Férfihang.hu
1 megosztás

Női agy – férfi agy: a nemi hormonok csodálatos hatalma

Dr. Párducz Árpád (sz.: 1943) az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézet Molekuláris Neurobiológiai Laboratóriumának tudományos tanácsadója. A Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd 1966-ban a JATE-n szerzett diplomát biológia-kémia szakon. Végzés után a JATE Elektronmikroszkóp Laboratóriumában dolgozott, majd a Szegedi Biológiai Központ megalakulása óta a Biofizikai Intézet Molekuláris Neurobiológiai Laboratóriumának munkatársa, majd vezetője lett. Egyetemi doktori értekezését 1970-ben védte meg és 1972-ben “Promotio sub auspiciis Rei Publicae Popularis” kitüntetéses doktorráavatásban részesült. Kandidátusi fokozatát 1982-ben, a biológiai tudomány doktora címét 1994-ben szerezte. 1995-ben-ben habilitált. 1995 óta egyetemi magántanár. Kutatási területe a nemi hormonok hatása a neuro-gliális plasztikus folyamatokra és a neuroprotektív mechanizmusokra. Kutatói tevékenysége mellett folyamatosan végez oktatómunkát. Kimagaslóan aktív szerepet vállal a tudományos ismeretterjesztésben, több cikluson keresztül a Szegedi Biológiai Társaság elnökségi tagja. Számos szakmai elismerésben és kitüntetésben részesült: 1997-ben Ábrahám Ambrus emlékéremmel, 2004-ben Szentágothai János díjjal, 1995-ben Entz Géza emlékéremmel, 2008-ban a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével tüntették ki.

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
1 megosztás


8
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
3 Egyéni hozzászólás
5 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
6 Hozzászólások szerzői
InaaraParsifalAdamkeinePash Cutter Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Suum cuique
Újságíró

Mindjárt rázendítenek az idióta feministák, hogy ESSZENCIALIZMUUS…..

ÉS?! Miért kell egyáltalán -izmus nevet adni olyannak, ami a természet törvénye szerint igaz és érvényes világmagyarázat? Akkor aki nem ugrik ki az ablakon, az gravitacionalista? :D

Pash Cutter
Újságíró

A fórumra akartam írni, de mivel a fórumban nem lehet olyan szépen képet beilleszteni a szöveghez, mint itt a kommentmezőben, plusz picit összeköthető ezzel a témával is, beírom ide.

Hgyi hívta fel a figyelmet rá:

http://velvet.hu/sztori/2013/12/22/kinos_noabrazolasai_miatt_tamadjak_a_disneyt/

Kínos nőábrázolásai miatt támadják a Disneyt
“Az Disney új csodafilmje, a Jégvarázs miatt akadt ki egy amerikai szociológus, aki megelégelte, hogy a rajzfilmcég nőábrázolásai kimerülnek abban, hogy egy nőnek nagy szeme és kis kezei vannak. Raádásul minél szerethetőbb valaki, annál kisebb, ami a szociológus szerint elég rossz üzenetet közvetít.”

Ich reagiere:

Szerintem elég korrekt női karaktert lett (mármint a kettő közül Anna Frozen):

http://th09.deviantart.net/fs71/PRE/i/2013/275/c/0/__frozen_sisterhood___by_thelupin-d6owtq3.jpg

“A Disneyt rendszeresen támadják mindenféle jogvédők, szociológusok, hogy rossz képeket rögzít a gyerekekben a karakterábrázolásaival, ami lehet, hogy túlzás, mindenesetre a Disney-gyalázásnak hatalmas tudományos irodalma van.” (Velvet)

Philip N. Cohen, Gender Studies kutató szerint ugyanilyen káros női mintát nyújt a Frozen.

Néhány lány, aki követi ezt a női mintát:

http://www.shoppingblog.com/2013pics/disney-frozen-anna-costume.jpg

http://th01.deviantart.net/fs71/PRE/i/2013/320/c/e/olaf_and_anna_by_ringo_chu-d6uf2sz.jpg

http://th07.deviantart.net/fs70/PRE/i/2013/309/8/7/anna_of_arendelle_from_frozen_by_rapunzinette-d6t4w10.jpg

Nem szeretem a Disney-rajzfilmeket, és a Frozen-t sem fogom megnézni (nálam a fogyatékos hóember kiüti a biztosítékot), de szerintem semmi baj nincs sem a fenti női karakterrel, sem a fenti női mintával. (Mártsak a folklór-elemek miatt sem.)

Vagy az én esztétikai ízlésem túl “elmaradott”, “meghaladott” és “reakciós”?

Parsifal
Újságíró

Az új rajzfilmek, amik a sok gyerekcsatornán mennek, pedig pontosan ellene mennek ennek. Tudatosan mérgezik a gyerekeket kiskoruk óta.

Inaara
Olvasó
Inaara

Jelentem, szerethető vagyok: nagy, kék szemeim vannak és kis kezeim. :) Ezeket döntően a nemi hormonok befolyásolják, de persze a femiket ez egyáltalán nem zavarja.

Pash Cutter
Újságíró

Biztos vagyok benne, hogy szerethető vagy! Efelől kétségeim sincsenek. :)

keine
Olvasó
keine
Adam
Olvasó
Adam

Ez nagyszerű…

keine
Olvasó
keine

Az Eu_n keresztül jön a hülyeség…..