Vasgerinc
0 megosztás

UFO-észlelések

Az utóbbi időben többnyire felkavaró antifeminista hangvételű cikkek születtek itt, lazításképpen foglalkozzunk egy kicsit a Földön kívüli élettel.
Ezt a cikket az “Ahol az élet ki tud alakulni…” című korábbi cikkem folytatásának szánom, melyben szó esett arról, hogy az UFO-észlelések akkor szaporodtak meg, amikor elterjedtek a különböző sci-fi művek, ahogy az elérhető sebességekről is szó esett.

UFO-észlelések

Első UFO-észlelésekként már az ókori eseteket is szokás említeni, de azok inkább a mítoszok és vallások kategóriájába esnek, ahogy a középkoriak is. Az észlelések azonban a XX. század második felében szaporodtak meg igazán. Előző cikkemben ennek fő okaként a sci-fi műfaj terjedését jelöltem meg, de volt egy másik fontos tényezője ennek, hiszen a sci-fi művek önmagukban nem okoztak volna látható jelenségeket. Ez a tényező pedig a hidegháború volt, amikor rengeteg új fejlesztés jelent meg a légi hadviselésben, tesztrepülésekkel, próbagyakorlatokkal, és igazából ez indokolja az illetékesek titkolózását is.

Volt például tömeges észlelés, amelyről utóbb kiderült, hogy egyszerű éjszakai repülési gyakorlat volt, és a gyakorlatozást előíró dokumentumban rögzített útvonalat fedte az észlelések helye.
Máskor téves radarjelek okoztak kavarodást, illetve főként az, hogy az amerikai hadseregből újságírókhoz eljutott ennek híre. A hírek hallatán persze rögtön rengetegen látni véltek UFO-kat.
Nem régen pedig a CIA volt kénytelen elismerni az 51-es körzet létezését, de ez is az UFO legendák ellen szól.

Igazából ezekkel nincs új a Nap alatt, de azért azt mutatja, hogy bármilyen furcsa égi tüneményre van logikus magyarázat, csak nem ez az első és legerősebb gondolata az embereknek (főleg azoknak, akik akarnak UFO-kat látni).

Testen kívüli élmények (földönkívüli emberrablások)

A rablásos földönkívüli élményekre is van magyarázat, mégpedig az alvási bénulás. Ez egy egyébként nem ritka jelenség az embereknél, én is gyakran átéltem. Ilyenkor az történik, hogy vagy közvetlen elalvás után, vagy ébredés előtt a tudatunk félig, vagy egészen már magára talál, de az izmainkat működtető terület még nem indult be az agyban. Elég rémisztő ezt átélni, de ami a földönkívüli élményekkel kapcsolatos, az az, amikor csak félig ébred fel a tudatunk is. Ilyenkor hajlamos az ember testen kívüli élményeket megélni, és bármi képzelgést valósként átélni. Ez valójában csak néhány másodpercig, vagy percig tart, de óráknak éljük meg, ahogy álmainkat is. Ilyen tapasztalatom is volt, csak épp nem raboltak el földönkívüliek, hanem olyan zajokat (főként az ajtónk nyitását, zárását) hallottam, amelyek valójában nem léteztek.

 Elérhető sebesség

Egyik reggel hallottam a rádióban, hogy a Naprendszert elsőként elhagyó Voyager-1 űrszondáról furcsa hangjeleket fogtak, amiből sokan azonnal földönkívüliek jelenlétére következtettek. Persze a szakemberek gyorsan felfedték a hangok keletkezésének okát, de épp a Voyager szolgálhat tanulságul abban a tekintetben, hogy mennyire valószínűtlen a földönkívüliek jelenléte Naprendszerünkben. Ugyanis az 1977-ben útjára indított Voyager-1 nem rég hagyta el a Naprendszert, vagyis azóta nem sikerült olyan eszközt indítanunk, amely annyival gyorsabb lett volna a Voyagernél, hogy megelőzze (vagy akár megközelítse).
Igazából nem tudom, hogy mennyit fejlődtünk ez idő alatt sebességben, de az látszik, hogy jelentőset nem. Mivel a XX. század közepén nagyon gyors fejlődést értünk el a sebesség terén, majd ez a fejlődés ennyire lelassult az utóbbi évtizedekben, én arra következtetek, hogy közelítünk az ember számára elérhető legnagyobb sebességhez. Persze történhet egy olyan horderejű felfedezés, ami egy nagy lépést jelenthet a sebesség növelésében, de nem nagyon hiszek ebben – annak ismeretében, hogy a szárazföldi sebesség hajszolásában sem sikerült ez igazán. Elég megnézni, hogy az utóbbi közel 50 évben alig több mint 20%-kal sikerült növelnünk a szárazföldi sebességcsúcsot, vagy hogy a hivatalos repülőgéppel elért sebességcsúcs még 1976-ból származik.
Ezeket figyelembe véve nagyon valószínűtlennek tartom, hogy a bármilyen távoli jövőben jelentősen tudnánk növelni az emberek szállítására alkalmas eszközök sebességét, hiszen jelentős sebességrekordokat is igazából csak akkor értünk el, ha megváltozott a közeg. A szárazföldi rekordokat a levegőben tudjuk felülmúlni, a repülési rekordokat az űrben, ahol közel nulla a közegellenállás.

