Férfihang.hu
0 megosztás
Címkék:

Nem jár szolgálati nyugdíj a rokkant bányászoknak

A szolgálati nyugdíj visszaállítását követeli a Bánya-, Energia– és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), amely Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek írt levelében kiemeli: a lépés csaknem 1000 bányásznak segítene, de nem járna jelentős költségvetési hatással. A BDSZ az MTI-nek is eljuttatta a miniszternek írt levelet, amelyben a szakszervezet hangsúlyozza: mivel az elmúlt két évben nem történt előrelépés az ügyben, január 29-ére demonstrációt szerveznek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elé.

A szakszervezet a levélben felidézi, hogy már több mint két éve jelezték a miniszterelnöknek, illetve az Emminek, hogy a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése, valamint a megváltozott munkaképességűek ellátásainak megváltoztatása komoly érdeksérelmet okozott a szakszervezet által képviselt aktív és nyugdíjas bányászoknak. “Sajnos az elmúlt két év alatt, a múlt évi demonstrációt követően sem következett be érdemi változás a szénkülfejtéses bányásznyugdíj, a III. csoportos külszínről nyugdíjazott rokkant bányászok és az átlagkereset számítás vonatkozásában” – írja az érdekképviselet.

A bányászok korábbi kompromisszumos javaslatát a minisztérium elutasította; ezt az érintett 950 bányász nem tudja elfogadni, ezért az érintettek demonstrálni fognak. A szakszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a BDSZ által javasolt, jelentős kompromisszumra épülő átmeneti szabályozás költségvetési hatása 2014-re mindössze 14 millió forint, a teljes kifutásig pedig körülbelül 320 millió forint, “vagyis jelentősebb költségvetési hatás nélkül megoldható az érintettek alacsony száma miatt”.

Forrás: MTI

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
0 megosztás


37
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
29 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
11 Hozzászólások szerzői
redgregNaoooPillanatragasztóSoldier of MotherMadamReszet Elek Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Adam
Olvasó
Adam

Oszoljanak kérem, nincs itt semmi kettős mérce

Deansdale
Admin

Na igen, ez az előző cikkel együtt igazán ütős. Érdekes, hogy pont a bányászoktól sajnálják azt a félelmetes évi 14 millió forintot.

Alter Ego
Szerkesztő

El tudom képzelni, hogy vannak néhányan, akik ennek a hírnek a felemlegetését is egyféle politikai állásfoglalásnak gondolják. Nekik szerintem nehéz elmagyarázni, hogy ennek semmi, de semmi köze nincs a pártoskodáshoz, hanem a lényeg egy általános társadalomszemléleti probléma.

Alter Ego
Szerkesztő
Adam
Olvasó
Adam
Alter Ego
Szerkesztő
Adam
Olvasó
Adam
Alter Ego
Szerkesztő
Adam
Olvasó
Adam
hgyi
Szerkesztő

Hatvanévesen ezt nem lehet csinálni
“Szociális és nyugdíj-kedvezményeik elvesztése miatt tüntettek szerdán az erőforrás-minisztériumnál a bányászok. Három sérelmük van, tavaly is demonstráltak már miattuk, de semmi nem változott.”

Alter Ego
Szerkesztő

Nem kellene levinni senkit sem egy évre, hogy megtudja, hogy mi az a bánya. – Elég lenne egyetlen napra. Aki járt már bányában, az tudja. Itt Tatabányán azért akadhatott módja rá az embernek. A legtöbben már középkorúként belerokkantak abba a munkába.

Jó szerencsét!

Nand
Olvasó
Nand

Üdv Földi!

De furcsa volt átszokni 10 éves koromban az iskolában a “jó szerencsét”-ről a “jó napot”-ra. Ma meg a jó szerencsét hat archaikusan.

