rumospiskóta
1 megosztás

Gondolatok a férfiasság körül – pár sor az erőről

Tavaly egy beszélgetés közben hallottam azt a megállapítást, miszerint a macsóság vegytiszta önzőség. Pár napig forgott ekörül az agyam, de nem igazán tudtam megcáfolni – így inkább elkezdtem kiegészíteni a gondolatot – hogy, akkor melyek is lennének a macsóságnál általánosabb a férfiasságot meghatározó tulajdonságok.

Három fontos dolgot találtam, ami nőiesen nem megy: az erő, a kíváncsiság és az önzőség. Úgy találtam, hogy más jellemvonások inkább semleges tulajdonságok, mindegy hogy egy férfiről vagy egy nőről van szó, ha például életvidámságról, céltudatosságról vagy akár önsorsrontásról beszélünk.

Próbáljuk meg közelebbről megvizsgálni a legfontosabb férfias tulajdonságot: az erőt. Nem csak a fizikai erőből táplálkozik, mégis anélkül sokkal dumaigényesebb dolog erőt, és az abból következő magabiztosságot sugallni a környezet számára. Általában ott kezdi az ember használni az erejét, hogy megoldja fejben a problémát, aztán nekiáll a valóságot átalakítani. Ha van fizikai erő, akkor azzal, ha nincsen, akkor megpróbálja a környezetet rávenni, hogy adják ők a fizikai erejüket – illetve jobb esetben ők IS. Itt már érezhető a fizikai gyengeség módszere, ami sem nem ellenszenves, sem nem ellenséges… a fizikailag gyengébb, de akaratilag elég erős ember vagy segítséget kér az erőstől, vagy dolgoztatja – attól függően, hogy mit ad (vagyis ígér) cserébe. Eddig talán nem túl sokan akarnak vitába szállni velem.

A kérdéseket az veti fel, ha ezeket a tényeket átfordítom a papásmamás viszonyrendszerre. Először is mit akar az erős? Ha partnert akar magának, akkor persze vonzó tulajdonságokkal rendelkezőt…  De ha tudvalévőleg az erőt sugárzó ember önmaga vonzó, akkor muszáj eldöntenie, hogy akar-e más vonzó tulajdonságok szolgálatába szegődni. Ha történetesen azt képzeli, hogy majd megváltoztatja azt a másik erőt – akkor hosszútávon harcot vállal.

Ha a partner gyengébb, akkor eldöntött tény hogy kinek a céljait akarják majd közösen elérni…

Másodikként nézzük, mit akarhat a gyengébb fél?

Nyugalmat. Biztonságot. Ez egy erős ember mellé csatlakozva elképzelhető. Nyájba tömörülve is az élre áll a legerősebbik gyenge – akkor ahhoz. Az erős mellett nem kell erősnek lenni – de fontosnak muszáj. És eléggé sokféle módja van annak, hogy fontossá tegye magát az, aki az akar lenni.

cowgirljumpingNade mikor az a később kialakított fontosság átminősül erővé… hatalommá… ha a fontos hatalmat akar gyakorolni az erős felett… Nos akkor megint harc következik.

A fizikai erő múlandó… többek között talán ezért múlik a férfi fontossága a családban. Illetve a nőies erő az nem a lóerő. A nőies erő egyféle vonzerő, az a fontosság. A fizikai erő, a magabiztosság, és az élre vágyás igazán férfias erő – és aki nőként akarja birtokolni ezeket, az csak az idővel múlandó vonzereje mögé rejtheti, hogy férfias. Ha pedig ő akart lenni és lett is a legkeményebb srác a környezetében, akkor csak csajozzon kedvére.

 

A kíváncsiságról és az önzőségről egy következő alkalommal igyekszem majd pár mondatban elmélkedni.

