Maxwell
0 megosztás

Puzsér Róbert és a(z anti)feminizmus

Fiatalként jó néhány világnézeti irányba nyitott vagyok az élet minden területén, ezért is van, hogy mióta az egyetem szabadsága lehetővé teszi, a saját jellemem fejlődésének irányait keresve számos olyan emberbe botlottam az élet (és azon belül főleg az érdeklődési köreim) területeiről, akik egy-két témakörben, vagy akár ennél sokkal szélesebb spektrumokban gondolkodva is példaképként szolgálnak nekem. Nevezhetjük őket példaképnek, mentornak, mintának, de mindenképpen olyan személyek, akik az utóbbi években nagy hatást gyakoroltak rám a munkásságukkal.

7-8 férfi jut eszembe, akikre jórészt ráillik a fenti leírás. Vannak közöttük magyar és külföldi gazdasági szakemberek, külföldi csajozó művész, magyar testépítő, magyar fegyverszakértő, magyar értelmiségi, ezen oldal egyik szerzője vagy például külföldi személyiségfejlesztő tanácsadó is. Mindannyian kortársaink, ma is élnek és aktívan alkotnak. A Férfihang hasábjain nem szeretnék mindegyikükkel foglalkozni, pusztán azokkal, akik valamilyen módon köthetőek az oldal tematikájához és azt gondolom, hogy a munkásságukkal való megismerkedés a Férfihang.hu olvasóinak is javára válhat. Ezeknek az embereknek fontos közös jellemzője, hogy nincs köztük olyan, akivel mindenben egyetértek. Nincs olyan közöttük, akinek a valaha olvasott minden szavára gondolkodás nélkül bólogatnék. Sőt, legtöbbjüktől olvastam/hallottam már általam orbitális ostobaságnak tartott gondolatokat. Ez általában akkor jött elő, ha már kellő mennyiségű anyagot ismertem meg tőlük; rávilágítva arra, hogy úgy sincs két mindenben ugyanúgy gondolkodó ember. Amit az általuk asztalra letettekkel ezek az emberek mégis elértek nálam, az, hogy ha bármilyen anyag jelenik meg a kezükből vagy a közreműködésükkel (az interneten, könyv formájában, stb.), akkor azt elolvasom, megnézem.

Puzsér Róbertet a legtöbben a Csillag Születik című műsorból ismerik, munkássága viszont finoman szólva is túlmutat ezen. Az interneten szerteszét találhatóak médiaszereplései, előadásai, blogjai és Facebook bejegyzései, vele készült interjúk, róla szóló hírek. Véleményalkotásának tárgyai nem határolhatóak be bizonyos témakörökbe, mert bár megvannak a fő aktuális irányai (politika, média, celebek, reklámok) ezeken a tág témákon túlmutatva is igen széleskörű és szerteágazó a tevékenysége. A Wikipédiáról való másolás helyett egyszerűen csak álljon itt a korai munkásságát röviden felsoroló link. Rengeteg rádiós, televíziós műsort készített, működött bennük közre, előadásokat tartott, amiknek jelentős része ma is hozzáférhető az interneten. Puzsér gondolkodásra sarkalló üzenetek kiváló közvetítő közege. Azért így fogalmazok, mert megismerve közvetve őt, ezt a szóbeli dicséretet talán még ő is elfogadná.

Szomorú, de sajnos sokan követik el azt a hibát, hogy arra figyelnek, ahogyan beszél valaki, nem pedig arra, amit mond. Erre Puzsér Róbert gondolatainak meghallgatása előtt mindenképpen muszáj figyelmeztető sorokat szánni. Szenvedélyes mondatok, megemelt hang és néha egy-egy káromkodás jellemzi a stílust, ami általában is elég megosztó – Egyesek imádják, mások emiatt fordulnak el. Csak annyit tehetek, akármennyire is hamvában holt, hogy arra kérem a kedves olvasót, mindig minden félnél a tartalomra fókuszáljon majd, ne pedig a közlésmódra és a stílusra és a legvégén csak az előbbi alapján alkosson véleményt.