Azért egy kicsit a másik oldalról is írjak. Tatabányai bányászokban egy kicsit még mindig él az a mentalitás, hogy még a fű is értük nő.  Pl: ki van akadva, hogy az ügyeletes orvos nem szívesen megy ki címre szombat éjszaka  a több napos fejfájáshoz.

haemorgen
Olvasó
haemorgen

“A nyugdíjba vonulók számának csökkenése a férfiakat jobban érinti a nőknél, tavaly az új nyugdíjasok közül 35 ezer volt nő és mindössze 14 ezer férfi.” http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/egyre_kevesebb_magyar_megy_nyugdijba.1044377.html

 

-korábban

-többen

-hosszabb ideig

haemorgen
Olvasó
haemorgen

 “a Nők 40 program a nyugdíjhoz közeledő nők megbecsüléséről szól”, addig “a férfiaknak azonban a legnagyobb becsülés a munka és az, ha szükség van rájuk”. (Fidesz közlemény, 2015 július)

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/a_fidesz_radobbent_hogy_hatalmasat_hibazott_nyugdijugyben.2.217586.html

Reszet Elek
Újságíró

Ez is jó: “Azt szeretnénk, hogy amíg tudnak, dolgozhassanak.” Mármint a férfiak. Legnagyobb becsülés? Elhagyták a “meg”-et.

A történet igazi tanusága, amellett hogy mi módon lehetetlenítsünk el egy kérdést annak átpolitizálásával, az hogy a férfiak kevésbé fontosak, mondhatni járulékos elemek az állam számára. Az igazi vicc pedig az, hogy minden kimutatásban összességében (és nem ugyanazon pozícióban) a férfiak többet keresnek, mint a nők, viszont a nyugdíjat elérők talán 30%-a férfi. Azaz valójában férfiak járuléka szolgál a nők negyvenes nyugdíjbamenése fedezetéül. Ennek tükrében még szánalmasabb a nemi különbségtétel. Persze még nem is beszéltünk a várható élettartamról és hasonlókról.

Bűzlik ez bűzlik, akárhogy is szagolom…

Soldier of MotherMadam
Újságíró
Soldier of MotherMadam

http://www.vsz.hu/index.php/hirek/erdekegyezteto-forumok/49-friss-hirek/663-harc-a-ferfi-40-ert-video

Legalább vannak akik tényleg hallatják a hangjukat és nem kenegetnek. Itt egy lehetőség, hogy az “antifeminista nők”, a Bihari-félék is aláírjanak és megszólaljanak! :) Nagyon kíváncsi vagyok, hogy összejön e potom 200 ezer aláírás, kell e még a magyar nőknek magyar férfi, mert mint látszik a hatalomnak nem, csak fogyóeszközök vagyunk, amíg nem lépünk bármit megtehetnek velünk. Dolgozz halálig mert csak neked kell, férfiként úgysem végzel házimunkát hisz azt csak nő végezhet, nem nevelhetsz gyereket és még randa is vagy, lógatod a lábad, sörözöl-borozol és magyar focit nézel, X-boxozol és seftelsz! :)

Én nem ilyen elmaradott férfi vagyok Tisztelt Czomba úR!

Szeretnék én is pihenni egyszer ha már közel kétszázezret fizetek be havonta alkalmazottként (!) az államkasszába.

Kivételesen elfogadható megfogalmazás a ballib portálról: http://hvg.hu/gazdasag/20150729_Nyugdij_a_nok40_gyozelemhez_segitette_oke

hgyi
Szerkesztő

Ezt is érdemes meghallgatni.

Szeretnék én is pihenni egyszer ha már közel kétszázezret fizetek be havonta alkalmazottként (!) az államkasszába.”
Ez kirovó-felosztó nyugdíjrendszer. Semmi köze a te most befizetett pénzednek a te jövendő nyugdíjadhoz.
A jó magas fizetésedből inkább tegyél félre magadnak, fektesd be, és akkor elmehetsz 40 év után önkéntes nyugdíjba pihenni.
Nekem – és még nagyon sok embernek – sajnos nincs miből félretenni. Örülj neki, hogy neked van, és használd ki.

