Alter Ego
3 megosztás

Nem épít halálcsillagot az USA

Obi-Wan Obama és a halálcsillag

Az egyesült államok kormánya egy petícióra válaszolva hivatalosan kijelentette, hogy gazdasági és morális okok miatt nem kíván a csillagok háborúja című filmben láthatóhoz hasonló űrharcászati objektumot, azaz “halálcsillagot” építeni.

A finoman szólva is képtelennek nevezhető felvetés azért kívánt hivatalos választ, mivel azt a Fehér Ház internetes oldalán keresztül, egy petíció formájában juttatták el a kormányzathoz. Közvetlenül a kérvény alatt a válasz is olvasható. A Fehér Ház petíciós oldalát “We the people” címmel azért hozták létre 2011-ben, hogy azon keresztül az amerikaiak bármilyen témában  korszerű, online elektronikus aláírásgyűjtést kezdeményezhessenek. A törvények értelmében pedig a legalább 25 ezer aláírással támogatott petíciókkal a kormányzatnak hivatalosan kell foglalkoznia.

A Jhon D.  amerikai állampolgár által megfogalmazott petíció arra kérte a kormányt, hogy 2016-ra biztosítson megfelelő erőforrásokat egy halálcsillag jellegű űrplatform és fegyverrendszer megépítésének megkezdéséhez. A kezdeményezés indoklása a beruházás munkahely teremtő jellegére, az űr felfedezésének elősegítésére, és  az amerikai nemzet védelmének megerősítésére hivatkozott. A felvetés népszerűvé vált a közösségi oldalakon, így megfelelő kampánnyal rendelkezett ahhoz, hogy rövid idő alatt közel 35 ezer támogatót toborozzon.

A kormányzat hivatalos válaszát Paul Shawcross, a Fehér Ház tudományos és űrkutatással kapcsolatos költségvetését koordináló hivatalának vezetője fogalmazta meg nem nélkülözve a humort sem. Már a válasz címe is utal a Star Wars film egyik jelenetére, amikor Obi-Wan Kenobi a jedik pszichológiai trükkjével téríti el az őket igazoltató birodalmi katonákat: “Ez nem az a petíció válasz, amit önök keresnek”. A javaslat elvetését egyébként kellően indokolta Paul Shawcross, hivatkozva többek között az “előzetes kalkulációk szerint” várhatóan 850,000,000,000,000,000 dolláros költségre, továbbá arra, hogy a kormányzat nem támogatja más bolygók felrobbantását. Mellékesen – újfent a Star Wars film történetére célozva – hozzátette, hogy nem tartaná praktikusnak egy olyan űrobjektum költséges megépítését az adófizetők pénzéből, amelyet egyetlen egyszemélyes űrhajóval is fel lehet robbantani. Szót ejtett arról is, hogy a futballpálya méretű Nemzetközi Űrállomás is kellő hátteret nyújt az űrkutatók számára. Egyúttal megragadta az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet a legújabb űrkutatási eredményekre; a Hubble űrteleszkóp fejlesztéseire, a nap kutatásának fejleményeire, új csillagrendszerek és bolygók felfedezésére és a várhatóan ebben az évtizedben megvalósuló, emberi résztvevős hold expedícióra. Zárszóként megjegyezte: Lényegében a jövőben élünk. Élvezzük ezt!

Bár hivatalosan meg nem erősített értesüléseim szerint Darth Warren nem vette jó néven a halálcsillaggal kapcsolatos kedvezőtlen fordulatot és emiatt bosszút esküdött Obi-Wan Obama ellen, ennek ellenére úgy hiszem, hogy valóban bizakodással tekinthetünk galaxisunk jövőjére. Az erő velünk van!

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.
f Facebook
3 megosztás


1
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
1 Egyéni hozzászólás
0 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
1 Hozzászólások szerzői
Don Qujon Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Don Qujon
Újságíró

Mi ez a pangás, emberek? Spóroltok a billentyűzettel? :-)