Férfihang.hu
0 megosztás

Ellenkultúra – Szárnyait bontogatja a férfijogi mozgalom

A fenti címmel jelent meg az ELLE Man magazinban az antifeminista ihletettségű írásai által közismertté vált Oravecz Éva Csilla cikke, amely a férfijogi mozgalmak nemzetközi történetét tekinti át és a hazánkban szárnyait bontogató férfijogi mozgalom várható hatásait igyekszik latolgatni. Oravecz Éva Csilla három hazai interjúalanyt szólaltatott meg cikkében a magyar pro-férfi aktivisták közül: A provokatívan ironizáló, MGTOW szellemiségű Huffnágel blog szerzőjét, a férfijogi mozgalomtól valójában elhatárolódó, de a társadalmi problémákra a férfiak “visszaférfiasításában” megoldást kereső Férfiak Klubja internetes közösség vezetőjét, Bedő Imrét és a Férfihang Antifeminista Férfimagazin egyik alapítóját, Csuzi Attilát. A terjedelmi korlátok miatt az Oravecz Éva Csilla és Csuzi Attila által folytatott hosszú beszélgetésnek a gondolatai közül csak néhány kaphatott közvetlen formában teret a cikkben, azonban talán alkalmasak arra, hogy feltárják az antifeminista alapszemlélet egy-két momentumát. A cikket Tamási Erzsébet férfikutató és kriminológus gondolatai zárják. Bár mindegyik interjúalany egyaránt úgy gondolja, hogy komoly társadalmi problémák okozója a hagyományos nemi szerepek felbomlása, mégis némiképp eltérő társadalmi okokban lelnek magyarázatokra és ennek megfelelően többé-kevésbé eltérő elképzelésekkel rendelkeznek a problémák megoldására is. Szeretnénk arra biztatni mindenkit, hogy az ezen a linken megtalálható teljes cikk elolvasása után saját gondolataival is tovább gazdagítsa a párbeszédet.

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
0 megosztás


47
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
42 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
20 Hozzászólások szerzői
InaaraJerichodon FefinhoAurelius Respectusvladimir Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Adolf Weininger
Újságíró

Jung kvaternitásnak (négyességnek) nevezi a 3+1 szerkezetű archetipikus mintázatokat. (Olvass nyugodtan tovább, több ilyen mondat nem lesz!:)

Tehát valamiből van három – három bármi, úgy értem, szellemi jellegű bármi -, amely három dolog úgy különbözik egymástól, hogy közben alapvetően egy tőről fakadnak. + van hozzájuk egy negyedik is, ami alapvetően tagadja a háromnak a lényegét, miközben azért voltaképp a háromhoz tartozik egy mélyebb szinten, az azonos fogalmi körbe tartozás szintjén. A talán legismertebb kvaternitás a Szentháromság + Sátán alkotta négyesség.

A cikkbeli négy álláspont szerintem kvaternitást képez, ahol is Tamási Erzsébet a +1. (Igaza meg Csuzi Attilának van, természetesen:) – Bár Huffnágel úr felé is kezdek orientálódni, még be is regeltem oda nemrég…

A három férfiálláspont az egy tőről fakadó három lehetséges férfi-ellenállási formát fejezi ki: “Attilánk” a józan-humanista középutas, Huffnágel az intelligens-poénos bunkós-mácsós, Bedő úr pedig a majdnem-elbukó-de-azért-végül-mégse férfi-ellenállást jelképezi. A hölgy pedig voltaképp tagadja a férfi-ellenállási mozgalmak létjogosultságát. Szerinte a férfiaknak nincs is feladatuk ez ügyben, a nőknek kell felszámolniuk a világ – feminizmusban kicsúcsosodó – elnőiesedési folyamatát.

Ha Kádár Jánost – vagy bármelyik képzett kommunista ideológust 49-től 89-ig – megkérdezték (volna), hogy miért nincs ellenzék (több párt), azt válaszolta (volna), hogy azért, mert a Párt a saját ellenzékét is magában foglalja… És komolyan gondolta volna!

A Kádáré és az Erzsébeté kamu dumák.

Koriander
Olvasó
Koriander

hihi, asszem egyre jár az agyunk.

edie
Olvasó
edie

A Kádáré és az Erzsébeté kamu dumák. Szerintem.

 

Szerintem továbbra is komolytalan alak vagy. Tamási Erzsébet a nők feladatairól beszélt, ettől függetlenül persze férfiaknak is meg kell tenni magukét, Nyugat sztem már menthetetlen mi még elkerülhetjük talán hogy száz év múlva nálunk EEE legyen.

(Egyesült Európai Emirátusok.)

