0 megosztás

Börtönérvek

A Michingani Egyetem professzornője, Sonja Starr legújabb kutatásai szerint a büntetőperekben az ítélet kiszabásánál a legnagyobb különbségeket az alsónemű tartalma okozza. Ha ez kicsit bonyolutan van megfogalmazva, íme itt van egyszerűbben:

Ugyanazért a bűncselekményért egy férfi átlagosan 63%-kal hosszabb börtönt kap, mint egy nő.

Ha egy gyanús alak egy sötét sarok mögül előugorván bikacsökkel fejbe sújtja az arra sétáló gyanútlan áldozatát, és pénztárcáját magához véve sietősen távozik, akkor ezért a jutalma lehet mondjuk 5 év szabadságvesztés. De ha a tettesről kiderül, hogy nő, akkor legyen az inkább csak 3 év. Végülis…

Végülis micsoda?

Az áldozatnak nem mindegy, hogy mi az elkövető neme? A pénzét ugyanúgy elvitték.

Ez lenne az “egyenjogúság”? Az egyenlő jogok eltérően vonatkoznak a férfiakra és a nőkre?

Na és persze ez lenne az a híres “patriarchális nőelnyomás”? Szegény nőket úgy sanyargatja a gonosz elnyomó férfitársadalom, hogy ugyanazokért a bűnökért kisebb büntetést ad. Irgum-burgum, igazán a kezére csaphatna már valaki ezeknek a patriarcháknak…

Starr további felfedezései a témában: ha el is kapják a női elkövetőt, jelentősen kisebb az esélye, hogy vádat is emelnek ellene; és ha el is ítéli a bíróság, még mindig kétszer nagyobb esélye van a férfiaknál arra, hogy megússza letöltendő börtönbüntetés helyett valamilyen enyhébb megrovással.


És ha már itt tartunk, hadd meséljek Darrell Williams esetéről, akit a napokban engedtek feltételes szabadlábra. Eddig ugyanis börtönben ült szexuális zaklatás miatt – egy party után megvádolta két nő, hogy ráncigálta őket és a ruhájuk alá nyúlt. A helyzet nem volt teljesen egyértelmű, ugyanis a vádlók eleinte nem tudták Williams-t azonosítani, bizonyítékok egyáltalán nem voltak (egyik nőnek sem volt semmiféle sérülése sem a testén, sem a ruházatán), ráadásul a férfi végig tagadta bűnösségét és két hazugságvizsgálós vallatáson is átment (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt) – de ezt a bíróság nem vette figyelembe mint bizonyítékot. Bírósági források szerint az egyik nőnek már volt “múltja” hasonló vádaskodások terén, de az esküdtek ezt sem vehették figyelembe.

Magyarán szólva a bíróság a két nő szavára elítélte a srácot bármiféle bizonyíték híján; sőt, az őt támogató bizonyítékokat nem vették figyelembe. A srác felfüggesztettet kapott és felkerül a szexuális bűnözők listájára. Az ügyész nyilatkozata szerint súlyosabb ítéletet vártak, de ugyanakkor örülnek, hogy Williams felkerül az előbb említett listára. Igazságszolgáltatás?

Post Author: Deansdale

Külön bemutatkozni nem szokásom a neten, beszél helyettem a véleményem - azt nem rejtem véka alá. Eleget foglalkoztam a feminizmussal ahhoz, hogy véleményt merjek formálni róla. Akkor is, ha ez a polkorrekt széllel való szembevizelést jelent.
f Facebook
0 megosztás


6
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
2 Egyéni hozzászólás
4 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
5 Hozzászólások szerzői
VasgerincdaphneBalubacsiborostaAlter Ego Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Alter Ego
Szerkesztő

Sonja Starr kutatásai előtt is ösztönösen, illetve az erősen ráutaló tapasztalataink alapján sejtettük, hogy így működik az “igazság szolgáltatás”. Egyébként egy ilyen statisztikai kutatást a lehető legegyszerűbb elvégezni. Egy szimpla bírósági ítéleteket tartalmazó adatbázis és egy nem túl komplikált számítógépes célprogram elég hozzá.

Kérem, hogy ha valamelyik olvasónk tudja, hogy hol érhető el a magyar bírósági ítélek bármely formátumú adatbázisa, jelezze itt egy kommentben! Köszönet!

Belleville
Újságíró

az tényleg hasznos lenne. Eljuthatnánk oda, hogy tanulmányokat készítsünk ilyen témában.

Balubacsi
Olvasó
Balubacsi

http://www.birosag.hu/engine.aspx?page=anonim

Ezen a linken elérhető egy óriási halom bírósági határozat, anonimizálva. Elég sok szempont szerint szűrhető, de végső soron nem mész vele semmire, mert csak Word formátumban feltöltött ítéletekhez lehet vele jutni, és külön-külön végig kellene olvasni az összeset, hogy kiderüljön, hogy adott nemű elkövető miért mennyit kapott, mert az ítéletek tartalmának semmilyen gyűjtése nem férhető hozzá.

daphne
Olvasó
daphne

Sajnos az elkövető neme sem derül ki belőlük, ugyanis nincs benne név.

Alter Ego
Szerkesztő

Igen, ez a legnagyobb gond. A fájlok Rtf formátumban vannak, azokat még csak-csak fel lehetne automatizáltan dolgozni (bár nehezen), de hiányzik minden nemre vonatkozó adat. Balu azért köszönet érte! Talán valakinek lehet még egyéb ötlete…

Vasgerinc
Újságíró

Milyen érdekes, hogy mondjuk egy emberölés gyanúja esetén általában nem ítélnek el senkit egyértelmű bizonyíték híján, épp tegnap is láttam egy ilyet a TV-ben. Nemi erőszak esetében viszont ez valahogy rendszeres. És persze a feministákban fel sem merül a kérdés, hogy vajon valóban történt-e nemi erőszak, ha egy nő ezt állítja, akkor nekik ennyi elég. Darrell Williams esetében egyértelműen nincs bizonyíték, sőt sokkal inkább az ellenkezőjére van, mégis elítélik…