Belleville
0 megosztás

Felhívás!

Kedves feminista barátaim (mit barátaim, egyenesen bajtársaim)!

Nagy örömömre szolgált, hogy a fácsébúkon meglátogathattam újabb mozgalmatok oldalát, amely arra irányul, hogy a mocskos patriarchátus által veretett, az elnyomást szentesítő érméket, illetve préselt bankjegyeket lecseréljük nőket ábrázoló érmékre, és papírpénzekre. Én is tevékenyen szeretnék részt venni mozgalmatokban! Így szeretnélek megkérni titeket, hogy lépjetek velem kapcsolatban és az általam megadott posta címre juttassátok el a birtokotokban lévő, a most használatos, a patriarchátus jegyében született érméket és bankjegyeket, hogy nálam biztos megőrzésbe kerüljenek a feminista birodalom győzedelmes eljöveteléig.

Köszönettel:

Borosta

Post Author: Belleville

Belleville
Először is szeretnék mindenkit üdvözölni. Már nem új dolog nekem a blogolás, írás, mivel már évek óta űzöm az ipart. Eredetileg filmművészeti bloggal indítottam. Így valószínűleg itt is többször ebben a témában fogok írni, mivel csak arról akarok értekezni, amit tökéletesen átlátok.
f Facebook
0 megosztás


19
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
11 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
8 Hozzászólások szerzői
Balu1stApophisdon FefinhoKodoAlter Ego Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
daphne
Olvasó
daphne

Pénzkvóta. Először arra gondoltam, hogy nem is olyan nagy hülyeség, miért ne lehetne, mondjuk majd a magyar eurón (hehe..) néhány nő is. Aztán végignéztem, kik is vannak most a pénzeinken, és nem igazán jut eszembe hasonló “kaliberű” történelmi személy a nők közül, aki magyar volt, vagy legalább Magyarországért tett valami jelentőset. De javítsatok ki, ha tévedek. Persze lehetnének a pénzen tudósok is, vagy művészek.. akkor sem jobb a helyzet. Végül egy igazán jelentős nőt találtam csak, ez pedig Szűz Mária:)) (“Mária országa”, ugye) De nem hiszem, hogy rá gondoltak.

Nyilván kevesebb nőnek volt lehetősége bármi jelentőset véghezvinni, vagy befolyásolni a történelmet, de akkor meg miért kéne odaerőszakolni a férfiak mellé. Vagy ha mégis van olyan nő a történelemben, akinek helye lenne a magyar pénzen, akkor lehet, hogy nem is volt elnyomás?

Naooo
Olvasó
Naooo

Tormay Cécile. Állítólag leszbikus volt, így a demokratáknak és feministáknak megfelelne. De nem, mégse, a Bujdosó könyvével diszkvalifikálta magát a versenyből. Keressünk tovább.

Alter Ego
Szerkesztő

A Wikipédiában is felmerül a Báthory Erzsébet elleni habsburg koncepciós per erős valószínűsége, de így sajnos mégsem állíthatjuk nemzeti példaként őt… Bár: “Pártfogásába vette a török által kirabolt-fölégetett falvak legyilkolt férfiainak özvegyeit, a megerőszakolt, mindenükből kifosztott lányokat-asszonyokat, nemzetiségükre való megkülönböztetés nélkül.”

Ha tényleg nem találunk alkalmas nőket, akkor az a patriarchális nőelnyomás egyfajta bizonyítékául szolgál majd? :)

De természetesen találhatunk olyan nőket akiknek a portréja joggal szerepelhetne valamelyik pénzünkönt!
Méghozzá szabadságharcosokat! Katonákat is!

De előbb az 1600-as évekből Lorántffy Zsuzsanna, aki amellett, hogy a habsurg ellenes katonai akciók szervezésében vett részt férje oldalán, ráadásul jelentős oktatási, kulturális és vallás reformmal kapcsolatos tevékenységet folytatott. Egyébként az ő birtokán született meg a Tokaji aszú: udvari papja, Sepsy (másképpen: Szepsi) Laczkó Máté, aki a szőlőtermelést irányította, az akkori hadi események miatt a szüretet novemberig késleltette. A szőlők emiatt megtöppedtek, összeaszalódtak, így a borok édesebbek, tüzesebbek lettek.