Post Author: rumospiskóta

rumospiskóta
Negyvenhét éves vagyok és elbizonytalanodtam... de már kezdem újra összerakosgatni az énképemet. Ez az oldal sokat segített benne - köszönöm.
f Facebook
1 megosztás


199
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
10 Egyéni hozzászólás
189 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
24 Hozzászólások szerzői
ladykekasszonygreifswalderDeansdalevisuo Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
brandon
Olvasó
brandon

Az önzőség mióta férfitulajdonság? Kimondottan a nőkre jellemző a korlátlan önzés. Mivel ők azok, akik úgy képzelik, mindennek körülöttük kell forognia. Ha meg nem úgy történik, akkor vádaskodnak az önzőséggel, ami tulajdonképpen a férfi részéről a női követelőzésre, akarnokoskodásra nemet mondásban merül ki.

AK-47
Olvasó
AK-47

> Ha meg nem úgy történik, akkor vádaskodnak az önzőséggel

Projekció, egy csomó nő kedvelt fegyvere.

Cefre
Olvasó
Cefre

Tökéletes. Nem is kell ezt tovább ragozni.

Soldier of MotherMadam
Újságíró
Soldier of MotherMadam

Sziasztok! Csak azért regisztráltam ide be, hogy egyetértsek és lepontozzam ezt a feminista jellegű cikket, noha valóban léteznek önző férfiak akik gyűjtögetnek és számolgatják hány szőrszálat nem szedtek még le a mellkasukról, de ez összességében nem jellemző ránk. Azt látni a férfi privilégium a HÓDÍTÁS a női privilégium a CSÁBÍTÁS. A férfi hódít, magasabbra tör, területeket szerez, gyarmatosít és védi a családját amit felépített. A nő azon van, hogy a gyermeke és az ura szeresse őt. A kövér (bocs “teltkarcsú”) nő is lehet csábító például ha jól főz mert akkor lehet őt is szeretni. Kifordult világunkban már egyes férfiak akarnak csábítani, mert a nőknek annyira jó soruk van, hogy meg sem kell moccaniuk, minden az ölükbe hull. Bocs ha durva voltam, de nem tetszik ez a cikk. A kevés önző férfitól el kell határolódni, nem szabad őket nagybetűs férfinak tekinteni. Ők az anyámasszony katonái, akik kiszolgálószemélyzetek vagy papucsok ahogy tetszik, akiknek megfelelési kényszerük van.

Adolf Weininger
Újságíró

Te vagy itt az egyetlen olyan szerző, akinek korábbi kommentjeiről azt mondja a rendszer, hogy

Emellett az is tetszik, hogy van saját világképed, és/mivel/tehát saját fogalomalkotással operálsz. Ebben kissé magamra ismerek. Értem, miért használod az önzés szót a férfilélekre, ez a látásmód a tágabb emberi aspektusban teljesen helyénvaló. Itt azonban nem tágabb aspektus van, hanem antifeminista aspektus. Amiért is “a férfi erős tehát önző” tétel nem számíthat a Férfihang szellemiségében elfogadásra, mert a két aspektus ebben a kérdésben (hogyan mondjam, hogy senki se értse, megvan:) inkongruens.

hgyi
Szerkesztő

Jelen esetben az önző párosítható az uralkodóval, mivel annak a kifejezésnek is elég negatív volt a fogadtatása.
Egyébként van jó önzés is. Pl. az is önzőség, ha egy férfi a családját helyezi előbbre mások családjánál, s a sajátjaiért küzd, dolgozik.

Reszet Elek
Újságíró

Némi zavart érzek a külső, fizikai és a belső, azaz lelkierő definiálása, körülírása tekintetében. Kapcsolati szinten pedig azt az erőt, amit leírni próbálsz, sokkal jobban kifejezi a köznapi értelemben értett karizma kifejezés. Az erő, amit megfogalmazol inkább egyfajta tevőképesség, ennek észlelése pedig a változtatás képességének az érzete. Ez az ami olyannyira vonzó tud lenni. Ennek a képességnek a legelemibb szintje a változtatás puszta fizikai erővel való véghezvitele. A belátható magasabb szint az emberi fizikumot meghaladó ellenhatásoknak való nekifeszülés, ahol már a lelki aspektusok is szerepet játszanak. A legyőzhetelen, elemi erejű viharban a vitorlás kötélzetének nekifeszülő hajós ereje ez.

No és persze ott van a legmagasabb szintű lelkierő, amely már-már nélkülözi a fizikai ráhatást. Elvégre ki merné pl. Gandhit gyöngének nevezni?

