Férfihang.hu
0 megosztás

Ugye tudod, mikor van az Apák Napja?

Az Apák Napja minden év június harmadik vasárnapja. Az apaságot és a szülői szerepet ünnepeljük ezen a napon. Világi ünnepnap, mely az USA-ban hivatalos ünnep, és csakúgy, mint Magyarországon, és sok más országban június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apaságot, a szülői szerepet köszöntik e napon, és emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre, de ünnepelt lehet minden apa-figuraként tisztelt férfi, nagybácsi, mostohaapa, férfiismerős. A szokások szerint a családok együtt ünnepelnek és ajándékot adnak az apáknak. Idén az Apák Napját június 16-án ünnepeltük.

Az Apák Napját a Spokana (Washington, USA) városában működő Fiatalok Keresztény Egyesületében (YMCA) Sonora Smart Dodd nevű hölgy alapította meg és először 1910. június 19-én, a spokanai keresztény egyesületben tartották meg. Sonora apja, William Jackson Smart, az amerikai polgárháború veteránja volt és hat gyermeket nevelt egyedül. Amikor Sonora hallott az 1909-ben indult Anyák Napjáról, javasolta, hogy az apák tiszteletére legyen Apák Napja is. Az Apák Napja ünneplésére édesapja születésnapját, június 5-ét javasolta, azonban lelkipásztora, akit elképzelése megvalósításához segítségül hívott, a rendelkezésére álló időt nem tartotta elegendőnek egy megfelelő prédikáció megírásához, ezért az Apák Napja június 3. vasárnapjára lett meghirdetve.

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
0 megosztás


32
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
7 Egyéni hozzászólás
25 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
14 Hozzászólások szerzői
hgyiAurelius RespectusAnimebjNaoooSuum cuique Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
daphne
Olvasó
daphne

Nálunk egyelőre nem szokás apák napját ünnepelni, bár pont most olvastam valahol, hogy az ovijukban készítenek ajándékot apák napjára is a gyerekek. Mit szólnának vajon az apák hasonló ünnepléshez, műsorhoz, köszöntéshez, mint amit az anyáknak szerveznek oviban, iskolában, tévében?

Alter Ego
Szerkesztő

Én például ezt olvastam:

“Ja, meg mondjuk magyarországon tanuljanak meg az apák először apaként viselkedni, majd utána hőbörögjenek, hogy miért nincsen apák napja: minden második ismerősöm havi egyszer látogatja a gyerekét, és akkor sokat mondok, mindemellett pedig gyerektartást (sípszó) fizetni.” – DIVÁNY – Apák Napa? Az meg mi?http://divany.hu/poronty/2013/06/16/apak_napja_az_meg_mi/

A sértő sztereotípiák helyett egy kicsivel több felhajtást azért még biztosan el tudnának viselni az apák.

El tudunk képzelni Anyák Napjára egy hasonló cikket bármely internetes oldalon?

 

Bazinga
Újságíró

Kizárt. Ha ilyen megjelenne, másnap véres szemű, habzó szájú feministák tüntetnének a Perlament előtt, hogy tiltsák be a hímsoviniszta,nőgyűlölő aljas oldalt.

.
Olvasó

Mert persze a mai nők tökéletes anyák!

Hiszen tökéletes anya az, aki kitépeti magából a magzatát.

Hiszen tökéletes anya az, aki “mindent megadok neki” – jelszóval csak épp általában három fontos dolgot nem ad meg a gyerekének: apa (elmarja magától, elhagyja vagy eleve nincs is, csak biológiai apja a gyereknek), anya (mert a karrier miatt nem ér rá a gyerekét nevelni) és testvér (hisz ha lenne testvére, akkor nem tudna annyi felesleges szirszart venni a kis bálványnak).

És ráadásul még későn is szüli a gyerekét a csodálatos mai anya, nehogy legyen hozzá türelme, esetleg nehogy tudjon rá számítani felnőtt korában mint tanácsadó és mint nagymama!

No és persze csodálatos anyák a mai nők, hiszen véletlen se kényeztetik el egyetlen kis gyermeküket, hogy aztán később vagy egy egoista bunkó, vagy lelki sérült legyen, miután kikerül a világba és szembesül azzal, hogy nagyon nem ő a világ közepe és nem kap meg mindent, mint ahogy anyucitól megkapott.

Tényleg tökéletes anyák a mai nők!