Mindent összefoglalva tehát nem ingott meg a hitem abban, hogy az emberiség történelmében még nem találkozott idegen civilizációval, sőt a fent leírt események csak megerősítenek ebben, de természetesen várom az észrevételeket ezzel kapcsolatban.

Post Author: Vasgerinc

Vasgerinc
Első olvasásra a nickemből egy nagyképű nyakas ember képe ugrik be sokak számára, pedig egyszerűen csak nickválasztás közben környezeti behatásra választottam ezt az egyébként ritkán, elsősorban építőiparban használt kifejezést. Alapvetően nem rég foglalkoztat a feminizmus, azonban ahogy megismertem egyre jobban éreztem szükségét, hogy tegyek ellene, amennyi tőlem telik.
f Facebook
0 megosztás


50
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
10 Egyéni hozzászólás
40 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
12 Hozzászólások szerzői
don Fefinhohgyibalin1Ezésezgizined Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
exRooster
Olvasó
exRooster
“Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.”
― Arthur C. Clarke
edie
Olvasó
edie

Szvsz ha lesz ionhajtómű, kémiai hajtómű helyett, akkor nukleáris energiaforrás, lézeres távhajtás meg hasonlók segítségével egy klasszissal gyorsabb hajók lehetnek, ha lesz fúziós reaktor, két klasszissal gyorsabbak.

http://en.wikipedia.org/wiki/Spacecraft_propulsion

Illetve szvsz az űr valójában egy súrlódásmentes óceán, és ha nincsenek is extra dimenziók, akkor is lehet gyorsabban haladni egyfajta csővezeték építésével.

http://en.wikipedia.org/wiki/Superfluid_vacuum_theory

Jampi One
Újságíró

A légi hadviselés különböző eszközeinek környékén szerintem jó helyen keresgélsz, amikor az UFO jelenségek okairól gondolkodsz.. Már a második világháború idején elég furcsa repülőeszközöket terveztek a német hadiiparban, és nem nehéz kis képzelőerővel elgondolni, hogy mi mindent nem kötnek a világ orrára manapság sem a nagyhatalmak. Van is egy olyan nagyvárosi legenda, hogy a náci repülőcsészealjak már ezekben a régi időkben eljutottak a holdra. A náci ufok legendájával indít az Iron Sky című sci-fi vígjáték is. Ami egyébként nem nélkülözi a társadalomkritikát sem az USA-val szemben. (Nyilván nem amcsi film.) Az első öt percben feltűnő “YES SHE CAN” zászlóktól a miniszterelnök-nő nácik által ihletett választási beszédéig. Néhány igazán látványos űr jelentet is sikerült csinálniuk annak ellenére is, hogy egy kis költségvetésű, B kategóriás film. Akit esetleg érdekel (magyar szinkron nélkül) az a Youtubon is megtalálja pár részre szétvagdalva. Ez az első fele: http://www.youtube.com/watch?v=pM9A6hCfMYA

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Érdekes téma, régen engem is érdekelt. Mondjuk itt tényleg a távolságok és a sebeség jelenti a problémát. A jelenlegi fizikai ismeretek szerint nem lehet olyan járművet építeni ami alkalmas a gyors csillagközi utazásra. Azért reménykedek benne, hátha sikerül valahogy ezt megoldani és egyszer csillagközi földi flották fogják bejárni a csillagokat.

Naooo
Olvasó
Naooo

“Ez a tényező pedig a hidegháború volt, amikor rengeteg új fejlesztés jelent meg a légi hadviselésben”

Ja, amiket a náciaktól lopkodtak össze.

“vagyis azóta nem sikerült olyan eszközt indítanunk, amely annyival gyorsabb lett volna a Voyagernél, hogy megelőzze (vagy akár megközelítse) azt a Naprendszer határáig.”

Hát igen, eddig tartottak a náciak találmányai, osztán már nincsenek náciak, hogy új dolgokat találjanak ki.