További szavak és bemutatás helyett viszont inkább ő és munkássága beszéljen helyettem. Összeszedtem jó néhány megnyilvánulást, amelyek erősen a Férfihang.hu oldal tematikájába vágnak, ráadásul az ezen a helyen általában megjelenő véleményekkel nagyon megegyező álláspontot képviselnek. A hang és videofelvételek konkrétan tekinthetőek bizonyos értelemben végre valahára magyar nyelvű feminista-antifeminista jellegű vitáknak is, melyeket bárki meghallgathat. 

Az alábbi videógyűjtemény előtt érdemes megismerkedni egy Facebookos bejegyzés trilógiával is a férfiak bántalmazásáról és kisebb részben a női kvótáról. A három bejegyzés elolvasható összesen néhány perc alatt:  EgyKettőHárom

Puzsér egy Milla (Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért) rendezvényre kapott meghívást, ahol az erősen feminista meggyőződésű férfi és női műsorvezetőkkel törli fel –szigorúan szubjektív véleményem szerint- a padlót. Szó van benne a női lélekről, a nők szerepéről, a női kvótáról, amikkel kapcsolatban a túloldalról a feminista vitatechnikák igen sok típusával megismerkedhetünk élőben a beszélgetés alatt. És persze sor kerül arra is, amikor a mondandójára ideológiailag nem felkészült hallgatóság egy része egyszerűen kivonul a teremből, mert nem akarja őt tovább hallgatni (erről is van szó a fenti harmadik Facebook bejegyzésben). Kifejezetten feminista és antifeminista jellegű érvek ütköztetése zajlik élőben, már csak ezért is kifejezetten érdemes megnézni. A videofelvétel 1 óra 17 perc hosszúságú és 2012 őszén készült.
Vita egy rádióműsorban egy feminista beállítottságú nő és a sokszor a vendéghez hasonlóan gondolkodó műsorvezetőtárs ellenében. Számos kérdést jár körbe a beszélgetés a Férfihang.hu által is tematizált feminista-antifeminista vita kérdései közül. Kiemelt figyelmet érdemel például az abortusz témakörének férfijogi felvetése, avagy miért ne mindig csak a nő dönthessen az abortuszról. Egy 37 perces tartalmas rádiófelvétel, amely még 2006 nyarán készült.
A női kvótáról zajló 21 perces rádióbeszélgetés 2009-ből, ahol egy (a felvétel készítése idején) SZDSZ-es parlamenti képviselőnő kerül meginterjúztatásra. Puzsér és műsorvezető társai a női kvóta ellen érvelnek Sándor Klárával szemben.
Nem tudtam eldönteni, hogy a vitapartner szatirikus, ironikus, vagy pedig komolyan gondol mindent, ami elhagyja a száját. Esélyes az utóbbi, bár lehetséges hogy csak szándékosan vonultatja fel az egyik műsorvezető az átlagos feminista érveket a sajátjaként megfogalmazva és adja elő a leggagyibb feminista sztereotípiákat egy személyben, hogy a másik (Puzsér) kifigurázhassa az egészet. A csadoros szereplő is a műsor szatirikus hangvételére utal, amely hangvétel más epizódokat is megnézve még inkább tetten érhető. Az elhangzott mondatok viszont komolyak: Nagyon jól összeszedett vita a feminizmus fő kérdésköreiről. 41 perces televíziós műsorban elhangzó beszélgetés 2007 decemberéből, vita feminista és antifeminista nézetek között.
A nemek szerepéről, az iskolarendszer negatív hatása a férfiakra, “üvegplafon”, Oravecz Éva Csilla, fizetéskülönbségek, gyermekelhelyezés, abortusz, stb-stb. – A feminizmusról egy feministával folytatott másfél órás rádióbeszélgetésbe ezek és még sok más kérdés is belefértek. Ugyanaz a hölgyvendég, aki a fentebb található egyik rádiófelvétel során is vitapartner próbált lenni. Őszintén azt gondolom, hogy itt már jobban ment neki. 2007 nyarán készült felvétel.
Végül pedig a szokásos szókimondással a párkapcsolatok örök dilemmájáról, 39 másodpercben. Az előzőek komolysága után egy kis elgondolkodtató lazítás a végére.

