0 megosztás

Etiópia – 25 évvel ezelőtti élményeim – 8.

1989. december 25. – 28. hétfő – csütörtök

Most jutott időnk arra, hogy elmenjünk megnézni egy gyönyörű régi templomot. Ez a templom Addisz Abeba mellett, az Entoto hegy 3200 m magas csúcsán épült. Jellegzetes, nyolcszög alakú templom (Entoto Mariam Church). Itt épült egy császári palota is.

Ebben a templomban koronázták császárrá II. Meneliket és császárnévá Taitut, 1889-ben. Taitu ekkor választotta az új főváros helyét, így született Addisz Abeba.

A templomban van II. Menelik, Taitu és lányuk, Zawditu síremléke. Műtárgyak, ruhák is láthatók a múzeumban. Sajnos mi csak kívülről és távolról nézhettük meg az épületet. Szinte mindent helyi fegyveres „biztonsági őrök” őriztek.

Entoto_Mariam_Templom

Karácsony első napja tulajdonképpen ugyanolyan hétköznap volt – mivel az ortodox karácsony január 7-én van –, mint a többi. Vagyis mégsem. Egy esemény mégiscsak rendkívülivé tette. Aznap volt Nicolae Ceaușescu kivégzése. Ott nem volt TV, akkoriban internet sem, így egy kis elemes zsebrádión hallgattunk beszámolókat valamilyen külföldi rádióadón.

26-án nagy ajándékot kaptam Bezuayehu családjától: hozott nekem 6 tojást és egy ebédmeghívást csütörtökre. Nagyon meghatódtam. És még arra is rá tudtam venni, hogy tanítson nekünk amhara szavakat. Szegénykém alig mert még mosolyogni is a vergődésünkön, de mondtuk neki, hogy nem kell visszafognia magát, nem sértődünk meg, sőt vele nevetünk. Az amhara-tanulást ezen a napon be is fejeztük.

28-án, csütörtökön elláttam az Intézetben a teaklubot süteményekkel. Mindenki szigorúan betartotta a 10 órai tea-time-ot – ugyanolyan szigorúan, mint a 12-13 óráig tartó ebédszünetet.

12-re mentünk négyen (barátunk és Rozi, férjem és én) a Kifle családhoz ebédre. Kicsit szorongtunk, újdonság volt mindannyiunk számára, mert még egyikünk sem volt helyieknél ebéden, nem tudtuk, mire számítsunk, mit illik és mit nem illik. A kissé zsúfolt házban az egész család köszöntött minket. Sokan éltek a kis házban, de ez ott természetes volt. Kezet kellett fogni mindenkivel. Ott volt az öt testvér, a szüleik és 1-2 nagynéni, házvezetőnő. Nem tudom hány szobájuk volt, de minket mindjárt bevezettek egy kis ebédlőbe, majd mindenki eltűnt. Aztán a lányok és az édesanya hozták az ételt. Mi vártunk, hogy jönnek legalább a kollégánk és öccse, Bezuayehu. Jött is Alemayehu és biztatott minket, hogy együnk, mert náluk az a szokás, hogy a vendégek esznek, ők nem. Majd ebéd után bejönnek ők is beszélgetni és kávézni. Ennek tudatában sem igazán oldódtunk fel a finom ebéd alatt. Volt injera valamilyen jó ízű szósszal (wot), szépre vágott krumpli és sárgarépa, finom kenyér, pirított búza, t’alla és t’ej, kóla és gyümölcs. Nagyon megtisztelve éreztük magunkat, hogy meghívtak minket. Persze ők is nyilván büszkélkedtek ezzel még hónapokig.

Délután a Merkatot jártuk hű vezetőnkkel, Itineshsel.Vettem magamnak kendőt és egy inget. Most már sajnálom, hogy nem vettem több ruhát, mert nagyon szerettük a finom puha pamutingeket.

ruhak_Merkato

Vásárlás után hozzájuk mentünk teára. Ők meglehetősen gazdagok voltak. Négyen voltak testvérek, és a szüleikkel éltek egy aránylag tágas házban. Kívülről ugyanolyan bádogkunyhónak látszott, mint a többi, de bent a falakon gyönyörű szőttesek, a fogadószoba tágas, a falak mentén szépséges faragott padok, néhány szép, szintén faragott asztalka, két nagy bársonykárpitú fotel. A padlón színes, puha szőnyegek.

