Belleville
3 megosztás

Miért logikátlan, szükségtelen és káros a modern feminizmus

Na egy újabb fordítással kedveskedek nektek. A psychologytoday.com oldalról választottam az írást, azzal a szándékkal, hogy minél több külföldi ‘tudományos’ írás váljon magyar nyelven is elérhetővé itt. A következő cikkben a japán Satoshi Kanazawa biológiai alapú cáfolatát olvashatjuk a modern feminizmussal kapcsolatban. (Why Modern Feminism Is Illogical, Unnecessary, and Evil)

Habár nem Susan Pinker kutatásai nyomán született ez az írásom, de olvasva az ő nagyszerű könyvét (The Sexual Paradoxon: Men, Women, and the Real Gender Gap), azoknak a nézeteimnek megerősítését láttam benne, amelyek szerint a 20. századi modern feminizmus logikátlan, szükségtelen és kártékony.

1) Először is a modern feminizmus logikátlan, mert ahogy Pinker is rávilágít, alaptalan az a [feminista] feltételezés, mely szerint a férfiak és a nők közötti különbségek az egész életen át tartó szocializáció és a patriarchátus eredményeképp jöttek létre, és lényegében azonosak a férfiak és a nők. Megdönthetetlen bizonyítékok vannak rá, hogy a férfiak és a nők természetüknél fogva, alapvetően különböznek. Így bármilyen politikai mozgalom, amely egy olyan téves feltételezésre épül, amely a két nem archetípusát akarja összemosni, szükségszerűen bukásra van ítélve a józan ész által.

2) A modern feminizmus szükségtelen, mivel a teljes létjogosultságát annak a megkérdőjelezhetetlennek tartott feltételezésnek köszönhette, hogy a nők történelmileg mindig rosszabb körülmények között éltek, mint férfi társaik. De a tény, hogy a férfiak és a nők alapvetően különböznek, és különböző dolgokra vágynak, nehézzé teszi annak mérését, hogy melyik nem jár/járt jobban: például önmagában az a tény, hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, még nem bizonyíték arra, hogy a nők rosszabbul élnek – ugyanúgy, ahogy az a tény, hogy a férfiaknak kevesebb pár cipőjük van, sem bizonyíték arra, hogy a férfiak rosszabbul élnek. Azonban csak a siker két biológiai mérőszámából kiindulva (az élettartam és a termékenység) a nők mindig is valamivel jobb helyzetben voltak a férfiaknál. A társadalmaink nagy részében a nők tovább élnek, mint a férfiak, és nagyobb valószínűséggel marad hátra utódjuk: amíg sok férfi a folyamat veszteseként, genetikai utód hátrahagyása nélkül hal meg.

Az sem igaz, hogy a nők a ‘gyengébb nem’. Pinker írásai is dokumentálják, hogy a fiúk mind fizikálisan, mind pszichésen sérülékenyebbek a lányoknál, és gondosabb orvosi és pszichiátriai ellátást igényelnek. A férfiak sokkal többféle megbetegedésnek vannak kitéve életük során, mint a nők. A fiúgyermekeknek és a férfiaknak ez az érzékenysége magyarázza, hogy miért hal meg a nőkhöz viszonyítva több férfi ivarérettség előtt, és miért rövidebb a férfiak élettartama. Mint tudjuk, ez az oka annak, hogy valamivel több fiú születik, mint lány (105:100), mivel később a nemek aránya kiegyenlítődik.

Egy másik tévedés, amin a modern feminizmus alapul, hogy a férfiaknak nagyobb ‘hatalmuk’ van, mint a nőknek. Az emlősök között kimutathatóan a nőstényeknek nagyobb hatalmuk van a hímek felett, mint fordítva, és ez alól az ember sem kivétel. Bár igaz, hogy az emberi társadalmakban elmondható, hogy a férfiak ellenőrzik a pénzvilágot, a politikai életet, és nagyobb presztízzsel bírnak. De ez azért van így, mert ezt kell tenniük, hogy elbűvöljék a nőket. A nők azért nem ellenőrzik ezeket a forrásokat, mert nincs rá szükségük. Mit kontrollálnak ők? A férfit. Ahogy már egy korábbi posztomban említettem, bármelyik okos, vonzó fiatal nőnek akkora hatalma lehet a férfiak felett, mint a világot kormányzó férfiaknak a nők felett.