Pillanatragasztó
Olvasó
Pillanatragasztó

“A jó magas fizetésedből inkább tegyél félre magadnak”

Ez lenne a jó magas fizetés? Havi 200 ezer államkasszába fizetéshez tudod, hogy mennyit kell keresni? Kb bruttó 250-et, ami nettó 163.000 Ft havonta. (Ha nem veszel jövedékiadó köteles terméket, tehát piát, cigit, benzint, mert ha igen, akkor még kisebb fizetés kell hozzá.) A hazai adóelvonás szintje – főleg a fizetéseket tekintve – iszonyatosan magas. Akárhogy nézzük, nem reális, hogy a maradékból még félre is tegyen annyit, amennyi a saját nyugdíjára elég lenne. Ha mondjuk 40 évig keres ennyit, és 20 évnyi nyugdíjat szeretne félretenni magának, akkor minden hónapban a nettó harmadát félre kellene raknia, azaz éljen meg havi 108 ezerből (lakjon, egyen, ruházkodjon, ne adj isten gyereket neveljen)? Biztosan meg lehet csinálni, de az szerintem már nem emberhez méltó szint, nem elvárható. Es itt még egy átlagosnál (mediánnál) jobb fizetésről van szó, mi van akkor a többiekkel?

A felosztó-kirovó nyugdíj a politikusok játékszere. Az ember nem érdekelt a befizetésben, mert amint a pénz bekerül a Nagy Állami Feneketlen Zsákba, az olyan, mintha nem is lett volna. A politikusok annak fogják kiosztani (mármint a maradékot, ami megmaradt a haverok, család kitömése, stadionok építése után), akitől a legtöbbet remélnek. Ebben az esetben a nőknek, hiszen 100 férfi szavazóra 113 nő jut, tehát a politikusnak – a plusz szavazatok reményében – jobban megéri nekik kedvezni a férfiaktól beszedett pénzzel. Az meg, hogy a férfiak közben ki vannak használva, illetve a helyzet a hangoztatott, és a (k)alap (sz@rt érő) törvényben rögzített nemi egyenlőséggel köszönőviszonyban sincs, senkit nem érdekel.

Az egyetlen normális lehetőség az lett volna, hogy a felosztó-kirovó rendszert lassan kivezetjük, a súlyát csökkentjük, de mint láthatjuk ez sem a politikusok, sem a választók többségének nem érdeke. Ezt hívjuk úgy, hogy a demokrácia csődje, amikor a kedves, csak rövidtávú érdekei mentén gondolkodni képes választó két fillérért az anyját is, a politikus meg az újraválasztása érdekében szépen kiszolgálja ezt az igényét. Ezért aztán egyetlen tollvonással kivezették az ebbe az irányba mutató nyugdíjrendszert, a pénzt nyomtalanul eltüntették, az ígért egyéni számlákból pedig borítékolható módon semmi sem lesz. Marad a fenntarthatatlan és végtelenül igazságtalan rendszer, ahol a férfiak fizetik a nők nyugdíjának jó részét (évente 4-500 milliárd forintot), és ami amúgy is rohamléptekkel szalad a szakadék felé. A mai 20-as 30-as korosztálynak nincs esélye olyan nyugdíjra, amiből meg tud majd élni, viszont magának félrerakni sem tud, mert a hatalom elveszi tőle kifizetni a mai nyugdíjasokat. Szó sincs például arról, hogy a korosztályok között osszuk el a terheket, mindent azoknak az aktívoknak a nyakába tesznek, akik már régóta jól láthatják, hogy cserébe semmit sem fognak kapni. Nem csoda, hogy az értelmesebbje lelép, és inkább nem itt fizet adót-járulékot, ami csak még közelebb hozza a csődöt.

Ha lesz népszavazás, akkor én ennek ellenére a nemi egyenlőség érdekében fogok szavazni. Ha az összeomlás elkerülhetetlen, jöjjön mihamarabb, korábban esélyt adva egy új – talán jobb – rendszernek.

haemorgen
Olvasó
haemorgen

A jelenlegi rendszer egyre igazságtalanabb a férfiakkal szemben, előreláthatólag romlás várható. Erre jó példa az általam fentebb belinkelt Portfoliós cikk.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/a_fidesz_radobbent_hogy_hatalmasat_hibazott_nyugdijugyben.3.217586.html