 

A fenti linkek közreadása után nem gondolom, hogy túl sokáig kellene magyaráznom az olvasók számára, hogy ő miért tartozik annak a bő féltucatnyi embernek a körébe, akiknek a megszólalásaira figyelni szoktam. Ha az egyéb munkásságára is kíváncsi valaki, az a YouTube keresőjében nyomozhat tovább, a Facebookon nézhet szét, esetleg még a Google-ben kutathat interjúk után, és könnyen szembesülhet egy hetekre, hónapokra beosztható terjedelmű anyaggal, amelyről elgondolkodni, beszélgetni, vitatkozni érdemes.

Post Author: Maxwell

Maxwell
2013 nyarán ismerkedtem meg a Férfihanggal és rajta keresztül az egész RedPill, PUA, Men's Rights témával, ami 20 évesen akkor elégge felforgatta a kis béta, kék pirulás életem. Ha van valami közlésre érdemesnek gondolt gondolatom, azt itt a Férfihangon próbálom majd visszaadni a közösségnek, amitől olyan sokat kaptam.
f Facebook
0 megosztás


18
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
7 Egyéni hozzászólás
11 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
10 Hozzászólások szerzői
igazságDarkLordNaoooulomenenBalton Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Alter Ego
Szerkesztő

“Kiemelt figyelmet érdemel például az abortusz témakörének férfijogi felvetése, avagy miért ne mindig csak a nő dönthessen az abortuszról. Egy 37 perces tartalmas rádiófelvétel, amely még 2006 nyarán készült.”

Milyen kár, hogy nem ismertem ezt a rádióbeszélgetést, mert ez sokat segített volna abban, hogy cseppet se érezzem “deviánsnak” az ezzel kapcsolatos saját gondolataimat, amelyeknek ráadásul kísértetiesen Puzsér szavaihoz hasonló formában szoktam magam is hangot adni. Remélem egyre többen fogalmazzák majd ezt meg párhuzamosan. Vajon megszületett az a témába vágó külön vitaműsor, amit ebben a beszélgetésben beígért Puzsér Róbert?

aldum
Olvasó
aldum

>Vajon megszületett az a témába vágó külön vitaműsor, amit ebben a beszélgetésben beígért Puzsér Róbert?
Igen, azt kovetkezo heten tenyleg megtartottak: http://puzser.blogspot.hu/2011/09/apokalipszis-rt-29.html

Egy honapja ket alkalommal is szo volt a feminizmusrol, antifeminizmusrol, MGTOW-rol a jelenleg futo Apu sorozatban, de sajnos arrol nem nagyon van felvetel, az elsore pedig en sem jutottam el :(, de nagyon okos dolgok hangzottak el ott is. Tobbek kozott Huffnagel-cikket olvasott fel, meg a Ferfihang is szoba kerult erintolegesen :)

Kiegeszites a cikkhez:
>A női kvótáról zajló 21 perces rádióbeszélgetés
Ez nem lehetett 2009, mert a 2007-es musorfolyamban mar hivatkoztak ra. Pontosan nem tudom, olyan 2006-bol lehet, az eredeti Szelsokozepbol (mint az abortuszos)
A Na mi ujsagban pedig Magyar David termeszetesen szerepet jatszik, tobbszor csinaltak ilyen jo zsaru-rossz zsaru jatekot. :)

Alter Ego
Szerkesztő

Nagyon érdekfeszítő vita volt, viszont sajnos a probléma férfijogi vonatkozásai ott már fel sem merültek. De már az első percekben felmerült az örökbe adás kontra abortusz kérdés. Abban az időpontban még csak nem is sejthették a beszélgetés résztvevői, hogy négy évvel később a feministák egy olyan állami abortusz megelőző kampány ellen folytatnak majd EU szintekig hatoló kisstílű támadást, amely az örökbeadás lehetőségére kívánta irányítani a figyelmet az abortusz helyett. Azt követően vitáztunk itt a Férfihangon erről a kérdésről Abortusz vita – PATENT kontra kormány cím alatt.