Adolf Weininger
Újságíró

Igazad van, edie, kivettem a hsz-emből a sok ‘szerintem’-et.:) Köszi.

vladimir a gyikember
Olvasó
vladimir a gyikember

szerintem pedig mindegyik iranyzat nagyon is jol van. nem vagyunk egyformak es kulonbozo utakat kovethetunk, maskent reagalhatunk. meg az sem jelent semmit, ha egy iranyzat kozeputas. ha viszont igy nezzuk, akkor az mgtow-nak van igaza, hiszen az meg egyfajta egyesito iranyzat: “a leading phylosophy rather than a leader”. (az mgtow sem a noktol valo elhatarolodast, vagy a nomentes eletmodot jelenti.)
http://no-maam.blogspot.ca/2006/01/leading-philosophy-rather-than-leader.html?m=1
ezzel nem azt mondom, hogy en az mgtow-t tartom a megvalto iranyzatnak.
ezzel az erzsebettel annyiban igazad van, hogy a “megoldasa” kalap sz@rt sem er, hiszen szepen ra kene biznunk a sorsunkat a nok joerzesere. annyit viszont elismerhetunk, hogy ritkan hallunk feministatol olyan igazsagokat, miszerint a feministak is unjak a sajat hulyeseguket, csak eppen erre kapnak penzt. a feminizmust es a tarsadalmi jelensegeket elhatarolni (vagy eppen osszekapcsolni, mint ok-okozati osszefuggest) pusztan hipotezis, vagyis nem bizonyitott feltetelezes. es ez igaz mindket felre.

Koriander
Olvasó
Koriander

én Tamási Erzsébet “a párkapcsolatok alapja ma már nem az utódnemzés, hanem a rekreatív szex” résszel vitatkoznék, ha abból indulok ki, hogy a házasság egyházi értelemben is egy férfi és egy nő életközösségének a megszentelése, vagyis egy férfi és egy nő közötti interakció, akkor ennek csak következménye, de nem kifejezett célja az utódnemzés. így tehát szabadidős szex mindig is létezett (még jóval a kereszténység előtt is, egyszerűen a csupaszmajom dimorfizmusa és monogám köteléke is ezen alapszik), magyarán nem a szabadidős szex rendezte át a társadalmat, hanem a Dworkin-féle férfigyűlölet, amitől még egyetlen nőmozgalmár sem határolódott el, ahogyan Beauvoirtól sem és ezt nem értem, nem értem nem értem.

edie
Olvasó
edie

Többnyire nem keresztény alapon élnek együtt, még csak nem is feltétlenül úgy kötnek házasságot.

Mostani kevéssé szigorú erkölcsök, mentalitás mondjuk kedvez hipergámiának meg alfa férfiak poligámiájának.

Koriander
Olvasó
Koriander

félreértettél. én azt írom, hogy még a jólműködő keresztény házasságot is a szabadidős szex teszi teljessé, természetesen az intellektuális és érzelmi interakció mellett és nem az utódnemzés, ahol ez nincs ott bizony száz kétszáz, akárhány éve is máshol “rekreálódtak”, max annyi különbséggel, hogy a nőknek ezt nem nézték el.

de nem a rekreatív szex tehet a férfiellenes tendenciákról.

Adolf Weininger
Újságíró

Edie-nek nehéz a kedvére tenni…

Kodo
Újságíró
Kodo

Nem értem, hogy mit nem értesz ezen? Úgy gondolom érted te ezt, különben nem is lennél itt :)
Baromi egyszerű a képlet, azért nem határolódnak el ezektől a – magát a feminizmust meghatározó elemektől, mert egyetértenek velük.
Az évi rendszeres herélésektől kezdve a szex beleegyezési korhatárának eltörlésén keresztül a keresztény fehér férfi ellenes gyűlöletbeszédig.
Egyszer már érdemes lenne a hazai femik törekvéseit is szembesíteni az Alkománnyal (bocs Alaptörvénnyel).
Egyre több helyen olvasom, hogy az említett “keresztény fehér férfit” negatívan KELL diszkriminálni. Mire véljem ezt, ha nem vallási/felekezeti, bőrszínen alapuló rasszista és nemi/szexista – tehát háromszorosan is gyűlölködésekként, gyűlöletbeszédekként értelmezni?
Hajrá Alkotmány Bíróság és hajrá BTK!
Remélem az Ombudsmanok sem alszanak :)
Márpedig ezek mind alszanak.
Ezért nagyon fontos a férfimozgalmak megerősödése, megerősítése, mert minél hamarabb és minél erősebben hallatnunk kell a hangunkat az Alaptörvény ellenes és a BTK-ba ütköző bűncselekmények elkövetésében gyanús feminista mozgalmak ellen.
Senki nem fog helyettünk fellépni a nevünkben, akármilyen Alaptörvényt, vagy törvényt sértenek egyes és ráadásul még külföldről is pénzelt bűnös vallási/felekezeti, bőrszín/rasszista, nemi/szexista alapon áskálódó mozgalmak.