A cikket egy férfi írta. Az egész cikkben “Nők 40” (nagy n kezdőbetű), és “férfiak 40” (kis f kezdőbetű) szerepelnek egész végig. Érdekes módon nekem erről a Huffnágel Életmód Magazin jutott eszembe, ahol a férfiak nagy kezdőbetűvel szerepeltek, míg a nők kicsivel. Ezt a Huffnágeles oldalt több feminista nő első olvasásra viccoldalnak gondolt, annyira nem tudták elképzelni, hogy gondolkodnak így is emberek (méghozzá egyre többen), ezzel szemben a férfiakat érintő hátrányos nemi megkülönböztetés annyira mindennapos, hogy néha csak utólag vesszük észre, azonnal nem.

hgyi
Szerkesztő

Havi 200 ezer államkasszába fizetéshez tudod, hogy mennyit kell keresni? Kb bruttó 250-et, ami nettó 163.000 Ft havonta.
Ezt a matekot ugye magad sem gondolod komolyan?
Szívesen vennék egy részletezést.
Az államkasszába fizetett összes adó és járulék meg miegyéb nem mind a nyugdíjba megy. Úgy értelmeztem, hogy ha már ennyi nyugdíjjárulékot fizet – bár annak kissé sok, hiszen annak is van plafonja -, az átlagnál sokkal magasabb a fizetése, amelyből szépen meg lehet takarítani, be lehet fektetni, gondoskodhat a saját jövőjéről úgy, hogy nem lesz kénytelen az állami nyugdíjban reménykedni.

Ne kavard össze az össze nem illő dolgokat. Ezt a második bekezdésedre értettem, mert szerintem semmi köze ahhoz, hogy a jelen nyugdíjrendszer hamarosan nem tud nyugdíjat adni az embereknek. Már a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetősége is megterhelte. Ezt kellene visszavonni, nem tovább terhelni, hogy még azok se kapjanak nyugdíjat, akik nem 40 év után akarnak pihenni.
50 éves vagyok, de nekem sincs esélyem olyan nyugdíjra, amiből meg tudnék élni.

Az egyetlen normális lehetőség az lett volna …” – Lett volna, lenne, stb. De nem az van.

Pillanatragasztó
Olvasó
Pillanatragasztó

250.000 Ft bruttó bér után a munkáltató befizet a költségvetésbe 71.250 Ft-ot, a munkavállaló összesen 86.250Ft-ot, a maradék nettóból meg 27% ÁFA folyik be, azaz 34.800Ft.

Forrás: http://www.nettober.com/index.php?p=berkalk20150101

A három összeadva 192.300 Ft havonta. Természetesen nem mind nyugdíjra megy, de ez az elvonási szint borzasztóan magas, és az átlagember számára esélytelenné teszi a sokat emlegetett öngondoskodást. És az a különösen elkeserítő, hogy ezért cserébe nem nagyon tud mit felmutatni az állam. Az eü rendszer úgy vacak, ahogyan van, most olvasom, hogy egy szerencsétlen ember már magát mütötte otthon. A nyugdíjrendszer összeomlóban. De legalább szép új stadionok vannak.

Én emberileg sajnállak, ez nem csak a te problémád, gyakorlatilag mindenki, aki utánad megy nyugdíjba pontosan ugyanezzel fog szembesülni. Miközben egész életében vonták tőle az adót és járulékot, öregkorára – ha megéri – gyakorlatilag nyomorogva tud majd megélni, mert az egykor befizetett pénz már sehol sincs. Mi csak vesztesek lehetünk.

hgyi
Szerkesztő

Én abból a mondatból indultam ki, hogy Somm azt írta: “közel kétszázezret fizetek be havonta alkalmazottként“. Ez számomra nem azt jelenti, hogy a munkáltatója még mennyit fizet.
Az elvonási szint valóban nagyon magas, de ne az összeset nézzük, ha a nyugdíjról van szó!

Lehet, hogy én vagyok nagyon fafejű, de mi a tök köze van az általam befizetett sok pénznek a nyugdíjamhoz? Az állam nem takarékbank. Miért úgy számolsz – és rajtad kívül még nagyon sokan -, hogy ennyit fizettem, ennyit kérek vissza? Soha, egyetlen kormány sem mondta, hogy minden addig befizetett szirszar után  kapsz nyugdíjat, és öregkorodban “visszakapod” mindazt, amit betettél a “közösbe” addigi életed során. Nem mondom, hogy ez kellemes, de nem is meglepő.

haemorgen
Olvasó
haemorgen

“Lehet, hogy én vagyok nagyon fafejű, de mi a tök köze van az általam befizetett sok pénznek a nyugdíjamhoz?”

