0 megosztás
Címkék: ,

Meteor Челябинск fölött

Nyilván mindenki tudja már, hogy Oroszország fölött nemrég szétesett egy meteor a levegőben. Mivel a csillagászat is érdekel hobbiszinten, belenéztem 1-2 cikkbe a dologgal kapcsolatban. Az ügy kissé kísértetiesen emlékeztetett Tunguszkára – de erről később.

A mostani meteor az index cikke szerint

…nagyjából tizenöt méter átmérőjű lehetett és 64 ezer kilométer/órás sebességgel hatolt a Föld légkörébe. A számítások szerint 19-24 kilométer magasan hullhatott darabjaira, hatalmas robbanás kíséretében. A robbanás ereje 300-500 kilotonnás atomtöltet erejének felel meg.

Emlékeztetőként: a Hiroshima-i atombomba (a “kisfiú“) 16 kilotonnás volt.

15 méter átmérőjű? Hiszen az csak egy nagyobbacska szikla, gondolnánk. Ahhoz képest elég nagy pusztítást végzett. Itt van először is egy általánosabb jellegű videó, amin számomra a “legviccesebb” jelenet az volt, amikor valamelyik orosz barátunk békés autózgatása közben egyszercsak a derült égből majdnem pont szembe száguld valami, ami első ránézésre lehetne az apokalipszis valamelyik lovasa is :) A második videó kicsit specifikusabb, azt mutatja, hogyan élték meg a helyi emberek a robbanást és a lökéshullámot.

Az igazán félelmetes az egészben, hogy ha az a 15 méter átmérőjű meteor csak pár méterrel nagyobb, azok az emberek most mind halottak.

Hogy mire képes egy durvább meteor, azt jól illusztrálja a Tunguszka-i eset – ez szintén Oroszország fölött történt, 1908. június 30-án -, aminek wikijéből idéznék pár sort:

A robbanás helyszínén legelő állatokat hamuvá égette, 30 kilométeres körzetben minden fát gyökerestül kitépett, és a 65 kilométerre lévő Vanavara település házainak ajtajait, ablakait betörte. Vanavara település közelében 80 km sugarú körben letarolta a tajgát, a helyszíntől 500 kilométerrel távolabb közlekedő transzszibériai vasútvonal utazóközönsége is szokatlanul világos fénycsóvára lett figyelmes, ugyanakkor erős rengést is érzékelt. A robbanás energiáját 10–20 megatonna TNT robbanási energiájával egyenértékűre becsülik.

A lökéshullám az embereket mintegy 60 kilométeres távolságig ledöntötte a lábukról, 500 kilométerről még félelmetesen hangosnak írták le. Meteorológiai obszervatóriumok az egész Földön észlelték.

Az angol wiki szerint a robbanás megközelítőleg 80 millió fát döntött ki 2150 km2-en.

Nem tudom mennyire lehet ezt egyáltalán elképzelni, hogy valami Záhonynál leesik, ami Miskolcon betöri az ablakokat és leveri az embereket a lábukról, de még Hegyeshalomnál is látni és hallani a jelenséget.

Post Author: Deansdale

Külön bemutatkozni nem szokásom a neten, beszél helyettem a véleményem - azt nem rejtem véka alá. Eleget foglalkoztam a feminizmussal ahhoz, hogy véleményt merjek formálni róla. Akkor is, ha ez a polkorrekt széllel való szembevizelést jelent.
f Facebook
0 megosztás


18
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
3 Egyéni hozzászólás
15 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
8 Hozzászólások szerzői
Reina NicolasaHS1kgyInaaraAnimebj Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Naooo
Olvasó
Naooo

Tunguzka:

Meteorit / üstökös / fekete lyuk / UFO / atombomba

Tegyék meg tétjeiket.

don Fefinho
Újságíró

Tunguzkánál (ha jól olvastam egy régebbi könyvben) olyan roppant érdekes jelenség állt fenn, hogy a robbanás epicentrumában a fatörzsek – bár az ágak leégtek róluk – szinte érintetlenül maradtak és meredtek tovább az égbe, csak a központtól távolodva dőltek ki egyre nagyobb mértékben. Vagyis feltehetően a ‘dolog’ ott is a levegőben robbant fel, tényleges ütközés nélkül.

Cseljabinszk (pontosan melyik?) környékén amúgy van valami nukleáris létesítmény is.

Animebj
Olvasó
Animebj

Ez az eset is bizonyítja, hogy mennyire esendő az emberi faj, elég, ha tíz-húsz százalékkal sűrűbb, a légköri súrlódásnak jobban ellenálló anyagból (pl: vasból) állt volna az az égi betolakodó, és kész a katasztrófa, amely valamely mértékben akár még ránk is hatással lett volna.

Amúgy találtam egy furcsa összeesküvés-elméletet arról, hogy valójában a tudomány üzent ezzel, méghozzá a Vatikánnak; ugyanis pontosan azután csapott villám a miniállamban lévő Szent Péter-bazilikába, miután XVI. Benedek pápa lemondott, majd pár napra rá jött az orosz meteorit-robbanás, és Galileo Galilei, a középkori katolikus inkvizíció által üldözött XVI. századi olasz csillagász születésnapjának 449. évfordulója. Persze ezt én inkább igazán furcsa véletleneknek értelmezem.

 

Inaara
Olvasó
Inaara

Elnézést, ha butaságot kérdezek, de ugye jól értem, hogy az állva maradt fák fölött kellett, hogy a robbanás bekövetkezzen? Az ezekre a fákra ható erő a kisebb nyomott felület miatt viszonylag kicsi volt, távolabb pedig a fák oldalról kapták a nyomást, s mivel nagyobb volt a felület,  kidőltek.

don Fefinho
Újságíró

Pontosan!

kgy
Olvasó
kgy

Épp csak erre jártam, benézni volt időm. Ha már offtopik, szólnék srácok, hogy felül folyamatosan az álomlány-tréning reklámozza magát az oldalatokon. Nem tudom, mennyire örültök neki.

http://kepfeltoltes.hu/130223/_lomn__tr_ning_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Egy kis ízelítő.

http://www.noititkok.com/belso_tulajdonsagok_melyek_magneskent_hatnak_a_ferfiakra.html

http://www.noititkok.com/kulonleges_vagy.html

http://www.noititkok.com/tul_rendes_nok_kontra_nemtorodom_nok.html

http://www.noititkok.com/ellenallhatatlan_noi_tulajdonsagok.html

HS1
Olvasó
HS1

.
Olvasó

Nem értem.

“Álomnő vagy lábtörlő akarsz lenni?”

De hát a gonosz férfiaknak a lábtörlő az álomnő!