“Mindent összefoglalva tehát nem ingott meg a hitem abban, hogy az emberiség történelmében még nem találkozott idegen civilizációval”

“És lőn, a mikor menének és menvén beszélgetének, ímé egy tüzes szekér tüzes lovakkal elválasztá őket egymástól. És felméne Illés a szélvészben az égbe.”

“Akkor bizonyosat kívánék tudni a negyedik állat felől, a mely különbözék mindamazoktól, és rendkivül rettenetes vala; vasfogai és érczkörmei valának, falt és zúzott, és a maradékot lábaival összetaposta.”
“A tíz szarv felől is, a melyek a fején valának, és a felől, a mely utóbb növekedék és három esék ki előle; és ennek a szarvnak szemei valának és nagyokat szóló szája; termete is nagyobb a társaiénál.”
“Látám, hogy ez a szarv hadakozék a szentek ellen, és legyőzé őket.”

Jampi One
Újságíró

Ha már a bibliánál tartunk, akkor Dániel próféta könyve mellett ne hagyjuk ki Ezékiel próféta könyvét sem:

A harmincadik évben, a negyedik hónap ötödikén, amikor én a fogságban élő nép között voltam a Kebár folyó mellett, megnyílt az ég, és isteni látomásokat láttam.  A hónap ötödikén, Jójákin király fogságba vitelének ötödik évében,  szólt az ÚR igéje Ezékiel paphoz, Búzi fiához, a káldeusok országában, a Kebár folyó mellett, és megragadta őt ott az ÚR. Láttam, hogy forgószél jött észak felől, nagy felhővel és egymást érő villámlással, körülötte fényözönnel. A közepéből, a villámok közül mintha ezüstös csillogás tündöklött volna. Négy élőlény alakja volt ott. Ilyennek látszottak: emberhez hasonló alakjuk volt,  de mindegyiknek négy arca, és mindegyiknek négy szárnya volt. Lábaik egyenes lábak voltak, de lábfejük olyan volt, mint a borjúláb. Ragyogóak voltak, mint a fénylő réz. Szárnyuk alatt négyfelől emberi kezek voltak. Mind a négynek voltak arcai és szárnyai. Szárnyaik összeértek, egyiké a másikéhoz. Nem kellett megfordulniuk, amikor jártak, mindegyik előre nézve tudott menni. Ilyen volt az arcuk: volt emberarcuk, de volt oroszlánarca is mind a négynek jobbról, bikaarca is volt mind a négynek balról, és volt sasarca is mind a négynek.  Ilyen volt az arcuk. Felső szárnyaik ki voltak terjesztve, ez a két szárny összeért, egyiké a másikéval, kettő pedig eltakarta a testüket. Mindegyik előre nézve tudott menni. Ahova a lélek akart menni, oda mentek, nem kellett megfordulniuk, amikor jártak. Ilyenek voltak az élőlények: külsejük olyan volt, mint az izzó parázs, és az élőlények közt, mintha égő fáklyák lobogtak volna. Tűz ragyogott, és a tűzből villámok cikáztak.  Az élőlények járása-kelése olyannak látszott, mint a villámlás. Amikor néztem az élőlényeket, megpillantottam egy-egy kereket a földön az élőlények mellett, mind a négy előtt. A kerekek úgy voltak elkészítve, hogy ragyogó drágaköveknek látszottak, és mind a négy egyforma volt. Úgy készültek, hogy mindegyik kerék közepében egy másik kerék látszott. Amikor jártak, négy irányban tudtak menni; nem kellett megfordulniuk, amikor jártak. A kerék abroncsai magasak és félelmetesek voltak, és mind a négy abroncs körös-körül tele volt szemekkel. Amikor az élőlények jártak, a kerekek is jártak mellettük; és amikor az élőlények fölemelkedtek a földről, a kerekek is fölemelkedtek. Ahová a lélek akart menni, oda mentek; ahová a lélek akarta. És a kerekek is fölemelkedtek velük, mert az élőlények lelke irányította a kerekeket. Ha azok jártak, ezek is jártak, ha azok megálltak, ezek is megálltak; és ha fölemelkedtek a földről, fölemelkedtek a kerekek is, mert az élőlények lelke irányította a kerekeket. Az élőlények feje fölött valami boltozat volt, amely félelmesen csillogott, mint a jég, és ki volt feszítve a fejük fölött.  A boltozat alatt ki voltak terjesztve szárnyaik, egyiké a másiké felé. Mindegyiknek volt másik két szárnya is. Ezekkel eltakarták a testüket elöl is, hátul is. Amikor jártak, olyannak hallottam szárnyaik zúgását, amilyen a nagy vizek zúgása, mint a Mindenható hangja. Hangjuk zúgása olyan volt, mint egy tábor morajlása. Amikor megálltak, leeresztették szárnyaikat.  És egy hang hallatszott a fejük fölött levő boltozatról amikor megálltak, és leeresztették szárnyaikat. A fejük fölött levő boltozaton fölül egy zafírfényű trónus alakja látszott, a trónus alakja fölött pedig emberhez hasonló alak látszott.  Ezüstösen csillogónak láttam: derekától fölfelé úgy látszott, mintha tűz fogná körül, derekától lefelé pedig úgy láttam, mintha fényözön venné körül.  A körülötte levő fényözön olyannak látszott, mint a szivárvány, amely a felhőkön szokott lenni esős napon. Ilyen volt az ÚR dicsőségének a látványa. Amikor megláttam, arcra borultam, és hallottam, hogy valaki megszólal.