(Akinek nem inge, ne vegye magára! A későn szülés, csak egy gyerek vállalása stb. nem feltétlen jelent rossz anyaságot, én is pl. sokáig egyke voltam, a szüleim pedig elváltak, több későn szülés is volt a családban, mégse cserélném le az édesanyámat vagy a nagymamáimat senki máséra! A karrierista férfigyűlölő nőkre célozgattam!)

Toplak Zoltán
Újságíró
.
Olvasó
Toplak Zoltán
Újságíró

Thanks! Várom. :-)

.
Olvasó
Suum cuique
Újságíró

Mi lehet olyan titkos? :P

Naooo
Olvasó
Naooo

Most már engem is kezd érdekelni.

 

Toplak Zoltán
Újságíró

Öööö, semmi, semmi….  ;-)

Toplak Zoltán
Újságíró

:-) Szavaid hűsítő kéz érintése a lázas homlokon…. Kösz. ;-)

Kodo
Újságíró
Kodo

Milyen sokszor hallani felróva és zokon venni, hogy a férfiak hajlamosak megfeledkezni az ünnepekről.
Ehhez képest mit gondoljak arról, hogy egyes nők nemhogy megfeledkeznek, hanem szándékosan még csak tudomást se hajlandók venni a férfiak ünnepeiről?

Bazinga
Újságíró

Pár női vélemény az apák napjáról, férfiak napjáról:

Nem értem miért fáj ez minden férfinak…
Irigyek vagytok, hogy a 365 napból egyik a nőkről szól, másik az anyákról?!
Hihetetlen milyen hisztit levág némely férfi 2 sz.ros nap miatt!!!!!!

(anyák napja,nőnap)Ez ilyen parasztvakítás.
Hogy a nők azt érezzék, fontosak. Semmi nem lesz jobb ettől. Ugyanúgy megverik, megerőszakolják, megölik őket.
Egy csokor virág meg egy doboz bonbon sz@rt sem ér.

Apák napja? Még mit nem? Na, nehogy már! Hogyisne! Még ezt is? Nekik? Mindent? És nekünk? Csak ez az egy nap? Ugyan már! Férfiak napja? Sohaaaa!

Mennyi túlérzékeny “férfi”.
Lehet, hogy a férfiak napján virágot kéne osztogatni a Blahán…
De én csak azoknak adok akik rózsaszín pólóban lesznek! Kirekesztő vagyok.

Miert van az h az ev tobbi napjan “macsok” a ferfiak es csak a nok es anyak napjan hisztiznek?Olyankor megvaltozik valami bennuk?

Ismét bebizonyosodott, hogy milyen egy hisztis népség a férfiaké! :)
Egész nap, mindenhol, ahol csak lehet rinyáltok, hogy miért nincs férfinap/apák napja.
Képzeljétek csak, van mindkettő!
Apák napja június 3. vasárnapja, a nemzetközi férfinap pedig november 19.

Ha meg belehaltok egy szál virágba, vagy egy mondatba (én speciel az utóbbinak örülök jobban, mert utálom a virágokat), akkor meg vessetek magatokra! ;)

mert az év többi 354 napja a férfiak napja, tekintve, hogy patriarchiális társadalomban élünk

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-kerdesek__644470-miert-van-nok-napja-ha-ferfiak-napja-nincs

http://www.gyakorikerdesek.hu/unnepek__egyeb-kerdesek__2743526-miert-van-az-hogy-van-nok-napja-meg-anyak-napja-de-ferfiak-napja-meg-apak-na

Maestro
Szerkesztő

Továbbá: “Ezzel kompenzálják a férfiak magasabb fizetését, elhelyezkedési esélyeit.”
Az fel sem merül a hozzászólóban, hogy a magasabb fizetést és jobb elhelyezkedési esélyeket nem a patriarchátus osztogatja a nemi szerv meglétének jutalmául, hanem igazi szakmát kell tanulni büfészak helyett, meg keményen dolgozni, és ezekért járnak a fent említett ‘férfikiváltságok’.

Bazinga
Újságíró

Az a durva, hogy régebben írtam párszor a gyakorira, de töröltek,mert “másokat sértő” megjegyzést írtam. Azt merészeltem megkérdezni (és kétségbevonni), hogy tényleg minden 5. nőt vernek otthon? Csak mert-és akkor legelőször egy könnyen emészthető érvet írtam-én nem látom az utcán azt az 1 millió megvert nőt.