Koriander
Olvasó
Koriander

“Úgy gondolom érted te ezt, különben nem is lennél itt.”
– ezt a kérdést egy-egy kommentfolyam olvasása után őszintén feltettem magamnak is és csak reménykedem, hogy azoknak akik de facto az irl nevüket is adják ehhez az oldalhoz sikerül megtartani a józan, humanista középutat.

don Fefinho
Újságíró

Egy baj van csak ezzel a dologgal: tegye fel a kezét akinek volt már a kezében ELLE Man magazin!

Vagyis, ez egy női magazinnak a férfi kiadása. Olyan, mint a Rexona férfidezodor. Vagy pl. lehetne ennyi erővel Kiskegyed Man is. Jó a cikk nagyon, csak nehezen tudom elképzelni, hogy ezt az újságot sok férfi olvasná, nem a tartalomból kifolyólag, hanem mert – női magazin férfiasítva.

Előrelépés, és örülök is neki nagyon, de kétlem, hogy sok emberhez eljutna.

Kodo
Újságíró
Kodo

Valószínű hogy ez az újság nem túl sok férfihoz jut el. Lehet hogy inkább sokkal több nő olvassa, akár úgy hogy tévedésből veszi meg, vagy akár direkt kíváncsiságból. Innentől kezdve már ez se hiábavaló :)

Deansdale
Admin

Szerintem ez ebben a formában is a nőknek szól…

Adolf Weininger
Újságíró

“tegye fel a kezét akinek volt már a kezében ELLE Man magazin”

Nekem egyszer majdnem, de elrántottam.

Angelo01
Újságíró

Egyszer, miközben az akkori barátnőmre vártam, míg 5 perc alatt elkészül, kezembe vettem egy női magazint. Az első cikk címe az volt: “A rangon aluli randi

Azóta nem olvasok női magazint, nincs felesleges agysejtem.

Jampi One
Újságíró

Nem hiszem, hogy gond, ha egy női magazinban, a nőket megszólítva kerülnek felvetésre ezek a gondolatok, talán nagyon is jó helyen vannak ott. Ettől függetlenül persze megértem, ha igényetek van arra is, hogy a férfiakat is megszólítsa a sajtó minél nagyobb számban.

hgyi
Szerkesztő

Na igen. De a férfiak milyen újságokat olvasnak? Max. sportújságot, ritkábban autós magazint, és a netes újságokat (Index, Origo, hvg, Férfihang). Bár sajnos túl sok férfi kezében látok Borsot, meg Blikket. Ezeken kívül max. szexmagazin.
Nehogy úgy értsétek, hogy a férfiak nem olvasnak, bezzeg a nők! :o) (Még mindig jobb, ha nem olvassák azt az iszonyatos mennyiségű pletykaáradatot.)
Így aztán igencsak törni kell(ene) a fejünket, hogy milyen módon, mely sajtótermékeken keresztül próbáljuk eljuttatni az információkat az átlagférfiakhoz is (akik nem éreznek túl sok indíttatást bármiféle lépés megtételére – mivel szükségét sem érzik, hisz nem tudják, mi okozhatja problémáik egy részét).

Jampi One
Újságíró

Meg is adtad a választ a kérdésre: éppen ideje lenne, hogy például az említett online lapok (Index, Origo, Hvg) is kellő figyelmet fordítsanak a férfijogi mozgalmak felvetéseire. Ha erre lehetőség nyílik, akkor ezeken keresztül kellene az információkat eljuttatni az átlagférfihoz.

Inaara
Olvasó
Inaara

“(…)éppen ideje lenne, hogy például az említett online lapok (Index, Origo, Hvg) is kellő figyelmet fordítsanak a férfijogi mozgalmak felvetéseire. Ha erre lehetőség nyílik, akkor ezeken keresztül kellene az információkat eljuttatni az átlagférfihoz.”

A bulvármédiának is sokkal többet kellene foglalkozni a férfijogi mozgalmakkal, illetve az általuk felvetett problémákkal, bár lassan nincs is már más média, mint bulvár.