És persze óhatatlanul is felmerül hogy e tekintetben vannak-e egyáltalán szintek. Hogy a “harcos” fizikai erején keresztüli önmeghaladás és elragadtatás alacsonyabb rendű-e, mint a “bölcs” hasonló indíttatása szellemi ereje folytán.

A kapcsolatban megélt gyengeség nem szükségszerűen jelent gyöngeséget. Az esetek egy részében sokkal inkább a kapcsolaton belüli energiák és történések irányításáról való elsődleges szintű, tudatos lemondást. Ez utóbbival mintegy visszautalnék HGyi és Weininger korábbi közös cikkére (és kommentekre), a kontroll kapcsolaton belüli elengedésével kapcsolatban.

Naooo
Olvasó
Naooo

Gandhi egy gyönge szar.

Koriander
Olvasó
Koriander
Naooo
Olvasó
Naooo

“13 éves korában házasodott meg, felesége, Kasturba 14 éves volt akkor. Az ifjú pár nagy valószínűséggel aktív volt szexuálisan, hiszen Kasturba hamarosan gyermeket várt.”

RIKKÁÁRDÓÓÓ

Reszet Elek
Újságíró

Ha egyáltalán igazak a leírtak, én is perverz és beteg elme vagyok lévén szeretek nőkkel együtt aludni, szexről beszélni, szexre gondolni. Sőt gyanítom sokan vagyunk ezzel így.

Koriander
Olvasó
Koriander

de te nem is vagy aszkéta ès nem is vársz el ilyesmit a környezetedben.
remélem azért jól viseled :) elég lehangoló lehet, hogy az egyik héten kiderūl a hobbitokról a valóság, most meg GandHi
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Gandhi_Behind_the_Mask_of_Divinity

Lassan leírhatjuk, hogy óvakodj a törptôl, asszem mégsem akarok humanista lenni.

Naooo
Olvasó
Naooo

Hát hová raktad azt a hát? Bosszúból nem fog csinálni semmit.

Koriander
Olvasó
Koriander

köszi, javítottam :).

Reszet Elek
Újságíró

A kutyákat jobban bírom, mint a macskákat, a hobbitok jó csókák, Gandhi pedig nagyobb nyomot hagyott a történelemben, mint a legtöbb kortársa, olyan eszméket hirdetve, mint az erőszakmentesség és megbékélés. Ügyeletes mocskolódók mindig is voltak, alapvető dolog manapság besározni a szebbet, a jobbat, ez minden bizonnyal egyfajta önvédelmi reflex. Gondolom ilyesmi ez a Singh is.

Albert’s path

és magyarul is itt

Naooo
Olvasó
Naooo

Erőszakmentesség meg megbékélés, mese habbal. A tvinpíksz meg egy unalmas hülyeség.

Reszet Elek
Újságíró

“I’ll catch you with my death bag!”

Szoffy
Újságíró

BOB <3

:D

Naooo
Olvasó
Naooo

“A második világháború idején többször hangsúlyozta, hogy csak a független, szabad India tud csatlakozni a szövetséges hatalmakhoz.”

Nédd mán, a tömeggyilkos szövetségesbűnözőket akarta támogatni az a patkány.

Bohócoktól meg nem félek.

Reszet Elek
Újságíró

Ha meglátogatna tele lenne a gatyád…

Naooo
Olvasó
Naooo

Ez valami Deák Bill rajongó?

Koriander
Olvasó
Koriander

Wahaha dehüjje vagy, különben meg téényleg.

Koriander
Olvasó
Koriander

De idióta vagy majdnem bepisiltem.

Szoffy
Újságíró

A röhögéstől vagy a félelemtől? :D

Reszet Elek
Újságíró
Koriander
Olvasó
Koriander

Félelemtôl. Enyhén szólva is túlzó megtorlás, azért hogy lenáciztuk a hobbitokat most meg kicsit megpiszkáltuk a gurut.