Megtisztelő, ha szót ejtettek rólunk is, még ha csak érintőlegesen is. Kár, hogy arról nincs felvétel, mindannyiunkat – engem pedig különösen – érdekelnek a reflexiók.

aldum
Olvasó
aldum
Alter Ego
Szerkesztő
Darth Hideous
Olvasó
Darth Hideous

Én elkezdtem nézni az első videót, de nem bírom. Attól félek, elrohad az agyam, ha végignézem. Ezt a szellemi sötétséget! Nem tudom, ki az a faszkalap a bal oldalon, de csak az üres sületlenséget tudja nyomni, egyetlen értelmes gondolat nem jött ki eddig a száján. A nő a szokásos játszámákat játssza: észérvek nélküli érvelés, tele személyeskedéssel, tereléssel. Kibírhatatlan, nézheteten ez a vitastílus.

Alter Ego
Szerkesztő

Para-Kovács Imre (Ő ül a baloldalon) érveléstechnikája azért később komoly magaslatokba emelkedik, amikor kijelenti, hogy Bodri kutya is mennyire lehiggadt, mióta ivartalanították, majd a tőle megszokott intellektuális rasszizmussal kijelenti, hogy a hétmilliárd emberből ötmilliárd felesleges. Bár tatabányaiként szöget ütött a fejembe, hogy vajon mit is akart mondani a vita vége felé azzal, hogy “Tatabányát nézve nem támad az az érzésem, hogy az ember legyőzte a természetet”, de tartok tőle, hogy ez örök rejtély marad számomra és valószínűleg jobb is így nekem. Egyébként engem cseppet sem lepett meg a modora, hiszen nagyjából ennek a felvételnek az elkészítése idején történhetett, hogy én is váltottam vele néhány szót a Milla weblapján keresztül: http://www.ferfihang.hu/2012/09/20/a-milla-es-para-kovacs-imre-szerint-a-feminizmus/

Szóval én sem gondolom azt, hogy komoly érvek feszültek egymásnak ebben a beszélgetésben, mondhatni Puzsér vitapartner nélkül maradt, de ettől függetlenül tartogat néhány tanulságot (egyes politikai csoportosulások felkészültségét és vitatechnikáját illetően) ez a felvétel is.

Adolf Weininger
Újságíró

“Nem én vagyok, aki valamit akar, az te vagy, és nem én” – énekelte Bárdos Deák Ágnes a nyolcvanas években egy fantasztikus számban. A komcsi rendszer közben besúgókat és provokátorokat küldött rájuk, a Kontroll Csoportra, és nyilvántartotta őket, mert nyilván tartott tőlük… Most meg azért kell szégyenkeznie, mert azt mondják rá, hogy komcsi démona van.

És már ő az, aki valamit akar, mert feminista aktivista lett.

A Menyhárt Jenő meg Greenpeace aktivista.

Így múlik el a világ dicsősége.

Balton
Olvasó
Balton

Különösen nem vagyok nagy Puzsér rajongó, de az elmúlt pár nap valamelyikében volt egy cikke amit egész jóra sikeredett:

http://mno.hu/cinkosakinema/hogyha-lesz-egy-lanyom-1355032

Azonban ájjá meg, áj-já máá meg, nehogymá’ ellopjad a sót (netes híroldalak eleje), Ntni Rita mán’ nyomja is a kontrabasszust őőő szopránt…http://mno.hu/velemeny/hogyha-emberek-lesznek-1355366

Ez hogy működik vajon, riasztják őkethogy baj van Lóbelt lehozott egy cikket, és sok embernek tetszik, valaki tegyen bele gyorsan egérsz..t? El(le)nézést kérek azért is amiért azt az elmaradott patriarchális kifejezést(sic!) használtam, hogy kontrabasszus!

ulomenen
Olvasó

Puzsér írása szerintem jó, nyilván a jelzett szemszögből (lányos apa) beszél, így néhol torzít, egyszerűsít, félrehangsúlyoz. Viszont érthető és egyetérthető.

