Férfihang.hu
0 megosztás

Nemzetközi nőnap

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.

A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével a nők emancipációjának kérdése is egyre inkább előtérbe került: 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség)[1] első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

Forrás: Wikipédia – A szabad enciklopédia

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
0 megosztás


16
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
11 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
11 Hozzászólások szerzői
ZoliAurelius RespectusKorianderCefreSzoffy Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Reszet Elek
Újságíró

Boldog Nemzetközi Zoltán Napot!

Jampi One
Újságíró

Boldog nőnapot kívánok minden Zoltán nevű nőismerősömnek! :P
Amúgy meg soron kívül csókoltatom mindannyiukat! ;)

Soldier of MotherMadam
Újságíró
Soldier of MotherMadam

Kösz pajtás, bár nem is ismerlek! :) Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megvárom míg a munkatársnőim felköszöntenek aztán visszaköszöntöm őket. Ritkán fordul ez már elő és azt gondolom csakis azokat a nőket érdemes felköszönteni akiket szeretünk. Azért mert valaki nő nem érheti extra kiváltság azaz pozitív diszkrimináció mivel például Antoni Rita szerintem nem igazi nő és nem is képveselheti az összes nőt, ahogy Bedő Imre sem képviselheti az összes férfit, sem Puzsér Róbert. Csakis azokat köszöntsük fel akiket szeretünk senki mást!

Boldog Nőnapot férfihangos antifeminista nők!

Reszet Elek
Újságíró

Et tu mi fili, Brute! Magam is ma ünneplek…

Idézet az igazi nőiségről az örök Évától (újra):

“Mit állsz, tátongó mélység, lábaimnál?!
Ne hidd, hogy éjed engem elriaszt:
A por hull csak belé, e föld szülötte,
Én glóriával átallépem azt.
Szerelem, költészet s ifiuság
Nemtője tár utat örök honomba;
E földre csak mosolyom hoz gyönyört,
Ha napsugár gyanánt száll egy-egy arcra.” – Madách: Az ember tragédiája

Naooo
Olvasó
Naooo

Kapsz majd te Zoltán napot.

Cefre
Olvasó
Cefre

Ha a végén nem lenne az a beállás még talán el is hinném.

Naooo
Olvasó
Naooo

Fotosopp az egész.

Koriander
Olvasó
Koriander

Még a nyócc napba beleférek, Isten éltessen titeket!

Reszet Elek
Újságíró

Toplak Zoltán
Újságíró

Hé! Kösz!

Naooo
Olvasó
Naooo

“Országos Nőszervező Bizottság”

Leánykereskedelmi Betéti Társaság.

Kodo
Újságíró
Kodo

Szeretettel köszöntök minden nem feminista nőt, a Nőnap alkalmából!
Becsülettel, tisztességgel, emberséggel megáldottak vagytok, ezért köszönettel és tisztelettel gondolok rátok.
Kívánok nektek nagyon sok boldogságot!

hgyi
Szerkesztő

Kodo… Ez nagyon szép! :o)**

Koriander
Olvasó
Koriander

Köszi :)

Szoffy
Újságíró

Boldog névnapot a Zoltánoknak :) Boldog nőnapot….azoknak, akik megérdemlik :P

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Azért jellemző a balosok és Clara Zetkin elvakultságára, hogy a munkához való jogot követelte a nőknek. Akkor a nők többsége  pont azokat a nőket irigyelte, akiknek nem kellett dolgozniuk és a házimunkát is cselédek végezték náluk. Különben szerintem ma sem a munkára vágyik az emberek többsége, hanem a megélhetésre elég jövedelemre.