Szót  kell ejteni az 1800-as évekből Brunszvik Terézről, aki az első magyarországi kisdedóvó létrehozója, az óvodák létrehozását támogató egyesület létrehozója, az első magyar karácsonyfa felállítója, és unokahúgával együtt az első nőnevelő intézet egyik létrehozója. És persze feltétlenül szót kell ejtenünk az unokahúgról is:

Teleki Blanka az 1800-as évek elején Münchenben és Párizsban festészetet, Budán pedig szobrászatot tanult. 1846-ban magyar tanítási nyelvű leánynevelő intézetet nyitott Pesten, a mai Szabadság téren. A szabadságharc alatt, 1848 végén kénytelen volt az intézetet bezárni.  “A márciusi forradalmat Teleki Blanka lelkesen, növendékeinek a Nemzeti dalt is elszavalva üdvözölte. Az Életképekben megjelent cikkével nőtársait a hazaszeretet helyes megélésére és önmérsékletre intette, de 1848 végén intézetét bezárta, és Leövey Klárával együtt követte a kormányt Debrecenbe. Továbbra is kapcsolatban maradt Vasvárival, és pénzzel támogatta az általa toborzott Rákóczi-szabadcsapatot, amelynek zászlóanyai tisztét is vállalta. A szabadságharc leverése után családja szatmári birtokán bujdosókat rejtegetett, tiltott könyveket terjesztett, gyűjtötte a szabadságharc ereklyéit és a nép hangulatáról jelentéseket küldött Párizsba. “Kora egyik legveszedelmesebb lázadójának”  nyilvánították és 1853-ban a haditörvényszék 10 évi várfogságra ítélte; az ítéletet is az Újépületben hirdették ki. Teleki Blanka Brünnben, Olmützben és végül Kufsteinben raboskodott. Miután 1857. május 11-én amnesztiával szabadult a kufsteini börtönből, többé nem tért haza; Ausztriában, majd Franciaországban élt, húgánál. Ekkor a menekültek ügyét karolta fel. Párizsban érte a halál. A montparnasse-i temetőben nyugszik. 2008-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából egy elképzelés szerint tervezték ugyan földi maradványai hazahozatalát és a martonvásári Brunszvik-kriptában való újratemetését, de ez az elképzelés (egyelőre?) mégsem realizálódott.

És akkor jöjjenek a szabadságharcos katonák, akiket ugyan nőként nyilván nem akartak a csatatér közelébe engedni, de ők csellel mégis szabadságharcosok lettek:

Lebstück Mária 1830-ban született, honvéd főhadnagy. A forradalom alatt Lebstück Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. Honvédtisztként az 1848-as márciusi és októberi bécsi forradalomban a jogászcsapatban küzdött. A bécsi forradalom leverése után 1848 novemberében a honvédsereghez csatlakozott, sok más csata mellett részt vett a branyiszkói és a kápolnai összecsapásban, és ott volt Buda visszavételénél is. A kápolnai csatában megsebesült, hősiességéért hadnaggyá léptették elő. Később főhadnagy lett a Miklós-huszároknál. (Többit lásd a wikipédiában) Alakját 1942-ben Huszka Jenő és Szilágyi László örökítette meg Mária főhadnagy című operettjében.

Bányai Júlia 1824-ben született az erdélyi Vízaknán. Tanulmányai befejeztével feleségül ment Sárossy Gyula ügyvédhez, akinek 1848-ban bekövetkezett halála után műlovarnőként dolgozott a bécsi cirkuszban. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörése után férje nevén, férfiruhában jelentkezett a honvédseregbe. Az erdélyi harcokban kitűnt bátorságával és közlegényből a 27. honvédzászlóalj főhadnagya, majd századosa lett. Harcolt Gyulafehérvárnál, Zsibón, Dévánál és Kolozsvárnál fedezte a magyar sereg visszavonulását is. Nemcsak a fegyveres harcokban vett részt, hanem – francia nyelvtudása révén – az osztrák és az orosz hadseregnél gyakran kémkedett is, táncosnő szerepében. Bem tábornok katonai kitüntetéssel jutalmazta hírszerző tevékenységét. A szabadságharc leverése után Törökországba emigrált, ahol Bem tábornok kapitánnyá léptette elő.