3) Végül pedig a modern feminizmus kártékony, mivel kétségtelenül boldogtalanná teszi a nőket (és a férfiakat). Az American Economic Journal egyik cikkében Betsey Stevenson és Justin Wolfers (the Wharton School of Business at the University of Pennsylvania munkatársai) kimutatták, hogy az amerikai nők az elmúlt 35 évben – ahogy egyre több pénzt kerestek a férfiakhoz képest – egyre kevésbé boldogok. A nők régen sokkal boldogabbak voltak, mint a férfiak, annak ellenére, hogy kevesebb pénzt kerestek. Most a nők legalább annyit keresnek, ha néha nem többet. Ennek eredményeként a mai nők legalább annyira boldogtalanok, vagy még jobban, mint a férfiak.

A feministák ragaszkodnak hozzá, hogy a nemi szerepek összemosása, és a fizetésbeli különbségek megszűnése nem kiáltható ki egyedüli okául a nők egyre növekvő elégedetlenségének, szerintük ahhoz az egyre gyakoribb válások, és az egyedülálló anya-szerep is hozzájárulnak. Mindenesetre a modern feminizmus bűnösségét a nők boldogtalanná válásában nehéz lenne tagadni, mivel az egész mozgalom a női és férfi természet téves megítélésén alapul. A férfiak nem lettek boldogtalanabbak az elmúlt 35 évben, mivel nem volt ‘MASZKULINIZMUS’, senki sem akarta a férfiaktól, hogy nőként viselkedjenek (bár, ahogy Christina Hoff Sommers rámutatott, a modern feminizmus megindította a háborúját a fiúgyermekek ellen). Bárkinek, aki hatékony ellenszert keres a modern feminizmus ellen, ajánlom Danielle Crittenden 1999-es könyvét: What Our Mothers Didn’t Tell Us: Why Happiness Eludes the Modern Women.

 

Utóirat: köszönöm Charles Duncannak, hogy figyelmembe ajánlotta Stevenson és Wolfers cikkét.

Post Author: Belleville

Belleville
Először is szeretnék mindenkit üdvözölni. Már nem új dolog nekem a blogolás, írás, mivel már évek óta űzöm az ipart. Eredetileg filmművészeti bloggal indítottam. Így valószínűleg itt is többször ebben a témában fogok írni, mivel csak arról akarok értekezni, amit tökéletesen átlátok.
f Facebook
3 megosztás


10
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
5 Válasz hozzászólás
4 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
7 Hozzászólások szerzői
daphneDeansdaleMerlinNN12Art Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Alter Ego
Szerkesztő
Art
Olvasó
Art

Ez jó!

Art
Olvasó
Art

Egyébként idővel meg kéne próbálni rájönni arra, hogy a feminizmus az lett, tehát egy egyszerű (mellék) terméke a társadalomfejlődésnek, vagy csinálták valamiféle  gaz összeesküvő világhatalomra törő erők, hogy a társadalom fejlődését a kívánt irányba tereljék.

Merlin
Olvasó
Merlin

Egyszerű. A feminizmussal is az történt, ami a legtöbb ideológiával. Elérte a céljait, vagy legalábbis egy részét, ezért – hogy ne üresedjen ki – új célokat keresett magának és fennen hangoztatta, hogy nem érte el a céljait (még). A fizetések egyenlősítése akár még jogosnak is nevezhető. De hogy legyen ugyanannyi nő a cégek vezetésében, mint férfi már erősen új cél, mesterkélt.

Szóval szerintem ez lett, de akik manapság feministáknak mondják magukat, ők csinálják. És hogy mi lesz? Szerintem egyre többen lesznek azok, akik már azt mondják, hogy “ez már sok a jóból” és elfordulnak a feminizmustól. Pont úgy, mint a Reding féle javaslat esetében.

Deansdale
Admin

Már rég a nők keresnek többet… Ilyen értelemben tényleg “jogos” lenne az egyenlősítés, bár azt hiszem te nem erre gondoltál.

Én azzal lennék elégedett, ha az állam semmilyen formában nem szólna bele a magáncégek bérpolitikájába, a közszférában meg úgyis minden bértábla nemileg semleges.

NN12
Olvasó
NN12

Ha a végkövetkeztetéssel nem is, de a cikk több pontjával (kb. jó 70%-ával) egyetértek.

daphne
Olvasó
daphne

Az első ponthoz (a gender elmélet ellen), hátha nem volt még: http://www.newscientist.com/article/dn13596-male-monkeys-prefer-boys-toys.html

Ez egy 2008-as cikk (angolul) egy kísérletről, amiben majmoknak raktak ki fiús (labda, autó) és lányos (plüssállat, baba) játékokat. És azt látták, hogy a hím majmok sokkal többször választják a fiús játékokat, mint a lányosakat. Náluk ugye egészen biztosan nincsen szerepe a társadalmi elvárásoknak.

Jó lenne egyébként olyan cikkeket feltenni ide, amik tudományos alapon cáfolják a gender elméletet. Csak sajnos minden angolul van; úgy-ahogy megértem, de lefordítani nem tudom.