A Daily Mail, amely egy angol jobboldali bulvár napilap, időnként lehoz pár hírt, és kiderül, hogy néha a férfiak bántalmazása már a saját anyjuk méhében elkezdődik… :(((

Egy ex-escort (akinek mellnagyobbító műtétjét a TB állta) el akarta vetetni a babáját, hogy bekerülhessen a Big Brother-be. Később meggondolta magát, elállt az abortusztól, de abban bízott, hogy lánya lesz. Mikor kiderült, hogy kisfiút “vár”, a szörnyű traumát csak cigivel és itallal tudta elviselni, és azt mondta, hogy ha tudta volna, hogy fiú lesz, akkor biztos elvetette volna. Egy másik cikkben azt nyilatkozta, hogy most már direkt cigizik és iszik, hogy szándékosan ártson a méhében fejlődő kisfiúnak… :((( Elég a cikk címét elolvasni, minden benne van… :(

Miféle nő ez a szerzet? A legkomolyabban kérdezem, egyáltalán ember az ilyen? :(((

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2673898/Im-drinking-smoking-boy-Pregnant-model-boob-job-NHS-says-shed-abortion-shed-known-wasnt-girl.html

Angelo01
Újságíró

Kötelezővé tenném, hogy a polgári esküvő előtt minden férfi és nő kapja meg a hatályos családjogi törvényeket bőrkötésben, érthető formában. Talán néhány objektív esettanulmány kíséretében, a hivatalos magyar statisztikákkal együtt. Aztán dönthet, hogy: Meri, vagy nem meri?

antagonisztikevics
Olvasó
antagonisztikevics

És a házasság csak akkor érvényes, ha minkét fél aláírta a kötelező minta alapján készült, válás esetére vagyoni és gyermekelhelyezési ügyekre vonatkozó pontokat hiánytalanul tartalmazó házassági szerződést.

Igen, tudom, ma is LEHET házassági szerződést kötni.

De melyik szerelmes férfi képes elérni, hogy a hisztérikus zokogásban kitörő arával aláírasson egy szerződést?

“Még össze se házasodtunk és TE ROHADÉK már a válást tervezed?!”

vladimir a gyikember
Olvasó
vladimir a gyikember

ez tenyleg jo otlet. es valahol olvastam, hogy a szerzodes megkotese alapfeltetelnek kene, hogy legyen. ugyanis ha akkor nem tudnak megegyezni, amikor szeretik egymast, hkgyan fognak megegyezni, ha mar nem szeretik egymast.

egyebkent a hazassagi szerzodesre is ervenyes, hogy megtamadhato azon az alapon, hogy a korulmenyek megvaltoztak?

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Szerintem nem lenne megtámadható, mert a házasság előtti vagyonról van benne szó. Viszont az egyik régi cikkben írta valaki, hogy az USA-ban egy pofátlan bíró semmisnek mondta ki a szerződést  váláskor.

don Fefinho
Újságíró

Deansdale lehetett, meg én is említettem. Nem egy pofátlan bíró, hanem gyakorlatilag rutinszerűen az összes. Egy közepes ügyvéd kisujjból teszi semmissé a szerződést, ha pl. van közös gyerek, akkor rá hivatkozva. Aztán ha más nem marad, hát bedobják a gyermekmolesztálós-asszonyverős jollyjoker kártyát.

És hiába házasság előtti vagyon, elég, ha a saját megtakarításos számládról csak egy dollárt is költesz/utalsz közös számlára vagy célokra, puff, azt is felezik válásnál. Hiába van a neveden a ház, a te pénzedből fizetve, és volt már meg rég a házasság előtt is, mivel az asszony is ledekkolt benne X évet, válásnál közös vagyonként kezelik. Plusz micsoda szívtelen dög bíró tenné az utcára szegény asszonyt, hát nem volna hova mennie! Inkább téged tesznek ki a saját ingatlanodból (meg még fizesd ki az asszonynak a felét mégegyszer). Sőt, lassan már házasság se kell hozzá, elég, ha a barátnőd hozzádköltözik 6-24 hónapra.