Már ne haragudj, de látszik, hogy szocialista országban nőttél fel. Jobb helyeken, pl. Svájcban a nyugdíj rendszer több pilléres. Létezik egy állami nyugdíj ami nagyon minimális, létezik egy a SAJÁT járulékokból befizetett nyugdíj, van ahol harmadik pillér is van. Ezekben a magyarországiénál fejlettebb és jobban működő nyugdíj rendszerű országokban az állami nyugdíj csak szociális tényezőt tölt be. És igazából ez az igazságos, kár, hogy Magyarországon nem így van.

hgyi
Szerkesztő

Igen, szocialista országban nőttem fel, de aki nem, azon jobban látszik… Magyarországról beszélünk és nem Svájcról. Mint ahogy te is írod: “kár, hogy Magyarországon nem így van.” Akkor most miért fontos, hogy én szocialista országban nőttem fel?  :o))

Soldier of MotherMadam
Újságíró
Soldier of MotherMadam

Nem közlök pontos számokat nehogy a NAV beazonosíthasson, de alant egy nemrégi havi bérszámpapír adatom. Ha leépítenek, minden megváltozik, így ez csupán a jelen, de nekem is számítanak az évek és mennyit perkálok.. Engem csak a levonás rész érdekel, mert az égvilágon semmit nem tudok visszaigényelni, nem véletlenül írtam azt, hogy államkasszába fizetek sokat (persze a multi cégem is perkál munkáltatói oldalon). A nyugdíjat én sem érem meg és tényleg csak az öngondoskodás marad előtte feltéve ha bírom, semmi sem garantálja, hogy nem robbanok le vagy nem tesznek tönkre, zárnak dutyiba ha kimerem nyitni a szám. Engem főleg a többi férfi sorsa aggaszt (a nők helyett vazze!) akiket alkoholba, magyar fociba, háztartásban a sufniba taszítanak ésatöbbi.. panaszkodás amit te annyira nem kedvelsz, mert nem férfias, nem jön be, ciki. A francokat az! Főleg azokat érinti ez a Férfi40 akik az állami szférában dolgoznak például a vasutasokat, akik nem tudnak még félretenni se, öngondoskodni. Módfelett örülnék egy országos sztrájknak, hogy ezek a közmunkát kitaláló combos államtitkárok meg legyenek fogva és ne csupán az MSZP-hez és Jobbikhoz legyen köthető ez a teljesen evidens követelés, egyébiránt ha így megkülönböztetik a nőket és férfiakat, akkor a hímnemű is kapjon kedvezményeket, ha már nyugdíjat nem, vagy csak hetven évesen amit meg sem ér. A nyugdíjrendszert alakítani kell, de nem csupán a mamáknak vazze!

Ezért szidom sokszor a görény, magyar, adócsaló vállalkozókat és seftelőket, mert én tiszta vagyok és mégis nulla megbecsülést kapok mindenkitől, pláne az államtól. Vannak még jópáran úgy mint én, semmit nem kapnak vissza azért amit adnak, lúzerek. Hogy kiknek adják az meg ugye még felháborító se lehet, mert az már nőgyűlöletnek számít. :)

Adóelőleg: 94 ezer
Nyugdíjjárulék: 59 ezer
Term. Egészségbizt. jár 4%: 23 ezer
Pénz.Eg.Jár. 3%: 17 ezer
Munkaerő piaci jár 1,5% 8 ezer
Összes levonás: 204 ezer

hgyi
Szerkesztő

Igen, sok szart fizetünk, de akkor sem mind a nyugdíjba megy. Ezért hülyeség az összes fizetendőt előhozni a nyugdíjak kapcsán.