Reszet Elek
Újságíró
Szoffy
Újságíró

:D

Adolf Weininger
Újságíró

azért fojtogatja szegény nőt, hogy az dugja ki végre a nyelvét? karizma:)

 

Reszet Elek
Újságíró

Koriander
Olvasó
Koriander

karizomból glosszolália :) BUÉK

visuo
Olvasó
visuo

hú, de meg verném ezt a Gandhit. : )

Reszet Elek
Újságíró

Én inkább William Shatnerrel bunyóznék…

Sydra
Olvasó
Sydra

Hát ez így csak szubjektív, meg nem rágott, kontextus nélküli gondolatok egymásra dobálása. Jól szolgálna némi fejlődéstörténeti és pszichológiai alapozás!

hgyi
Szerkesztő

Nem azért, de itt általában egy csomó szubjektív dologról is beszélünk csöppet sem objektívan.
Megrágás céljából rendelkezésre áll a kommentelési lehetőség.

kontextus nélküli gondolatok
A környezet piskóta gondolatai. (Szubjektív gondolatai.) Bár ez a két mondat így hülyén hangzik – gondolatok nélküli gondolatok… De aki akarja, az úgyis érti. :o)
Lehet róla beszélgetni? Ébreszt másokban gondolatokat? Elindíthat egy gondolkodási folyamatot, asszociációkat?
Ha nem, hát üsse kő, volt már ilyen a Férfihang kontextusában. :o)

Koriander
Olvasó
Koriander

èrdekes a vöröstarka zeuszocska a második képen…”egykor isten ma már csak egy marha? “- mi a kép üzije?
a nicked meg egy netto kisértés, csorog a nyálam :DD

hgyi
Szerkesztő

“Valahogy úgy vagyok a nők működésével, mint valami újra és újra eszembe jutó rejtvénnyel. Mindig elhessegeted hogy nincsen megfejtése aztán azon kapod magad hogy már megint azon gondolkodsz.

Vagy mint amikor a TV-ben nincsen adás, bámulod a hangyás képernyőt és egy-egy pillanatra bevillan valami ábra, amit az agyad összetett magának, hiszen próbálna rendszert találni a káoszban. Aztán persze ez az ábra is szétesik.”

Hú, ez jó téma! :o)
Jó lenne arról beszélni, hogy a férfiak mit nem értenek a nők működésében. Miért tűnik számukra káosznak? Úgy gondolom, vagyunk itt néhányan olyan nők, akik tudnánk válaszolni a kérdéseitekre. Minthogy nem titkolt törekvésünk, hogy a férfiak és a nők jobban megismerjék egymás működését, s ezáltal is igyekezzünk a nemek között gerjeszthető ellenségeskedést visszaszorítani, nagyonis érdemesnek tartom a témában való alapos elmélyülést és a kérdések megválaszolását.

Reszet Elek
Újságíró

Sajna attól tartok ez az út nem igazán járható. Túlontúl egyedi minden történés ill. az esetleges környezeti hatásoknak is döntő szerepe van. Mint amikor idegenekről mesélsz történetet és mindent körbe kell magyaráznod. Enélkül viszont megmaradnánk az általánosságok szintjén.

A magam tapasztalataiból amit leszűrtem és amit már (ha jól emlékszem) leírtam itt, az hogy a férfiak ugyanazon élethelyzetben, környezeti hatások esetén nagy valószínűséggel ugyanazon válaszreakciókat produkálják, addig ez a válaszreakció nőknél jóval gyakrabban megjósolhatatlan. Ez olyanyira igaz, hogy még nők sem biztosak egymás válaszreakcióinak előrejelzésében.

Ennek pedig egy oka van, ez pedig az a nőknél tapasztalható jelenség hogy az esetek többségében az intellektus jóval nagyobb mértékben áll a kezeletlen érzelmi reakciók hatása alatt. Ez az amiről már kommenteltünk a női érzelmi igazság (és érzelmi ambivalencia) kapcsán, amikor egy nő számára valami csak azért válik igazzá, logikussá mert azt ő úgy érzi.