Jericho
Olvasó
Jericho

Egy időben én is pörögtem ezen, hogy válás meg tartásdíj, asszonytartás, te atya ég! Igen, a házasság előtti szerződés simán támadható már egy gyerek esetén. Ilyesmik, hogy hiába vettél te már a megismerkedésetek előtt egy kocsit, ha azt később családi autónak használod, már az exé. Elég nehéz ezt megkerülni. Illetve meg lehet, azzal, hogy nálad marad a gyerek. Amiért szerintem egyébként minden férfinak küzdenie kéne, és sajnálatos, hogy a többség meg se próbálja, mert vagy tényleg leszarja vagy tudja, hogy esélye sincs. De ez csak akkor változik a jövőben, ha egyre többen harcolnak a jogaikért és hajlandóak felelősséget vállalni a gyerekért a válás után is. Egyetértek azzal, hogy a gyerek érdeke az első, alóla nem vesszük el a lakást, a kocsit, az addig biztosított jó körülményeket, emiatt evidens, hogy az a fél kapja meg válás után mindezeket, akinél a gyerek marad. Azzal viszont nem, hogy ez akkor automatikusan azt jelentse, hogy a nő neveli tovább a gyereket és kapja a javakat, a tartásdíjat. A férfiak is képesek arra, amire a nők, sok esetben jóval többre is, és ezt lassan illene tudatosítaniuk magukban, és nem csak elkullogni meg bevállalni a balfasz szerepét, vagy a gusztustalanabb fajtája örül annak, hogy újra szabad és vissza se néz. Érdekes lenne látni, hogy alakulna a jövő, ha egyre több apa bizonyítaná, hogy képes egyszerre tisztességesen nevelni egyedül a gyerekeit és mellette megfelelni a munkában is. A feministák rémálma egy ilyen jövőkép. :)

visuo
Olvasó
visuo

bezzeg nem tudod mi az a Romana : )

hgyi
Szerkesztő

Romana eunt domus?

Naooo
Olvasó
Naooo

“De a férfiak milyen újságokat olvasnak? (…) és a netes újságokat (Index, Origo, hvg”

Légy szíves ne birkázd le a férfiakat.

antagonisztikevics
Olvasó
antagonisztikevics

Hajrá Fradi horgászmagazin autós barkácsoló sörisszáknak.

Csuzi Attila
Admin

A  fentiekben sok hozzászólás pont azokat a kérdéseket boncolgatja, amelyek az én figyelmemet is megragadták.

Elsőként valóban érdemes végiggondolni, hogy közvetlen összefüggésbe hozhatóak-e a nemi szerepek változásával a sok évtizede jelentős társadalmi propagandát kifejtő feminista mozgalmak, amelyek ráadásul kifejezetten a közgondolkodás módosítása céljából adományozott, elképesztő pénzbeli támogatást élveznek. – Én azt gondolom, hogy ez sokkal-sokkal több, mint nehezen igazolható hipotézis; túlságosan is jelentős hatást fejtett ki a társadalomra a feminista ideológia térhódítása. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen kifejezetten társadalomformáló célokra kapták a pénzbeli támogatásokat. Ha igaza van Tamási Erzsébetnek és valóban a feminista szervezetek is unják már a saját mondandójukat, akkor talán nem fog nagy ellenállásba ütközni az az antifeminista felvetés, hogy haladéktalanul be kell szüntetni mindazoknak a szexista, soviniszta, feminista civilszervezeteknek a támogatását, amelyek arra használják fel társadalmi potenciáljukat, hogy “démonizálják a férfiakat” . – Több éve folyamatosan hangoztatjuk ezt itt a Férfihangon.

Az Oravecz Éva Csillával folytatott beszélgetés során igyekeztem azt is megfogalmazni, hogy a férfiak szeretnének egy “adósságot behajtani” a nőkön: amiképpen a jóérzésű, tisztességes férfiak tömegei mindig is támogatták a nők esélyegyenlőségi törekvéseit, úgy a jelenlegi társadalmi körülmények között elérkezett a pillanat arra, hogy a nők meghálálják ezt. Ha úgy tetszik, akkor a feminizmus által megformált modern nő társadalomtudatosságának és igazságérzetének legnagyobb próbája az, hogy a férfiak esélyegyenlőségi törekvéseire is ugyanúgy tekintenek-e, mint a sajátjaikra. – Bár ez a gondolat nem kapott teret a cikkben, de végül bizonyos módon Tamási Erzsébet megfogalmazta helyettem is. Akár mondhatjuk azt is, hogy jó példával járt elől, amikor kifejtette, hogy a nőkre is komoly felelősség és szerep hárul ezeknek a társadalmi problémáknak a megoldásában. Nagyon köszönjük az ő és a hozzá hasonló módon gondolkodó nők támogatását, de természetesen azt nem gondolhatjuk, hogy kifejezetten és kizárólag a nők fogják a férfiak érdekképviseletét megvalósítani. Én egészen biztos vagyok benne, hogy a szárnyait bontogató hazai férfijogi mozgalmak hamarosan a fejlődéstörténetük új szakaszába lépnek, és nem csak az anonim szerepvállalás problémáján, hanem számos más nehézségen is gyorsan felülemelkednek majd. Merthogy rengeteg teendőnk van; sok egyéb mellett olyan alapvető férfijogi feladatok is megoldásra várnak, mint az apai jogok, az úgynevezett reproduktív jogok és a családjog rendezésének kieszközölése.