Ehhez képest az ilyen női vélemények a moderátorok szerint még a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába tartoznak. Hmm..

és ezekért járnak a fent említett ‘férfikiváltságok’

Pont itt az oldalon olvastam, hogy tulajdonképpen a nők előtt semmilyen akadály nincs, hogy otthon elmélyedjenek a számítástechnikában vagy a műszaki dolgokban. Ugyanannyi lehetőségük van erre, mint a férfiaknak,mivel minden adott hozzá. Az ilyen szakmában dolgozó férfiak meg egyenesen megvesznének pár női dolgozóért. Náluk még sem annyira divat ilyen szakokra menni. Ennek is megvannak az evolúciós-biológiai okai. Pl. a nőket nem vonzzák az olyan témák,amikben nincs érzelem. Minél több az érzelmi része,annál több nő tanulja. Még az olyan “száraz” területen, mint a jog is megfigyelhető az olyan specializálódás, hogy a nők élnek halnak a családjogért.

Maestro
Szerkesztő

Mindig ugyanoda lyukadunk ki: az eredmény és a siker nekik is kellene, de inkább kvótával, ha lehet… A ‘geek’ gyerek végigszámítógépezi a kamaszkorát, a lányok buliznak és röhögnek rajta – aztán mikor 22 évesen milliós fizetésért dolgozik, akkor persze megy a nyígás, hogy a férfiaknak jutnak a jó állások.

the hermit
Olvasó

http://divany.hu/poronty/2013/06/16/apak_napja_az_meg_mi/

 

Nesztek apák napja index módra. Azért a kommentek azt jelzik, valami létjogosultsága mégiscsak van ennek a weblapnak.

Bocs Alter, csak most láttam, hogy már linkelted

Tibi
Olvasó

Az első komment megér egy misét, egy bizonyos Budweisertől:
“szánalmas ahogy a hölgyek általánosítanak, ha apákról van szó.
én apaként egyedül neveltem fel a fiamat és igen, némely nők is (síp) fizetni gyerektartást. ettől még nem gondolom, hogy az anyák napjához előbb tanuljanak meg anyaként viselkedni. az hogy nektek sikerült egy seggfejnek gyereket szülnötök, nem ezt jelenti, hogy mindenki az, csak ti nyúltatok mellé. leginkább pont titeket minősít.
a “gyerek” tudja, hogy melyik sört szeretem, nekem ma jó napom lesz, együtt sörözünk :)”
– Ennyi. Pont.

Toplak Zoltán
Újságíró

Tetszett tibi22 kommentje. A lakóhelyemen, Kőszegen aláírásgyűjtésbe kezdtem, hogy valóban meg legyen tartva az Apák Napja a városban. Közösségi és családi ünnepre gondolok, amikor pl. a Fő téren (tök szép) össze jönnénk, játszanánk, dalolnánk, ismerkednénk, és az apaságon keresztül általában a Családot és a családi szerepeket, a meghittséget, örömöt ünnepelnénk. Én személyesen Kőszegen túl nem gondolkozom, biztos, hogy nekem ennél többre időm, energiám nincs. Ha elég aláírás gyűlik össze, az Önkormányzatot is megkeresem (keressük), de nem pénzért, hanem elvi támogatásért. Pl. adjanak ki egy nyilatkozatot az intézmények felé, hogy támogatják (de nem írják elő kötelezően) az ünnep megtartását. iskolákban ciki, de biztos megoldható azért, mivel Apák Napján már nyári szünet van. A Fő téri ünneplés még nagy kérdés nekem, nem vagyok (még) tapasztalt rendezvényszervező, de talán akadna az ismerőseim köt, aki segítene. Legalább egyről tudom, hogy több alkalmat megszervezett már. Sőt, kettőről is.

Tudok aláírásgyűjtő ívet és bevezető, informáló lapot küldeni, aki kéri, és a lakóhelyén szintén nekiállna szervezni az ünnepet. (Hogy valóban meg legyen tartva.) Inkább ötletadónak szánnám, messze át lehet írni, és akár teljesen újat is szerkeszteni.

eposzegy@gmail.com

 

Szombathely állítólag csatlakozott az ünnephez. Az arborétumba ingyen lehetett bemenni idén, Apák Napján.