Szóval jó lenne megtanulni a nők fejével gondolkodni, de attól tartok ez lehetetlen, lévén erre még más nők sem képesek.

hgyi
Szerkesztő

Nem világmegváltó tanulmányt akarok írni. :o)
De az ide író férfiak igazán elmondhatnák, ők, egyedileg, mit nem értenek a nők gondolkodásában és akkor el tudjuk mondani, hogy hogyvanaz. De ha kukák maradtok, akkor sosem fogjuk tudni, mit nem értetek. Tessékszíveslenni egyenesen kommunikálni! ;o)

Hm. Szerintem a férfiak sem ugyanazon válaszreakciókat produkálják. Vegyük pl. azt az esetet, amikor kirúgnak a munkahelyről. Van olyan férfi, aki kétségbeesik, depressziós lesz, lemészárolja a családját. Vannak olyanok, akik semmit sem tesznek, csak fásultan tudomásul veszik az új helyzetet. Vannak olyanok, akik elkezdenek pörögni. S mindezeket különféleképpen. A kétségbeesősök sem mind mészárolnak, de sokaknak tönkremennek az emberi kapcsolataik, depressziósok lesznek, vagy betegségeket produkálnak – beleértve az alkohol és drogproblémákat. A semmit sem tevők is lehetnek többfélék – fásultak, “lesz valahogy, mert olyan még nem volt, hogy nem lesz sehogy”, egyszerű alkalmi munkákat találnak. A pörgősök is többfélék: kitalálnak valami teljesen mást, mint amit addig csináltak, vállalkozni kezdenek, bizonyítási kényszerük lesz, és hasonlók. Szóval ti sem vagytok olyan unalmasan egyformák, mint azt most kihallottam.

S hogy a nők nem biztosak egymás válaszreakcióinak előrejelzésében? Biztos hogy a nők számára annyira fontos előrejelezni mások válaszreakcióját? Egyébként minél jobban ismerjük a másik embert, annál könnyebb látni a következő lépését. De szerintem a nők nagy része nem foglalkozik a válaszreakcióval, hanem inkább a már kialakult helyzetet tudja kezelni. Nem diagnoszták, hanem terapeuták.

Sokat gondolkodtam azon, hogy sok férfi számonkéri a nőkön a racionális gondolkodást, döntéshozást. Ezzel a férfias gondolkodást hiányolják a nőkből. Ami ugye nem bölcs dolog, hiszen ha a nők elkezdenének ilyen férfitulajdonságokat felvenni, megtanulni, akkor azt mondják a férfiak, hogy nem kellenek neki az elférfiasodó nők.
Én már rég rájöttem, hogy a döntéseim csakis érzelmi alapon működnek jól. Ha megpróbálok “férfiasan”, mindent megrágva dönteni, abból nem sok jó sül ki. Olyasmi, mintha a benzines verda dízellel akarna menni.

Tehát nem adom fel. Az egyedi nemértésekre is szívesen és lelkesen próbálok válaszolni. :o)

Reszet Elek
Újságíró

Fene egye meg! Éppen elküldés előtt frissített az oldal (gondolom valaki javított a sajátján). Pedig egész szépet írtam… Eh.

Naooo
Olvasó
Naooo

Biztos a cíáé már a gépeden van és valami vicces ügynök rányomott az F5-re.

hgyi
Szerkesztő

Hosszú fórumozós évek tapasztalatai alapján már sok éve Ctrl c-t nyomok, mikor elkészül a hozzászólásom. :o)

Koriander
Olvasó
Koriander

De itt ma vmi tényleg bekrepált, mert megjelent a hszm ès most meg sehol…

Naooo
Olvasó
Naooo

Biztos kimoderálták. Tanulj meg viselkedni.

Koriander
Olvasó
Koriander

Hehe plüssmackó, csak nem te vagy a modi?

Naooo
Olvasó
Naooo

Minden elképzelhető, ez a legjobb a képzeletben.

Reszet Elek
Újságíró

Nem az elküldésnél szállt el, hanem írás közben. Éppen mielőtt ctrl+c-ztem volna mivel elkészüléskor vagy nagyobb kommentnél többször is meg szoktam tenni. Ilyen még itt nem volt.

Naooo
Olvasó
Naooo

Itt bizony egy belső kettős ügynök lapul.

kekasszony
Olvasó
kekasszony

“Én már rég rájöttem, hogy a döntéseim csakis érzelmi alapon működnek jól. Ha megpróbálok “férfiasan”, mindent megrágva dönteni, abból nem sok jó sül ki. ”

 Kösz, most sokkal jobban vagyok. Azt hittem idáig csak én vagyok ilyen “gyári hibás”.