Inaara
Olvasó
Inaara

Könnyen lehet, hogy van élet a Földön kívül. Végül is, elég furcsa lenne, ha a hatalmas világegyetemben csak ezen a Föld-nek nevezett kis bolygón alakult volna ki élet.

Vasgerinc, a képen látható repülőgép a rekorder Blackbird?

exRooster
Olvasó
exRooster

Bár nem nekem szólt a kérdés, de azért válaszolnék. A képen egy TR-1 van, a U-2 modernizált változata.

Inaara
Olvasó
Inaara

Köszönöm!  :)

Egyáltalán nem értek műszaki dolgokhoz, de a repülés szeretetével pici lányként megfertőződtem. Az amerikai gépeket nem ismerem, az orosz Szuhojok és MiG-ek viszont elvarázsolnak. :)

 

Ukrin
Olvasó
Ukrin

Érvelésed hasonlatos ahhoz, mikor a 19. században azt vizionálták, hogy a 20. század legfőbb problémája a lovak ürülékének semlegesítése lesz.

Ukrin
Olvasó
Ukrin

A fejlődés nem folyamatos, hanem időnként ugrásszerű. A történelem során sokszor volt stagnálás és visszafejlődés is.

Inaara
Olvasó
Inaara

Vasgerinc, lehozom ide:

“a korábbi fejlettségi csúcsnak gondolt szakaszok inkább társadalmilag voltak megalapozottak” 

Mivel a fejlődés mindig emberekről és a környezetükről szól, úgy vélem, a fejlődés nem lehet másmilyen, csak  “társadalmilag megalapozott”.

“…a vallás. Az utóbbi évtizedekben ilyen jellegű korlátok nem voltak”

“Ilyen” jellegűek nem, de voltak mások. Korlátok mindig mindenhol voltak, vannak és lesznek; ha eleve elutasítjuk mindazt, amit mai tudásunk alapján nem tudunk megmagyarázni, az  korlát. Ha valamiről úgy gondoljuk, hogy nem kutatható, vagy azt, hogy nincs, az korlát. Minden korban más korlátra rezonálunk: az egyik korlátot úgy hívják, hogy vallás, a másikat úgy, hogy szegénység, a harmadikat úgy, hogy tabu, a negyediket úgy, hogy kishitűség, az ötödiket úgy, hogy a mindenhatóság, a mindentudás hamis illúziója, tudományos gőg, a következőt úgy, hogy ellenérdekelt csoportok….stb. stb.

Ez a világ mozgatórugója, a “tenni akarás” és az “akadályok”. Fizikai szinten a tenni akarás az energia, a korlát pedig mindaz, ami az energiaáramlást akadályozza: mintázatok, információk, stb.

Az emberek szeretik a szabályokat, a korlátokat, mert kényelmes; igaz, a világ megismerését akadályozza. Lásd pl. katonaság. Több férfitől hallottam, hogy felszabadító volt sorkatonának lenni, mert semmin nem kellett gondolkodni. Lehet, hogy paradoxonnak tűnik, de ez is egyfajta szabadság. Mint ahogy  a hajléktalanlét is, amikor az ember eljut arra pontra, hogy minden mindegy és feladja a társadalom által rákényszerített  “hamis akaratait”, amik sokszor szembemennek a biológiával: legyen nagy házad, sok pénzed, szép, nagy autód, utazgass a világ körül, stb. Immár nem kell megfelelni semmilyen külső társadalmi elvárásnak, nem jönnek a csekkek, nem jön a NAV… ösztönszinten működik.

Lehet, hogy butaságnak gondolod mindezt, ma ennyi telik tőlem ebben a témában. :)

 

Ukrin
Olvasó
Ukrin

Majd a férfiak megoldják… :)