Cooltur Macho
0 megosztás

Kéri elemzett, most a Fidesz sértődött

A Jászapáti Művészetek Háza a nyers odamondogatás színterévé változott az elmúlt hét folyamán Kéri László politológusnak köszönhetően, akit Szekeres Imre (MSZP) hívott meg egy lakossági fórumra előadóként. A sajátos, markáns stílusáról, élesen kritikus szemléletmódjáról ismert Kéri nem kímélte sem vendéglátója pártját, sem a politikai élet egyéb szereplőit sem. Meglepő módon nem is emiatt érte a legtöbb bírálat utóbb, hanem “köznyelvi” szófordulatait miatt.

Az MSZP és általában a baloldali ellenzék tevékenységét ostorozva elsősorban az együttműködési képtelenséget emelte ki. Csiricsáré szőtteshez hasonlította őket, azzal a különbséggel, hogy a ruhánál legalább összevarrják a különböző darabokat. Meglátása szerint Mesterházy nagyot tévedett, amikor azt hitte; az MSZP egyedül megnyerheti magának a bizonytalanok táborát. A politológus felelevenítette a Demokratikus Koalíció kiválását az MSZP-ből. Véleménye szerint az MSZP tagsága súlyosan tévedett, amikor azt hitték, hogy nem látják többé Gyurcsányt, merthogy eközben elfelejtették bezárni az ablakot, így Gyurcsány mostanra visszamászott.  Bajnai színre lépéséről pedig úgy vélekedett, hogy 2012. október 23-án csak azért ment fel a pódiumra, mert nem tudott időben elszaladni, tulajdonképpen felnyomták a színpadra, és elhitették vele, hogy ő a messiás. A politológusnak az augusztus előtti, csaknem egy évig tartó egyezkedésről is megvolt a véleménye. Katasztrofálisnak nevezte, ahogyan a felek a sajtón keresztül üzengettek egymásnak; a hülyeség hülyeséget szült. Egy éve azzal foglalkoznak, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt, ahelyett hogy dolgoznának.Véleménye szerint az idei október 23-i rendezvényen pedig a „hetek” szereplése azt mutatta, hogy valójában nem is Orbánt, sokkal inkább egymást akarják leváltani.

A Fideszről szólva pedig a következőképp fogalmazott: „Van egy baromira homogén, fegyelmezett, a belső vitáit eszméletlen módon szigetelni képes kormányzópárt, amire nincs rálátás. Mondjuk ez szerintem a hátrányuk is, mert teljesen mindegy, hogy Szijjártó beszél, vagy az a kócosfogú rémség, az a szőke csaj, mindig elfelejtem a nevét, mindegy is, mert erre a rövid időre már nem tanulom meg, hogy hívják. De borzalmasak.”

A Fidesz nyilvánvalóan elérkezettnek látta az alkalmat, hogy most ők sértődjenek meg a nőiség nevében, mert Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője sietve nyilatkozott: “Selmeczi Gabriellát megsértették mint nőt, megsértették mint édesanyát és megsértették mint képviselőt. Ilyen a baloldal, álszent és alpári. Ráadásul mindez egy volt miniszter lakossági fórumán történt és a volt miniszternek egyetlen szava nem volt erre az alpári stílusra, úgyhogy még egyszer mondom: ilyen a baloldal.” – Ugyanakkor a Fidesz köreiből arra is igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy az elhangzottak miatt eddig egyetlen szocialista politikus sem kért bocsánatot, ráadásul ezúttal nem szólaltak meg az ellenzék soraiból azok a hangok sem, amelyek a nők elleni erőszak miatt más esetekben oly hangosan tiltakoznak.

Kéri László nem kímélte a kritikától a választópolgárokat sem: „A magyar társadalom 90 százalékának nincs fogalma makroökonómiai összefüggésekről. Ezért, ha rohadt sokat hallja, és egységesen mondják ezek a kócosfogúak, meg ezek mind, hogy sikerült, és akkor mindenütt plakátok, kibéreltek ilyen nagy hirdetéseket, hogy siker, siker, siker. Akkor úgy van vele, hogy hát bassza meg, én egy ilyen tahó izé, szerencsétlen, nekem nem sikerül semmi, de az országnak biztos jó.”

Részemről arról most nem próbálok véleményt formálni, hogy Kérinek mennyire van igaza a választópolgárokat illetően, azonban az szembetűnő, hogy a pártok kommunikációja mennyire taksálja a választópolgárok szellemi színvonalát. A makroökonómia még távolról sem kerül említésre, ehelyett kisstílű adok-kapokban versengenek egymással azon, hogy melyikük tudja “férfiasabban” elküldeni a másikat melegebb éghajlatra, és melyikük képes minél “nőiesebben” könnyekig megsértődni. Immár teljesen elveszett a fókusz a játszma tétjéről és a politika valódi öncéllá alakult. Pártok és klikkek kisstílű, demagóg csatározásokban bizonyítják, hogy mennyire keveset gondolnak a választópolgárokról, és mennyire kevés elvárásuk van önmagukkal szemben is. És még hol vagyunk a kampány valódi hajrájától? Attól tartok, hogy az ország arra a végzetes balsorsra jutott, mint a rejtélyes kórságban haldokló beteg, akinek a betegágya felett a konzíliumot tartó orvoscsoport azon kapott össze, hogy vajon melyiküknek fehérebb a köpenye.