Mivel tudták, hogy 1-jén jövünk haza, búcsúajándékként kaptunk a családtól egy vörös bársony Etiópia alakú párnácskát és egy – talán – kecskebőrre festett képet.

ferfiak_szamarral

Este ismét elmentünk a korábban már említett Kalitibe. Most jött velünk ghánai kollégánk Robert is. Nyitott furgonnal mentünk, Robert a platón utazott. Hogy minket, ferendzsiket utáltak, már megszoktam. De nagyon megdöbbentett, hogy a ghánai fiút megdobálták kővel, és közben niggereztek. Hazafelé ő ült bent, a férjem a platón. Őt nem dobálták kővel.
Etiópia déli részét kivéve az emberek nagyon büszkék arra, hogy ők nem fekete afrikaiak. Nagyon sokan ernyővel, kendővel, egyéb árnyékolókkal védik arcukat a napfénytől, nehogy sötétebb legyen a bőrük – amely csodaszép tejeskávé, vagy tejcsoki színű. A vonásaik, testalkatuk europid jellegű. A görögök szépen mondták: napsütötte arcuk van.

Post Author: hgyi

A nickem kiejtése helyesen: högyi - merthogy há, mint hö + gyi :o) Nőként határozottan tiltakozom a feminista nővédelem ellen. (Lehet, hogy ha ilyen intenzív férfivédő szervezetek működnének, nem háborognék ennyire, mert nem érint személyesen – de ismerve magam, ez nem biztos.) Ha feminizmusról van szó, öreg nénikének érzem magam, aki ugyan csupán a gyerekére vár az út szélén, de a feministák megragadják és akkor is átviszik a túloldalra, ha ő hevesen tiltakozik ez ellen. Nem értek egyet sem az elvekkel, sem a módszerekkel. Korábban nem gondoltam, hogy beszélgetéseken kívül véleményemet bárhol is kifejtsem, gondolataimat ilyen formában leírjam, de mivel meghívást kaptam ide, hát élek a lehetőséggel.
f Facebook
0 megosztás


7
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
2 Egyéni hozzászólás
5 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
4 Hozzászólások szerzői
KorianderkekasszonyAdolfo WeiningerNaooo Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Naooo
Olvasó
Naooo

“Nagyon sokan ernyővel, kendővel, egyéb árnyékolókkal védik arcukat a napfénytől, nehogy sötétebb legyen a bőrük”

Ez érthető, nem egy szép látvány a sötét bőr.

Adolf Weininger
Újságíró

Szólni kéne a szolizó fehér cicáknak erről, akik hiszik, szebbek, ha sötétebbek…

Naooo
Olvasó
Naooo

Én nem szólok nekik. Szóljon más. Bár az se baj, ha buták maradnak.

Adolf Weininger
Újságíró

Naooo
Olvasó
Naooo

Dehogy tetteti, csak megjátssza, hogy nem buta.

kekasszony
Olvasó
kekasszony

:)   Íme egy figyelmeztetés a lányoknak:

https://www.youtube.com/watch?v=BR4yQFZK9YM

 

 

Koriander
Olvasó
Koriander

Hogy minket, ferendzsiket utáltak, már megszoktam. De nagyon megdöbbentett, hogy a ghánai fiút megdobálták kővel, és közben niggereztek.”

nem lepett meg. összesen egy etióphoz volt szernecsém (egy rövidebb terepi munka során)…egy elég érdekes teremtéstörténettel igyekezett “barátkozni” a lényege, hogy amikor isten agyagból összetapasztotta az első férfit és kemencébe rakta, elszunyókált és a bábú koromfeketére égett, kidobta, ebből lettek a feketék ( a fickó niggert használt), másodikra Isten túl hamar szedte elő a sápadt figurát, de már életre kelt, így azokból lettek a fehérek és csak harmadszorra sikerült a tökéletes aranybarna és ezek lettek az etiópok.