Engem főleg a többi férfi sorsa aggaszt (a nők helyett vazze!)
Ne csináld már! A férfiak sorsával csak a nőknek kéne foglalkozniuk?
Szerintem a férfiaknak és a nőknek együtt kellene foglalkozniuk mindannyiunk sorsával. De sokan senkinek a sorsával nem foglalkozik. Engem sok nő sorssa is aggaszt és sok férfié is.
Épp itt, ezen az oldalon foglalkoznak a nők is a férfiak (és a nők) sorsával, mert mindkét nem sorsa aggaszt minket. Főleg akkor, amikor az egyik nem le akarja gyűrni a másikat.

A nyugdíjrendszert alakítani kell, de nem csupán a mamáknak vazze!
Vazze, nem azt írtam, hogy a női40-et vissza kellene vonni, vazze?!

hgyi
Szerkesztő

Khm… Aminek 4%-a 23.000, az nem 250.000 bruttó.
Adóelőleg 94.000? Közel 38% adóelőleg havonta?
Maradjunk annyiban, hogy Úgy tűnik, SoMM az átlagnál sokkal többet keres, ebből már igazán meg lehet takarítani annyit, hogy ne kelljen az állami nyugdíjra számítania. (Persze, tudom, bármelyik pillanatban megszűnhet ez a forrás, de amíg van, ki lehet használni a jövőről való gondoskodáshoz.)

Látod? SoMM sem értette bele a munkáltatói járulékokat.
Engem csak a levonás rész érdekel, mert az égvilágon semmit nem tudok visszaigényelni, nem véletlenül írtam azt, hogy államkasszába fizetek sokat (persze a multi cégem is perkál munkáltatói oldalon).

Naooo
Olvasó
Naooo

“Természetesen nem mind nyugdíjra megy”

Kell belőle zabáltatni a bepofátlankodó sáskákat. Boldogabb korokban a sáskákat agyoncsapták, nem dédelgették.

Naooo
Olvasó
Naooo

“a pénzt nyomtalanul eltüntették”

Mér, nyoma csak van, hogy mely bankárok zsírosodtak belőle.

haemorgen
Olvasó
haemorgen

2011-ben Magyarországon az egy nőre jutó élveszülések száma 1,25 volt, és ebben a számban benne vannak a kisebbségi elemek, valamint azok a magyar családok akik 2-3 vagy 3-nál több gyermeket vállalnak. Magyarországon a nők kb. 1/3-a egyszerűen nem szül gyereket. Most azon lehet vitatkozni, hogy miért, a feminizált Európában szinte sehol nem éri el a 2,1-et az egy nőre jutó szülések száma, hiába van jóval több pénze itt az embereknek, mint mondjuk Afrikában. Erre azért tértem ki, mert a Nők 40-nél a nők áldozatvállalására hivatkoznak. A férfiaknak is sok energiájukba kerül a gyermekvállalás, és egyébként Magyarországon egy átlagos férfi több járulékot fizet be élete során, mint nő, mégis kevesebb férfi megy nyugdíjba (persze megy a siránkozás, hogy a férfiak több nyugdíjat kapnak, több munka és magasabb fizetések után, mármint akik egyáltalán megérik). Tehát nem értek egyet azzal, hogy a nők többet tesznek a rendszer fenntarthatóságáért, mint a férfiak. Sőt, ellenkezőleg gondolom. A nyugdíjrendszer jelenlegi összes problémája az alacsony demográfiai mutatókból erednek.

http://kiszamolo.hu/a-magyar-demografiai-helyzet/

 

Egyébként érdekes kérdés, hogy jelenleg az 1956 után születetteknek 65 év a nyugdíj korhatár. Azoknak, akik jóval később születtek (akár csak 10-20 évvel is), vajon mennyi lesz? 70? 75?

Ráadásul ezt a 40 év munkaviszonyt úgy számolják, hogy abban benne van az 1. diploma megszerzésének ideje, és a gyermekekkel otthon töltött idő is. Tehát kb. 58 évesen simán nyugdíjba mehetnek, ha nem voltak tartósan munkanélküliek.