;-)

Animebj
Olvasó
Animebj

Legyen teljes egyenlőség; szüntessük meg a nők napját, az anyák napját és a Valentin-napot (utóbbi is gy.k. ugyanúgy a nőkről szól), és mindenki döntse el, hogy mikor ad kedvesének valamit. Ne a piac döntse el, hogy mikor kell-kéne “szeretni” a másikat, hanem maguk a párok, vagy a családok.

daphne
Olvasó
daphne

Szerintem nincs baj az ünnepekkel. Vagy akkor ne legyen Karácsony se meg nemzeti ünnepek se? Nem kell ilyen patikamérlegen kimért egyenlőség. Na jó, a nőnap meg a Valentin nap felőlem mehet a kukába, és legyen rendesen megünnepelt apák napja.

hgyi
Szerkesztő

Szerintem az a jó, hogy az ünnepek egy része nem “kötelező”. Részben egyetértek Anime-vel – hadd döntse el mindenki, hogy szeretne-e anyák/apák napját, nő/férfinapot, névnapot, születésnapot ünnepelni.
Én pl. megutáltam a sok nyálas, szentimentális versikétől az anyák napját. Nem mondom, hogy elküldöm a sunyiba a gyerekeket, ha megköszöntenek, de nem is nyígok, ha nem.  Úgy vagyok vele, hogy miért várjam el, hogy ünnepeljék az anyaságomat, mivel én akartam anya lenni, senki sem kényszerített, nem áldoztam fel semmit.
A nőnappal sohasem tudtam mit kezdeni. Gyerekkoromban nem ismertem az eredetét és nem értettem, hogy miért kell ünnepelni azt, amiről nem is tehetek. Jóideje társult ehhez, hogy az eredete miatt sem szeretem.
A névnap mára már elvesztette jelentőségét – ráadásul csak a keresztény kultúrában volt értelme. Régen sem a nevet ünnepelték, hanem a szentet, akinek a nevét kapta az illető. A születésnap ünneplése nem régi keletű. Nálunk a családi összejövetel lehetőségét jelenti manapság. Régen, amikor még egy kupacban volt az egész család, és a gyerekek még gyerekek voltat, akkor jó móka volt. :o)
A Valentin-őrületet kifejezetten utálom. A mi családunkban senki sem ünnepli.
Ugyanígy a halloweent sem tartom a mi ünnepünknek. Nálunk nincs értelme, de aki akarja, az ünnepelje. Nálunk ugye mindenszentek és halottak napja van. De én ezeket sem ünneplem. A halottaimat az év bármely napjain fel tudom idézni, tudok rájuk gondolni. Ők már úgysem látják a virágokat és a mécseseket.
A karácsonyt szeretem, de nem Jézus és a keresztény körítés miatt. Szeretem az ajándékozást és ez az az ünnep, amikor olyan hangulatosan – színekkel, fényekkel, illatokkal – lehet összejönni, ajándékozni bárkinek.
A húsvét számomra nem jelent semmit. Sonka nélkül jól elvagyok, a főtt tojást ki nem állhatom. Vidéken még jó lehetett a népi hagyományok miatt. (Ezek az ünnepek szerintem régen is azért voltak olyan fontosak, mert az emberek kiszakadhattak a mindennapok fáradalmai közül, mókázhattak, pihenhettek egy kicsit, jókat ettek, jókat ittak, együtt voltak, megmutathatták a csinos ruháikat.)
A nemzeti ünnepekkel úgy vagyok, hogy ha van, hát van. Valamikor biztosan fontos volt és jelentéssel is bírt. (Persze manapság a mindenkori politika használja fel ezeket a napokat az aktuális önfényezésre és az ünnepnek semmi köze az eredeti ünnephez.)

daphne
Olvasó
daphne

“Ezek az ünnepek szerintem régen is azért voltak olyan fontosak, mert az emberek kiszakadhattak a mindennapok fáradalmai közül, mókázhattak, pihenhettek egy kicsit, jókat ettek, jókat ittak, együtt voltak, megmutathatták a csinos ruháikat.”