Vasgerinc
Újságíró

“Elsőként valóban érdemes végiggondolni, hogy közvetlen összefüggésbe hozhatóak-e a nemi szerepek változásával a sok évtizede jelentős társadalmi propagandát kifejtő feminista mozgalmak”

Ez vita tárgya?

“a közgondolkodás módosítása céljából adományozott, elképesztő pénzbeli támogatást élveznek”

Ha ezen a területen konkrétumok is nyilvánosságra kerülnének, akkor könnyebben megértenék a problémát az emberek. Például, ha bizonyíthatóan közölni lehetne, hogy az XY szervezet, amely olyan kijelentéseket tesz, hogy … (ide elég egy-két a normális értékrendű ember számára visszataszító kijelentésük, vagy ötletük), és ehhez innen és innen kapnak, ilyen és ilyen összegű támogatást, azzal lehetne hatni az emberekre.
Vannak ilyen konkrétumok? Mert én nem nagyon találtam még ilyeneket.

Csuzi Attila
Admin

Annyiban esetleg vita tárgyának tekinthetjük, ha Tamási Erzsébet  úgy gondolja, hogy a férfi és női szerepek egyensúlyának felbomlásának hátterében nem elsősorban a feminizmust, hanem sokkal inkább  a szexuális forradalmat kell keresnünk.

Egyébként jómagam azt gondoltam, hogy ez utóbbi kérdés is evidencia – tegyük csak egymás mellé az asztalra a NANE szerintem kifejezetten férfidémonizáló propagandáját és a köztámogatásaikat részletező éves közhasznúsági jelentésüket, és szerintem érthetővé válik bárki számára, hogy miről beszélünk. De említhetjük a PATENT (Patriarchátust Ellenzők Társasága) már nevében is radikális feminista szervezet korlátozások nélküli, kizárólag a nők szempontjait figyelembe vevő abortuszpropagandáját és férfiellenes attitűdjét és az ehhez társuló köztámogatásokat, a NAP nemi alapon diszkrimináló, szexista nemi kvótákért folytatott küzdelmét és az ehhez kapott állami és társadalmi támogatásokat. És így tovább… Egyébként valószínűleg igazad van, lehet ezeket a tényeket felsorolni és részletezni is.

Vasgerinc
Újságíró

“közvetlen összefüggésbe hozhatóak-e”

Lehet, hogy ez zavart meg engem, de szerintem ide tartozik az, hogy a szexuális forradalomra is hatással voltak a feminista vívmányok.

Ezeknek a szervezeteknek, ezeket a pénzügyi adatait hol lehet megtekinteni?

Csuzi Attila
Admin

30. § (1) A civil szervezet köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott beszámolóját, valamint közhasznúsági mellékletét – kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt – az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig letétbe helyezni és közzétenni, kötelező könyvvizsgálat esetén ugyanolyan formában és tartalommal, mint amelynek alapján a könyvvizsgáló a beszámolót felülvizsgálta.

(2) A civil szervezet az (1) bekezdés szerinti kötelezettségének a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvényben meghatározott módon tesz eleget.

(3) A letétbe helyezett beszámolót, valamint közhasznúsági mellékletet a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvényben meghatározott módon kell közzétenni, valamint adatainak lekérdezését a Civil Információs Portál számára lehetővé kell tenni.

(4) Ha a civil szervezet saját honlappal rendelkezik, a közzétételi kötelezettség kiterjed a beszámoló, valamint közhasznúsági melléklet saját honlapon történő elhelyezésére is. A civil szervezet a saját honlapon közzétett adatok folyamatos megtekinthetőségét legalább a közzétételt követő második üzleti évre vonatkozó adatok közzétételéig biztosítja.

(5) Ha a civil szervezet a beszámolóval, valamint közhasznúsági melléklettel kapcsolatos (1)-(3) bekezdés szerinti kötelezettségét elmulasztja és azt egy éven belül nem pótolja, a bíróság törvényességi ellenőrzési eljárás lefolytatása céljából értesíti az ügyészséget.

(6) A civil szervezet beszámolójára egyebekben a számvitelről szóló törvény, valamint az annak felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet előírásait kell alkalmazni.

2011. évi CLXXV. törvény az  egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100175.TV

Tehát a törvény szerint a honlapjukon meg kell találnod legalább két évre visszamenőleg.

Vasgerinc
Újságíró

Hát most hirtelen a Patent honlapjára néztem rá, civil szervezetnek nevezik magukat, de nem találok ilyen dokumentumot. Vagy jól eldugták, vagy ki se tesznek ilyet.