Soldier of MotherMadam
Újságíró
Soldier of MotherMadam

Igen, abban is reménykedtem, hogy az 1 nyavajás nappali diplomás éveimet beszámítják.. de nem.. mert nem Nő vagyok! Azt gondolom ez a diktátor azért döntött így, hogy megmaradjon a kétkeresős családmodell és amíg mindkét szülő fizeti munkájával az adót addig az 58+ éves nyugdíjas nagymama vigyáz a gyerekekre. A jó sok csemetére mint a romáknál.. :) Gyermeteg álom ez! Jelenlegi miniszterelnök mondta pár éve a “Nők családokat tartanak össze”, nem kell hozzá sok ész rájönni, hogy a TV-ző mamákra gondolt. Persze el akarják kerülni a görög helyzetet, mert pontosan tudják, hogy az elkeseredett férfiakat karhatalmi erőszakkal kordában tudnák tartani ha fellázadnának, amire egyébként kicsi az esély mert a férfiak többsége szerintem szociálisan érzéketlen tuskó, elhallgattatott munkagép. A Nőkkel szemben egyszerűen tehetetlen az állam, ha azok például elkezdik játszani a szentet és kivonulnak az utcára pucéran és védtelenül, betakargatják őket ruhákkal, mint láttuk :) Ezért mondtam, ha léteznek “antifemista nők” egyáltalán – nem csupán csak az unalmukat űzik és pasizni akarnak – akkor nekik (is) lépniük kell, hogy megszűnjön ez a rendkívül ostoba, nemi alapon megkülönböztető középkori sarcrendszer. Ha nem, akkor ez nyugodtan vehető nemi alapú népírtásnak, mert nagyon kevés magamfaja keményen gürcölő, tisztességes adófizető férfi éri meg a 70.+ életévet, a stressz és a rák visz el sokkal korábban, hiába nem iszok egy korty alkoholt sem. Még egyszer mondom ne a nagymamikra költsék a pénzünket, mert vannak köztük szép számmal érdemtelen élősködők és nemcsak a mosolygó és sütitgyártó szupernagyik akikről az állam és mindenki álmodozik. Vazze mán!

RedGreg
Újságíró

A demográfiai helyzet nem fog javulni amíg van nyugdíj. Fájdalmas lépés, de meg kell szüntetni (mondjuk nekem nem fájdalmas :P Jelenlegi tendenciákat figyelembe véve esélyem sincs megélni azt az időt amire nyugdíjba mehetek)

hgyi
Szerkesztő

Ne pattogjatok… Nem számít bele a nők 40 évébe a tanulmányi időszak.

Még egyszer mondom ne a nagymamikra költsék a pénzünket, mert vannak köztük szép számmal érdemtelen élősködők és nemcsak a mosolygó és sütitgyártó szupernagyik akikről az állam és mindenki álmodozik. Vazze mán!
Teljesen igazad van. Pont úgy vannak a nők között is tespedő, unokákkal foglalkozni nem akaró nagyik, mint ahogyan a férfiak között lennének tespedő “nagypapik”.
Akármennyit vazzézol itt, még ugyanúgy semmit sem teszel, mint az általad csak idézőjelben emlegetett antifeminista nők, akiktől viszont elvárnád, hogy tegyenek valamit.

RedGreg
Újságíró

“a férfiak között lennének tespedő “nagypapik”.”

Kiemelve a lennének szót. Igen lennének, ha lenne esélyük megélni azt, hogy nyugdíjas nagypapik legyenek. Csak hát nem nagyon van nekik.

hgyi
Szerkesztő

A 40 év után nyugdíjba vonuló tespedésről írtam. Minthogy arról volt szó, ne a tespedő “nagymamikat” támogassák a 40 év után igénybevehető nyugdíjjal.

haemorgen
Olvasó
haemorgen

“Szolgálati időként kell figyelembe venni öregségi nyugdíj esetén az 1998. január 1-je előtt a felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott – legfeljebb azonban a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges – tanulmányok idejét. A felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok címén a tanulmányi időszak (tanulmányi év, tanulmányi félév) kezdetét magában foglaló hónap első napjától a végét magában foglaló hónap utolsó napjáig eltelt idő számít szolgálati időnek. Szolgálati időként kell figyelembe venni a két egymást követő tanulmányi időszak közötti tanulmányi szünet idejét is. ”

Forrás:

http://www.hrportal.hu/c/beleszamit-az-egyetem-a-nok-40-eves-munkaviszonyaba-20150302.html

További tájékozódás céljából ajánlom figyelmedbe a nyugdíj törvény 41.§-át.