Reszet Elek
Újságíró

Akkor lennétek gyári hibásak ha nem így működnétek hanem “férfiasan”.

Koriander
Olvasó
Koriander

Èn viszont elég tudatosan igyekszem kerülni a reflexvezéreltséget, ami kb a zsigeri szintnek felel meg. Nyilván odafigyelek a megérzéseimre is, de általában mérlegelek.

hgyi
Szerkesztő

Nem azt mondom, hogy eszetlenül, “zsigerből”, reflexvezérelten döntök, hanem azt, hogy az érzések alapján. Az érzés-alapú döntés úgy zsigeri, mint a férfiak nagy többségénél a racionális alapokon nyugvók.

Az érzéseimen elmerengek, mérlegelek, de általában belátom, hogy ha túlbonyolítom gondolkodással, a végeredmény egyrészt nem én vagyok, másrészt többnyire bebizonyosodik, hogy nem volt jó úgy a döntés – ha az érzés alapján döntöttem volna, akkor jobb lett volna (meg ha a nagymamám trolibusz lett volna).

A “megérzéseimen” nem gondolkodom. Hallgatni kell rájuk, mert jobban tudják, mint a tudatom.

Koriander
Olvasó
Koriander

Nem veled kapcsolatban, hanem általában is fogalmaztam meg:). lévén, hogy elég impulzív alkat vagyok, annak nyilván pozitívumaival is, de én értem, amit Elek ír, hogy iszonyat fárasztó és megfejthetetlen, amikor egyik héten/előző este még sájnihepinesz a másikon meg derült égbôl villámcsapás és földindulás, és a faszi meg csak pislog, hogy mi indította be a láncreakciót. hajlamos vagyok rá, de pont ezért igyekszem kerülni, elnyomni, mert nem mindegy, hogy mi marad a robbanás után.
+ max egyetértek Vis-zsel, hogy a érzelemvezéreltség (negatív) valahol neveletlenség is. egyre inkább meghatározza a hétköznapokat/politikát/ közéletet, egy szoval feminizmus.

hgyi
Szerkesztő

Én is értem, miről írt Elek.
De én a döntési mechanizmusról írtam. Amit most te mondasz, annak nem sok köze van a döntésekhez.
Az hangulatváltások egy másik tészta. Azt is lehet kontrollálni. De itt bejön, hogy a nők nagyrésze gondolatolvasást vár el – nem csak a férfiaktól. És ha nem teljesülnek a kimondatlan kérések, akkor jön a durci, meg sírás, meg mosolyszünet, stb. A kommunikáció javítása nagyon hatásosan előzheti meg ezeket a feszültségeket. A kapcsolat elején a férfi sokat tud ebben segíteni – magán és a nőn – úgy, hogy a kezdet kezdetén tisztázza a nővel, hogy bátran mondja ki a dolgokat, még ha fájdalmasnak is véli, de mondja ki, ne várja el tőle – a pasitól -, hogy kitalálja, mert ő erre nem alkalmas. És persze viszont is érvényes, mert a pasik is tudnak robbanni különösebb előjel nélkül.

Koriander
Olvasó
Koriander

Akkor fogalmam sincs mi az érzelem vezérelt döntés, passz :). Èn Elek alapvetéséből indultam.

hgyi
Szerkesztő

Akkor ezennel felkérem a férfiakat, hogy mondják el Korikának, pontosan mit jelent az, amikor azt mondják, hogy a nők érzelmi alapokon döntenek. :o)

Reszet Elek
Újságíró

Egy kicsit mindkettőtök által megfogalmazottakra gondoltam. Leginkább mégis ezek alapjára, azaz arra hogy az objektívnek mondható valósághoz való viszonyt (vélekedést, reakciókat és általában megnyilvánulást) a nőknél a pilanatnyi érzelmi állapot nagyban befolyásolja.Ez önmagában is problémás lehet, de mivel a nők ráadásul egyben hajlamosabbak viszonylag hosszú ideig ambivalens érzelmek csapdájában is vergődni, már egészen durva helyzetek is előfordulhatnak. Az ilyen érzelmi ambivalencia állapotában leledző nő a dolog sajátossága miatt érthető módon önmagát sem érti teljesen, ahogy cselekvése mozgatórúgóit sem, azaz hogy mit miért csinál.