Alter Ego
Szerkesztő

Itt találhatóak például a NANE éves beszámolói:

http://www.nane.hu/egyesulet/index.html

Az összegek nyilván ezer forintban értendőek, tehát például az összes közhasznú tevékenység bevétele rendszeresen évi 35-40 millió forint.

hgyi
Szerkesztő
Vasgerinc
Újságíró

Megtréfált a böngészőm, tehát ők is kapnak 12-30 misit.

hgyi
Szerkesztő
Adolf Weininger
Újságíró

Elolvastam újra a fenti Tamási Erzsébet interjút, hátha valóban félreértem, és tényleg azt mondja, hogy a nőknek is közre kell hatniuk, mert hogy ez nem csak a férfiak dolga. És – hát nem. Nem azt mondja. Itt, ebben az interjúban csak és kizárólag a nők feladataként jelöli meg a férfiak visszahozását az egyenjogba! Azt is megmondja, hogy miért: mert a feminista ármány miatt kettős kötésben vannak most a férfiak, akkor is buknak, ha hallgatnak, akkor is, ha megszólalnak. Ezért a jelen helyzetben nem tudnak mit lépni, a kérdést a nőknek kell megoldaniuk. Egyébként is az interjúban határozottan kitér minden nyílt férfi-mozgalom pártolás elől, hiába van rá direkt riporteri kérdés.

Aztán elolvastam a cikk alatt linkelt másik Tamás Erzsébetes cikket, folyó év januárból, és akkor esett le a tantusz. Én az első kommentemben kizárólag az ELLE-interjú alapján nyilatkoztam, mást nem ismervén T. E. munkásságából. Aki viszont ismeri, annak tükrében olvassa ezeket a szavait is, és nyilván nem tulajdonít különösebb jelentőséget olyan apróságnak, hogy a nőknek kell a férfiak egyenjogúságát visszaharcolni… A januári cikk alapján most legalább már azt értem, hogy a Férfihang miért tekinti T. E. gondolatait etalonnak.

De amit az ELLE-ben mond, az önmagában nem alkalmas férfi-mozgalmi etalonságra, ebben biztos vagyok. Semmilyen harcos múlt és kiállás nem teheti elfogadhatóvá  ugyanis azt az álláspontot, hogy nők harcolják ki a férfiak egyenjogúságát egyenlőségét. Szerintem.

Talán csak rossz napja volt. Talán csak nem akart túl keményen férfipártinak mutatkozni egy voltaképp női lapban. Talán csak elege lett az állandó támadásokból a többi nő részéről, végre egy kis szeretetre, empátiára, megértésre vágyott tőlük, nem csak a férfiak hideg-racionális egyetértésére… Hisz nő:)

Csuzi Attila
Admin

Meglepő, de Tamási Erzsébet ezen gondolatát levezethetjük abból is, hogy álláspontja egyértelműen és vegytisztán antifeminista. Ugyanis az antifeminista társadalomfilozófia miközben folyamatosan cáfolni igyekszik a “patriarchális uralom” elméletét, újra és újra rámutat arra, hogy a társadalmat korántsem a férfiak, hanem sokkal inkább a nők igényei irányítják, ezeknek rendelődnek alá a társadalmi struktúrák. Ennek az alapgondolatnak a kvintesszenciája (túlfőzött végső párlata?) az a következtetés, hogy márpedig a társadalomban csakis olyan dolgok történnek, történhetnek, amiket a nők akarnak. Példaként figyeljük meg Tamási Erzsébet következő mondatát is az interjúban: “A kvóta azért nem működik, mert a nők nem akarják.”

Tehát tulajdonképpen konzisztens folytatása egyfajta antifeminista alapvetésnek az, hogy a férfijogi problémák rendezésének igényét is csak a nők vethetik fel sikeresen. Azt nem tudom, hogy Tamási Erzsébet antifeminista nőként vajon mit szólna ahhoz a véleményemhez, hogy a nők nem mindig csakis igazságos és logikus dolgokért lobbiznak és óhatatlanul is megfeledkeznek olyan dolgokat követelni, amelyek nem igazán fontosak számukra. Kénytelen vagyok azt gondolni, hogy ha azért nincs női kvóta, mert a nők nem akarják, akkor azért nincsenek igazságos, korrekt apajogi, családjogi törvények sem, mert a nők nem akarják. Bár megható gesztus lenne a nők részéről, ha mindezekért a férfiak aktív részvétele nélkül is fellépnének, de tartok tőle, hogy hiábavalóan várakoznánk rájuk. A férfijogi mozgalomnak pedig alapvető gerincpróbája, hogy merészel-e olyan dolgokat is akarni, amiket a nők nem feltétlenül kívánnak.