Post Author: Cooltur Macho

Cooltur Macho
Létezik olyan vélemény, amellyel nem lehet a józan ész keretei között vitatkozni. Amikor csődöt mond az értelem, végső kulturális eszköznek csak a szatíra marad.
f Facebook
0 megosztás


8
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
0 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
8 Hozzászólások szerzői
VasgerincZsuzsiFlobalin1Aurelius Respectus Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Átlagember
Újságíró

Nos félretéve a politikát Kérinek alapvetően jó a stílusa, nem kellene ilyeneken besértődnie senkinek. Viszont eddig mind az MSZP-LMP-DK, mind pedig a FIDESZ részéről azt látom, hogy a nőket magasztalják, a hagyományos értékeket pedig sárba tiporják. Ha valaki ki meri mkondani az igazat a parlamentben, akkor azt addig sározzák, amíg meg nem hunyászkodik. A férfiak másodrendű állampolgárok, az egyenjoguságról, a férfiakat rendszeresen érő diszkriminációról egyik oldal részéről sincs szó, csak a nőket védik elvtelenül, pedig a két nemnek egyenlőnek kellene lennie és szeretnie kellene egymást. Az egyenjogúság ugyanis nem lehet egyirányú.

Ez a minden szintéren fellelhető nemek összeugrasztása csak arra jó, hogy az oszd meg és uralkodj elv alapján eltereljék a figyelemt a valós problémákról. Ki kell jelenteni, hogy egyik sem alkalmas az ország irányítására, mert amíg a család, a hagyományos értékek, a kompromisszumokra épülő férfi-nő kapcsolat  ennyire nem számít, addig sok jóra nem számíthatunk.

Adam
Olvasó
Adam

Ezzel nincs is semmi baj, nekem sem tetszene, ha ilyesmiket mondanának rólam.

Maxwell
Újságíró

Helyes, helyes, helyes! Puzsér Róbert mellett Kéri az, aki önálló gondolatokra sarkalló és az embert magába szállató gondolatok szócsöve a magyar médiában. Mondjuk Kéritől még nem hallgattam annyi mindent személy szerint, jobban utána kell nézzek a munkásságának.

A gondolatait a kertévéken kellene bemondani minden este a híradók helyett, hogy biztosan milliók hallják.

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Minden elismerésem a szerzőnek. Az utolsó bekezdés a lényeg, ma ilyen ptiáner ügyekről való vitatkozásról szól a modern politika, miközben egymás után hozzák az átlagembernek hátrányos döntéseket. A buta átlagember meg ilyen ügyeket figyel, ahelyett hogy számon kérné a politikusok ócska fércmunkáját.

balin1
Újságíró

szerintem a Kéri egy gusztustalan mszp-s ánusz nyalintó, addig a bizonyos meleg mélységig. teljesen hiteltelen, ráadásul az orgánuma elviselhetetlen. véleményem szerint a dolog ott kezdődik és végződik is egyben, hogy ha ez a hazudozó bérszócső megszólal, azonnal át kell kapcsolni egy másik adóra. neten meg rá sem hederíteni. egy igazi görény.

Flo
Olvasó
Flo

Ne már, most már ennyire általános, hogy ha egy nőre mondanak bármit, akkor azzal konkrétan a világ összes nőjét vérig sértik? És akkor ezek után mégis mit kéne csinálnunk, lábujjhegyen osonni, és kussban maradni, bármekkora hülyeséget is beszél egy (azaz 1, nem 3,5 milliárd!) nő? Mi az oviban jobban tudtuk ezt kezelni!

Zsuzsi
Olvasó
Zsuzsi

Aki közszereplést vállal, válogassa meg a szavait, függetlenül attól, milyen ellenszenv, indulatok fűtik. A másik megbántása, lejáratása semmi esetben sem elfogadott. A másik is ember, innen indulunk. Minden esetben!

Igen, egyre inkább érzékelhető, hogy a kommunikáció kezd egyre alpáribb formát ölteni.

Vasgerinc
Újságíró

Ezt a nők elleni lépésnek tekinteni ugyanolyan hülyeség, mint a korábbiak, a Fidesznek viszont nyilván le kellett csapnia ezt a labdát, hiszen ha az ő személyesen célzott szavaikat általánosítják, akkor általánosítsák ezt is. Tehát a Fidesz szempontjából politikailag helyes lépés ez, más kérdés, hogy köze sincs a valósághoz, ahogy azoknak sem, amikor őket támadták ilyesmivel.