Antoni Rita viszont… na ja, egyből megjelent, hogy jól kiigazítsa a dolgot, nehogymá’ hogy mé’ má’…. Persze már az írása elején látszik, hogy “tomporának hűvöséből”  szemléli a világot:

A férfiak állatok. Szexuális ösztönök által hajtott biológiai gépek, akiknek nem szabad hinni, mert semmi mást nem akarnak, csakis dugni.” Ha egy nő szájából hangzott volna el ez a magvas kijelentés, az illető (ha egyáltalán leközölték volna az írását) már rég le lenne frusztráltnémberezve, férfigyűlölőzve, horribile dictu feministázva, és ropogna alatta a máglya. De egy férfi hozakodott elő vele – őt pedig e vagány szókimondásáért még jól hátba is veregetik.

Ugyebár ha egy négert leniggerezek, azon ő esetleg megsértődik. De ha ő mondja magára, akkor az semmiképp sem kifogásolható- józan ésszel legalábbis. Vagy rá kell szólni a píszi nevében, hogy: ” nem beszélhetsz így magaddal, ez nem egyenlő!”?? Érdekes lenne… “Magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el”

 

Hamár lányos apa:

1. feminista apa

Szabályok a lányommal való randizáshoz

1. nem én hozom a szabályokat

2. nem te hozod a szabályokat

3. ő hozza a szabályokat

4. az ő teste, az ő szabályai

 

2. normális apa

Naooo
Olvasó
Naooo

Hercegnő, ja.

Naooo
Olvasó
Naooo

Tele van baromsággal.

“Ugyanolyan jók és ugyanannyit érnek, mint bármelyik férfi – és ide ki lehet tenni a pontot.”

“Elmondom majd a lányomnak, hogy ma már nem az a kérdés, hogy ő képes-e arra, amire a férfiak – hiszen köztudottan képes –”

Van baj rendesen.

 

-
Olvasó
-

Az imigyen kialakított kép lényegi része, hogy ne nagyon legyenek önálló gondolatai, mert azokkal próbára tenné rajongóit. Nem mintha nehezére esne a gondolattalanság. Átkai, szidalmai mind-mind másoktól kölcsönözöttek és a népszerűségre sandítók. A népszerűség pedig pénzre váltható. Az erkölcsi piedesztál pedig igencsak ingatag, hiszen meglehetősen visszás Simicska zsebéből szidni másokat, hogy eladták magukat. Visszásak azok a felületes érvek, melyekkel mások felületességét bírálja.

Puzsér korunk hőse, ahol a média képernyői előtt az üresség szemléli benne önmagát, és roppant elégedett a látvánnyal. Én kevésbé.

https://aristo.pestisracok.hu/fuggetlenseg-fantomja/

Csendes Don
Olvasó
Csendes Don

Puzsér egy szellemi kútmérgező, a rosszabb fajtából. Ez kiderül abból, hogy a főfeminista Antoni Ritának udvarol:

“A gender papnői közül talán Antoni Ritát tartom a legtöbbre. Kolléganőivel ellentétben az életét nem kizárólag a nőjogi konferenciák, a CEU és a Starbucks határolta véleménybuborékban tölti, hanem van bátorsága/karizmája a közvélemény előtt megvívni a feminista vitákat és kiállni azért, amiben hisz. Másrészt azért, mert azt a sok mocsok személyeskedést, alázást, fenyegetést amit kap, azt nem lehet könnyű cipelni.

Nem vagyok meggyőződve arról, h a lenti írásában felvázolt diagnózis Orbán Gáspárról és szektájáról igaz. Különösen nem vagyok meggyőződve arról, h tudatos művelet lenne Orbán és Habony részéről, h a kis herceget már huszonévesen szakrális vezetőnek nevelik. De egyrészt tartok azoktól az emberektől, akik Istennel beszélgetnek, kézártétellel gyógyítanak és holt nyelveken beszélnek. Másrészt az abortusz vitában maximálisan a szülők mellett állok és nem gondolom, h ezt a döntést a társadalom kiveheti az anya és az apa kezéből. Ezért megosztom Antoni kisasszony gondolatait, mindannyiunk épülésére.”

https://www.facebook.com/szelsokozep/photos/a.743055165751197.1073741828.735084226548291/1590181127705259/