magukat a fiatal lányok; valamint az iskolákban a leszboszi szerelem mellett propagálnak). Szóval visszatérve a tábori nőkre: egy részük ugyanúgy ki lesz közösítve, mivel férjnél van (értelmetlenné válik a férfi és nő közötti szerelmen alapuló kapcsolat fogalma ebben a világban, a hatalomból részt kívánó nő számára pedig hátránnyal is jár, ami jól visszajön a főhős, a vírust anno felfedező Martinelli doktor és második felesége Anita folyamatosan leépülő házastársi életének szemléltetésén keresztül), megint másokat kifejezetten bőszít a férfiak társasága, de általánosságban elmondható, hogy kerülnek mindenféle kontaktust, érzelmet, amelyen keresztül bármiféle emberi kapcsolatba kerülhetnének a férfiakkal (még egy mosolyt is). A helyzetre jellemző, hogy a férfiaknak hetente spermát kell adni, de ennek a nők számára megalázó feladatnak az elvégezésére is egy prostituáltat jelölnek ki.

A táborban tengődő férfi tudósok egyetlen kikapcsolódása az a néhány órácska, amit azzal tölthetnek, hogy milicista lányok kíséretében kilovagolnak, bár még ekkor sem tudnak úgy társalogni, hogy ne figyelnék meg őket. Martinelli doktornak az erőt arra, hogy elviselje ezt az embertelenséget (hogy a többség megveti neme miatt, női munkatársai folyamatos szervezkedését, bojkottját, az állandó kémkedést, hogy folyamatosan a politikai vezetésnek, szűkebben, pedig a tábor pszichopata, rendkívül maszkulin női vezetőjének van kitéve) fia adja, akivel a kapcsolata az egyetlen őszinte dolog a tábori életében.

HA ÉRDEKEL A KÖNYV, AMIT >ITT< EL IS OLVASHATSZ, AKKOR EZ A FEJEZET NAGYON NEM AJÁNLOTT.

Változást hoz az, amikor kiderül, hogy a nők sem egységesen állnak az új rezsim mögé, és sokan, akik mérsékelten feministák, ha nem is a korábbi formában, de szeretnék, ha a férfiaknak is kijárna a létbiztonság. A szervezet tagjai a táborba is elérnek, és hamarosan Martinelli doktort is beszervezik: a cél pedig az lesz, hogy a Martinellit fiával és a vakcinával együtt kicsempésszék a táborból. Bár a mű végére a férfiellenes elnökasszonyt (aki párhuzamosan klónozási kísérletekre ad ki parancsot, hogy a férfiakat egyetlen pótolhatatlan szerepétől is megfossza), rájövünk, hogy talán a demográfiai kényszer, vagy már a feminizmus egyik utópiája miatt a család mint fogalom megszűnik.

ZÁRÁSKÉNT

A sorok mögé látunk, akár feministának is nevezhetnénk, ha nőként írta volna, hiszen regényében a nők a férfi társadalomtól tanult viselkedési formákat alkalmazzák (hiszen pillanatok alatt omlik össze a rendszer, így nincs is előttük más séma). Robert Merlét, mint megannyi művében (mondhatnám itt a Mesterségem a halált, ahol bármiféle ködösítés nélkül mutatja be, hogy neveltetése és azt őt ért ingerek hatására hogyan alakul ki egy haláltábor vezetőjében az emberséget teljesen nélkülöző gépiesség amellett, hogy gondos családapa) a hatalom (erőszakos) természetének mozgatói érdeklik. És az, hogy szerinte a feminizmus tökéletesen alkalmas arra, hogy ideológiai alapját képezze egy elnyomó rendszernek, nem az író bűne…

Post Author: Belleville

Belleville
Először is szeretnék mindenkit üdvözölni. Már nem új dolog nekem a blogolás, írás, mivel már évek óta űzöm az ipart. Eredetileg filmművészeti bloggal indítottam. Így valószínűleg itt is többször ebben a témában fogok írni, mivel csak arról akarok értekezni, amit tökéletesen átlátok.
f Facebook
1 megosztás


19
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
14 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
7 Hozzászólások szerzői
Kodohgyiatlagemberdaphnedon Fefinho Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
the hermit
Olvasó

Nem nevezném ezt a könyvet sci-finek, inkább szépirodalomnak, vagy szimplán regénynek.. A sci-fiben (ahogyan a neve is mutatja) a tudomány és technika mindig hangsúlyos.

-bocs a kötözködésért–  :-P

the hermit
Olvasó

off

 

ez ma megríkatott, nem tartozik ide, de a férfihangra talán mégis

http://www.youtube.com/watch?v=Hg12PHed0zc

daphne
Olvasó
daphne

De rég hallottam, nagyon szeretem az egész filmet.

Nem tudom miért pont erről jut eszembe, de nagyon dühít, hogy a feministák legszívesebben megtagadnák az egész európai kultúránkat, csak mert jórészt férfiak csinálták. Hogy semmi értéket nem ismernek a saját dogmáikon kívül.

 

Átlagember
Újságíró

Én olvastam a könyvet, az egyik kedvencem közé tartozott. Nem teljes mértékben értek egyet a cikkben leírtakkal, mert szerintem pont hogy szatíraként kell tekinteni a műre. Nagyon jól kigúnyolja a feminizmust, bemutatja, hogy hová vezetne, ha a a mai feminista mozgalmak elérnék céljukat. Nagyon tanulságos mű, bár rémálmaiban se jöjjön elő még egy mozzanata se.

hgyi
Szerkesztő

Szexmisszió? Hm? :o))))

Átlagember
Újságíró

Viszont erről jut eszembe, hogy lesz egy könyv, ami még nem jelent meg, de voltam olyan kiváltságos helyzetben, hogy olvashattam, ami bár nem erről szól, de szintén keményen visszaköszönnek benne a feminista nők viselkedésmintái. Szerencsére abban pont az ellenkezője van. A könyvben az egyik mellékszereplő egy bosszúálló, a válás során mindent felhasználó hárpia, aki az ezen az oldalon is megtalálható módszerek szinte mindegyikét beveti, hogy kicsinálja volt férjét. Szerencsére a könyv vége már pozitív kicsengést kap. A könyv címe az, hogy “A kód”, várhatóan október közepén fog megjelenni. Akkor majd esetleg írok róla egy ismertetőt, mert szerintem érdemes elolvasni az idejáró férfitársaimnak.

Kodo
Újságíró
Kodo
hgyi
Szerkesztő

Megelőztél. :o))

Kodo
Újságíró
Kodo

Nahát! Pedig mi itt nem az arab viágban vagyumk, hogy beelözzek egy hölgyet :)

hgyi
Szerkesztő
Kodo
Újságíró
Kodo
hgyi
Szerkesztő
Kodo
Újságíró
Kodo