Női részről ennek vadhajtása lehet valahol a kontrollálatlan és következményeket egyáltalán nem mérlegelő viharos érzelmi kitörés is, amely valóban a neveletlenség és részben egyfajta sajátos érzelmi infantilizmus jele is.

Végső soron így válnak az érzelmek a nem teljesen értett cselekvések kiindulópontjaivá, fenntartóivá, önigazolóivá és persze céljaivá is.

Ez persze önmagában sem nem jó, sem nem rossz. Mivel általánosan tapasztalható női jelenségről van szó, annak szélsőséges megnyilvánulásaitól eltekintve elfogadtam, mint szükségszerűséget. A nap süt,  a fű zöld, a nők meg ilyenek. Szóval ezek megállapítása nem valamiféle minősítés a részemről, hanem csak a valóság egy szelete akár akarom, akár nem.

HGYI: “Biztos hogy a nők számára annyira fontos előrejelezni mások válaszreakcióját?” – Hajjaj. De még mennyire. Elvégre ez a női kontroll része.

De szerintem a nők nagy része nem foglalkozik a válaszreakcióval, hanem inkább a már kialakult helyzetet tudja kezelni.” – Dehogynem. Éppenséggel ez a tipikusan női “ő azt gondolja, hogy én azt gondolom” esete, ami lássuk be igencsak gyakori dolog. Így lehet folyamatosan harcban állni a saját maguk kreálta árnyékokkal és a múlt kísérteteivel. A kialakult helyzet kezelésénél pedig gyakran a női kontroll önvédő aspektusa jelentkezik. Azaz a felelősség áthárítása, a másik automatikus hibáztatása, a kijavítás feladatának másra delegálása stb. “Te vagy a férfi, oldd meg!”, “Mert sosem hallgatsz rám.” stb…

kekasszony
Olvasó
kekasszony

“és a faszi meg csak pislog, hogy mi indította be a láncreakciót”

Egy markáns és okos, gondolkodni tudó férfi ezt helyén tudja kezelni, ne aggódj.

Reszet Elek
Újságíró

Ezt a fajta érzelmi infantilizmust meglehetősen nehéz kezelni. Illetve olyan kapcsolatban mindenképpen az, amely az együttlét minden aspektusában mellérendelő viszonyokra törekszik. Egyszerűen azért mert az ilyen viselkedés felborítja ezt a mellérendelő viszonyt. Ha valaki gyerekesen viselkedik nem nagyon van mit csinálni, mint gyerekként bánni vele. Erre viszont a legtöbb férfi nincsen felkészülve. Mert végülis mit szoktak csinálni a helytelenül viselkedő gyerekkel? Végső soron operáns kondicionálást kell alkalmazni.

Koriander
Olvasó
Koriander

A faszi helyére Kék írhattam volna egy másik nőt is… úgyis nagyon fárasztó, max annyi, hogy nőként jobban átérzem, mert bennem is ott a hajlam, de hogy ez vmi szuper nőies dolog lenne, hogy pillanatnyi érzelmi állapotok határozzák meg a döntéseket. azt vitatom. Pontosan emiatt, nálunk a férjem hozza meg nagyobb kérdésekben a döntést, èn max elmondom az érzéseimet :).

kekasszony
Olvasó
kekasszony

Kori  Lehet elbeszéltünk egymás mellett… Nálam az van, hogy mivel alapvetően reál végzettségű vagyok (jól ment a matek…) és amúgy is évtizedekig az élet adta  kötelezőt végeztem, negyven után észrevettem magamon, hogy a líra valahogy kikopott az életemből. Utána mindenfélét összeolvastam pl. Osho és azóta örülök és figyelek az érzéseimre is, mindössze ennyi. A kis herceget pl félévente elolvasom. :)

Koriander
Olvasó
Koriander

Oksi, előszedem a Kisherceget :).

Koriander
Olvasó
Koriander

Túlbonyolítod, nem a nôk.