És ez ma már nem érvényes?

hgyi
Szerkesztő

Hát ma már szinte bármikor mókázhatunk, bulizhatunk, pihenhetünk. Nem kell ürügy (ünnep) ahhoz, hogy mindezeket megtehessük.

daphne
Olvasó
daphne

Azért nincs mindenkinek lehetősége bármikor szórakozni, pihenni. Ha így gondolkodunk, akkor például a nyaralás is felesleges. Én szeretem, hogy  nem egyformák a napok, mindig van mit várni, készülni rá, és az ünnepek alkalmat adnak arra is, hogy összejöjjön as tágabb család vagy baráti kör. Máskor is össze lehet gyűlni, de ha valamit bármikor lehet, akkor sokszor addig halasztgatjuk, amíg nem jön össze. Ráadásul a gyerekeken is azt látom, hogy nagyon örülnek minden ünnepnek, akár őket ünnepeljük, akár ők készülnek valamivel.

hgyi
Szerkesztő

Jajnemonddmár, hogy nincs lehetősége mindenkinek bármikor szórakozni! A munka törvénykönyve előírja a havi kötelező szabadnapokat is.
Dolgozó nagyszüléink nemigen tudták mi az a szabadság.
A parasztemberek sem ismerték a “szabadságra menni” fogalmat.

Igen. az ünnepek alkalmat adnak arra, hogy összejöjjön egy nagyobb társaság. De épp azt mondom, hogy itt nem az ünnep a lényeg, hanem az összejövés.
És azt is említettem, hogy amikor a gyerekek még gyerekek voltak, más volt az ünneplés. De mivel a gyerekek már nem gyerekek és mindenkinek megvan a maga külön élete, mindegy, mikor tudunk összejönni, csak sikerüljön összehozni.
Azért is írtam, hogy a karácsony az egyetlen olyan ünnep. amelynek számomra van valami különleges hangulata a fényei, a színei, a jellegzetes illatai miatt.

És persze, ezért írtam, hogy hadd döntse el mindenki, mi ünnep a számára és mi nem.

daphne
Olvasó
daphne

Igen, és mindenki alkalmazottként dolgozik tisztességes munkahelyeken, ahol precízen betartják a törvényt :P

Ne legyen kötelező, bár elég fura egy közösségben, akár családban úgy ünnepelni valamit, hogy a fele nem ünnepli. Mindegy, ezen nyilván nem lehet kényszerrel változtatni, és ne is akarjon senki ilyet.

Animebj
Olvasó
Animebj

A nemzeti ünnepek se többek, mint csapnivaló tűzijáték és sanyarú kényszerűségek; a magyar már rég nem képes bizalommal, együttérzéssel fordulni honfitársa felé, ebben pedig igen súlyos felelősség terheli a mindenkori politikai elitet, amely nem ideológiai ellenfélnek, hanem a nemzetre veszedelmes ellenségnek festette-festi le a másikat, ezzel pedig annak híveit is megbélyegzi. Csak akkor lehet majd komolyan venni az állami ünnepeket, ha végre minden befolyásos politikai erő tisztázza magába és kompromisszumot köt azok tartalmáról, mintsem külön-külön ünnepli a főváros egyik és másik felében, tökéletes látleletet adva a megosztottságnak.

Ami pedig a karácsonyt illeti; nem vagyok hülye antikapitalista, de ahogy Amerika eltorzította ezt a keresztény ünnepet, azért már nem sajnálnám, hogy megszüntetnék. Hiába is állítanak a városok terén a betlehemi szoborcsoportokat (legalábbis mifelénk, mert ugye a PC-s Nyugaton sértené az utca közepén imádkozó muszlimokat), hiába is van éjféli mise, ha mindenkit a vásárlási láz hajt, mintha az év maradék 363 napjában tiltott lenne ajándékozni.

daphne
Olvasó
daphne

Ezen nem úgy lehetne változtatni, ha csakazértis megünnepelnénk a nemzeti ünnepeket, politikusoktól, aktuális kormányzattól függetlenül?

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

A nők napja megszüntetése szerintem is jogos lenne, csak mert nő valaki azért nem kell ünnepelni. A Valentin nap sem kell, ez egy mesterséges amerikából átvett üzleti fogás. Az anyák napjához viszont ragaszkodnák, azért egy normális anya sok szeretetet és segítséget ad a gyerekének, a rossz anyák persze nem érdemelnek semmit.

daphne
Olvasó
daphne

A nők napján nem a nőket ünneplik azért, mert nők (eredetileg), hanem a nőmozgalmat. A Valentin napot eredeti formájában nem bánnám, ha csak annyi lenne a szokás, hogy az emberek üdvözlőlapokat küldözgetnek minden szerettüknek, családtagoknak is, névtelenül. De hát nálunk ez másképp alakult.