Alter Ego
Szerkesztő

No de, fent említett nők feminista szempontból biztosan mégsem tekinthetők jó példaképnek. Elvégre nem voltak leszbikusok, nem voltak férfigyűlölők, egyszerűen nők voltak, akik ha tenni akartak valamit, akkor azt tették is, anélkül, hogy szükségét érezték volna, hogy háborút hirdessenek a férfiak ellen. Akadt jobb dolguk is a nemi ellentétek szításánál, így aztán jutott idejük a társadalmat szolgálni és valódi példává válni.

Mégis azt hiszem, hogy kár keresgélnünk a múltban, itt vannak nekünk a modern idők női! Harcos, lázadó feministáink, akik “társadalom jobbító tevékenységükkel” nem csak egy nyomorult pénzérmét érdemelnének, hanem egyenesen azt, hogy aranyba öntsék a nevüket. Ők azok, akik veretesen példázzák nemzetünk 21. századi feminista ihletettségű felemelkedését. Szép ívű életpályájukkal, közösségi és családi életükkel felmutatják a modern nő minden erényét. Igazságszeretetük, őszinteségük, jóságuk méltóvá teszi őket arra, hogy az egész nemzet eszményképei legyenek! Igaz példaként szolgálhatnak mindenki számára!

Kerüljön hát pénzérmére Lovas Nagy Anna és Antoni Rita portréja!
“Időt és pénzt nem kímélve” el is készítettem ezeknek az érméknek a tervét. A portrék megragadják azt a nemes pillanatot, amikor előterjesztik a lázadó nők kiáltványát. Íme:

 

don Fefinho
Újságíró

WÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁHHH :D :D :D
hülye állat! de rohadt jó lett… :D

Balu1st
Olvasó
Balu1st

De hülye vagy! Idetalál valami MNB-s, aztán tényleg nézegetheted Antoni Ritát valamelyik érmén. Kell neked ez a vizuális környezetszennyezés? :-)

Kodo
Újságíró
Kodo

Az nem baj, hogy ez a nök tárgyiasítása lenne?
Mi lesz ha jön az infláció? A nök elértéktelenedése, lebecsülése?
:)

Nem jók az eddigi javaslatok.
Nézzük csak meg ezt a dumát az oldalukon:

“Mindenkit Üdvözlünk! „Minden sikeres férfi mögött áll egy nő” – tartja a mondás. A magyar forint bankjegyeken azonban nem I. Mátyás neje, vagy Széchenyi István felesége látható, hanem a sikeres férfiak.”

Tehát a nök közül se a megbecsülésre érdemes sikereseket, hanem inkább a férjeiket kellene a pénzekre tenni?

Alter Ego
Szerkesztő

don Fefinho
Újságíró

Szerelmes vagyok! Férjezett már? :D

Alter Ego
Szerkesztő

Ki? Kiss Jennifer vagy Antoni Rita? :D
Az egyik nem is létezik, a másik meg jobb lenne, ha nem is létezne. ;)

don Fefinho
Újságíró

Természetesen a Ritára gondoltam, ez nyilvánvaló! :D Nem is értem hogy lehet kérdés… :P

Apophis
Újságíró

Jellemzö, hogy a hülye feministàk csak annyit fognak fel a történelemböl, hogy egyesek milyen sikeresek, és a nöket mindebböl kirekesztik. Mindig csak az egyéni érvényesülést làtjàk, a kötelességtudat, az àldozatvàllalàs és a lemondàs szàmukra nem létezik.

don Fefinho
Újságíró

Persze, mindig csak a kimeneti oldalt nézik, azt oda nekik de azonnal;
a bemeneti oldalt, vagyis a rászánt időt és munkát kerülik, mint ördög a tömjénfüstöt.

Saját kenyeret a nőnek! Dögöljön meg az összes rohadt elnyomó hímsoviniszta szántóvető és pék!