“Ne pattogjatok… Nem számít bele a nők 40 évébe a tanulmányi időszak.” (hgyi)

Hgyi, hgyi…

Nőként nemhogy 40 év munkaviszonnyal, de 30 év munkahelyen ténylegesen eltöltött idő után nyugdíjba lehet menni, és ehhez elég 1 diploma meg mondjuk 2 gyerek. Aki meg férfiként bármilyen munkát végez, az nem számíthat méltányosságra, mert férfi.

hgyi
Szerkesztő

A kommenteket is olvastad hozzá?

Itt egészen más van, mint az általad idézettben: “A beszámítható, nem kereső tevékenységek közül szolgálati időnek számítható a Tgyás, a GYED, a GYES, a GYET és a már említett súlyosan fogyatékos gyermekre igénybe vett ápolási idő. Nem számít viszont figyelembe vehető szolgálati időnek, illetve kereső tevékenységnek a munkanélküli ellátás ideje, vagy a tanulmányi időszak, sőt, a megállapodásos alapon kifizetett nyugdíjjárulék sem.”

Valamint: “A jelenleg hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény szabályozza a programot, melynek segítségével azok a nők is saját jogú nyugdíjhoz jthatnak, akik még nem érték el az öregségi nyugdíj korhatárt.A programban való részvétel feltétele a 40 éves jogosultsági idő megszerzése illetve hogy za igénylő ne álljon a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban.

Ennek a 2 feltételnek teljesülni kell a nők 40+ programban való részvételhez.A problémát általában a 40 éves jogosultsági idő megszerzése okozza.Hiszen csak az az időszak számítható be, ami a Tny. szerint szolgálai időnek számít.Van ami egyébként szolgálati időnek számít, de a nők 40+ programban nem vehető annak.Ilyen például az az időtartma, amíg esetleg az igénylő munkanélküli segélyt kapott….vaójában szolgálati időnek minősül, de ebben az esetben nem tekinthető annak.

Mi számít jogosultsági időnek és mi nem?
Jogosultsági időnek számít : keresőtevékenység időtartama, CSED (csecsemőgondozási díj) , GYES, GYED, GYET, súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
Nem számít jogosultsági időnek : munkanélküli segély, a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulék, és a tanulmányi idő.”

Ez a “Nők 40+ program” nem sima öregségi nyugdíj. Az pedig nem csak a nőkre és nem csak a 40 év után nyugdíjba vonulókra vonatkozik, hanem a férfiakra is. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet arra, hogy kár nyígni amiatt, hogy a tanulmányi időszakot jelenleg nem számítják be a szolgálati időbe a férfiak nyugdíjbavonulásánál.
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
Szolgálati idő a felsőfokú tanulmányok idejére
41. § (1)88 Szolgálati időként kell figyelembe venni,
a) öregségi nyugdíj esetén az 1998. január 1-je előtt,
b) hozzátartozói nyugellátás esetén időpontra tekintet nélkül
a felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott – legfeljebb azonban a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges – tanulmányok idejét.

(2)89 A felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok címén a tanulmányi időszak (tanulmányi év, tanulmányi félév) kezdetét magában foglaló hónap első napjától a végét magában foglaló hónap utolsó napjáig eltelt idő számít szolgálati időnek.

(3) Szolgálati időként kell figyelembe venni a két egymást követő tanulmányi időszak közötti tanulmányi szünet idejét is.

(4) Több képesítés megszerzésére irányuló tanulmányok folytatása esetén legfeljebb az egyik képesítés megszerzéséhez szükséges idő vehető figyelembe.

(5)90 A külföldi felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok ideje szolgálati időként akkor vehető figyelembe, ha a külföldi állam joga szerint kiállított bizonyítvány és oklevél Magyarországon a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény rendelkezései szerint egyenértékűnek ismerhető el az illetékes hatóság szakvéleménye alapján, illetőleg a külföldi résztanulmányok idejét a hazai felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányi időbe beszámították.”