Egyébként azt gondolom, hogy az antifeminista társadalomelmélet bár egyik nélkülözhetetlen eszköze, de általában nem etalonja a férfijogi mozgalomnak. Beszélgettünk már itt a Férfihangon más esetben is arról, hogy az antifeminizmus és a férfijogi mozgalom nem egymással felcserélhető fogalmak. Szerintem egy férfijogi aktivistának sokkal több igazságszeretetre van szüksége, mint amennyi antifeminista társadalomelméletre. Ezen a ponton egyetérthetünk Bedő Imrével is: valószínűleg nem az ideológiák ütköztetésére kell elsősorban helyezni a hangsúlyt, hanem a praktikus célokra.

Vasgerinc
Újságíró

Mindenesetre szerintem hasznos lenne, ha a férfijogi mozgalmak minél több nőt tudnának felvonultatni, ugyanis a feministáknak ez fordítva nem sikerült. Megszavazták a férfiak a sok hülyeségüket, de konkrétan a mozgalom mellett kiállni igen kevés férfi állt ki, és azokra rögtön rá is húzták a meleg és papucs jelzőket. Ellenben a férfijogi mozgalomhoz pártoló nőkkel nem lehet ilyesmit tenni, hiszen vakon merem állítani, hogy mind nőiesebb, mint a feministák általában.

Adolf Weininger
Újságíró

Aham.

Most egy kicsit gondolkodni fogok:)

vladimir a gyikember
Olvasó
vladimir a gyikember

most olvastam a huffnagel blogot, es megdobbentett ez a video:

http://www.youtube.com/watch?v=gK1BhS_Ynqg

nagyon erdemes megnezni. egy nagyon karizmatikus holgy, aki mar letett valamit az asztalra, es arra var, mikor tud odavagni a feminaciknak… (ha ezen a honlapon mar szerepelt, akkor bocsanatot kerek.)

Apa35ev
Olvasó

Szerintem azt kell folyamatosan ismételgetni, hogy a jelenlegi radikális feminizmus árt a társadalomnak és a közember könnyen elhiszi a hazugságokat. Nem elég egy jó elmélkedést írni és a rokontémát egy másikban boncolgatni, konrét MAGYAR példákat kéne felmutatni a férfiak hátrányára, különben a férfijogi mozgalom csak globális szinten formálódhat. Továbbá ismételgetni kell ugyanazt míg nem történik változás, ezt sajnos sok férfi nem szeret megtenni. Én apaként azt is be tudom bizonyítani, hogy az elsőfokű bíróságok még hazugságra is vetemednek, hogy védjék a nőtársaikat, de ekkor megtörne az igazságszolgáltatásba vetett bizalom amit egyetlen kormány sem pártolna. Ebben a bonyolult helyzetben, csak az érintettek tudnának kitörni, de ők félnek és félni fognak a következményektől ha felvállalják a nevüket. Nem kapnak munkát, bosszúból nem kapják meg a gyermeküket stb. Na erre is kéne megoldást kiötleni, hogy a férfi ne féljen, mert nem egy szolga, bár senkinek se hiányoznak a személyiségi jogi perek, meg a “jó hírnév megsértése” elnevezésű elhallgattatások és cirkuszok, bár ezt is be kell kalkulálni az igazság miatt. Nekem rengeteg elméletem van, hogy miből mi következhet, de egyedül kevés vagyok lelket önteni az apákba. Meg kell találni a pozitív eredményét annak, hogy a férfi ismét férfi lehet aki építi a közéletet, a gazdaságot és a családját. Mindennek a kulcsa a motiváció. Sajnos az igazság szomorú és emiatt az emberek ettől inkább elhatárolódnak, viszont a legjobban megtaposott férfiak lennének a legmotiváltabbak. Bocs a gyors véleményemért, én vetettem fel a chatben a NANE-és támogatásokat, mert a kulcs momentumokról muszáj beszélni és ha kell ismételgetni kell, hogy bekerüljön a közbeszédbe. Egy írásomban volt egy hasznos ötletem amire nők felkapták a fejüket. “A nőket szeretni kell, mert arra születtek, de egyes példányait képtelenség emiatt ellenünk fordulnak.” Remélem nem voltam troll a cikkhez. A kulcskérdéseket mindig közzé fogom tenni itt vagy máshol. Névtelenül.

Naooo
Olvasó
Naooo

“de ekkor megtörne az igazságszolgáltatásba vetett bizalom”

Az már régen meg van törve.