Alter Ego
0 megosztás

Meglepő ötletek a szexuális felvilágosításra Lengyelországban

Joanna Kluzik–Rostkowska

A Lengyel Oktatási Minisztérium frissen megválasztott miniszternője, Joanna Kluzik–Rostkowska meglepő javaslatokkal állt elő a fiatalok szexuális felvilágosítása tekintetében. A szülők eltérő világnézete kapcsán felmerülő konfliktusokat úgy tartja feloldhatónak, hogy kétféle szexuális felvilágosítási módszert vezetnének be párhuzamosan.

Az elgondolás szerint az osztály egyik felét többek között az óvszerhasználatról világosítanák fel, míg a tanulók másik felének azt tanítanák, hogy a mesterséges fogamzásgátlás bűn.  A konzervatív szemléletű szülők gyermekei a családi életről, míg társaik a fogamzásgátlás különböző módozatai mellett, a homoszexualitásról vagy a női egyenjogúságról tanulnának az órán – írta a Gazeta Wyborcza című lengyel lap.

Talán csak egyetlen érthetetlen része van a javaslatnak; a nők egyenjogúságának kérdése miként kapcsolódik a fiatalok szexuális felvilágosításának tárgyköréhez? Annál inkább is kérdés lehet ez, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy a lányok a szexualitás terén nem szorulnak semmilyen egyenlősítésre, sőt… – Egy, a lengyelek szexuális életét vizsgáló 2011-es társadalomkutatás alapján a szexológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy napjainkban már több lány kezdi meg korábban a nemi életet, mint fiú. Nyilvánvalóan nem a lányok, fiatal nők szabadsága, hanem egyenesen a szabadossága okoz fejtörést napjainkban.

Különösen igaz ez a 15-17 éves korosztályra, ahol a lányok 28 százaléka már túlesett az első nemi aktuson, szemben a fiúk 22 százalékával.  Míg 1990-ben a 15-16 éves lányok 5,5 százaléka volt túl az első szexuális kapcsolaton, addig 2010-ben már 13,7 százalékuk ismerte el ugyanezt, tehát a lányok körében a korai szexkezdők aránya majdnem háromszorosára növekedett. Eközben a fiúk esetében mindössze egy 2,3 százalékos változás figyelhető meg (17,7  és 20 százalék) a két felmérés időpontja között. A 17-18 éves lányok körében pedig megduplázódott, az 1990. évi 18-ról 2010-re 38,5 százalékra nőtt a szexuális életet megkezdők aránya, míg az ugyanilyen korú fiúknál az 1990-es 36-ról 2010-re 45,3 százalékra emelkedett.

Forrás: Eduline

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.
f Facebook
0 megosztás


13
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
9 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
7 Hozzászólások szerzői
common manSándor rózsatibi22AdamSlasher Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Angelo01
Újságíró

A hagyományosan konzervatív, vallásos Lengyelországban is ilyen a helyzet. Kurvulnak a lányok, na! Bár inkább úgy mondanám, hogy a feminizmus hatására a női szexualitás igencsak leértékelődött. Olcsóbb lett. Lehet ezért nem szeretik a feministák a prostikat és a pornót, mert árletörő hatása van?

Vagy fordítva?

A pornó és a prostitúció miatt lett olcsóbb a női szexualitás, ami leértékelte a nőket, így létjogusultságot nyer az egyenlőséget hangoztató feminizmus. Mégha nem is azért küzd, ráadásul a pornóban és a prostitúcióban kristályosodik ki a legjobban a feminista eszme, az önrendelkezés?!

Tyúk, vagy a tojás? Tökmindegy! A tények magukért beszélnek, kurvulnak a lányok. Egy kicsit megkérdőjelezhetővé vált a ” minden férfi disznó” szöveg.

Slasher
Vendég
Slasher

,,Egy kicsit megkérdőjelezhetővé vált a ” minden férfi disznó” szöveg.”

Az már rég azzá vált, és itt egy újabb statisztika ami ezt megkérdőjelezi. De még statisztikák sem kellenek ehhez, elég ha az ember nem sík hülye.

Mondtam, hogy kurvák a lengyel nők :D Lehetséges, hogy a lengyelek ezért szimpatizálnak velünk, mert egy cipőben járunk, hasonló mennyiségű élősködőt kell eltartaniuk és elviselniük. Íme tőlem is egy filmes példa, ezt a történetet gondolom nem az emberi fantázia szülte, és nem is egy elképzelt Lengyelországban játszódik:

http://www.youtube.com/watch?v=ut_QTHmacsw

Adam
Olvasó
Adam

Ehhez kapcsolódik a Szexmisszió című lengyel film. Antifeministáknak kötelező.

hgyi
Szerkesztő

:o))))
Ez egy több szempontból is érdekes film.

Slasher
Vendég
Slasher

Na igen, antifeminista és egyben antiutópia film. Mostanában szeretném megnézni.

Adam
Olvasó
Adam

Most nem azért, de mikor anno megnéztem, akkor legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy pont az a film fogja eltalálni a jövőt. Bár a film optimista, mert ott a férfiakat nem a radfemek irtották ki, hanem ők magukat.

Ebből is látszik, hogy a feministák baromságai 25 évvel ezelőtt még rendes helyeken szerepeltek: vígjátékokban, nem pedig törvénytervezetekben.

Slasher
Vendég
Slasher

Megjósolták :(

,,feministák baromságai 25 évvel ezelőtt még rendes helyeken szerepeltek: vígjátékokban, nem pedig törvénytervezetekben.”

Hát igen, odavalóak. Sokan nem értik, ezt a filmet hogy tudták bemutatni annak idején Lengyelben.

Tibi
Olvasó

amennyire én tudom az a film inkább egy bújtatott rendszerkritika, amelyben a női rezsim egy másik elnyomó rendszert személyesít meg. Más dolog, hogy mára utópisztikusnak hat a jelent ismervén.

Slasher
Vendég
Slasher

Ez is elképzelhető, de ezt a filmet tartják az egyik legnagyobb antifeminista filmnek.

hgyi
Szerkesztő

Na igen. Jó kérdés, hogy a női egyenjogúság miért szerepel a szexuális felvilágosításban.
Nekem azért még lenne kérdésem: A családi élet fontossága miért csak az egyik csoportnál szükséges? A mások csoport “tnanyaga” kicsit olyan, mintha nem felvilágosítás, hanem kurvaképző lenne. A fiúknak vajon elmondják, hogy akkor is használj óvszert, ha a lány esküszik, hogy nem kell, mert ő védekezik? És hogy ez nemcsak a lehetséges betegségek elkerülése végett szükséges, még akkor is, ha mindkét fél meg van róla győződve, hogy semmilyen nemi betegsége nincs?

Slasher
Vendég
Slasher

Lehet rájöttek, hogy a normálisabbak és a konzervatív szemléletű szülők gyerekei esélyesebbek a családalapításra, ellentétben azokkal, akik mondjuk liberális szemléletű szülők gyerekei, vagy fiatal koruk ellenére primitívek. Ha ez így van, akkor ez egy jó szűrés, de még csak tinédzserekről van szó, akik még rengeteget változhatnak.

Sándor rózsa
Olvasó

A lányok sokkal hamarabb vesztik el a szuzességuket, mint a fiúk! Ehhez, hulye statisztika nem kell csak korbe kell nézni a gimis osztályodban.(Vagy visszaemlékezni.)

common man
Olvasó
common man

Akkor te jó régen járhattál.